Dodaj do ulubionych

Hormony tarczycy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 15:17
Czytałam wypowiedź Joggera, że przy normalnym TSH poziomie może wystapic
niedoczynność tarczycy. Podaję moje wyniki badań i proszę o wypowiedź na ten
temat:
TSH-1,76 m (0,49:4,67)
FT3-3,26 pmol (2,23:5,34)
FT$=10,77 (9,14:23,8)
1 Lekarz twierdzi, że wszystko w normie. 2 lekarz podejrzewa niedoczynność.
Z góry dziekuję za wypowiedź na ten temat.
Pozdrawiam
Inka
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Hormony tarczycy 02.10.03, 16:25
      Gość portalu: inka napisał(a):

> Czytałam wypowiedź Joggera, że przy normalnym TSH poziomie może wystapic
      > niedoczynność tarczycy. Podaję moje wyniki badań i proszę o wypowiedź na ten
      > temat:
      > TSH-1,76 m (0,49:4,67)
      > FT3-3,26 pmol (2,23:5,34)
      > FT$=10,77 (9,14:23,8)
      > 1 Lekarz twierdzi, że wszystko w normie. 2 lekarz podejrzewa niedoczynność.
      > Z góry dziekuję za wypowiedź na ten temat.
      > Pozdrawiam
      > Inka
      Chodzi mi o niewydolność funkcjonalną, tj. produkcję hormonów niewystarczającą
      do utrzymania normalnej temp. ciała. Subiektywnie odczuwa się to jako uczucie
      zimna, senność, przybieranie na wadze mimo diety i ćwiczeń. Obiektywnie -
      mierząc temp. ciała 3xdziennie przed posiłkami przez 3 dni i obliczając
      średnią: powinna wynieść 36.6. Nb zakres FT3 ze źródeł amerykańskich wynosi FT3
      3.4-6.3, więc masz na granicy 'ich' normy. Jeśli masz w/w objawy, to by się
      zgadzało. Przy niewielkiej niedoczynności nie wolno zaczynać terapii
      hormonalnej, bo to kanał do końca życia. Trzeba sobie pomagać środkami
      naturalnymi stymulującymi tarczycę - kofeina (kawa, guarana), aspiryna, ma-
      huang (efedryna roślinna), guggulsterony, kelp i in. - są to popularne środki
      stosowane w odchudzaniu. Sporo ich znajdziesz na
      www.cyberpaker.com/sklep.htm
      jest nawet podlista 'Thyroid boosters'. Miłorząb z kolei poprawia ukrwienie
      mózgu i zapobiega marznięciu palców, nosa etc.
      • Gość: mika_69 Re: Hormony tarczycy IP: *.chello.pl 02.10.03, 21:57
        Cześć!!!
        Ja własnie jestemw trakcie badań tarczycowych- czekam na wyniki,potem
        konsultacja.W moim przypadku wymienione objawy są regularne- ciągle
        przemarźnieta,senna,przybieram na wadze pomimo diety chcoiaz są momenty kiedy
        udaje mi sie tego pozbyć.Co mnie zastanawia przy okazji ciśnienie mam w
        przedziale z reguły 90- 110 górne i dolne 60-90;
        Wszystko to jest starsznie uciążliwe w momencie wytęzonego wysiłku
        psychicznego. Zastanawia mnie co robić,jak sobie radzić, czy mozna w jakiś
        posób zapobiegać.
      • Gość: inka Re: Hormony tarczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 00:02
        Jogger jetseś boski! Właśnie spodziewałam sie takiej profesjonalnej, a zarazem
        praktycznej odp. Niestety moje obawy się potwierdziły, ale dobrze chociaż, że
        wiem jak sobie z tym radzić.
        Czytałam trochę na temat guggulsteronów, czy sa one całkowicie bezpieczne i
        której firmy polecasz najbardziej. Kelp biorę od tygodnia, a czarna kawę pije
        z rana od roku!A miłorząb chyba włacze do diety jak się zrobi zimniej, bo
        często mam problemt z lodowatymi "kończynami".
        Pozdrawiam
        • jogger Re: Hormony tarczycy 03.10.03, 13:22
          Guggule to raczej bezpieczne środki, korzystałem z cyberowego (nie pamiętam
          firmy) ale na mnie nie podziałało (mam za dobrą tarczycę :-) ).
          • Gość: aa Re: Hormony tarczycy IP: 216.79.153.* 03.10.03, 19:01
            MIalam niewielka niedoczynnosc tarczycy przez wieeele lat. Teraz od 5 lat mam
            wyniki baardzodobre i wedlug lekarzy wszystko jest w normie. I owszem nie
            biore juz lekow, ale dolegliwosci jak uczucie zimna, tendencje do tycia,
            sennosc i do tego tak niskie cisnienie bardzo utrudniaja mi zycie. I choc
            nauczylam sie z tym radzic to szkoda mi tylko jednego ; ze moja druga polowa
            nie rozumie tego jak sie czuje i dla mojego "dobra" zabrania mi pic kawy
            (wedlug niego to niezdrowa uzywka). Jesli chodzi o tendencje do tycia to
            rzeczewiscie sa z tym problemy, ale jak za to mozemy byc dymne chociazby z tego
            ze udaje nam sie utrzymywac wage (a to nie takie proste w naszym wypadku) nie
            wspomne juz o tym ze czasem nawet uda sie cos zrzucic:-). Pozdrawiam wszystkich
            z niedoczynnoscia !!!
    • yzza Re: Hormony tarczycy 18.10.03, 22:04
      A co z dodatkowym dojadaniem jodu? Po przeczytaniu postów jestem pewna, ze TO
      mam. Temp. ciała około 35 stopni, ciągle ziewam, 2 razy w tyg. aerobik, nic nie
      jem (prawie, na kopenhaskiej bym przybrała) i ....NIC. Nie jestem gruba, ale
      też nie wychudzona.
      Co brać?
      Fajne forum, jestem tu po raz pierwszy.
      • jogger Re: Hormony tarczycy 20.10.03, 10:50
        Przy tak niskiej temperaturze ciała proponuję zacząć od zbadania poziomu
        hormonów tarczycowych. Może to być problem z przysadką.
    • Gość: tewa Re: Hormony tarczycy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 21:31
      Luuudzieeee
      co wy robicie
      chyba nie zdajecie sobie sprawy , co to jest tarczyca
      Gruczoł tarczyzy wpływa zdecydowanie na przwie wszystkie części ciała.
      Szafowanie hormonami tarczycy bez uzgodnień z dobrym lekarzem tyreologiem, to
      jest szafowanie własnym zdrowiem.
      Powiem tylko, że tarczyca ma ogromny wpływ na płodnośći psychikę.
      Pomyślcie w jaki kanał ktoś was wpuszcza.
      resztę pozostawiam bez komentarzy

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka