Dodaj do ulubionych

najtansza dieta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:52
witam i prosze o rade. troche przelomowych momentow mi sie w zyciu
nazbieralo. otoz zaczne od tego ze z kasa kiepsko. co za tym idzie rzucam
palenie. jest z tym problem, bo chcialabym zrzucic tez pare kilo, ale nie mam
kasy na zdrowe odzywianie. moje obecne jedzonko polega glownie (niestety) na
chlebusiu z serkiem (zoltym) i raczej z tego tyje niz chudne. nie mam tez
czasu na przygotowywanie potraw, a tym bardziej na regularne jedzenie
(studiuje). cwiczenia tylko w domku i tylko jak mi sie chce:( poza tym musze
zrzucic jakies 9 kg do konca marca, bo sukienka slubna czeka i sie kurczy
zamiast robic sie luzna. waze teraz 57 przy 164 wzrostu (wiem ze 48 to malo,
ale to tylko na ten jedyny dzien w zyciu i bardzo mi na tym zalezy). blagam,
niech ktos mi doradzi co jesc zeby bylo baaaaardzo tanio i zeby schudnac
rzucajac palenie. z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • malwina7 Re: najtansza dieta 17.12.04, 09:20
      Jakbyś przeczytała swój post jeszcze raz krytycznie to zobaczyłabyś, że prosisz
      o niemożliwe - nie masz czasu jeść regularnie, nie masz czasu przygotowywać
      posiłków (a tylko wtedy masz pewność że np. sałatka nie ocieka olejem lub
      majonezem), ćwiczysz tylko jak ci się chce (czy często Ci się chce?)i rzuciłaś
      palenie (co zwykle powoduje przybranie a nie zrzucenie kilku kilogramów)i do
      tego moim zdaniem nie masz nic (lub baaardzo niewiele) do zrzucenia, a wiadomo
      że im mniej tłuszczu w organiżmie tym trudniej się go pozbyć. No i 9 kg w 3
      miesiące to efekt jojo murowany. Przemyśl to jeszcze raz.

Jeśli jednak dalej się upierasz przy odchudzaniu oto kilka rad (niby
      oczywistych, ale może jednak z którejś skorzystasz):
      - zero cukru i słodyczy ( w przypadku chęci nie do opanowania lepiej zjeść
      czasami łyżkę miodu, lub kilka orzeczków, czy pestek np. słonecznika lub dyni)
      - jeśli chleb to tylko razowy najlepiej ze "śmiaciami" (ziarna otręby itp)-
      różnica w cenie niewielka
      - nie smaruj pieczywa (masłem ,margaryną)
      - ser żółty zastąp twarogiem (chudym), nie kupuj serków topionych - lepiej
      twaróg rozrobić z kefirem i dodać posiekanej cebulki lub jakiś ziół
      - co jakiś czas ugotuj sobie jajko - niezbyt drogie, a ugotowane na twardo
      zapycha
      - jedz kefiry i jogurty 0% tłuszczu - kefiry są tańsze; te bez "owoców" są
      mniej kaloryczne
      - nie kupuj gotowego musli tylko skompunuj sobie swój zestaw płatków = płatki
      owsiane, jęczmienne, otręby - te składniki są bardzo tanie i sycące, możesz ale
      nie musisz dodać kilka rodzynek,zarozdów pszennych, pestek słonecznika, dyni
      lub orzeszków - byle nie za dużo. Ten zestaw płatków zalewaj gorącą wodą lub
      mlekiem (chudym) - odstaw na 15 min lub jeszcze lepiej na noc i zjadaj na
      śniadanie. Są może niezbyt smaczne, ale tanie i bardzo sycące. Dodatkowo płatki
      owsiane regulując poziom glukozy w organiźmie uchronią cię przed napadami
      wilczego głódu
      - o tej porze roku jest problem z tanimi owocami i warzywami, ale nasze krajowe
      warzywa są tanie (buraki, marchew, cebula, seler, biała rzodkiew) - możesz z
      nich robić sałatki (do marchwi zawsze dodaj odrobinę oliwy) lub jeść ugotowane
      (do ugotowanych warzyw można dodać trochę ryżu - najlepiej ciemnego)i obiad
      gotowy
      - zrezygnuj z produktów smarzonych - lepiej gotuj
      - pij dużo wody niegazowanej - poprawia trawienie i powoduje, że w żołądku
      mieści się mniej innego jedzenia
      - nie jedz min 2-3 godziny przed snem
      Moje priorytety to "owsianka" rano i dużo wody w ciągu dnia i niejedzenie
      kolacji. Jeśli stwierdzisz, że nie stać cię na kupowanie wody butelkowanej, to
      pij chociaż wystudzoną przegotowaną (możesz wcisnąć kilka kropel soku z cytryny
      dla poprawy smaku)- nie ma w sobie składników mineralnych, ale lepsza taka niż
      żadna (nawadnia organizm, oszukuje żołądek i poprawia pracę jelit).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka