pawciod 16.01.03, 19:43 Czy istnieje jakaś zasada według której numerowane są przystanki w węźle, czy robią to na chybił trafił? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dmirstek Re: Numeracja przystanków 16.01.03, 19:56 Z tego co zauważyłem, to 01,03 są w stronę tzw. miasta - ale nie jestem pewien Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_ Re: Numeracja przystanków 16.01.03, 23:14 Zazwyczaj jest to robione metodą krzyżową. Tzn. na np. skrzyżowaniu, od którego odchodzą cztery ulice (bez udziału tramwajów) jest taka prawidłowość, że przystanki równolegów (po obu stronach tej samej ulicy - na wprost) otrzymują numerację 01, a w przeciwną stronę 02. Tak samo z 03 i 04 i tramwajami - pary przystanków. Może trochę zawile Ci wytłumaczyłem, ale mam nadzieję, że cokolwiek zrozumiałeś. Inną sprawą jest numeracja wewnętrzna (ZTMu) przystanków. Tam numery przydzielają według daty uruchomienia, a obecnie najnowsze przesiadki doczekały się kilkutysięcznego numeru. Ciekawia sytuacja jest na skrzyżowaniach, na których jedna z ulic jest podporządkowana (często prostopadła) do innej np. zespoły Gorzykowska, Jórskiego. Tam nie występują przystanki o numerze 03, a tylko 01, 02, 04. Odpowiedz Link Zgłoś
pawciod Re: Numeracja przystanków 18.01.03, 12:14 To, że na przeciw 01 jest 02, a na przeciw 03 o4 to zauważyłem. Zauważyłem także, że najpierw busy, potem tramwaje, a na końcu pętle i inne takie duperele. Mnie chodzi o ustalenie kolejności kierunków świata jak są one numerowane. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_ Re: Numeracja przystanków 18.01.03, 13:49 Jeśli chodzi o to, to chyba nie ma jednolitej reguły. Odpowiedz Link Zgłoś