Gość: Gosia IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 22:32 co to właściwie jest ta ketoza? czy to coś dobrego czy złego? jak to się ma do odchudzania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: ketoza 09.07.02, 12:31 Ketoza jest stanem intensywnego spalania tłuszczu przy niedoborze węglowodanów. www.gazeta.pl/alfa/home.jsp? dzial=0511&forum=342&wid=2116365&aid=2116365&layout=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ketoza IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 16:12 coś nie bardzo ten link- nie kopiuje się cały, tylko po wklejeniu daje www.gazeta.forum, i nie wyswietla żadnego konkretnego postu..... jeśli mogę prosić o skopiowanie tej wiadomości do tego wątku- plisssss :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: ketoza 09.07.02, 16:39 Ten wątek i tak prowadzi do następnego :-) skopiuj dolną część linku (Ctrl-C), kliknij na górną i wciśnij stop, zanim przejdzie do strony głównej, i za znakiem zapytania wklej brakującą dolną część (Ctrl-V). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berasek Re: ketoza IP: *.iel.waw.pl 16.07.02, 10:56 chcesz sie odchudzac, to po prostu jedz mniej dieta ŻP - żryj połowę :))) duzó warzyw, owoców bez przesady, mało (albo w ogóle) mięsa, rosliny strączkowe , nabiał (ale nieduzo żółtych serów, maja b. dużo kalorii) nadmiar ciał ketonowych we krwi to zaburzenie metabolizmu glukozy - czyli stan chorobowy, a nie jak usiłuje wmawiać ten bęcwał, normalny i zdrowy... tu są sensowne wiadomości: wiem.onet.pl/wiem/016c99.html#s02 chcesz stracić zdrowie - słuchaj joggera i innych idiotów.. pamietaj, to Twoje nerki, nie joggera... gdzies tam ten dureń pisze coś o paskach - najpierw nadmiar ciał ketonowych wystepuje we krwi, dopiero potem w moczu (wtedy nazywa się to acetonuria) 1/ Dieta wysokobiałkowa - ketogenna występująca po nazwami; dieta lotników, Atkinsa, Stillmana, pijących itd. W diecie proponuje się drastyczne ograniczenie węglowodanów i spożywanie tylko produktów białkowych. Dieta ta powoduje, że w krwi i w moczu pojawiają się ketony jako produkty niecałkowitego spalania tłuszczów. Całkowite spalanie tłuszczów może nastąpić tylko z udziałem węglowodanów, których niewielkie rezerwy w organizmie (glikogen w mięśniach i wątrobie). wyczerpują się na początku stosowania diety wysokobiałkowej. Stosowanie takiej diety powoduje utratę wagi przez odwodnienie wraz ze znajdującą się w organizmie rezerwą węglowodanów, przy bardzo niedużym zużyciu tłuszczów. Dieta jest szkodliwa dla zdrowia, powoduje zakwaszenie organizmu, obciąża nerki, odwodnia organizm, zaburza równowagę elektrolityczną, może powodować skazę moczanową, obniża poziom potasu, zaburza pracę serca, powoduje kurcze mięśni, omdlenia, nudności, biegunkę lub obstrukcję i inne dolegliwości wiem.onet.pl/wiem/016c99.html#s02 Acetonemia, ketoza, obecność we krwi nadmiernej ilości ciał ketonowych (gł. acetonu), które powstają w organizmie przede wszystkim w procesach spalania tłuszczów. Acetonemia występuje w niektórych chorobach (np. w nie uregulowanej cukrzycy) lub w innych stanach, w których dochodzi do nadmiernego spalania tłuszczu obecnego w tkankach (np. w wyniku głodzenia). Duży nadmiar ciał ketonowych we krwi może prowadzić do śpiączki ketonemicznej, będącej stanem zagrożenia życia i wymagającej pilnego, intensywnego leczenia. wiem.onet.pl/wiem/0063a4.html Acetonuria, obecność ciał ketonowych (gł. acetonu) w moczu. Występuje przy acetonemii, gdy nadmiar ciał ketonowych przedostaje się z krwi do moczu. wiem.onet.pl/wiem/00e549.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qz Re: ketoza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 18:19 z mojego i nie tylko doswiadczenia wiem ze - co powiazane z ketoza - najlepsze efekty zdrowotne i wyszczuplajace osiaga sie przy: 1) duzym ograniczeniu weglowodanow 2) przejsciu na tluszcze wielo i jednonienasycone jako podstawowego zrodla energii (omega3,6, kw. linolowy) 3) mocnym ladowaniu organizmu bialkiem z odzywek - nawet do 100-150 g dziennie to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savena Re: ketoza IP: 5.1R* / *.turboline.skynet.be 16.07.02, 22:49 a przeczytajcie to : www.lowcarbreat.com.ketosis.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyklon-B Re: ketoza IP: 63.78.171.* 17.07.02, 00:10 Rozumiem, że przeprowadziłaś na sobie samej obiektywne, długofalowe, zakrojone na wiele lat testy, że sama występujesz w przyrodzie w czterystu egzemplarzach i wyniki testów uśredniłaś aby osiągnąć wynik mający jakiekolwiek znaczenie statystyczne... Bo jeśli swoje stwierdzenia opierasz tylko na fakcie, że Tobie jednej czy paru Twoim kolegom i koleżankom taka dieta wydała się lepsza i na tym, że pozytywne efekty wydają się na oko wynikać właśnie z zastosowania tej diety (a nie wbrew niej czy z czynników z tą dietą zupełnie nie związanych), to wysuwasz raczej śmiałe wnioski. Na tej samej zasadzie tysiące ludzi, którzy osiągnęli spektakularne i trwałe efekty dzięki stosowaniu konserwatywnych zasad (piramida żywieniowa etc.), ze mną samym na czele, może twierdzić, że to oni mają rację. Proponuję więc jednak pozostawić formułowanie zaleceń ekspertom, a domorosłych cudotwórców i wszelkie nie docenione pseudo-autorytety traktować jako atrakcję turystyczną, tzn. niekoniecznie traktować swoje ciało jako pole doświadczalne do potwierdzania ich rewolucyjnych hipotez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ketoza IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 17.07.02, 10:05 dla ścisłości- Cyklon- twój post jest odpowiedzią na czyją wiadomość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyklon-B Re: ketoza IP: 63.78.171.* 18.07.02, 04:47 No jak to na którą, wiadomo - na tą, która tak szumnie twierdzi, że "najlepsze efekty zdrowotne i wyszczuplające osiąga się"... Odpowiedz Link Zgłoś
moniaag1 Re: ketoza 18.07.02, 17:53 Brawo. Tez uwazam, ze wprowadzanie sie w stan ketozy to niebezpieczna praktyka, podobnie jak wiekszosc rad wypisywanych na tym forum. Troszke jednak przesadziles/as z epitetami dla Joggera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qz Re: ketoza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 00:24 Panie/i CyklonB jak masz jakas fobie na przyjmowanie ze spokojem zdan innych ludzi to odejdz prosze od komputera. Pisze swoje doswidczenia, doswiadczenia znajomych jezykiem spokojnym i po prostu normalnym. Nie mam zamiaru wystepowac w roli eksperta, nie bede sie tez dawal prowokowac Twoim pseudonaukowym zaczepkom. Jesli widze ze cos dziala i potwierdza to kilka osob z mojego otoczenia formuluje wnioski. Wnioski pokrywaja sie zreszta z fachowymi ksiazkami z zakresu zywienia i wspomagania diety - raczej nic dziwnego. Z cala pewnoscia dobrze mi robia NNKT zwlaszcza omega-3. Z cala pewnoscia swietnie sie czuje i funkcjonuje po duzych dawkach bialkach, np. sojowego olimp 70 lub bialka jaj olimp egg. lecytyna czy kwas linolowy to takze powszechnie znane i dobroczynne skladniki. Teraz opisz Cyklon swoje teorie to postaram ci dosrac w podobnym do Twojego idiotycznym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś