Dodaj do ulubionych

kontuzja nogi

IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.03.03, 21:00
pisalam juz o tym na forum zdrowie, ale na wszelki wypadek zapytam i tu
otoz boli mnie noga przy bieganiu w okolicy pizsczeli z boku , przeswietlenie
nic nie wykazalo, ktos zdiagnozowal to jako shin splint i doradzil zeby dac
nodze odpoczac, ale ja juz jej daje odpoczac kilka miesiecy, myslalam ze sie
wyleczylo ale dzis sprobowalam pobiec i troche boli, da sie wytrzymac ale
boje sie ze po paru biegach bedzie gorzej, przy tym musze niedlugo zaczac
biegac bo chce zdac na awf, no i co mam robic?
Obserwuj wątek
    • spector1 Re: kontuzja nogi 11.03.03, 22:57
      Gość portalu: cierpiaca napisał(a):

> pisalam juz o tym na forum zdrowie, ale na wszelki wypadek zapytam i tu
      > otoz boli mnie noga przy bieganiu w okolicy pizsczeli z boku , przeswietlenie
      > nic nie wykazalo, ktos zdiagnozowal to jako shin splint i doradzil zeby dac
      > nodze odpoczac, ale ja juz jej daje odpoczac kilka miesiecy, myslalam ze sie
      > wyleczylo ale dzis sprobowalam pobiec i troche boli, da sie wytrzymac ale
      > boje sie ze po paru biegach bedzie gorzej, przy tym musze niedlugo zaczac
      > biegac bo chce zdac na awf, no i co mam robic?

Nawet jesli noga tylko troche boli nie jest wskazane bieganie.
      Jesli specjalizujesz sie w dystansie od 800m w zwyz tj.1km,1,5km czy 5km lub
      nawet w maratonie to o sukcesie decydowac bedzie twoja wytrzymalosc,ktora
      doskonale mozna poprawic w bezpieczny sposob na rowerze nie obciazajac
      kontuzjowanej nogi.
      Trenowac mozna na rowerze stacjonarnym (wazna jest szybkosc pedalowania ok 90
      obr/min).Wskazany jest trening z pulsometrem. Bedziesz wowczas dokladnie
      kontrolowac natezenie treningu co jest niezwykle wazne.Oczywiscie pedalowanie
      nie powinno powodowac bolu. Poniewaz przy jezdzie na rowerze pracuja w zasadzie
      te same miesnie(jedynie miesnie podudzia sa mniej zaangazowane)b.latwo
      bedziesz mogla przestawic sie na bieg.Wystarczy ok 2 tygodnie biegania(po
      treningu aerobowym na rowerze)aby rezultaty byly b.dobre.Nie osiagniesz jedynie
      szczytu swoich mozliwosci bo nie bedziesz mogla biegac interwalowo.
      Trening wytrzymalosciowy przez pierwsze 6-8 tygodni powinien byc przy 70 -80%Max
      pulsu,jesli w gre wchodza dystanse powyzej 3 km.Typowy trening to 10 min
      rozgrzewki (na 50%Max pulsu),60 min wlasciwego treningu na 70-80% i 10 min na
      50%.Powinnas trenowac 4-6 razy w tygodniu.Jesli forme masz b.slaba mozesz
      zaczac od 30 min 3-4 razy w tygodniu.Odpoczynek jest tak samo wazny jak
      trening.Na dwa dni przed zawodami dozwolony jest jedynie b.lekki trening na 50-
      60%. Podczas biegu puls jest troche wyzszy niz podczas jazdy na rowerze.
      Np.gdy twoj max puls wynosi 190 to przy biegu truchtem 10-11km/godz twoj puls
      bedzie na poziomie 120.Jazda na rowerze przy pulsie 120 bedzie o wiele
      latwiejsza.
      Aby przyspieszyc proces gojenia wskazane jest jedzenie potraw z duza iloscia
      kwasow tluszczowych omega-3(codziennie losos ok.200gr - zielone warzywa: nac
      pietruszki,szpinak,salata,brokuly).Z olejow jedynie olej z oliwek.
      Mozna brac dodatkowo suplement z EPA/DHA. Wskazany jest olej lniany tloczony na
      zimno,tran.Kazdy kto trenuje nie moze ignorowac w/w produktow.
      Co np tydzien powinnas sprawdzic jak szybko spada twoj puls np z 190u/min w
      ciagu 1 min ,2 min po przerwaniu pedalowania.Gdyby twoj puls spadal mniej niz
      25 u/min w ciagu 1 min, i mniej niz 45u/min w ciagu 2 min to swiadczyloby to o
      b.slabej formie,lub nawet o chorobie ukladu krazenia.
      U zawodnikow swiatowej klasy w ciagu 1 min puls spada minimum o polowe.
      W ciagu 3 pierwszych miesiecy treningu aerobowego postepy sa najwieksze.
      Wskazane jest zaprowadzenie dziennika treningu(data,puls zmierzony w stanie
      spoczynku po obudzeniu sie ale przed zejsciem z lozka, waga, czas i rodzaj
      treningu, sredni i max puls podczas treningu).
      Jesli rano puls bedzie wyzszy o ok 10 od sredniego w spoczynku to swiadczyc
      bedzie to o przemeczeniu.Wskazany jest wowczas odpoczynek.
      Pozdrowienia

• jogger Re: kontuzja nogi 12.03.03, 14:21
        Może to być często spotykany u osób rozpoczynających bieganie stan zapalny
        okostnej, spowodowany reakcją na kompresyjne obciążenie piszczeli. W znanych mi
        przypadkach wystarczył tydzień - dwa lokalnego stosowania środka
        rozgrzewającego, przeważnie Fastum. Ja preferuję w takich przypadkach DeepHeat
        (aerozol), ze względu na zawartość salicylanów, działających przeciwzapalnie.
        Osoby te nie przerywały biegania, ograniczając się jedynie do truchtu z
        minimalnym odrywaniem stóp od podłoża (oczywiście naturalnego, bo po betonie
        czy asfalcie jednak bym nie radził :-) ).
        • Gość: cierpiaca Re: kontuzja nogi IP: *.dtvk.tpnet.pl 13.03.03, 12:16
          dzieki za rady, wywod spectora przeczytalam z podziwem ale niestety nie bede w
          stanie zmobilizowac sie do mierzenia sobie pulsu tak czesto i takiego rygoru
          cwiczen. Na egzaminie ma byc bieg wahadlowy, odcinki 20 metrowe pokonywane od
          truchtu do sprintu, wiec chyba trzeba cwiczyc bieg długo i krótkodystansowy,
          poza tym skok w dal z miejsca, 3 metry przejscia po drabinkach na rekach, rzut
          piłką lekarską, tor przeszkód i robienie bzruszków na czas. Jak na razie
          zwiekszyłam liczbe aerobiku do 3 razy w tygodniu i basenu tez do 3 razy w
          tygodniu, poza tym jak tylko jest pogoda staram sie jezdzic wszedzie rowerem,
          egzamin dopiero w lipcu ale wiem ze musze nad soba popracowac...w niedziele
          sprobuje zrobic sobie jakis maly bieg i zobaczymy jak zachowa sie noga, jesli
          macie jeszcze jakies uwagi co do mojego treningu będę wdzięczna, pozdrawiam-
          karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka