Dodaj do ulubionych

Dieta a białko

IP: *.alcatel.pl 05.11.02, 16:18
Wyczytałam że w trakcie stosowania diety odchudzającej powinno się zadbać by
dostaarczać organizmowi 100g białka. Brak białka jest min. powodem braku
spadku wagi mimo ograniczonej ilości kalorii i uprawianiu sportu.
Powiem szczerze, tak mało jedząc trudno to zrealizować. Wyczytałam coś o
białku serwatkowym. Czy powinnam uzupełnić nim swoją dietę? Wspomnę że nie
zależy mi na "muskulaturze".Jestem na spokojnej diecie 1000kcal ,
systematyczie chodzę 2x w tygodniu na aerobik i chcę zrzucić "trochę"
kochanego ciała i zachować jego sprężystość :)
Tak więc czy powinam wprowadzić białko serwatkowe do swojej diety, a jeśli
tak to jakiej firmy i w jakich dawkach?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Dieta a białko 05.11.02, 19:04
      100g białka to dla Ciebie zapewne ok. 2g/kg masy ciała, więc działka potrzebna
      do budowy masy przez kulturystów! Niewykorzystany nadmiar białka jest
      zamieniany w glukozę i może doprowadzić do utycia. Białko serwatki możesz
      oczywiście brać, ale ok. 20-30g na godzinę przed snem, żeby zdążyło się
      strawić. Obecność aminokwasów we krwi w pierwszej fazie snu powoduje
      wydzielanie hormonu wzrostu, który zapobiega utracie mięśniowej masy ciała oraz
      wspomaga spalanie tłuszczu. Whey protein Hi-Teca jst OK.
      • Gość: q Re: Dieta a białko IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 21:21
        dodam jeszcze ze przyjmowanie wysokich dawek bialka wplywa - przynajmniej
        subiektywnie u mnie - na spadek apetytu.z reguly spozywam protein80 albo egg z
        olimpa ale myslalem tez o tym serwatkowym.
        Jogger czy serwatkowe jest lepsze od mieszanek bialek jaja, mleka?
        • Gość: Yorick Re: Dieta a białko IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 15:10
          to jeszcze ja się dołączę:

jeżeli mój cel jest akurat odwrotny, ale spożywam w ciągu dnia wystarczającą
          ilość węglowodanów, to czy mogę stosować białko serwatkowe będąc spokojnym o
          to, że pomaga mi PRZYBRAĆ na masie? bo w poprzednim topiku nie jest to jasne?
          pzdrv
          • jogger Re: Dieta a białko 08.11.02, 17:18
            Serwatkowe ma wyższy od innych stopień przyswajalności, ale ponieważ każde
            białko i tak jest rozkładane do aminokwasów, więc wystarczy jeść nieco więcej
            zwykłych białek, i efekt będzie ten sam, tylko taniej. Jw pisałem, jest sens
            brać serwatkowe przed sniem. W ciągu dnia tylko wtedy, gdy boimy się o nerki i
            ograniczamy podaż białek.
            • Gość: Yorick Re: Dieta a białko IP: *.torun.dialup.inetia.pl 08.11.02, 18:40
              OK, ale sam polecałeś serwatkowe tuż po przebudzeniu oraz tuż po treningu,
              zresztą inni też to rekomendują i wydaje się to mieć sens?
              pzdrv
              • jogger Re: Dieta a białko 12.11.02, 17:54
                Jeśli utrzymujesz podaż białka znacznie poniżej 2g/kg masy ciała dziennie,
                oczywiście białko serwatkowe wtedy jest the best. Szczególnie w okresie
                deficytu, a więc rano i po treningu. Jeśli z kolei białka jest nadmiar, może
                być on skonwertowany do glukozy i odłożony jako tłuszcz. Wtedy lepsze jest
                białko wolniej wchłaniane w ciągu dnia, a serwatkowe tylko na noc. To jest
                właśnie moja własna metoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka