Dodaj do ulubionych

Dieta francuska

IP: *.chello.pl 11.02.02, 18:31
Czy ktoś mógłby sprecyzować na czym polega ta dieta i jakie są jej efekty?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Dieta francuska 13.02.02, 11:06
      Hasło 'dieta francuska' dotyczy raczej sposobu odżywiania się Francuzów, a nie
      konkretnej receptury. W tej diecie obowiązuje zasada 'wszystkiego po trochu',
      czyli duże urozmaicenie, ale niewielkie 'dawki'. Zawiera więcej tłuszczu w
      stosunku do pozostałych składników pokarmowych, niż zaleca się to poradnikach
      dietetycznych (sery, pasztety, a głównie oliwa z oliwek). No i wino do
      posiłków. Typowe śniadanie francuskie to czarna kawa z croissantem (b.
      tłustym!), lunch to spory wybór gorących przekąsek (miło wspominam kalmary) i
      surówek dobrze naoliwionych, obiad domowy to już na ogół celebra (byłem
      gościem, to może dlatego, ale nie sądzę) - filiżanka zupy, potem sery, potem
      pasztet, potem 2gie malutkie z duuużą dawką surówki, kilka herbatniczków z
      lampką Grand Marnier. Wydaje się to potwierdzać opinię, że u Francuzów każdy
      posiłek domowy to małe święto. Kolacji sobie zbytnio nie przypominam :) może
      jej nie było, bo obiad jest późno, po powrocie z pracy. To, że Francuzi
      wchłaniają dużo tłuszczu, a nie tyją i nie wymierają na choroby układu krążenia
      ('french paradox') jest tłumaczone wpływem oliwy z oliwek i czerwonego wina (a
      zwłaszcza jego składnika, flawonoidu o dźwięcznej nazwie rezweratrol). Jest to
      w końcu klasyka kuchni śródziemnomorskiej, sympatycznej dla serduszka. Kiedyś
      nawet trzymałem w biurku w pracy flaszkę czerwonego wina, ale teraz
      przerzuciłem się na wyciąg (o nazwie - nomen omen - French Paradox).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka