Dodaj do ulubionych

trzeszczące kolana

IP: *.ramtel.com.pl 10.12.04, 20:57
Prosze Was o pomoc, od paru miesiecy w czasie zginania kolan slysze i
czuje "chrupanie", "trzeszczenie" - no nie wiem jak to dosadniej okreslic...
Co gorsza, nasila sie to z uplywem czasu. Nie forsuje tych kolan jakos
specjalnie, tak mi sie przynajmniej wydaje. Chodze na aerobik 2 razy w
tygodniu, w lecie troche jezdzilam na rowerze i chodzilam po gorach. Biore od
2 miesiecy glukozamine, ale stan sie nie poprawia. Na razie nie towarzyszy
temu bol, ale zaczynam sie lapac na tym, ze probuje "oszczedzac" te kolana
tzn. unikac zginania. Zastanawiam sie tez czy powinnam zarzucic ten aerobik
czy wrecz przeciwnie. Moze ktos z was mial taka dolegliwosc i sobie z tym
jakos poradzil? Prosze pomozcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: RON5 Re: trzeszczące kolana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:08
      Miałem to samo po jakimś czasie od rozpoczęcia biegania na bieżni.Samo przeszło
      bez niczego a byłem mocno nastraszony.Nie wiem co to jest,może nam ktoś
      doradzi.Miałem też tydzień bólu w kolanie,który też przeszedł.Pozdrawiam.
      • Gość: basia Re: trzeszczące kolana IP: *.ramtel.com.pl 12.12.04, 21:38
        To pocieszajace, co piszesz. Po jakim czasie Ci przeszlo? Przerwales treningi,
        czy biegales caly czs pomimo tego chrupania? A propos bolu, to mialam tez ze
        dwa tygodnie taki okres, ze bolalo mnie jedno kolanko w nocy, tylko w nocy, po
        prostu nie wiedzialam jak sie ulozyc. Czasem budzilam sie z powodu tego bolu,
        ale to mi przeszlo samo. Zostalo "tylko" to chrupanie..
        • jogger Re: trzeszczące kolana 12.12.04, 23:20
          Warto poradzić się ortopedy. Przy przebiegu bezbolesnym tłumaczy się to (nie na
          100%) powstawaniem w stawach 'bąbli gazowych' spowodowanych 'poluzowaniem'
          współpracujących części stawu pod wpływem wysiłku. Jeśli występują dłuższe
          bóle, może to oznaczać uszkodzenie 'pracujących' powierzchni. 'Trzeszczeć' mogą
          też porozciągane ścięgna.
        • Gość: ron5 Re: trzeszczące kolana IP: *.de 13.12.04, 10:12
          Jak widać z innych postów,sytuacja chyba nie jest dramatyczna.Nie przerwalem
          treningów ze względu na chrupanie w kolanach.Przerwalem gdy mnie bolalo
          kolano.Potem zaczalem biegać ponownie i ból sie nie powtórzyl.Chrupanie chyba
          dalej jest jak robie przysiady-ale przestalem sluchać i mam spokój.Pozdrawiam.
    • Gość: K. Re: trzeszczące kolana IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 07:22
      Witam,
      Zauważyłam, że jeśli zjem zbyt dużo białka, to "skrzypią" mi kolana (czuję to
      podczas przysiadów). To tak z mojego doswiadczenia,
      pozdrawiam, Kasia.
      • Gość: jogger co ty na to Re: trzeszczące kolana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 08:57
        a ja słyszałąm że białko tzn. kolagen jest niezbędny dla włąściwej pracy stawów
        i przeciwdziała temu skrzypieniu i trzeszczeniu
        • Gość: basia Re: trzeszczące kolana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:00
          Chce pojsc do ortopedy, tylko obawiam sie, ze to zlekcewazy, tak jak internista
          ktorego przy okazji wizyty zapytalam o te kolana. W stylu: jak nie boli to nie
          ma sie czym przejmowac. Moze zna ktos z Was dobrego ortopede w Krakowie?
          Ja mam wrazenie, ze brakuje mi jakiegos "mazidła" w tych miejscach, gdzie
          przyczepiaja sie sciegna do kosci, jakby po bokach samego kolana.
          Jogger - ciekawe z tymi bąblami, czy to sie jakos leczy czy to "taka uroda" i
          trzeba sie z tym pogodzic? No i jak myslisz - cwiczyc dalej czy zrobic jakas
          przerwe?
          • jogger Re: trzeszczące kolana 13.12.04, 13:40
            Z czasem trzeszczenie potrafi samo minąć, te bąble powoli się wchłaniają. Na
            aerobik profilaktycznie warto zakładać opaski na kolana. No i może glukozamina
            nie wystarcza ci do syntezy kolagenu - ew. dodatkowo suplementuj i kolagen -
            Olimpu jest OK
          • Gość: jozwabeznogi Re: trzeszczące kolana IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 13.12.04, 14:26
            w Kraku radze poszukac lekarza sportowego - na obiektach TS Wisla taki
            urzedowal. Moj kolega kiedys mial podobnie i cos mu faktycznie koles przepisal.
            Poszukaj w necie moze tel do klubu a tam byc moze bede znali tel do lekarza.
            Pzdr
    • iskax Re: trzeszczące kolana 18.12.04, 22:18
      Hej!

Ja mam to samo! Oba kolana strasznie trzeszczą (ale nie bolą)... Byłam juz u
      kilku ortopedów (prywatnie), zapłaciłam starsznie dużo kasy za zastrzyki,
      lekarstwa, itp, ale nic nie pomogło, bo żaden z tych pseudolekarzy nie zrobił
      mi prześwietlenia!!!

Dopiero zwykły rodzinny pan doktor, dał skierowanie na zdjęcie (mimo ze nie
      podejrzewał czegoś groźnego) i okazało się, że to nic takiego, lekkie
      zaostrzenie czegoś tam.

Kazał jeść dużo galaretki i jakieś chrząstki (fuuuuu)

Ja dużo siedzę na kolanach, często sa zgięte i myślę, ze to może być przyczyna :
      ( Niestety bardzo ciężko jest się odzwyczać :(

Więc najpierw zrób sobie zdjęcie kolan, idź do rodzinnego niech ci powie co
      dalej, żeby cie nie oszukali lekarze "specjaliści" tak jak mnie.
      • jogger Re: trzeszczące kolana 21.12.04, 17:36
        No to właśnie kazał Ci jeść kolagen :-)
    • Gość: wita Re: trzeszczące kolana IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 11:26
      Czesc Basiu !
      to niesamowite ale mam podobne objawy do Twoich. Moje kolana skrzypia jak stara
      szafa (przysiady, schodzenie po schodach, wchodzenie) dokładnie od kilku
      miesiecy. Tez strasznie boje sie je zginac (wydaje mi sie, ze sie rozsypia)i
      tez nie wiem co z tym robic. Napisz czy przeszlo ci po tej glukozaminie (ona
      bierze udział w tworzeniu mazi stawowej (mi sie wydaje, ze moja maz wysycha)ale
      kolana nie puchna i nie bola za to trzesczą i chrupia, koszmar. U lekarza nie
      bylam...pewnie dowiem sie ze mam zwyrodnienie stawow...tylko ze ja mam 28 lat a
      nie 50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka