14.10.10, 12:09
ostatnio natknelam sie na ciekawy artykul o squashu aktywni.pl/aktualnosci/squash-bardziej-kameralna-odmiana-tenisa/ i tak sie zastanawiam jak zachowuje sie przy tym organizm - co chudnie najbardziej, czy osoby ze slaba kondycja moga w ogole rozwazac ta forme aktywnosci, po ile to sie gra i jak czesto? ktosss???
Obserwuj wątek
    • fitty Re: squash 21.10.10, 10:24
      fajny artykulik :) squash jest bardzo energetyczny! jakąs tam kondycje trzeba miec, jesli palisz papierosy to moze byc ciezko np. ale warto sprobowac, bo inaczej sie nie dowiesz. przez to ze jest taki intensywny, pocisz sie cała i wyrabiasz kondycje, duzo biegania - pracuje całe ciało, nogi ramiona słowem wszystko - dobra sprawa dla wytrwałych
      • nchyb Re: squash 21.10.10, 20:55
        trzeba mieć sporą kondycję.
        Jak ktoś się zmęczy przy zwykłym tenisie, to przy squoshu będzie ledwie zipał :-)
        • slodka_cytrynka Re: squash 22.10.10, 00:43
          Nie tylko kondycję, ale i zdrowie. łatwo sobie stawy ponadwyrężać ;-)

No i za www.squash.com.pl/wiadomosc/17/....
          "Ze względu na dynamiczny charakter tej gry istnieją grupy osób, którym nie zaleca się, a wręcz zabrania jej uprawiania. Do tych grup należą osoby z problemami układu sercowo-naczyniowego (np.: zakrzepica tętnicy wieńcowej), dużym poziomem cholesterolu LDL, dużym ciśnieniem krwi, cukrzycą i chorobami serca powstałymi w młodości, świeżym zawałem mięśnia sercowego, jawną niewydolnością układu krążenia, chorobą wieńcową, ciężkim zaburzeniem rytmu serca, tętniakiem aorty, zatorem tętnicy płucnej, zatorem układowym, zapaleniem zakrzepowym żył, ostrymi infekcjami, zwężeniem aorty znacznego stopnia.
          Niewskazanym jest też, by grywały osoby z napadami duszności; wynika to też po części z faktu, że gra się w zamkniętym pomieszczeniu, często bez klimatyzacji , co znacznie utrudnia oddychanie.

Podwyższoną ostrożność winny zachować osoby z nawykowymi skręceniami stawów skokowych, po operacji kolan (łąkotki), problemami z Achillesem, chorobami kręgosłupa, zwiększonymi krzywiznami kręgosłupa(lordoza, kifoza, skolioza) itd."

• nchyb Re: squash 22.10.10, 09:52
            jednym słowem, nie jest to sport dla zaczynających rozwijać kondycję...
            • peligrosa13 Re: squash 22.10.10, 14:11
              dzieki za kompleksowa odpowiedz:) nie gralam wczesniej w squasha, ale !! slabiakiem też nie jestem..bez przesady poza tym warto probowac nowych rzeczy. spzretu tez chyba nie trzeba od razu kupowac tylko mozna wypozyczyc na klika pierwszych razów
              • slodka_cytrynka Re: squash 22.10.10, 18:12
                Pewnie, że tak. Jak jesteś młoda, w miarę zdrowa i już dość wprawiona w inne sporty - a więc rozruszana i z jako taka kondycją - to można zainwestować i spróbować swoich możliwości. Powodzenia. ;-)
                • nchyb Re: squash 23.10.10, 09:21
                  Popieram zdanie Cytrynki. Próbować warto :-)
                  Buty i rakiety zazwyczaj wypożyczysz na miejscu, wjazd do klatki i biegać

Po kilku zajęciach będziesz się ledwie ruszać, ale stopniowo stopniowo, alebo się przyzwyczaisz, albo zmienisz dyscyplinę :-)
    • Gość: squash Re: squash IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 09:39
      Zapraszamy na Squash do Koszalina >>> Squash
    • Gość: on Re: squash IP: *.lublin.pl 21.08.14, 10:19
      dobry sport żeby wycisnąć z siebie siódme poty, świetnie wpływa na ogolną kondycję całego ciała.
      Przy okazji - polecam fajny artykuł z wyjasnieniem zasad squasha - może komuś sie przyda

netformator.pl/rozrywka/17-rekreacja/2487-squash-ogolne-zasady-gry
      pozdrawiam
      • jurek258 Re: squash 09.02.15, 13:39
        Też od jakiegoś czasu jestem zajarany tym sportem. Na początku używałem butów jakie popadło, byle by sportowe. Trochę się w nich męczyłem, popytałem i uświadomiono mnie, że buty są bardzo ważne. Kupiłęm sobie specjalnie do tego www.badmin.pl/buty-meskie-adidas-adipower-stabil-11-niebieskie-p-6767.html i widzę sporą różnice w szybkości. Polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka