sweetago 30.03.09, 10:42 Pytanie mam :) jaki jest sens rozciągania.... to wiem, że zapewne trzeba je uskuteczniać na koniec treningu... ale po co to i co daje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @ Re: rozciąganie IP: *.gprs.plus.pl 30.03.09, 11:04 Tak w skrócie: rozciąganie uelastycznia mięśnie, ścięgna i wiązadła a elastyczne m/ś/w = mniejsze ryzyko kontuzji, smuklejszy wygląd ciała, większy zakres ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
niewygodny Re: rozciąganie 30.03.09, 14:57 Rozciaganie powinno przywracac (albo utrzymywac) normy elastycznosci. Bez tych cwiczen po jakims czasie istneije ryzyko wystapienia przykurczow i nie koniecznie tylko w wyniku ciezkich treningow silowych ale rowniez przy braku tych treningow jako skutek codziennego zycia po prostu :) Przykurcze nie pozwalaja miesniom na prawidlowa prace w czasie wykonywania ruchow, w zwizku z czym te niekompletnie sprawne miesnie wspomagaja sie innymi miesniami aby wykonac dany ruch (ktore normalnie nie zostalyby uzyte lub uzyte w mniejszym stopniu) I tak ta "piramida" rosnie. Wazne jest to zwlaszcza przy treningach silowych ale przy innych tez Czasem zeby nabawic sie kontuzji nie trzeba podosic 100 kg w martwym ciagu rbiac koci grzbiet - wystarczy schylic sie po cos na podlodze Takie "glupie" kontuzje to wlasnie bardzo czesto skutki braku norm elastycznosci (ktore na codzien w prostych sytuacjach moga byc nawet nie odczuwalne ale jak sie skumuluja to nagle mamy "niespodzianke") Tym bardziej rozciaganie jest wskazane po ciwiczeniach z obciazeniem (powoduja napiecia) z tym ze ja np nie stosuje rozciagania po treningu - tylko rozluznianie, w mysl zasady - nie po to napinam i kurcze miesnie zeby je natychmiast potem rozciagac. Rozcagem sie na osobnych sesjach 1 w tygodniu + sobota i niedziela (ok 30-45 min) Odpowiedz Link Zgłoś