IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 13:58
Chcę schudnąć (właściwie uzyskać rzeźbę)około 3 kg. Zastanawiam sie czy po
stosowaniu przez 2 tyg diety niskowęglowodanowej ubytek masy nie będzie
spowodowany tylko ubytkiem wody, a po przejściu na normalny tryb odżywiania kg
powrócą. Dodam, że jem dużo białka, warzyw i owoców. Wiem, ze Atkins proponuje
kilka faz, ale czy można przejśc po indukcji na moją normalną diete z
ograniczeniem kalorii? Może w moim wypadku lepsze by było po prostu
ograniczenie kalorii? Napiszcie co o tym sądzicie.
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Rzeźba 16.04.02, 14:44
      Ograniczenie kalorii działa podobnie - mniej wydzielanej insuliny to mniejsze
      zatrzymanie wody w organiźmie. Żeby robić rzeźbę, trzeba uważać z owocami (wątek
      o fruktozie). Spróbuj diety Atkinsa w wersji cyklicznej. Atkins wspomina w swojej
      książce o diecie liberalnej w weekendy. W tym systemie przez 5 dni odżywiać się
      należy wg. fazy indukcji, po czym przez 2 dni zjada się dużą ilość węglowodanów,
      żeby uzupełnić zapas glikogenu w mięśniach. W kulturystyce nazywa się to CKD
      (cyclical ketogenic diet) i stosuję się ją dla uniknięcia strat w masie
      mięśniowej.

• Gość: maja Re: Rzeźba IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 16:11
        Czyli mogę zrobić indukcję a póżniej przejść na diete z większą ilością warzyw
        i owoców bez przybrania na wadze, z tym że pilnując, żeby nie przekraczać 1500
        cal?
        Czy indukcja wg. atkinsa jest równoważna z CDK? Czy da te same rezultaty?
        • jogger Re: Rzeźba 16.04.02, 16:59
          Gość portalu: maja napisał(a):

> Czyli mogę zrobić indukcję a póżniej przejść na diete z większą ilością warzyw
          > i owoców bez przybrania na wadze, z tym że pilnując, żeby nie przekraczać 1500
          > cal?

Przybierzesz trochę na wadze, bo zwiększenie wydzielania insuliny spowoduje
          ponowne zatrzymanie wody w organiźmie. Nie będzie to jednak tłuszcz, a
          przynajmniej nie od razu. Z owocami, jak wspomniałem, trzeba b. ostrożnie.

> Czy indukcja wg. atkinsa jest równoważna z CDK? Czy da te same rezultaty?

CKD jest to indukcja rozłożona na raty. Daje ten sam efekt jeśli chodzi o
          tłuszcz, ale w dłuższym okresie czasu. W większym stopniu oszczędza zaś tkankę
          mięśniową (bo z czego będzie ta rzeźba, jak się straci mięśnie ? :-) ). Jest to
          dość sympatyczne psychologicznie, bo pozwala wyluzować się w czasie weekendu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka