Dodaj do ulubionych

dieta dla wegetarianki - proszę o pomoc

IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.02, 12:24
hej jestem wegetarianką z nadwagą, Czy są wśród Was odchudzający się
wegetarianie? Czy możecie mi coś polecić? Dodam, że odpada pasta serowo-
śmietanowa, bo chce mi się po niej wymiotować. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaska Re: dieta dla wegetarianki - proszę o pomoc IP: proxy / *.lublin.mm.pl 02.11.02, 12:59
      Witam,
      tez jestem wegetarianką i znam taką oto dietę.

Pierwsze 3 dni mają kluczowe znaczenie dla powodzenia całej diety. Znawcy
      ajurwedy zalecają spożywanie w tym czasie tylko jednej lekkostrawnej potrawy-
      zupy ryżowej. Nie ma mowy o żadnym podjadaniu.
      Rano, po południu i wieczorem-zupa ryżowa.
      1-3 dień diety
      Przygotowanie:
      2 łyżki stołowe ryżu basmati i 2 łyżki zielonej fasolki mung wrzucić do 600 ml
      wody. Gotuj około godziny na wolnym ogniu. Mniej więcej 15 minut przed końcem
      gotowania przypraw szczyptą gruboziarnistej soli, dodaj 1/2 łyżeczki kminku i
      1/4 łyżeczki imbiru.
      Składniki wystarczają do przyrządzenia jednej porcji. Możesz jednak ugotować od
      razu 3 porcje, na cały dzień.
      4 dzień diety
      Rano- sok pomarańczowy z olejem rycynowym.
      Przygotowanie: wyciśnij sok z 2 dużych pomarańczy i wymieszaj z 35 ml oleju
      rycynowego.
      Po południu-napój jogurtowy lassi.
      Przygotowanie: 1/2 litra jogurtu naturalnego rozcieńcz 1/2 litra wody. Dodając
      wodę ubijaj jogurt trzepaczką, aby napój stał się pienisty. Przypraw 1/3
      łyżeczki gruboziarnistej soli, zmielonymi nasionami kopru włoskiego, anyżem,
      kardamonem i odrobiną imbiru.
      Przygotowany napój pije się przez całe popołudnie. Nie wstawiaj go do lodówki-
      lassi działa najskuteczniej, gdy przechowuje się go w temperaturze pokojowej.
      Wieczorem-zupa jarzynowa.
      Przygotowanie:1 łyżkę stołową ryżu basmati mocz w wodzie przez 40 minut. Pokrój
      w kostkę 1/4 cukini, 1/2 marchewki i 1/2 małej bulwy selera. Wymieszaj z
      namoczonym ryżem, dodaj szczyptę cury, 1/2 łyżeczki kardamonui i łyżeczką
      swieżo startego korzenia imbiru. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Przypraw
      do smaku gruboziarnistą solą, pieprzem i obficie posyp posiekaną natką
      pietruszki.
      Ważne każdego dnia diety:
      -odpoczywaj po jedzeniu-po każdym posiłku przez 15 minut poleż na lewym boku.
      Pozycja ta pobudza do wytęzonej pracy żołądek i jelita. Trawienie pokarmów
      przebiega wtedy szybciej.
      -rano i wieczorem idź na spacer
      -wcześnie kładź się spać (organizm najlepiej regeneruje się między godziną 22 a
      2).
      Podczas diety dużo pij. Powinna to być woda przegotowana i gorąca-wtedy silnie
      pobudza przemianę materii i skutecznie wspomaga wypłukiwanie z organizmu
      nagromadzonych w nim toksycznych złogów.
      Tak przygotujesz wodę:
      3/4 litra niegazowanej wody mineralnej lub zwykłej wody wodociągowej gotuj
      przez 10-15 minut. Woda podczas gotowania powinna bulgotać. W żadnym przypadku
      nie wolno jej przykrywać! Dzięki tak długiemu gotowaniu z wody wyparowywują
      szkodliwe substancje. Tuż po ugotowaniu przelej wodę do temosu. Popijaj wodę
      małymi łykami przez cały dzień.

Jednak żeby stosować tą dietę trzeba być zdeterminowaną i wytrwałą.
      Ja osobiście polecałabym wyeliminowanie z diety słodyczy i białego pieczywa.
      Polecam ciemny ryż, razowy chleb, dużo warzyw, soję itd i jeść jak najmniej
      przetworzonych rzeczy.
      Zaznaczam, że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie
      Pozdrawiam i życzę sukcesów. Może spytaj się kogoś na forum wegetariańskim lub
      dietetycznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka