opty2 A. Indridason - Jezioro 17.09.12, 10:45 nuda, nuuuda i rozczarowanie o szpiegach z konca lat sześćdziesiątych, kogo to interesuje?! może koncówka nie rozczaruje? Odpowiedz Link
nchyb Re: A. Indridason - Jezioro 19.09.12, 10:20 a właśnie się zastanawiałam czy kupić. Głos mi sie spodobał, a opis na okładce Jeziora już nie i się wahałam. Ale nie kupię Odpowiedz Link
opty2 Re: A. Indridason - Jezioro 20.09.12, 08:28 nchyb napisała: > a właśnie się zastanawiałam czy kupić. Głos mi sie spodobał, a opis na okładce > Jeziora już nie i się wahałam. Ale nie kupię Głos to dobra książka (poprzednie też, chociaż b. smutne) ale Jezioro to po prostu roz-cza-ro-wanie, przynajmniej dla mnie, nie warto kupować, jeśli już, to pożyczyć Odpowiedz Link
agridulce R.Rendell: No More Dying Then 19.09.12, 13:03 Już kiedyś czytałam, ale wpadłam teraz w ciąg rendellowy, po "Adam and Eve and Pinch me" i "Monster in a Box", które przeczytałam po raz pierwszy, sięgam po sprawdzone pozycje. Odpowiedz Link
opty2 Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 20.09.12, 08:23 książka o duchach, które doprowadzają do wznowienia śledztwa, jak ktoś lubi się bać, to proszę bardzo, ja nie za bardzo, więc tylko 4/6 za sprawność pisarską Y. i tak po znajomości Odpowiedz Link
dachauka Re: Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 20.09.12, 20:02 Moim zdaniem ta książka to pomyłka. Nastawiłam się na porządny kryminał, ze zdumieniem śledziłam węzeł gordyjski, jaki splotła autorka, zastanawiając się jak ona z tego wybrnie, a tu... duchy. Możliwe, że uniknęłabym rozczarowania, szukając horroru o duchach, a tak... Odpowiedz Link
opty2 Re: Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 21.09.12, 08:50 ale dlaczego nastawiłaś sie na kryminał, jeżeli w opisie wyraznie było podane, że to horror? już wcześniej Yrsa S. umieszczała w fabule elementy grozy, więc jej skręt w tym kierunku zupełnie mnie nie zdziwił, natomiast czy mnie sie to spodobało, to inna bajka ps. zauważam u siebie niewinny objaw lepszego oceniania książek, które do świetnych nie należą ale na które nie wydałam ani grosza he he, natomiast gorzej traktuję te, na których się "nacięłam" finansowo wrr... Odpowiedz Link
dachauka Re: Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 22.09.12, 17:26 Sęk w tym, że czytałam niemieckie wydanie, na długo zanim powieść wyszła w Polsce, a Niemcy upchnęli tę książkę do szufladki "kryminał", wrrrr. Ale masz rację, na ocenę książki na pewno wpływa nastawienie... Odpowiedz Link
es_zet_pe Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 20.09.12, 09:58 Nie kryminał ale książka historyczna o dziejach eugeniki, szczególnie szwedzkiej. Inne spojrzenie na ponure strony skandynawskiego modelu społeczeństwa, tak często pokazywanego w powieściach kryminalnych. Odpowiedz Link
opty2 Re: Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 20.09.12, 12:42 jeśli można, to poprosiłabym o jakąś krótką relację po przeczytaniu całości, miałam tą pozycję na uwadze ale nie wiem czy ten temat nie bedzie nużący/trudny/mało interesujący/zawiły/szczegółowy, czytałam tegoż autora : Polski hydraulik i inne opowieści ze Szwecji i bardzo mi sie podobała ale ta eugenika... Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 20.09.12, 23:07 opty2 napisała: > /.../ jakąś krótką relację po przeczytaniu całości, Nie czytalam jeszcze, ale ceniona przeze mnie recenzentka - owszem (chyba nie spi, albo jej doba ma wiecej, niz moja): bernadettadarska.blog.onet.pl/Czlowiek-zaprojektowany-M-Zare,2,ID431348752,n Odpowiedz Link
opty2 Re: Maciej Zaremba Bielawski - Higieniści 21.09.12, 08:59 dzięki Romy recenzję znam ale... wolałabym mniej uczoną wypowiedź, zagladam czasami na wspomniany blog ale brakuje mi tam takich uwag jak: moim zdaniem, uwazam że, mnie sie podobało albo nie podobało podziwiam autorkę za ilość i róznorodność czytanych książek a także za umiejetność posługiwania sie słowem ale często jej recenzje są tylko streszczeniem treści, bez osobistych refleksji, na których mi zależy Odpowiedz Link
tak_o Ryszard Cwirlej - Reczna robota 20.09.12, 12:28 No fantastyczne po prostu: smaczki z lat 80tych i gwara poznanska i slaska! Super mi sie czyta. Odpowiedz Link
dachauka Anders de la Motte "[geim]" 20.09.12, 20:04 Trochę to karkołomne, trochę jest tu oklepanych wątków, ale tempo niesamowite... no i podobało mi się. Odpowiedz Link
siostra_pelagia A. Fryczkowska-Starsza pani wnika 21.09.12, 08:49 Jakoś mnie nie zachwyca. Odpowiedz Link
matt.cobosco Stefan Mani "Statek" 21.09.12, 13:13 Przeczytałem prawie 240 stron z 423 i na razie rewelacja. Gdyby ta książka ukazała się w tym roku, to byłby to pewnie jeden z moich faworytów do tytułu Kryminał Roku. Nie chcę zapeszać, bo jednak 180 stron jeszcze zostało, ale do tej pory znakomite! Odpowiedz Link
opty2 Re: Stefan Mani "Statek" 24.09.12, 11:52 no pewnie, że jest dobra, tylko w głosowaniu dwa lata temu nie miała szans, bo za mało osób ją przeczytało Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Stefan Mani "Statek" 24.09.12, 19:20 Jeśli kiedyś będziemy wybierać "Kryminał Dziesięciolecia" albo przynajmniej "Kryminał Pięciolecia", to wtedy może będzie mieć większe szanse W mojej prywatnej klasyfikacji "Statek" ląduje bardzo wysoko. Może nie na samym szczycie, ale w czołówce na pewno. Odpowiedz Link
nchyb Lee Child - W tajnej służbie 21.09.12, 18:27 nie czytałam tego w innym wydaniu, czytam teraz z przyjemnością Odpowiedz Link
agridulce Ruth Rendell: Thirteen Steps Down 22.09.12, 19:04 To lubię. Ale następna moja lektura będzie już z innego kręgu kulturowego. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Michael Connelly-Prawnik z lincolna 23.09.12, 11:53 Obejrzałam z przyjemnością film, teraz się biorę za książkę. Odpowiedz Link
opty2 Anders de la Motte _Geim 24.09.12, 12:11 ha! tez przeczytałam dobre to było, nie powiem, moze dlatego, że zupełnie coś nieskandynawskiego? takie całkiem odjechane i w fabule, i językowo, HP (co za pomysł z tym inicjałem - prawie jak Harry Poter) i Rebecca jako dwa przeciwieństwa sprawdzili sie jako bohaterowie, choc od początku spodziewamy się jakiegos splotu akcja wciąga i wkręca, czyta sie to błyskawicznie, każdą szaloną myśl autor z miejsca wykpiwa, to jest trochę karkołomne ale mimo wszystko spójne, całkiem udany debiut pana Andersa, chetnie przeczytam inne jego książki, na zachętę 5/6 ps. muszę pochwalic tłumacza pana Pawła Urbanika - naprawde sie postarał i dał przypisy dla niekumatych Odpowiedz Link
dachauka Re: Anders de la Motte _Geim 24.09.12, 14:15 Zgadzam się! Trochę szalone, trochę karkołomne i brawurowe, z naprawdę adekwatnym tłumaczeniem. Odpowiedz Link
negev56 Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 16:58 cóż za zawiła intryga:/, wciąż poszukiwany jest zgubiony kołpak od samochodu... Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 19:12 Zacząłem wczoraj, ale zaraz na dzień dobry pojawiła się IDEOLOGIA no i jakoś tak bez entuzjazmu czytam dalej. W porównaniu do "Statku" Stefana Maniego, który skończyłem dwa dni temu i którym się zachwyciłem, to "Jezioro" (na razie) zapowiada się na raczej nudnawą przypowiastkę. Zobaczymy. Odpowiedz Link
negev56 Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 20:52 Jestem coraz bardziej rozczarowana Jeziorem. A Statek był/jest rewelacyjny, też z poślizgiem przeczytałam. Wszystkim polecam, więc i tu się powtórzę, po Statku , koniecznie rewelacyjny Terror Dana Simmonsa. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 24.09.12, 22:20 negev56 napisała: - powtórzę, po Statku, koniecznie rewelacyjny Terror Dana Simmonsa Właśnie dołożyłem na półkę "chcę przeczytać" Odpowiedz Link
nchyb Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 25.09.12, 06:59 no to zbierajcie już na paczki, bo będę musiała popełnić przestępstwo, by zdobyć środki na te wszystkie książki Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Arnaldur Indridason - Jezioro 29.09.12, 12:18 Skończyłem i zwracam honor, bo i tym razem Arnaldur się obronił. Początek rzeczywiście mało obiecujący, ale jednak potem całość nabiera rozmachu i nie odstaje na minus od wcześniejszych jego książek. Teraz w kolejce Kjell Ola Dahl i "Mały złoty pierścionek". Odpowiedz Link
opty2 Reginald Hill - Morderstwo na uniwerytecie 26.09.12, 12:43 druga część serii o duecie Daziel and Pascoe, Odpowiedz Link
negev56 Anders De La Motte - [Geim] 26.09.12, 19:02 Czy jesteś pewna, że chcesz wejść do gry? Tak. Odpowiedz Link
elmar43 Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 27.09.12, 19:11 Na urlop do Francji wzięłam kryminał francuski, ale przeczytałam niewiele i tak naprawdę czytam dopiero po powrocie. Jeszcze mnie nie wciągnął, ale mam nadzieję, że wciągnie... Odpowiedz Link
opty2 Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 11:00 czytaj czytaj, bo na pewno bedzie w nominacjach za 2012 Odpowiedz Link
nchyb Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 12:43 a ja już dwa razy podchodziłam i na razie coś nie mogę się wciągnąć Dalej będzie lepiej? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 13:07 Unudziła mnie ta książka strasznie. Raczej mało wciągająca. Odpowiedz Link
elmar43 Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 21:43 Oj, będzie, będzie - chyba po nocy będę czytać Odpowiedz Link
elmar43 Re: Bernard Minier: Bielszy odcień śmierci 28.09.12, 21:46 To do Nchyb było oczywiście Odpowiedz Link
dachauka Tana French "Port widmo" 28.09.12, 16:01 Jestem pod wrażeniem... Grubas straszny, ponad siedemset stron, ale jaka wnikliwość, wyrazistość, w dodatku wciąga jak cholera. Jestem w połowie, zbrodniarz schwytany, ciekawe, o czym tu będzie dalej?... Acha, "Port widmo" (oryg. Broken Harbour) ma się ukazać w Albatrosie, ale na razie jest w "dalszych zapowiedziach". Odpowiedz Link
nchyb Jack Ketchum - Straceni 30.09.12, 09:30 kompletnie nie moja bajka, ani językowo, ani fabularnie. Nie sięgnę po inne jego książki... Odpowiedz Link