Dodaj do ulubionych

efekty na ORBITREKU?

IP: *.mikolow.net 02.04.05, 15:58
Mam pytanie do osób które trenowały tylko na orbitreku w domu. po jakim
czaise zauważyliście efekty? Jakie one były? I ile minut trzeba na nim
jeździc codziennie? dziekuje za odpowiedzi....
Obserwuj wątek
    • Gość: lala Re: efekty na ORBITREKU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:47
      tez mnie to interesuje bo póki co to wytrzymuje 11 minut czy to normalne na
      poczatku czy mam az tak słaba kondychę???
    • Gość: radek Re: efekty na ORBITREKU? IP: *.mikolow.net 05.04.05, 12:03
      nikt nam nie pomoże?
    • vanella Re: efekty na ORBITREKU? 05.04.05, 16:54
      ja mam orbi od jakiegoś czasu. efektów nie ma, ale tylko i wyłącznie dlatego,
      że nie mam czasu regularnie ćwiczyć.
      generalnie - trzeba ćwiczyć 45 - 60 minut. pierwsze 20 minut to rozgrzewka.
      dopiero potem spala się tłuszcz. no ale - start small. ja zaczynałam od 12
      minut. ale teraz jestem w stanie spokojnie dociągnąć do 45 minut. mniej więcej
      do drugi dzień ćwiczyłam o 5 minut więcej. czy ćwiczyć codziennie? różnie
      czytałam - raz, że trzeba dać sobie czas na regenerację, a raz, że codziennie.
      a tak naprawdę - ile dasz radę :) koniecznie włącz telewizor, albo rytmiczną
      muzę. tak "na sucho" rzeczywiście ciężko jest wytrzymac te 45 minut.

nie ma się co łudzić na pozbycie się tłuszczu bez diety redukcyjnej. ale
      fantastycznie jest "skatować się" w domu, bez potrzeby wychodzenia na siłkę.
      jest to rewelacyjne antidotum na senność i zły humor. mam nadzieję, że za jakiś
      czas napiszę też, że także na zrzucenie tłuszczu.
    • kroptusia Hmmm.... 05.04.05, 17:25
      Ja mam trenazer magnetyczny (naczy orbitrek ale magnetyczny,ktory mierzy m.in
      tkanke tluszczowa, bmi itp.).Zaczelam dopiero trenowac (powolutku)ok 2 tyg.
      temu (teraz mam przerwe bo ide do szpitala).Zaczelam od 8min ale nie bylam
      zniechecona, kazdy ma swoja kondycje, ja jestem b.oslabiona po chorobie wiec i
      tak uwazam ze ladnie.Obecnie po 3 tyg doszlam do 55min max (1 raz),srednio
      cwiczylam przez te 3 tyg ok 4 dni w tyg (wlasnie od 8 min do 55 max).Srednio
      staram sie jezdzic choc 40-45 przy tym w miare daje rade, powyzej by przejechac
      musze miec super dzien i narazie raz mi sie udalo.Zamierzam zwiekszyc do 5 dni
      w tyg. i na tym poprzestac.Efekty ... zobaczymy gdzies za tydz.,jak beda dam
      znac :-).Jednak chcialam sprawdzic po mc, ale poki co musze odlozyc treningi,
      mysle ze po tych 3 tyg.(w sumie 12 dniach treningu w czym polowa to ponizej
      40min :)) cos drgnelo, no ale mowie, okaze sie po wazeniu i mierzeniu. Fakt bez
      diety nie ma co sie przymierzac. Nie musi to byc glodowka ja zaczynalam od
      diety (dla siebie : waga + wiek, wzrost) 1800kcal. No i fakt najlepiej 45-60min
      3-5 dni w tyg.ale mozna i codziennie tyle ze sie moze znudzic. No i fakt, ja
      jezdze przy rytmicznej muzyce i po tych 45min wygladam jak spod rynny czerowy
      burak :-)) jezdze na rozne sposoby (do przodu, tylu, z raczkami, bez itp. - mam
      pare sposobow)...Powodzonka
    • nchyb Re: efekty na ORBITREKU? 06.04.05, 08:29
      Ćwiczę na orbitreku drugi tydzień, pierwszy raz 5 minut, potem stopniowo
      dokładałam codziennie po 5 minut. Obecnie jestem przy półgodzinnych seriach i
      tak ćwiczę codziennie. Do tego dochodząkręcenie hula hoopem i 6 weidera (jestem
      przy 3 seriach po 12 powtórzeń). Jest lepiej, ale też diety pilnuję.

Moja teściowa ćwiczy od pół roku, średnio 2 godziny dziennie, ale w seriach np.
      40,40 i 20 minut. Teściu ćwiczy jednorazowo, ostatnio doszedł do 90 minut, a
      zaczynał od kilku minut dziennie. Rodzice schudli znacznie, teściowa 16 kg,
      teść 10. Ale też mają ograniczenia dietowe.
      Efekty - spadek wagi, utrata tkanki tłuszczowej, wzmocnienie mięśni nóg,
      pośladków
    • martaant Re: efekty na ORBITREKU? 06.04.05, 08:44
      To ja zaraz wsiadam na orbi, a póki co wczoraj dałam radę 15 minut! Mysle że
      nawet te 3 minuty wiecej dziennie to i tak sukces a po ok 2 tyg dojde do 45
      minut. Mam taką nadzieje !!! Jak skończę to napisze ile dzis wytrzymałam.
      Jestem też na Diecie South Beach w I fazie i czuje sie super! To mój 6-ty dzień
      a juz mam luzniejsze spodnie! Pzdr
      • martaant Re: efekty na ORBITREKU? 06.04.05, 09:42
        Dzis wytrzymałam 20 minut!!! codziennie coś dokładam wiec niedługo moze dam
        rade te 45 minut??? Czy robic 1 dzien przerwy czy cwiczyc codziennie???
        • vanella Re: efekty na ORBITREKU? 06.04.05, 11:08
          Jeśli to kwestia "wytrzymywania" to stanowczo robiłabym przerwy - ćwicz co
          drugi dzień. Nie ma co się tak męczyć, bo szybko się zniechęcisz.
          Nie wiem, czy ktoś już o pulsie pisał...? to też ważne. pozdr.
    • Gość: radek Re: efekty na ORBITREKU? IP: *.mikolow.net 06.04.05, 13:29
      Dzieki za odpowiedzi:) dzisiaj zaczynam trenowanie:) mam nadzieje że wytrzymam
      przynajmniej 10 minut...sie okaże...niestety nie mam pulsomierza..
      • martaant Re: efekty na ORBITREKU? 06.04.05, 16:03
        Ja też nie mam pomiaru pulsu ;=( ale trudno przecież przez to nie przestanę
        ćwiczyć!!!
        • nchyb Re: efekty na ORBITREKU? 06.04.05, 19:26
          W tym naszym orbitreku pulsomierza nie ma, jest za to pomiar czasu, odległości,
          prędkości i straconych kalorii. Staram się chodzić z prędkością ok. 11-12 km na
          godzinę, w pół godziny tracę ok. 170 kcal, przechodząc ok. 6 km, a w
          trakciemogę dość swobodnie rozmawiać i serce "mi nie ucieka"...
        • Gość: kk pomiar pulsu IP: *.jci.com 08.04.05, 18:29
          eee, to nie problem, wystarczy dwa palce na szyje - przy wysilku puls jest
          bardzo wyrazny, mozna sobie latwo zmierzyc samemu po prostu liczac ilosc
          uderzen na 1 minute
          • martaant Re: pomiar pulsu 09.04.05, 23:13
            Dziś dałam radę 24 minuty!!!
            • martaant czas! 12.04.05, 21:49
              Dziś 27 minut ale do soboty mam zamiar dojść do 30 minut, malutkie kroczki ale
              jakie wazne!!! i pomysleć że zaczynałam od 5 minut!!!
    • agness25 Re: efekty na ORBITREKU? 24.04.05, 18:54
      Cwicze na orbitreku 45 min dziennie, przy telewizorze albo muzyce z tym ze
      robię sobie ok 1 minutowe przerwy, co dziesiec minut i tak jest łatwiej!Efekty
      są widoczne po ok 3 tyg.
      • trycka Re: efekty na ORBITREKU? 25.04.05, 00:20
        Jak słysze słowo orbitreki to robi mi sie słabo.
        Od 1,5 roku chodze na aerobik,basen,hantle i ogolnie sporo ruchu zazywam :P.Pomyslałam,ze warto by było wybrac sie na siłownie.trener ułozył mi trening i pierwsze co to musiałam spedzic 0,5 godziny na orbitreku...obciazenie na 3,w ciagu poł godziny spaliłam 225 kcal,ale myslałam,ze tam padne:////.potem poł godziny rowerka i poł bierzni.po tym orbi od wtroku nie moge schodzic po schodach i sie schylac.potworny bol miesni łydek,nie pomagały masaze,a ni gorace kapiele:p.jutro nawet jak sie nie poprawi to wsiadam na rowerek i pedze na aerobik.nie wiem tylko czy dam rade...:(
        • Gość: scept89 "ugotowane" miesnie IP: *.ljcrf.edu 25.04.05, 04:01
          Tak sie smiesznie sklada iz pomiedzy roznymi sportami tylko czesciowy
          "cross-talk" wystepuje (mozesz byc swietna rowerzystka a wysiadac po 1/2 truchtu
          i odwrotnie). Ja przypominam sobie pierwsze zabawy w tenisa kiedy po 1.5 roku
          intensywnego lazenia po gorach (czasem po 11h/30+ kilometrow na dzien) po 40
          minutach praktycznie pykania i dreptania po korcie dostalem nieomalzy kurczy
          lydek... Wniosek -> jakikolwiek nowy sport/maszyna zaczynamy __powoli__.

>od wtroku nie moge schodzic po schodach i sie schylac.potworny bol miesni łydek

Jesli przeciazylas je do tego stopnia to ja sugerowalbym aby zostawic je (lydki)
          w spokoju do czasu kiedy wydobrzeja dostatecznie. Zamiast aerobiku moze by tak
          basen (plywanie + gimanstyka) oraz cwiczenia silowe na lapy/brzuch.
          W moim przypadku rozciaganie/joga zmniejsza bol i pozwala szybciej dojsc do
          siebie po wiekszych wysilkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka