Dodaj do ulubionych

dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa????

IP: proxy / *.tvn.pl 31.12.02, 14:45
czesc , mam pytanko. czy ktos z Was moze mi powiedziec cos na temat diety
kopenhaskiej??? czy ja stosowaliscie? czy uwazacie, ze jest skuteczna? jak
czesto mozna ja powtazac? i co z efektem jojo??
bardzo prosze o jakies posty, bo bardzo chcialabym schudnac a slyszalam, ze
ta dieta jest dobra, tylko nie wiem jak to wyglada w praktyce...
pozdrawiam
kawka
Obserwuj wątek
    • nowamloda Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? 01.01.03, 21:38
      Gość portalu: kawka napisał(a):

> czesc , mam pytanko. czy ktos z Was moze mi powiedziec cos na temat diety
      > kopenhaskiej??? czy ja stosowaliscie? czy uwazacie, ze jest skuteczna? jak
      > czesto mozna ja powtazac? i co z efektem jojo??
      > bardzo prosze o jakies posty, bo bardzo chcialabym schudnac a slyszalam, ze
      > ta dieta jest dobra, tylko nie wiem jak to wyglada w praktyce...
      > pozdrawiam
      > kawka

Witaj Kawko!
      Co prawda mieszkam w Kopenhadze, ale diety nie stosowalam (spytaj Joggera, on
      tu na forum jest ekspertem od kopenhaskiej).

Caly czas jestem niezmiernie wdzieczna za Gretkowska i zapytuje sie ponownie,
      czy moge sie odwdzieczyc w jakikolwiek sposob (np. butelka wina zanim
      przejdziesz na kopenhaska).

Pozdrowienia i najlepsze zyczenia na Nowy Rok.
      P.S. Moja kolezanka (chuda przed dieta) stosowala kopenhaska, zeby sie
      wysmuklic do sukni slubnej i podzialalo rewelacyjnie.
    • Gość: AGA Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: proxy / 212.160.236.* 02.01.03, 09:50
      stosowałam tę dietę we wrześniu 2002 i efekt rzeczywiście był rewelacyjny - 5
      kilo. Szkoda tylko że do grudnia wszystko mi wróciło i to z bonusem w formie
      dwóch dodatkowych kilogramów. Dodam tylko że się nie objadałam po diecie a
      nawet w czasie postu nie jadłam wcale słodyczy. Z drugiej strony moja koleżanka
      po tej diecie schudła równie dużo i efekt utrzymuje - to chyba zależy od
      organizmu. W każdym razie życzę powodzenia. AGA
    • nowamloda Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? 02.01.03, 09:59
      A swoją drogą z czystej ciekawości postanowiłam sprawdzić, co o tej diecie mówi
      szpital, któremu się przypisuje jej autorstwo.

Dla niedowiarków załączam link
      www.rigshospitalet.dk/rigshospitalet.nsf/AlleTekster/4F20528D387A0ACDC12569F2005ADA7E

a pod spodem wolne tłumaczenie>
      "Dieta zmieniająca przemianę materiii opracowana przez szpital rządowy@
      lub "Dieta opracowana przez szpital rządowy" - to dziecię ma wiele imion, ale
      szpital rządowy (Rigshospitalet) nie ma nic wspólnego z rymowaną (?) dietą.
      - Od wielu lat otrzymujemy zapytania dotyczące tzw. diety opracowanej przez
      szpital rządowy w Kopenhadze - mówi szef kliniki żywienia Jens Kondrup -
      przychodzą one do nas z Danii, Szwecji, Norwegii jak również USA.
      Prawda wygląda natomiast tak, że my nie mamy żadnego udziału w opracowaniu
      diety, nikt z nas jej nie opracował i nie udzielamy w tym zakresie porad.
      - Tę wersję diety, którą ja przeanalizowałem określiłbym jako wykazującą braki
      pod względem odżywczym, jeżeli chodzi o zawartość witamin i minerałów.
      Zwłaszcza brak minerałów niesie ze sobą ryzyko dla osób, które mają problemy z
      sercem takie jak zaburzenia rytmu serca. Dlatego też odradzałbym te dietę
      osobom, które są podatne na takie ryzyko.

Z kolei na norweskiej stronie www.helsenytt.no/artikler/kostsporsmaal.htm
      znalazłam następującą opinię -
      "Rigshospitalets stofskiftekur er et falsum, der cirkulerer blant patienter
      samt i et økende omfang også utlevers af læger. Følges diætplanen opnås et
      vægttab, men sammensætningen af de energigivende næringsstoffer er
      uhensigstmæssig for patienter, der skal ændre kostvaner med henblik på
      vægtvedligeholdelse efter vægttabet. Det lave indhold af især kalcium, vitamin
      D og jern er betænkeligt hos den typiske målgruppe, kvinder, hvor
      jernmangelanæmi er hyppig hos de fertile, og osteoporose er hyppig hos de
      postmenopausale. Diæten må på denne baggrund frarådes."
      "Dieta kopenhaska to fałszywka krążąca wśród pacjentów jak i we wzrastającym
      zakresie również wśród lekarzy. Jeżeli trzyma się diety, to następuje spadek
      wagi, ale zestaw składników odżywczych przetwarzanych na energię jest
      niewskazany dla pacjentów, którzy powinni zmienić nawyki żywieniowe dla
      utrzymania wagi po zakończeniu diety. Niska zawartość zwłaszcza wapnia,
      witaminy D i żelaza budzi zastrzeżenia w stosunku do typowej grupy odniesienia
      czyli kobiet, gdzie zespół niedoboru żelaza jest częsty u kobiet w okresie
      rozrodczym, a osteoporoza występuje często po menopauzie. Ze względu na to
      odradzamy tę dietę".

Sorry, że sieję ferment na samym poczatku nowego roku, ale z drugiej strony mam
      pomysł (i zapytanie do niezmordowanego eksperta Joggera) - a co by było, jakby
      do tej diety dodać tabletki z witaminami, krople żelaza (paskudztwo - moje
      bliznięta piły je prez pierwsze sześć miesięcy i wypluwały jak jeden mąż) oraz
      musujące wapno???????????????????????????????????????????????????????

Uff, ale się napisałam....
      • jogger Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? 07.01.03, 16:34
        nowamloda napisała:

> - Tę wersję diety, którą ja przeanalizowałem określiłbym jako wykazującą
        braki
        > pod względem odżywczym, jeżeli chodzi o zawartość witamin i minerałów.
        > Zwłaszcza brak minerałów niesie ze sobą ryzyko dla osób, które mają problemy
        z
        > sercem takie jak zaburzenia rytmu serca. Dlatego też odradzałbym te dietę
        > osobom, które są podatne na takie ryzyko.
        Każda dieta redukcyjna ogranicza dostępność witamin i mikroelementów, ale w tej
        diecie mamy warzywa i owoce, wprawdzie nie za wiele, ale zawsze coś.

> Z kolei na norweskiej stronie <a
        href="www.helsenytt.no/artikler/kostspo
        > rsmaal.htm"target="_blank">www.helsenytt.no/artikler/kostsporsmaal.htm</a>
        > znalazłam następującą opinię -
        Niska zawartość zwłaszcza wapnia,
        > witaminy D i żelaza budzi zastrzeżenia w stosunku do typowej grupy
        odniesienia
        > czyli kobiet, gdzie zespół niedoboru żelaza jest częsty u kobiet w okresie
        > rozrodczym, a osteoporoza występuje często po menopauzie. Ze względu na to
        > odradzamy tę dietę".
        Żelazo jest w czerwonym mięsie, więc spokojnie.

> Sorry, że sieję ferment na samym poczatku nowego roku, ale z drugiej strony
        mam
        >
        > pomysł (i zapytanie do niezmordowanego eksperta Joggera) - a co by było,
        jakby
        > do tej diety dodać tabletki z witaminami, krople żelaza (paskudztwo - moje
        > bliznięta piły je prez pierwsze sześć miesięcy i wypluwały jak jeden mąż)
        oraz
        > musujące wapno???????????????????????????????????????????????????????
        Wapń OK - sam biorę Vitrum Calcium, za radą mojego lekarza. Żelazo w kroplach
        to rzeczywiście okropność, polecam VitaFem - multiwitamina dla kobiet
        wzbogacona w żelazo, i nie tylko w czasie diety, ale stale.
    • Gość: Monika Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: 195.205.30.* 02.01.03, 11:02
      Dieta kopenhaska jest bardzo efektywna ale nie każdy na niej się dobrze czuje.
      Ja radziłabym się do niej przygotować tak aby odstawienie węglowodanów nie było
      dla organizmu szokiem tak jak u mnie. Było mi strasznie słabo, serce waliło jak
      młot a już kilka minut po zjedzeniu kurczaka z salatą byłam głodna:-)
      Dlatego radzę tym, którzy chcą na nią przejść przygotować się wcześniej, jeść
      węglowodany tylko rano, na obiad mięsko +warzywa, na kolacje tylko warzywa.
      Organizm powoli przyzwyczai się do małej ilości węglowodanów i nie będziecie
      mieć problemów podczas stosowania diety.
      Ja stosując powyższą metodę schudłam i nie męczyłam się tak strasznie jak na
      pierwszym podejściu do kopenhaskiej. Ale są też ludzie, którzy na kopenhaskiej
      czuli się świetnie, dlatego nie ma reguły.
      • Gość: Sonia Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: *.man.polbox.pl 04.01.03, 20:16
        Stosowałam, schudlam już po tygodniu w widoczny sposób
        (nawet się przestraszyłam, że aż tak widoczny...!!!)
        i po tygodniu osłabienia, zemdlałam (z czego wyniknęły
        dalsze szkody)

Uważaj i na dietę, i na wszelkich propagatorów tej diety
        z joggerem na czele. Ci ludzie nie mają o Tobie pojęcia,
        ani żadnego medycznego przygotowania, żeby być autorytetem
        w tak delikatnej sprawie.

Poza tym rozważ też kwestię, że dieta reklamowana jako
        dieta rządowego szpitala w k. nic nie ma z nim
        wspólnego. Ja niestety dałam się skusić i bardzo głupio
        zrobiłam. Było to pół roku temu, ale do dziś ponoszę
        konsekwencje tej decyzji.

Radzę spróbować czegoś mniej drastycznego.
        I bezpieczniejszego.
        Pozdrawiam.
        Sonia.
        • Gość: pianissima Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: *.ipt.aol.com 04.01.03, 23:21
          Przeczytalam z duzym zainteresowniem Wasze opinie. Przyznaje, ze jestem na
          trzecim dniu tej diety. I czuje sie dobrze. Inna rzecz ze zazwyczaj jadam malo,
          a sniadanie z reguly ograniczam do kawy. Wiec tu zadnych sensacji nie bylo. Na
          co dzien nie jem jednak tyle bialka. Troche boje sie efektu jojo. Bo naprawde
          nie jest trudno suchudnac. Ale zawsze bardzo trudno jest te nowa wage utrzymac.

A w sprawie autorstwa diety: spotkalam sie z identycznymi zaleceniami juz
          gdzies na poczatku lat 90-tych. Byla to dieta kilniki Mayo. Aha, wg. tamtych
          zalecen chyba nie wolno bylo dodawac soli ani zmieniac np. kolejnosci dan.
          Obietnice dla wytrwalych byly podobne.
          Dlatego teraz troche bylam zaskoczona zmiana autorstwa. I tyle.
          Dieta kopenhaska (czy tez kilniki Mayo) bardzo przypomina typowe diety
          hollywodzkich gwiazd. Moze raczej z tych "starszych", teraz zwykle jest wiecej
          warzyw, mniej bialka.
          • Gość: Sonia Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: *.man.polbox.pl 04.01.03, 23:44
            No właśnie o to chodzi!
            To po prostu nie jest dieta ŻADNEJ kliniki i tyle.
            • Gość: pianissima Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: *.ipt.aol.com 05.01.03, 16:59
              Tego nie wiem, ale moze Ty masz informacje ze sprawdzonego zrodla, Soniu.
              Napisalas ze ponosisz konsekwencje stosownia tej diety. Jakie? Jesli mozna
              zapytac? Pozrd.
              • jogger Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? 07.01.03, 16:46
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=342&w=4108094
                Niestety przy hiperinsulinemii łatwo o niedocukrzenie.
          • Gość: bEATA Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.03, 14:54
            Gość portalu: pianissima napisał(a):

> A w sprawie autorstwa diety: spotkalam sie z identycznymi zaleceniami juz
            > gdzies na poczatku lat 90-tych. Byla to dieta kilniki Mayo. Aha, wg. tamtych
            > zalecen chyba nie wolno bylo dodawac soli ani zmieniac np. kolejnosci dan.
            STOSUJE TĄ DIETE I Z TEGO CO WEIM W NIEJ RÓWIEZ NIE MOZNA STOSOWAĆ ŻADNYCH
            PRZYPRAWA A ZWŁASZCZA SOLI.
            • jogger Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? 08.01.03, 17:30
              Gość portalu: bEATA napisał(a):

> STOSUJE TĄ DIETE I Z TEGO CO WEIM W NIEJ RÓWIEZ NIE MOZNA STOSOWAĆ ŻADNYCH
              > PRZYPRAWA A ZWŁASZCZA SOLI.
              Sól sprzyja zatrzymaniu wody, ale przy małej ilości węglowodanów w diecie nie
              powinno to mieć szczególnego negatywnego efektu.
            • Gość: pianissima Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: *.ipt.aol.com 08.01.03, 20:15
              Gość portalu: bEATA napisał(a):

> STOSUJE TĄ DIETE I Z TEGO CO WEIM W NIEJ RÓWIEZ NIE MOZNA STOSOWAĆ ŻADNYCH
              > PRZYPRAWA A ZWŁASZCZA SOLI.

Ok, zgadzam sie. Ale dlaczego krzyczysz? Pozdrowienia. Trzymaj sie dzielnie i
              duzo chudnij.
              • jogger Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? 09.01.03, 10:39
                Sporo przypraw to nie tylko poprawa smaku, ale i działanie stymulujące
                przemianę materii (pieprz cayenne, imbir), a zwłaszcza stabilizujące poziom
                insuliny (cynamon). NB od tzw. 'diety Mayo' Klinika Mayo również się
                odżegnywała :-)
                • Gość: agunka Re: dieta kopenhaska???? czy jest zdrowa???? IP: 193.59.192.* 09.01.03, 10:43
                  w takim razie rozumiem, ze jesli odrobinke przyprawie pieprzem i sola miesko to
                  bedzie to wskazane prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka