Dodaj do ulubionych

Co zrobic z kolka?

12.03.07, 04:38
Od ok. 4 tygodni chodze na silownie, m.in. na zajecia z takiego jakby
aerobiku. Ostatnio po jakichs 2-3 minutach zlapala mnie kolka. Troche
zwolnilam i na moment sie zatrzymalam az przeszla. Czy lepiej jest wlasnie
przeczekac kolke, czy wlasnie odwrotnie, ignorowac ja?
Obserwuj wątek
    • abere8 Re: Co zrobic z kolka? 15.03.07, 21:14
      Please, podpowiedzcie mi cos! Wczoraj znow bylam na zajeciach i przez polowe
      czasu mialam kolke, a druga polowe skurcz w stopie :-( A staralam sie pic duzo w
      ciagu dnia, bo zauwazylam, ze jak jestem odwodniona, to wtedy mnie skurcze
      lapia. Skad sie bierze kolka i jak jej zapobiec? No i jak juz zlapie, to
      ignorowac, czy lepiej poczekac, az ustanie i dopiero kontynuowac cwiczenia?
      Wolalabym nie, bo wtedy strace rytm i w ogole, ale wczoraj to i tak prawie nie
      bylam w stanie wykonywac cwiczen poprawnie przez te kolke :-(
      • Gość: maga Re: Co zrobic z kolka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:32
        ja sie nie znam na kolce, są chyba rózne rodzaje kolki
        a jesli chodzi o skórcze ... to jak sie odżywiasz ?
        hmm kolka to chyba tez rodzaj skórczu
        czasem dieta może sprawić że wypłuczemy sie z mikroelementów, np magnezu co
        owocowac może skórczami
        być może brak ci pewnych pokarmów lub obciążasz przewód pokarmowy innymi
        zwróć uwagę na to co jesz i zobacz co wtedy się dzieje, być może i na kolkę to
        zadziała (podobno może byc efektem zbyt tłustego jedzenia lub alkoholu)
        warto pamiętać, ze ćwiczenia to nie tylko spalanie kalorii, ale też
        przyspieszona gospodarka minerałami, rozpad i budoiwa tkanek ... nie może więc
        zabrakną budulca jak i minerałów potrzebnych do działania
        gdby mnie łapie skórcz zwykle zwalniam i staram sie rozmasować skórczone miejsce
        myśle że skórcz jest sygnałem od organizmu : nie daje rady, zatrzymaj sie i
        napraw to co nawala (a nie - olej ból i ćwicz dalej).
        • jogger Re: Co zrobic z kolka? 19.03.07, 18:09
          Standardowo: jemy ostatni posiłek przynajmniej 2 godz przed treningiem; na
          skurcze - codziennie np. MagneB6
          • Gość: OLA Re: Co zrobic z kolka? IP: *.chello.pl 21.03.07, 14:12
            Dokładnie - 2 h przed treningiem, nie jemy, poniewaz nawet jesli dieta jest
            zdrowa, kolka i tak sie pojawi... jesli chodzi o innego typu skurcze, to moga
            byc spowodowane niedoborem magnezu potrzebnego do rozkurczu miesnia, np. jak
            sie pije za duzo kawy, to warto uzupelniac suplementami magnez...
            • ziuta111 Re: Co zrobic z kolka? 21.03.07, 15:41
              Nie jest to do końca prawda, że jak się zje na mniej niż2 godziny przed
              treningiem to łapie kolka. Chyba liczą się jeszcze osobiste predyspozycje, bo
              mnie na przykład nigdy kolka nie łapie a często mi się zdarza zjeść nawet na
              godzinę przed...
              • cioccolato_bianco Re: Co zrobic z kolka? 21.03.07, 17:40
                ja tak samo
                • jogger Re: Co zrobic z kolka? 22.03.07, 12:00
                  Bo ważny jest też sposób jedzenia - jeśli jedząc 'łyka' się powietrze, i 2
                  godziny będzie za mało :-)
              • abere8 Re: Co zrobic z kolka? 24.05.07, 23:43
                ziuta111 napisała:

> Nie jest to do końca prawda, że jak się zje na mniej niż2 godziny przed
                > treningiem to łapie kolka. Chyba liczą się jeszcze osobiste predyspozycje, bo
                > mnie na przykład nigdy kolka nie łapie a często mi się zdarza zjeść nawet na
                > godzinę przed...

No wlasnie, wczoraj nie jadlam nic od lunchu, ktory skonczylam kolo 13-13.30, a
                zajecia byly o 18.15 i kolka mnie zlapala :-( Ogolnie widze wzrost formy po tych
                paru miesiacach, ale ta kolka mnie dobija :-(
                • jogger Re: Co zrobic z kolka? 25.05.07, 13:58
                  W takim razie bierz nospę.
    • hera500 Re: Co zrobic z kolka? 22.03.07, 14:53
      Dla mnie najlepszą metodą na kolkę jest chwilowy mocny ucisk ręką w miejscu
      gdzie boli.W moim przypadku działa szybko:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka