aariel 15.12.03, 12:06 Czy jest sens cwiczyc 30-45 minut dziennie, zeby spalic tluszcz? Czy nie ma to sensu, bo potrzeba wiecej czasu na trening? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Czas treningu IP: 217.8.186.* 15.12.03, 13:56 Mówi sie, ze tluszcz zaczynasz spalac po 40min wysilku aerobowego. Jesli cwiczysz rano na czczo po 0,5h. Jesli wiec bedziesz cwiczyc 45min przynajmniej przez 15min bedziesz spalac tluszcz :-) A i to pod warunkiem utrzymania wlasciwego tetna. z drugiej strony nawet 30min wysilek -inny niz normalne czynnosci sluzace podtrzymaniu zycia- wlicza sie do ogolnego bilansu energetycznego. Temat mnie interesuje bo trudno mi wygospodarowac czas dluzszy niz 45min na raz. Moze ktos kompetentny przyblizy temat treningu HIIT? Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: Czas treningu 15.12.03, 15:22 No wlasnie ja tez moge cwiczyc najwyzej 45 min. Oczywiscie jak wykonuje cwiczenia aerobowe to uzywam cardio testera i pilnuje tetna. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Czas treningu 15.12.03, 16:05 TYPOWY TRENING HIIT TO NP 60S NISKIE TEMPO (NP TRUCHT) 30S SPRINT 30S BIEG 30S SPRINT 30S BIEG 30S SPRINT 30S BIEG 60S TRUCHT CO 1-2 TRENINGOW DODAJEMY JEDEN INTERWAL 30S SPRINT 30S BIEG www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=62161 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czas treningu IP: 217.8.186.* 16.12.03, 08:08 Jogger ile max powinien trwac trening HIIT? Z tej rozpiski wynika ze od 5min - do? Jaka jest jego skutecznosc jesli chodzi o spalanie tluszczu? Czy taki trening jest dla kazdego - chodzi mi o wytrenowanie osobnika? Bardzo mnie interesuje ten trening bo - po pierwsze nie mam czasu, a po drugie koszmarnie nudza mnie biegi, jestem w stanie wytrzymac co najwyzej 20min. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Czas treningu 16.12.03, 13:14 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jogger ile max powinien trwac trening HIIT? Z tej rozpiski wynika ze od 5min - > do? Do wyczerpania :-) taki ostry wysiłek znacznie podnosi poziom endorfin, więc jest dobry na samopoczucie > Jaka jest jego skutecznosc jesli chodzi o spalanie tluszczu? Spala ostro tłuszcz, ale też i mięśnie ulegają zmniejszeniu, dlatego go nie stosuję. W czasie smego treningu tłuszcz nie jest zużywany, lecz jego spalanie następuje w okresie potreningowym, dlatego po treningu zamiast śniadanka - kawa, i ew. antykataboliki (HMB, BCAA żeby oszczędzać mięśnie) > Czy taki > trening jest dla kazdego - chodzi mi o wytrenowanie osobnika? Tak - każdemu wg. jego możliwości - np. dla osoby nigdy nie ćwiczącej sprint na max będzie w tempie szybkiego marszu kogoś wytrenowanego. > Bardzo mnie interesuje ten trening bo - po pierwsze nie mam czasu, a po drugie > koszmarnie nudza mnie biegi, jestem w stanie wytrzymac co najwyzej 20min. Właśnie po 20 min zaczynają kończyć się proste rezerwy glikogenu i powoli zaczynamy przechodzić na tłuszcz :-) dopiero po dluższym czasie wzrasta prosukcja endorfin i poprawia się nastrój :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czas treningu IP: 217.8.186.* 16.12.03, 13:48 Jogger jeszcze jedno pytanie: czy HIIT moge robic bezposrednio po tr.silowym? Czy to sie da zrobic na biezni...?chyba trzeba znalezc jakis program. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Czas treningu 16.12.03, 14:05 HIIT to odrębny trening, po siłowym lepiej go nie robić, żeby nie wyniszczyć mięśni (a serce to też mięsień). Najlepiej robić go w plenerze na czczo, a nie na przyrządzie, bo daje to lepsze przyswajanie tlenu i w zw. z tym poprawia skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerido dygresja! IP: *.kv.net.pl 16.12.03, 20:01 Jogger, w takim razie mam pytanie. Napisałes wczesniej,ze po treningu cos jesz, jakies antykataboliki,zeby oszczędzić mięsnie itd.bo nie chcesz ich zmniejszyć. A ja, trenując 2h (aeroby,brzuszki,step itd) koncze zajęcia dopiero o 21.00 (moim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej).Po takich zajęciach nic nie jem (choc głodna jestem jak wilk) ale za to duzo pije. np pu-erh lub czasami napój izotoniczny,bo po przyjsciu do domu ucze sie jeszcze dobrych pare godzin :) Czy w zwiazku z tym ja tez powinnam miec jakis posilek po tym treningu,zeby móg "głod" nie poszedł na marne? Bo moze sie okazac, ze zamiast spalania tłuszczu na brzuchu spala mi się miesien na brzuchu... Z góry dziękuję za rade Pozrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: dygresja! 17.12.03, 01:47 Powinnaś zjeść posiłek czysto białkowy, tradycyjna kulturystyczna jajecznica z samych białek... albo porcja odżywki wysokobiałkowej. Poza tym, jeszcze w szatni możesz zjeść jakiś owoc, bo ostatnie badania mówią, że fruktoza pójdzie na odbudowę glikogenu w wątrobie, nie przerywając potreningowego spalania tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerido Re: dygresja! IP: *.kv.net.pl 17.12.03, 05:40 Jogerze kochany jak białko,jak ja nie chce budowac mięsni,tylko spalac tłuszcz! Moze po prostu zapchac sie otrębami? Bo jak zacznie przyrastac mi masa... czekam na odpowiedz, pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: dygresja! IP: 217.8.186.* 17.12.03, 09:30 Amerido, nie bój sie budowania miesni - z posiadania silnych, a nie wielkich- miesni sa same korzysci.Miesnie na podtrzymanie swojego istnienia zuzywaja wiecej energii-mozesz wiec wiecej zjesc:-). Poza tym kobietom trudniej jest zlapac tkanke miesniowa, po drugie nie mowimy o dyniach pod pachami tylko o delikatnie zarysowanych miesniach, nie cwiczysz chyba z duzymi ciezarami. po trzecie bez specjalnej diety masy miesniowej duzo nie przybedzie. Wiec jesli ciezko cwiczysz i pracujesz cwiczac miesnie brzucha chociazby, dlaczego chcesz je tracić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerdio kolejna IP: *.kv.net.pl 17.12.03, 16:15 Droga Aniu! :-) Takiej kobiecej odpowiedzi mi brakowało - babskiego zrozumienia! Jesli chodzi o miesnie-tych,wydaje mi sie, mi nie brakuje, szczególnie na nogach i ramionach. Dlatego nie chce juz bardziej sie "rozrastac" (ale to co zauwazasz,Aniu, mówiąc o mięsniach i ich korzystym wpływie jest całkowitą racją..tyle,ze nie chce robic z siebie babo-chłopa :)) ) Cały czas mam nadzieje,ze miesni mi nie przybędzie,a jak już, to mi się tylko wyraźniej ukształtuja i wyrzeźbią. Głownie chodzi mi o zeszczuplenie-żeby sylwetka była proporcjonalna...już długo nad tym pracuję..z tą moją figura a la "jabłko-gruszka" Pozdrawiam i dziekuję za rady! Juz myslalam, ze tylko Jogger czyta te wszystkie posty.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: kolejna IP: *.cpe.quickclic.net 18.12.03, 03:17 Jogger jeszcze raz prosze. Po treningu posilek wysokobialkowy i owoc. Jak dlugo trwa to potreningowe spalanie tluszczy?? Ja cwicze srednio 70-80 minut rano i na czczo. A po jakim czsie mozna zjesc sniadanie?? Gdzie moge wiecej o tym poczytac zeby wam glowy nie zawracac. Przez ostatnie 4 miesiace cwicze duzo i nie mam zadnych efektow, jestem pewna ze to wlasnie moj sposob jedzenia jest temu winny. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: kolejna 18.12.03, 21:17 Gość portalu: ola napisał(a): > Jogger jeszcze raz prosze. > Po treningu posilek wysokobialkowy i owoc. Jak dlugo trwa to potreningowe > spalanie tluszczy?? Ja cwicze srednio 70-80 minut rano i na czczo. > A po jakim czsie mozna zjesc sniadanie?? > Gdzie moge wiecej o tym poczytac zeby wam glowy nie zawracac. > Przez ostatnie 4 miesiace cwicze duzo i nie mam zadnych efektow, jestem pewna > ze to wlasnie moj sposob jedzenia jest temu winny. Wyżej była mowa o siłowni. Po porannych aerobach moje śniadanie to najpierw antykataboliki (BCAA lub HMB) a w pracy kawa :-) zgodnie z zasadami diety kopenhaskiej (czyli tak naprawdę francuskiej :-) ). Czasem pozwalam sobie na łyżeczkę miodu do kawy (zamiast cukru), bo grzanki raczej sobie w pracy nie zrobię :-). 'Normalny' posiłek z reguły po 12tej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania do amerido IP: 217.8.186.* 18.12.03, 08:41 Hej amerido, no to widze borykamy sie z podobnym problemem. Od jakiegos czasu cwicze na silowni i miesnie mi sie zarysowaly, tylko szkoda ze ich spod tluszczu nie widac :-) . U mnie szwankuja aeroby - chodze na silownie ale nie cierpie biezni,rowerka itd. Chodze za to na step i fat burning, ale nie jestem pewna czy to jest skuteczne-na razie oszalamiajacych efektow nie widze. Ale co do bialka po treningu- nie tyle chodzi o to zeby budowac miesnie ale zeby zahamowac ich spalanie zamiast spalania tluszczu. Czyli jesli nie dostarczysz zadnego posilku bialkowego po treningu moze sie okazac ze nie spalasz tluszczu tylko organizm sobie wybral do spalania bialko. To co mu sie bardziej oplaca :-). W koncu latwiej zmagazynowac 1gram tluszczu(to w koncu 9kal) niz 1gram bialka (czyli 4kal). Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerido do Ani :) IP: *.kv.net.pl 19.12.03, 05:45 Tez chodze na step i inne takie. Ale na te moje-Twoje problemy nie widze rady jak po prostu jesc na co organizm ma ochote. Szkoda tylko, że tak trudno to wyczuć i że spalanie tkanki tłuszczowej nie może się zacząc od zaraz. Myslę sobie jednak,ze zostane lepiej przy moim nie-jedzeniu po treningu. To będzie bezpieczniejsze, a i wyrzuty sumienia znikną. Co prawda moje "zeszczuplenie" potrwa wtedy dłuzej,ale za to jest na co czekac :) I ja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: do Ani :) 19.12.03, 18:50 Może potrwać nawet bardzo długo... uczucie głodu jest sygnałem dla mózgu, że trzeba obniżyć metabolizm. Dlatego podkreślam np. przy kopenhaskiej, żeby walczyć z głodem, choćby otrębami, dodatkową kawą etc. Na noc to kawa może nie za bardzo :-), ale białko przed snem ma dodatkową zaletę: obecność aminokwasów we krwi podczas snu stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu, który jest superspalaczem tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerdio Re: do Ani :) IP: *.kv.net.pl 19.12.03, 20:12 Joggerze kochany ale przecież ciągle powtarzasz ze białko to pozywka dla miesni! A jak ktos nie chce miec wiecej miesni (przynajmniej na nogach)? Skorzystam chyba z tych otrębów... pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: do Ani :) 19.12.03, 20:39 Tak, ale aminokwasy wędrują do komórek mięśniowych pod wpływem insuliny, dlatego jeśli się chce rozwinąć mięśnie, stosuje się często proporcję b:w 1:4! Pza tym 2 łyżki białka serwatki (najszybciej się trawi i trafia do krwiobiegu- >mózgu) raczej super masy i tak nie zrobią :-) Odpowiedz Link Zgłoś