08.01.06, 20:30
czym wlasciwie powinny sie roznic jedne zajecia od drugich? jakie cwiczenia
powinny byc w ramach tbc, ktorych nie ma na bs i odwrotnie?
Obserwuj wątek
    • cioccolato_bianco Re: TBC i BS 10.01.06, 09:31
      nadal jestem ciekawa:) czym te zajecia powinny sie roznic, oprocz nazwy.
      • Gość: marta Re: TBC i BS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 10:59
        nie znam ćwiczeń typu bs, u mnie w klubie jest bbs (brzuch, biodra, stretching),
        może to masz na myśli? generalnie jednak - wg mnie - tbc tym różni się od innych
        zajęć, że większość czasu to ćwiczenia w pionie, z obciążeniem, przy
        utrzymywaniu tętna spalania tłuszczu. nie ma więc tak, jak na większość innych
        zajęć - rozgrzewka, wypady, przysiady itp, a potem schodzimy na maty, ale przez
        zasadniczą część zajęć (lub przez całe), jesteśmy w ruchu. ćwiczenia te na pewno
        wymagają lepszej kondycji. ja je bardzo lubię, wychodzę wymęczona, jak nie wiem,
        co, ale też i paradoksalnie pełna energii. bbs natomiast skupia się na
        wymienionych w nazwie częściach ciała, wykonuje się więc wiele ćwiczeń siłowych.
        pozdrawiam.
        • cioccolato_bianco Re: TBC i BS 10.01.06, 15:57
          Body Sculpting - rzeźbienie ciała - ćwiczenia wzmacniające i ujędrniające
          wszystkie grupy mięśniowe. Trening o umiarkowanej intensywności. Wykorzystuje
          się przybory: step, hantle, pałki obciążające, gumy.

TBC (Total Body Conditioning) - zajęcia ogólnorozwojowe, poprawiające kondycję
          fizyczną, wzmacniające i ujędrniające wszystkie grupy mięśniowe. Wykorzystuje
          się przybory: step, hantle, pałki obciążające, gumy.

takie sa opisy. a pytam, bo nie zauwazylam szczegolnych roznic w cwiczeniach na
          zajeciach.
          • Gość: marta Re: TBC i BS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 17:35
            ok, jestem bezradna :(. z czymś takim, jak bs nie miałam do czynienia. a może
            najlepiej zapytaj w klubie fitness, powinni ci wytłumaczyć, w czym rzecz. bo jak
            dla mnie z tych opisów rzeczywiście nie da się wywnioskować, jaka jest różnica.
            • cioccolato_bianco Re: TBC i BS 10.01.06, 22:19
              w klubie powiedza mi co im bedzie wygodnie - bo to napisali w opisie. ja bym
              chciala 'opinie niezaleznego eksperta';)
    • malwina7 Re: TBC i BS 11.01.06, 08:09
      BS powinny być zajęciami bardziej statycznymi nastawionymi na wzmacnianie. Po
      krótkiej rozgrzewce (najczęściej typu hi-lo, lub przy użyciu stepu) następują
      typowe ćwiczenia wzmacniające ale powinny obejmować "całe ciało" tzn. zarówno
      brzuch, biodra, pośladki, jak i górne partie ciała. Najczęściej jednak
      instruktor wybiera sobie 3-4 grupy mięśni nad którymi "dzisiaj pracujemy
      bardziej" i proponuje różne ćwiczenia na te właśnie grupy mięśni.
      Natomiast zajęcia TBC powinny być bardziej dynamiczne tzn. albo układ hi-lo
      dłuższy i bardziej intensywny i po nim trochę wzmacniania lub co u mnie w
      klubie się częściej spotyka coś na kształt interwałów. Tzn. najpierw nauka
      niezbyt trudnego układu (ok. 10 min) potem trochę ćwiczeń wzmacniających np. na
      nogi lub pośladki, potem znowu z 10 min układu, dalej wzmacnianie np. ramion,
      poczym znowu układ, brzuch itd. Na końcu zajęć zarówno TBC jako i BS powinno
      być oczywiście porządne rozciąganie grup mięśni które ćwiczyły najintensywniej -
      ale o to najczęściej najtrudniej.
      Tyle teoria, ale przyznaję ci rację, że większość instruktorów tych zajęć nie
      różnicuje.
      • cioccolato_bianco Re: TBC i BS 11.01.06, 08:25
        dziekuje pieknie za odpowiedz:) ja lubie cwiczyc i robie to dla przyjemnosci,
        tylko czasami mnie drazni ten brak urozmaicenia. mam doswiadczenie wyniesione z
        kilku klubow, gdzie chodzilam na zajecia i tak.. generalnie to wszystko fajnie,
        tylko zestawy cwiczen ciagle te same i to nie u jednego a u wszystkich
        instruktorow z danego klubu, tbc rozni sie od bs tylko z nazwy a od abt jedynie
        dodaniem cwiczen na rece z hantlami. a w koncu nie dosc, ze to sie moze
        znudzic, to miesnie sie przyzwyczajaja.
        • Gość: agmaa Re: TBC i BS IP: 212.244.39.* 11.01.06, 08:34
          Tak naprawdę BEZPIECZNYCH ćwiczeń z których wybieramy nie ma zbyt wiele, sztuka
          poprowadzić zajęcia tak, żeby za każdym razem wydawało się, że wyglądają
          inaczej:)
          Pozdrawiam
          • cioccolato_bianco Re: TBC i BS 11.01.06, 08:42
            o. a jakie sa cwiczenia niebezpieczne? i dlaczego? przepraszam, ze tak
            wypytuje, ale lubie robic cos i byc swiadoma zagrozen;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka