Gość: ten z cyckami IP: *.bredband.skanova.com 13.05.03, 00:11 jest lepszy od kretyny-monohydratu, ale co rózni ja od protein? potrzebuje jednak troche ekstra-energii do cwiczen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: kreatyna-pyruwat'? dla Joggera 13.05.03, 11:59 Kreatyna jako suplement nie jest źródłem energii. Co innego pirogronian wapnia (pyruvate) który blokuje wykorzystanie tłuszczu przez mięśnie, zmuszając je do korzystania z glukozy, co daje większą energię do ćwiczeń (glukoza jest wydajniejszym materiałem energetycznym od tłuszczu). Teoria jest taka, że powino to zwiększać energię -> wydatek energetyczny w czasie treningu -> redukcję wagi. Wg. mnie jest inaczej: blokada spalania tłuszczu przez mięśnie - > przy wysiłku wymagającym glukozy organizm spala na ten cel mięśnie -> można schudnąc, ale prędzej z mięśni niż z tłuszczu, w szczególości robiąc aeroby/rzeżbę. Przy robieniu masy pyro jest OK, bo wtedy i tak je się sporo węgli (glukozy) przed i po treningu. Jako środek zwiększający transport glukozy do mięśni jest OK z kreatyną, gdyż pozwala ją skuteczniej załadować w mięśnie (oczywiście trzeba jeszcze dołożyć glukozę bądź rybozę). Odpowiedz Link Zgłoś