Dodaj do ulubionych

Colin Dexter

25.06.07, 20:11
Mój sprzedawca z allegro ma trochę jego książek do sprzedania. I gdzieś tu na
forum był wspominany. Miałam na razie dać sobie spokój z licytacjami, ale
stojąc dzisiaj w Stokrotce, jak zobaczyłam, ile ludność okoliczna na pryty
wydawała, czuję się zupełnie usprawiedliwiona z zakupu paru książek. Warto
licytować Colina Dextera?
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Colin Dexter 25.06.07, 20:22
      5/10 kojarzę sprzed lat "Ktokolwiek widział", gdzieś jeszce pewnie tkwi w jakiś zakurzonych czeluściach i jakoś skojarzenia mi oscyluja wokół klasycznego whudunita w sensie 100% skupienia się tylko na intrydze, bez jakiegoś wyrazistego śledczego (na tyle nie wyraźny, że nie bałdzo pamiętam, jak się zwałsmile i obserwacji świata nie dotyczących stricte samego śledztwa. Na pewno natomiast działo się to w Angli.

Psmile
      • negev56 Re: Colin Dexter 25.06.07, 20:38
        to weź wylicytuj jedną na próbę, i zobaczysz czy Ci pasuje, ja tak zrobiłam z tą
        Paretskysmile)

A pochwalę się, że wylicytowałam Chandlera co to go nie miałam i nie czytałam.
        • siostra_pelagia Re: Colin Dexter 25.06.07, 21:22
          Aluzję załapałamsmile. Co tam, walę w ciemno. Przystępujęsmile
          • agridulce Re: Colin Dexter 26.06.07, 15:45
            Śledczym jest inspektor Morse, dla mnie postać bardzo wyrazista -). I
            serdecznie polecam - akcja wszystkich toczy się w Oksfordzie i okolicach,
            często w środowisku akademickim. Bohaterem jest kawaler w średnim wieku, który
            niszcy od rana swą wątrobę, ma, z nieznanych bliżej przyczyn, powodzenie u
            kobiet, studiował literaturę na Oksfordzie właśnie i jest trudnym człowiekiem -
            dla podwładnych i dla zwierzchników. Część z tych cech na pewno brzmi znajomo,
            ale w wykonaniu Dextera wypada świeżo i interesująco. Powstało bodajże 13
            części, i nie powstanie więcej, ponieważ autor od początku to zaplanował i w
            ostatniej części bohatera swego uśmiercił. Było kilka fajnych stron
            stworzonych przez wielbicieli inspektora - ze streszczeniami, uwagami i
            wyłapanymi nieścisłościami, ale nie mogę na nie jakoś teraz wejść. I czytając
            po angielsku trochę się męczyłam - bogate słownictwo, ale też upodobanie do
            transkrypcji rozmaitych akcentów. Jestem fanką, przeczytałam na razie połowę.
            • zorija Re: Colin Dexter 27.06.07, 08:16
              Nienawidzę takich. "Kurtyny" to bym za nic nie przeczytała. A wracając do
              tematu, to czytałam jedną, śmierć w jerycho chyba, i dość mi się podobało.
            • siostra_pelagia Re: Colin Dexter 25.08.07, 16:52
              Już go mam i czytam. Pyszałek i zarozumialec - to lubię.
              No i nie chcę, żeby zginął.
              • kazisi Re: Colin Dexter 27.08.07, 08:54
                Z Dexterem to bym poczekał do przyszłego roku... wink
                • agridulce Re: Colin Dexter 27.08.07, 12:09
                  Rozumiem, że masz dobrego tłumacza -)
                  • siostra_pelagia Re: Colin Dexter 27.08.07, 17:47
                    No właśnie. To co do tej pory przeczytałam Dextera w polskim
                    tłumaczeniu napełniło mnie głęboką grozą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka