Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie - wrzesień 2012r

• opty2 A. Indridason - Jezioro 17.09.12, 10:45
      nuda, nuuuda i rozczarowanie
      o szpiegach z konca lat sześćdziesiątych,
      kogo to interesuje?!

może koncówka nie rozczaruje?
      • nchyb Re: A. Indridason - Jezioro 19.09.12, 10:20
        a właśnie się zastanawiałam czy kupić. Głos mi sie spodobał, a opis na okładce Jeziora już nie i się wahałam. Ale nie kupię smile
        • opty2 Re: A. Indridason - Jezioro 20.09.12, 08:28
          nchyb napisała:
          > a właśnie się zastanawiałam czy kupić. Głos mi sie spodobał, a opis na okładce
          > Jeziora już nie i się wahałam. Ale nie kupię smile

Głos to dobra książka (poprzednie też, chociaż b. smutne)
          ale Jezioro to po prostu roz-cza-ro-wanie, przynajmniej dla mnie,
          nie warto kupować, jeśli już, to pożyczyć
    • nchyb Gra o pałac - Janowska 19.09.12, 10:31
      w Legnicy się dzieje...
    • agridulce R.Rendell: No More Dying Then 19.09.12, 13:03
      Już kiedyś czytałam, ale wpadłam teraz w ciąg rendellowy, po "Adam and Eve and Pinch me" i "Monster in a Box", które przeczytałam po raz pierwszy, sięgam po sprawdzone pozycje.
    • opty2 Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 20.09.12, 08:23
      książka o duchach, które doprowadzają do wznowienia śledztwa,
      jak ktoś lubi się bać, to proszę bardzo,
      ja nie za bardzo, więc tylko 4/6 za sprawność pisarską Y. i tak po znajomości
      • dachauka Re: Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 20.09.12, 20:02
        Moim zdaniem ta książka to pomyłka. Nastawiłam się na porządny kryminał, ze zdumieniem śledziłam węzeł gordyjski, jaki splotła autorka, zastanawiając się jak ona z tego wybrnie, a tu... duchy. Możliwe, że uniknęłabym rozczarowania, szukając horroru o duchach, a tak...
        • opty2 Re: Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 21.09.12, 08:50
          ale dlaczego nastawiłaś sie na kryminał, jeżeli w opisie wyraznie było podane, że to horror?
          już wcześniej Yrsa S. umieszczała w fabule elementy grozy, więc jej skręt w tym kierunku zupełnie mnie nie zdziwił,
          natomiast czy mnie sie to spodobało, to inna bajka wink

ps. zauważam u siebie niewinny objaw lepszego oceniania książek, które do świetnych nie należą ale na które nie wydałam ani grosza he he,
          natomiast gorzej traktuję te, na których się "nacięłam" finansowo wrr...
          • dachauka Re: Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 22.09.12, 17:26
            Sęk w tym, że czytałam niemieckie wydanie, na długo zanim powieść wyszła w Polsce, a Niemcy upchnęli tę książkę do szufladki "kryminał", wrrrr.

Ale masz rację, na ocenę książki na pewno wpływa nastawienie...
    • es_zet_pe Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 20.09.12, 09:58
      Nie kryminał ale książka historyczna o dziejach eugeniki, szczególnie szwedzkiej. Inne spojrzenie na ponure strony skandynawskiego modelu społeczeństwa, tak często pokazywanego w powieściach kryminalnych.
      • opty2 Re: Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 20.09.12, 12:42
        jeśli można, to poprosiłabym o jakąś krótką relację po przeczytaniu całości,
        miałam tą pozycję na uwadze ale nie wiem czy ten temat nie bedzie nużący/trudny/mało interesujący/zawiły/szczegółowy,
        czytałam tegoż autora : Polski hydraulik i inne opowieści ze Szwecji
        i bardzo mi sie podobała ale ta eugenika...
        • romy_sznajder Re: Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 20.09.12, 23:07
          opty2 napisała:

> /.../ jakąś krótką relację po przeczytaniu całości,

Nie czytalam jeszcze, ale ceniona przeze mnie recenzentka - owszem (chyba nie spi, albo jej doba ma wiecej, niz moja):
          bernadettadarska.blog.onet.pl/Czlowiek-zaprojektowany-M-Zare,2,ID431348752,n
          • opty2 Re: Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 21.09.12, 08:59
            dzięki Romysmile
            recenzję znam ale...
            wolałabym mniej uczoną wypowiedź,
            zagladam czasami na wspomniany blog ale brakuje mi tam takich uwag jak:
            moim zdaniem, uwazam że, mnie sie podobało albo nie podobało
            podziwiam autorkę za ilość i róznorodność czytanych książek a także za umiejetność posługiwania sie słowem ale często jej recenzje są tylko streszczeniem treści, bez osobistych refleksji, na których mi zależy
    • tak_o Ryszard Cwirlej - Reczna robota 20.09.12, 12:28
      No fantastyczne po prostu: smaczki z lat 80tych i gwara poznanska i slaska! Super mi sie czyta.
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Hakan Nesser "Drugie życie pana Roosa" 20.09.12, 17:16
    • dachauka Anders de la Motte "[geim]" 20.09.12, 20:04
      Trochę to karkołomne, trochę jest tu oklepanych wątków, ale tempo niesamowite... no i podobało mi się.
    • siostra_pelagia A. Fryczkowska-Starsza pani wnika 21.09.12, 08:49
      Jakoś mnie nie zachwyca.
      • magda3105 Asa Larsson Krew, którą nasiąkła 21.09.12, 11:16
        • matt.cobosco Stefan Mani "Statek" 21.09.12, 13:13
          Przeczytałem prawie 240 stron z 423 i na razie rewelacja. Gdyby ta książka ukazała się w tym roku, to byłby to pewnie jeden z moich faworytów do tytułu Kryminał Roku. Nie chcę zapeszać, bo jednak 180 stron jeszcze zostało, ale do tej pory znakomite!
          • opty2 Re: Stefan Mani "Statek" 24.09.12, 11:52
            no pewnie, że jest dobra,
            tylko w głosowaniu dwa lata temu nie miała szans,
            bo za mało osób ją przeczytało
            • matt.cobosco Re: Stefan Mani "Statek" 24.09.12, 19:20
              Jeśli kiedyś będziemy wybierać "Kryminał Dziesięciolecia" albo przynajmniej "Kryminał Pięciolecia", to wtedy może będzie mieć większe szanse wink
              W mojej prywatnej klasyfikacji "Statek" ląduje bardzo wysoko. Może nie na samym szczycie, ale w czołówce na pewno.
    • nchyb Lee Child - W tajnej służbie 21.09.12, 18:27
      nie czytałam tego w innym wydaniu, czytam teraz z przyjemnością smile
    • agridulce Ruth Rendell: Thirteen Steps Down 22.09.12, 19:04
      To lubię. Ale następna moja lektura będzie już z innego kręgu kulturowego.
    • siostra_pelagia Michael Connelly-Prawnik z lincolna 23.09.12, 11:53
      Obejrzałam z przyjemnością film, teraz się biorę za książkę.
    • opty2 Anders de la Motte _Geim 24.09.12, 12:11
      ha! tez przeczytałam smile
      dobre to było, nie powiem, moze dlatego, że zupełnie coś nieskandynawskiego?
      takie całkiem odjechane i w fabule, i językowo,
      HP (co za pomysł z tym inicjałem - prawie jak Harry Poter) i Rebecca jako dwa przeciwieństwa sprawdzili sie jako bohaterowie, choc od początku spodziewamy się jakiegos splotu akcja wciąga i wkręca, czyta sie to błyskawicznie, każdą szaloną myśl autor z miejsca wykpiwa, to jest trochę karkołomne ale mimo wszystko spójne,
      całkiem udany debiut pana Andersa, chetnie przeczytam inne jego książki,
      na zachętę 5/6

ps. muszę pochwalic tłumacza pana Pawła Urbanika - naprawde sie postarał smile
      i dał przypisy dla niekumatych wink
      • dachauka Re: Anders de la Motte _Geim 24.09.12, 14:15
        Zgadzam się! Trochę szalone, trochę karkołomne i brawurowe, z naprawdę adekwatnym tłumaczeniem.
        • negev56 Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 16:58
          cóż za zawiła intryga:/, wciąż poszukiwany jest zgubiony kołpak od samochodu...
          • matt.cobosco Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 19:12
            Zacząłem wczoraj, ale zaraz na dzień dobry pojawiła się IDEOLOGIA no i jakoś tak bez entuzjazmu czytam dalej. W porównaniu do "Statku" Stefana Maniego, który skończyłem dwa dni temu i którym się zachwyciłem, to "Jezioro" (na razie) zapowiada się na raczej nudnawą przypowiastkę. Zobaczymy.
            • negev56 Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 20:52
              Jestem coraz bardziej rozczarowana Jeziorem.
              A Statek był/jest rewelacyjny, też z poślizgiem przeczytałam. Wszystkim polecam, więc i tu się powtórzę, po Statku , koniecznie rewelacyjny Terror Dana Simmonsasmile.
              • matt.cobosco Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 22:20
                negev56 napisała:
                - powtórzę, po Statku, koniecznie rewelacyjny Terror Dana Simmonsasmile

Właśnie dołożyłem na półkę "chcę przeczytać" smile
                • nchyb Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 25.09.12, 06:59
                  no to zbierajcie już na paczki, bo będę musiała popełnić przestępstwo, by zdobyć środki na te wszystkie książki smile
                  • matt.cobosco Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 29.09.12, 12:18
                    Skończyłem i zwracam honor, bo i tym razem Arnaldur się obronił. Początek rzeczywiście mało obiecujący, ale jednak potem całość nabiera rozmachu i nie odstaje na minus od wcześniejszych jego książek.
                    Teraz w kolejce Kjell Ola Dahl i "Mały złoty pierścionek".
    • opty2 Reginald Hill - Morderstwo na uniwerytecie 26.09.12, 12:43
      druga część serii o duecie Daziel and Pascoe,
      • negev56 Anders De La Motte - [Geim] 26.09.12, 19:02
        Czy jesteś pewna, że chcesz wejść do gry? Tak.
        • elmar43 Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 27.09.12, 19:11
          Na urlop do Francji wzięłam kryminał francuski, ale przeczytałam niewiele i tak naprawdę czytam dopiero po powrocie. Jeszcze mnie nie wciągnął, ale mam nadzieję, że wciągnie...
          • opty2 Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 11:00
            czytaj czytaj, bo na pewno bedzie w nominacjach za 2012 smile
            • nchyb Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 12:43
              a ja już dwa razy podchodziłam i na razie coś nie mogę się wciągnąć sad
              Dalej będzie lepiej?
              • siostra_pelagia Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 13:07
                Unudziła mnie ta książka strasznie. Raczej mało wciągającasmile.
              • elmar43 Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 21:43
                Oj, będzie, będzie - chyba po nocy będę czytać wink
                • elmar43 Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 21:46
                  To do Nchyb było oczywiście smile
    • dachauka Tana French "Port widmo" 28.09.12, 16:01
      Jestem pod wrażeniem... Grubas straszny, ponad siedemset stron, ale jaka wnikliwość, wyrazistość, w dodatku wciąga jak cholera. Jestem w połowie, zbrodniarz schwytany, ciekawe, o czym tu będzie dalej?...
      Acha, "Port widmo" (oryg. Broken Harbour) ma się ukazać w Albatrosie, ale na razie jest w "dalszych zapowiedziach".
      • judytta C. Ceder "Śmiertelny chłód" 28.09.12, 22:18

Jak na razie czyta się ok.
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Hakan Nesser "Nieszczelna sieć" 29.09.12, 16:01
    • maniaczytania Pismak - Marek Harny 29.09.12, 20:34

• nchyb Jack Ketchum - Straceni 30.09.12, 09:30
      kompletnie nie moja bajka, ani językowo, ani fabularnie. Nie sięgnę po inne jego książki...
      • zorija Re: Lee Child "Podejrzany" 01.10.12, 09:21

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka