mistrz_bushido 19.01.16, 20:19 Pytanko. Proszę mi powiedzieć z czego wynika rozpiętość cen od 150 zł do 500 zł za nowy system Win 7 Home OEM ???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Windows 7 19.01.16, 22:12 Zapewne ze sprzedaży COA dla komputerów używanych jako normalnych Windows OEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaDwaO Re: Windows 7 IP: *.181.9.198.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.02.16, 00:46 Nie wiem jak to, ale zanim kokosa się ugryzie, lepiej go rozłupać wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
robertpolanski Re: Windows 7 01.02.16, 09:52 Normalne prawo rynku. Cena wyższa jest w zależności od możliwości wykorzystania na jednym albo wielu komputerów. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Windows 7 01.02.16, 11:59 robertpolanski napisał(a): > Normalne prawo rynku. Cena wyższa jest w zależności od możliwości wykorzystania > na jednym albo wielu komputerów. Nie ma takiej możliwości. Wersja OEM dotyczy tylko i wyłącznie tego jednego komputera na którym została pierwszy raz użyta lub do którego została dedykowana. Wersję Box można przenosić. W handlu detalicznym dostępny jest jeden typ licencji OEM - "bezimienna" licencja dla drobnych składaczy nie posiadających własnej umowy z Microsoftem. Może ją nabyć każdy wraz z częściami do komputera lub wstępnie złożoną jednostką. Cena w tym przypadku oscyluje w okolicach 500,- za nośnik i naklejkę OEM. Markowy sprzęt może być sprzedawany z różnymi systemami operacyjnymi lub bez. Jeśli system jest dodatkową, osobno wyszczególnioną opcją, to licencja OEM dedykowana dla tego sprzętu kosztuje w okolicach 330,- jak DOEM w Komputroniku. Dostajemy preinstalowany na dysku system bez nośnika i naklejkę. To rzadki przypadek, bo zwykle modele z i bez systemu mają inne oznaczenia i oczywiście inne ceny. Takich Windowsów zwykle nie można uruchomić na sprzęcie innego producenta. Czego dotyczyła cena w okolicach 150,- nie mam pojęcia. Mógł to być system "z odzysku" bądź licencja dla używanych komputerów, ale taka nie powinna się znaleźć w ofercie. Zapewne licencja będzie działać, ale co do jej legalności mam spore wątpliwości. Prawa rynku powodują, że ten sam produkt różni się ceną o kilka, góra kilkanaście procent - w zależności od daty dostawy, kursów walutowych, kanału dystrybucyjnego, wielkości zakupu, zastosowanej marży, okolicznościowych promocji lub wyprzedaży itd. Ale nie o tyle, by to samo było u jednych detalistów po 150,-, a u innych po 500,-. Odpowiedz Link Zgłoś