amerika1 16.06.05, 08:51 witam, mam pytanko: jakie powinnam mieć tętno aby efektywnie ćwiczyć przy aerobach?, mój wiek to 29 lat. Dodam że ostatno coraz mniej popularna jest kalklacja 220-wiek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: scept89 Re: tętno-aeroby IP: *.ljcrf.edu 17.06.05, 05:38 Najbardziej efektywne sa cwiczenia interwalowe: www.brianmac.demon.co.uk/conintrn.htm sportsmedicine.about.com/cs/conditioning/a/aa030802a.htm Jesli bawia Cie pomiary MHR (tetno maksymalne): MHR = 208 - 0.7 x age (dalej od 5-10 uderzen roznicy z rzeczywistym) albo: www.training2run.com/html/mhr_test.html Prostym jezykiem: po 5-10 min rozgrzewce zwiekszaj obciazenie co 3 minuty dopoki nie bedziesz w stanie dalej biec/pedalowac/wioslowac/etc. To co uzyskasz w pomiarze tetna bliskie bedzie MHR. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: tętno-aeroby 19.06.05, 13:01 Tętno jest tylko przybliżeniem do tego o co chodzi: aeroby to wysiłek tlenowy, a utleniamy kwasy tłuszczowe :-). Gdy brak tlenu (wysiłek zbyt intensywny) w wyniku beztlenowego metabolizmu glukozy zaczyna powstawać kwas mlekowy i kończy się wysiłkowe spalanie tłuszczu. Próg kwasowości można ustalić tylko badając pH krwi (robi się to sportowcom wyczynowym). Ten próg W PRZYBLIŻENIU odpowiada 50% możliwości maksymalnego poboru tlenu, a ten z kolei W PRZYBLIŻENIU odpowiada 80%HRmax, więc korzystanie z pomiaru tętna jest obarczone podwójnym błędem. Praktcznie najlepiej sprawdza się test rozmowy: jeśli w czasie aerobów maśz jeśzcze zapas tlenowy pozwalający (z trudem) na prowadzenie rozmoy, jesteś w strefie spalania tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fitter Re: tętno-aeroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:59 prawda jest jednak taka ze choc przy zbyt wysokim tetnie i wysilku wprawdzie blokuje sie spalanie tluszczu, to jednak potem w czasie powysilkowym metabolizm i tak jest bardzo przyspieszony a organizm do regeneracji tak zmeczonych wysilkiem miesni zuzywa wiecej energii. Takze nie kierujmy sie "strefa spalania tkanki tluszczowej" bo to znaczaco myli i ktos jest w stanie pomyslec ze cieknac potem przy tetenie np. 170 nie spala tluszczu, bo byloby to bzdura. 2 lata temu schudelm drastycznie tylko i wylacznie biegajac pod gore (tetno 160-185) i jezdzac ostro na rowerze ok. 25-32 km/h, tetno podobne. Nawet jesli rzeczywiscie strefa palenia tluszczu jak dla mnie wynosi okolo 115-125 bpm, to prawde mowiac gdybym mial trzymac takie tetno na biezni w klubie umarlbym z nudow i niedosytu, ze jednak to nie jest to :) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: tętno-aeroby 22.06.05, 16:25 Przy wysiłku anaerobowym i negatywnym bilansie kalorycznym traci się i tłuszcz, i mięśnie. Fat burning zone oznacza, że tłuszcz jest wtedy podstawowym źródłem energii. Odpowiedz Link Zgłoś