socer-schlesier 11.03.10, 07:17 www.tvn24.pl/0,1647131,0,1,pedzisz--a-auto-nie-hamuje-conbsprobic,wiadomosc.html anton_28 a co Ty bys w tym momencie radziol zrobic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
socer-schlesier Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 07:52 cirano napisał: > Wyciongnoł kluczyk ze stacyjki ---------------------------------------- Jak wyciagniesz kluczyk ze stacyjki przy szybkosci 160kmh to sie traci wspomaganie hamulca,wspomaganie kierownicy nie wspominajac juz ze ta kierownica moze sie zablokowac. Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 09:12 Ja bylbym za tym zeby kazdy z was wyciagal jednak kluczyk ze stacyjki przy predkosci 160 km/h :-) Cirano jak Gryfny nie grzeszy inteligencja ..... :-) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 09:47 kubissreaktywacja napisał: > Ja bylbym za tym zeby kazdy z was wyciagal jednak kluczyk ze stacyjki przy > predkosci 160 km/h :-) ------------------------------------ My jezdzimy niemieckimi autami.Nas ten problem nie dotyczy. Odpowiedz Link
1fatum Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 10:16 Moim zdaniem należy zredukować bieg na możliwie niski, aby hamowanie silnikiem było skuteczne. Później bez wyjmowania kluczyka, bo grozi to blokadą kierownicy wyłączamy zapłon. Wtedy auto hamuje silnikiem. Dopiero na samym końcu używamy ręczny hamulec, bo wcześniej użyty może później być już nieskuteczny. Zredukowanie na pierwszy lub wsteczny bieg grozi uszkodzeniem skrzyni biegów i tym samym brak efektu hamowania silnikiem lub całkowitą blokadą kół napędzanych. Tak to jest jak się jeździ wynalazkami. Od dawna wiadomo, że mamy auta dobre, bardzo dobre i niemieckie. Wiadomo, że istnieją kamikadze i zwolennicy rosyjskiej ruletki. Oni jeżdżą wynalazkami. Odpowiedz Link
ballest Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 12:36 Fatum, ale to jest automatyk ! Mozesz na N przelaczyc, ale jak on nie reaguje co wtedy! Odpowiedz Link
cirano Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 14:04 Zlech to ujon. Kluczyka niy wyciongać, ale przekryncić i wyłonczyć motor Odpowiedz Link
1fatum Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 14:46 Cytatballest napisał: > Fatum, ale to jest automatyk ! > Mozesz na N przelaczyc, ale jak on nie reaguje co wtedy! Faktycznie - auto dla idiotów. Kiedyś takim jechałem. Ruszyłem i wypadłbym przez szybę kiedy odruchowo nacisnąłem (sprzęgło). Nigdy więcej automatu! Zastanawiam się co by było, gdyby podczas jazdy przesunąć dźwignie w pozycję parkowania. Przecież ta skrzynia jest jak przekładnia w rowerze. Czy istnieje jakiś bieg będący zazębiony na stałe? Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 20:15 1fatum napisał: Zastanawiam się co by było, gdyby podczas jazdy przesunąć dźwignie w pozycję parkowania. ni dosz rady, Fatum - we position "P" mosz yno jedyn ciynki sztift kery wskokuje do dziury w zahnradzie (kouo zymbate). Problym w tym, niykej musi te kouo se trocha uobroocic coby tyn sztift zaskoczou also jedne co se zrobi - to serwiesz tyn sztift, a auto poleci dali > Odpowiedz Link
seppel Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 16:41 sam idzie o Amis-Autos wjync Automatik -jak chcesz zradukowac we takim aucie Gang?(bjeg) Odpowiedz Link
cirano Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 14:07 Jak jusz nic niy idzie, przi dobryj szybkości...szukać rozanca Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 14:53 Mam niezly ubaw czytajac opinie "Expertow" co nalezy zrobic zeby zatrzymac pedzacy samochod :-) Te cenne rady powinniscie wyslac do zarzadu Toyoty . Napewno sie uciesza .....:-) Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 17:11 Toyoty sa dobre auta.Jo nimi kiedys jezdziou wszystke se psuly a toyoty nic zobacz Pannenstatistik von ADAC.Kozde auto juz wzywali nazot teraz jest richtig tragicznie bo se zabijajom.Ten kluczyk przekryncic widza jako jedyne wyjscie .I zykac.ten rynczny tez. Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Powazna "usterka" mojego rowerka 11.03.10, 18:00 Kazda firma produkujaca samochody zaliczy predzej czy pozniej wpadke. Teraz padlo niestety na Toyote . Zal mi tego koncernu poniewaz Toyota & Lexus produkuja wyjatkowo dopracowane modele ktorym praktycznie nikt w Ojropa nie podskoczy . Jaka jest prawda - zapewne nikt ze zwyklych mieszkancow ziemi sie dowie co tak naprawde bylo i jest przyczyna i kto za tym stoi . Ja uwazam ze moze to byc krecia robota konkurencji , gdyz to wlasnie Toyota stala najwyzej w rankingach motoryzacyjnych :-) Wiekszosc z was nigdy nie prowadzila samochodu z "Automatyczna transmisja" biegow wiec kompletnie nie wiecie jak reaguje taki pojazd na wciskanie pedalu gazu czy hamulca . A jak czytam porady o wyciagnieciu kluczyka co powoduje kierownicy i wylaczenie wspomagania to juz pekam ze smiechu chociaz nie sie z czego smiac . Najwiecej osob zginelo w USA wlasnie dlatego ze wyciagnelo kluczyk ze stacyjki . Poza tym widze ze tylko Ballest wie o co w tym wszystkim chodzi . Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Powazna "usterka" Mercedesa 11.03.10, 18:22 Jezeli myslicie ze pojazdom z Niemiec to sie nie zdarza to daje wam dowod ze tez Autobus, który w piątek wymknął się kierowcy spod kontroli i staranował w I Alei cztery auta oraz dwie latarnie, został odholowany do serwisu Mercedesa w Poczesnej. Czeka na ekspertyzy techniczne. Co z pozostałymi autobusami tej marki? czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,4749313.html Co bylo przyczyna nigdy sie nie dowiemy . Niemcy swoje wpadki tuszuja na wszystkie mozliwe sposoby :-( Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka" mojego rowerka 11.03.10, 18:28 kubissreaktywacja napisał: > Kazda firma produkujaca samochody zaliczy predzej czy pozniej wpadke. > Teraz padlo niestety na Toyote . > Zal mi tego koncernu poniewaz Toyota & Lexus produkuja wyjatkowo dopracowane > modele ktorym praktycznie nikt w Ojropa nie podskoczy . > Jaka jest prawda - zapewne nikt ze zwyklych mieszkancow ziemi sie dowie co tak > naprawde bylo i jest przyczyna i kto za tym stoi . > Ja uwazam ze moze to byc krecia robota konkurencji , gdyz to wlasnie Toyota > stala najwyzej w rankingach motoryzacyjnych :-) > > Wiekszosc z was nigdy nie prowadzila samochodu z "Automatyczna transmisja" > biegow wiec kompletnie nie wiecie jak reaguje taki pojazd na wciskanie pedalu > gazu czy hamulca . > A jak czytam porady o wyciagnieciu kluczyka co powoduje kierownicy i wylaczenie > wspomagania to juz pekam ze smiechu chociaz nie sie z czego smiac . Najwiecej > osob zginelo w USA wlasnie dlatego ze wyciagnelo kluczyk ze stacyjki . > Poza tym widze ze tylko Ballest wie o co w tym wszystkim chodzi . Nie wierze zeby konurencja tam mieszala wtym palce,bo to jest cala seria ,mysla ze to przez jakies ulepszenia lub oszczednosci. Pamientocie co bolo pora lot tymu ze Deimlerem we hameryce. Deimler na chama chciou szporowac i zamowiol we Azji wodne szlaucha kture se po dwuch latach robioly pores i pynkaly,to Amerykany se dziwowaly jako to moge tako dobro firma take szlauchy zaklodac. Konkurencja potem bije w bemben zeby bolo jak nojglosniej oni chcom tych wystraszonych klientow odbic Toyocie ,i tak bydzie.Jo jezdza juz dugo Automatik i nie chca inkszygo i nolepi jak bych nie musiol kerowac to bych se mapa ogondou bo nie mom Navi i nie chca. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 18:54 Also, Fatum jusz prawie wszysko sam wyklarowou. BRAVO !!!!! Jo yno dodom ze my we VW tako sytuacjo testowali - i ny bouo tak einfach automatika zaczimac !!! Jedna szansa mosz jak je Automatik ze tzw. Manuellschaltgasse also co mogesz som "+" abo "-" szaltowac Wtedy pszeuonczosz ze "D" na "M" - probujesz sciepnonc na max 3 bieg - i wyuonczosz zündung bes wycioonganio klucza Wtedy hamowac zgaszonym motorym, rynczny na koniec i sztoppnonc zanim se co stanie !!! Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 19:20 anton_28 napisał: > Also, Fatum jusz prawie wszysko sam wyklarowou. BRAVO !!!!! > > Jo yno dodom ze my we VW tako sytuacjo testowali - i ny bouo tak > einfach automatika zaczimac !!! > > Jedna szansa mosz jak je Automatik ze tzw. Manuellschaltgasse > also co mogesz som "+" abo "-" szaltowac > > Wtedy pszeuonczosz ze "D" na "M" - probujesz sciepnonc na max 3 > bieg - i wyuonczosz zündung bes wycioonganio klucza > > Wtedy hamowac zgaszonym motorym, rynczny na koniec i sztoppnonc > zanim se co stanie !!! > anton nie zapomni o zykaniu Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 19:24 U mie w aucie mom wdycko swiyntygo Christopha - uon jedzie mit Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 19:35 anton_28 napisał: > U mie w aucie mom wdycko swiyntygo Christopha - uon jedzie mit Jo go tez miol jak ech we tamtem roku dupnol toch go wyciep. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 19:57 anton_28 napisał: > Jo yno dodom ze my we VW tako sytuacjo testowali - i ny bouo tak > einfach automatika zaczimac !!! ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ Mysla, ze nie tylko automatyka, auto ze manualna skrzynia, tez nie bedzie latwo. Co innego jest eksperymentowac, jak sie jest na torze testowym, a co innego to samo zrobic z zaskoczenia i na dicht befahrenen Autobanie, gwarantuje, ze predzej wjedziesz auf den Vordermann do bagaznika, niz auto zatrzymasz. ------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------- > Jedna szansa mosz jak je Automatik ze tzw. Manuellschaltgasse > also co mogesz som "+" abo "-" szaltowac > > Wtedy pszeuonczosz ze "D" na "M" - probujesz sciepnonc na max 3 > bieg - i wyuonczosz zündung bes wycioonganio klucza > > Wtedy hamowac zgaszonym motorym, rynczny na koniec i sztoppnonc > zanim se co stanie !!! ------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------- Zapewne sie zatrzymasz, ale na pewno nie ominie Cie droga naprawa, po tym manewrze. Wymiana katalizatora i prawdopodobnie skrzyni biegow. ( Mysle jednak, ze producent auta przejmie te koszty ) Jest jeszcze jedno o czym nalezy pamietac, dzisiejsze nowoczesne automatyczne skrzynie biegow sa gekoppelt z Zündschloss´em. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 11.03.10, 20:07 Hans, jak idzie uo smierc i zycie to poswiyncisz nowo skszinia i katalysator - bele pszezyjesz!!! My we VW momy taki specjalny Abteilung co se yno 3 rzeczoma zajmuje: Airbag jak Airbag niy uodpoli - abo uodpoli bez powodu Brand jak z winy auta se zrobi uogiyn Unfall gynau take pszipadki jak piszymy - z winy auta Piyrszego i uostatniygo zech jescze niy miou - ale pszipadki jak auto prawie se hajcuo miouech jusz pora !! Uostatni bou Golf III, 17 lot stary, ale regelmäßig servisowany i chyciouy mu se kable pod kerownicoom Meldung zech dali posuou i tyn Kunde dostou 100% Kulanz !!!! Odpowiedz Link
cirano Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 08:24 A wiync. Jada setkom i zacino mi sie pedal gazu, auto jedzie coroz gibcij. Przekryncom kluczyk na zero i starom sie wsadzić gang, nojlepi 3-ci, jak sie niydo to 4-ty, ok? Kubiss. Twoje pojyncie o klasie aut wymago korektury, jak bydymy godać uo budowie furmanki to sie włoncz Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 10:18 anton_28 napisal: Also, Fatum jusz prawie wszysko sam wyklarowou. BRAVO !!!!! -------------------------------------------------------- cirano napisał: > A wiync. Jada setkom i zacino mi sie pedal gazu, auto jedzie coroz gibcij. > Przekryncom kluczyk na zero i starom sie wsadzić gang, nojlepi 3-ci, jak sie > niydo to 4-ty, ok? > Kubiss. Twoje pojyncie o klasie aut wymago korektury, jak bydymy godać uo > budowie furmanki to sie włoncz -------------------------------------------------- W takich momentach (i nie tylko) widac wlasnie klase 1fatum-a a tego nieszczesliwego pajaca zwacego sie kubissreaktywacja. Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 12:20 socer-schlesier napisał: > anton_28 napisal: > Also, Fatum jusz prawie wszysko sam wyklarowou. BRAVO !!!!! > -------------------------------------------------------- > > cirano napisał: > > > A wiync. Jada setkom i zacino mi sie pedal gazu, auto jedzie coroz gibcij > . > > Przekryncom kluczyk na zero i starom sie wsadzić gang, nojlepi 3-ci, jak > sie > > niydo to 4-ty, ok? > > Kubiss. Twoje pojyncie o klasie aut wymago korektury, jak bydymy godać uo > > budowie furmanki to sie włoncz > -------------------------------------------------- > > > W takich momentach (i nie tylko) widac wlasnie klase 1fatum-a a tego nieszczesl > iwego pajaca zwacego sie kubissreaktywacja. Nie przezywejcie tak na Kubissa on je borok ze chorom wontobom, on se autem napewno nie zabije,(nie zdonzy)Marskosc wontroby.Ta go zabije.Borok eben. Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 13:07 Ale zesta mi tero dopiekli :-) Znawcy opli i wolkswagenow dajacy instrukcje co zrobic zeby sie "zatszymac"..... :-) Nie bede sie znizal do waszego poziomu nazywajac adwersarza borokiem czy ciulem moi panowie :-I Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 19:03 Kubiss, cojs se tak zapowietszouu?? :) Dyc podyskutuj z nami jak czowiek! sam zodyn niy mo do konca racji, nawet jo niy !!! boch taki sytuacje niy miou na zywo na autobahnie, yno w warunkach testowych kaj niy bouo innych aut also prosza niy ciepej miynsym :) Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 19:31 Most recht Anton:My se tu mogemy wymondrzac i pisac co my by zrobieli albo co mo kozdy robic w takej sytuacj.Jo to przezou tamte zimy .cale zycie jo predigowou ze jak wiedziesz na lod nie smiesz chamowac ani gazowac.Jak jo dupnou to puzniej jo ani nie wiedziou czi jo chamowou albo nie.Ty reagujesz automatisz.Jak bys codrugi dzien kei szczelou to bys napewno inaczi reagowou. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 19:37 Bestimmt, Berncik!! wtedy byjs bou Unfallspezialist!! Jou jak usnoou pszi 160kmh to yno pamiyntoom bum i biouy sztaub w mojym uoknie - to farba se zdziyraua uo leitplanka potyn reakcja boua spontan!! odbiouech na prawo i wyciepuo mie na prawy spur - jakby tam jechou LKW to dzisiej bych jusz sam niy pisou! - i tam dopiyro zech se uopamiyntou!!! jak se tyn unfall stou??? niy pamiyntoom Odpowiedz Link
seppel Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 19:41 kedys pokazywali jak wyhamowac Auto przi jechaniu s gorki bez Hamulcof -Jak je Leitplanka to nani Auto wychamowac szuo (pokozane bouo ze 100/h )Cauy bok mosz zdarty ale je zes am Leben Mysla ze przi Automatikach powiniym byc Sicherheitschalter coby we "takich przipadkach" Benzinpumpe (motor) wyuonczyc szuo Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 19:45 Seppel, nojlepi koncek sznurka uo relais uot benzinpumpy uobwioonzac :) jak bydzie gefährlich to einfach pocioongnoonc :))) Odpowiedz Link
seppel Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 19:50 Ja :) und Anker ze Zolowom sznorom ze sobom wozic ;) Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 20:17 anton_28 napisał: > abo fallschirm w auspufie :))))))))) > anton jak fallschirm to bez schleudersitz Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 12.03.10, 20:23 we mojym aucie yno dach uotworzam i moga furgac :))) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 03:47 seppel napisal: kedys pokazywali jak wyhamowac Auto przi jechaniu s gorki bez Hamulcof -Jak je Leitplanka to nani Auto wychamowac szuo (pokozane bouo ze 100/h )Cauy bok mosz zdarty ale je zes am Leben Mysla ze przi Automatikach powiniym byc Sicherheitschalter coby we "takich przipadkach" Benzinpumpe (motor) wyuonczyc szuo ----------------------------------------------------- Ja mam auto na benzyne i gaz.Po zalaczeniu auta na benzynie i po przekroczeniu pewnej ilosci obrotow auto automatycznie przelaczy sie na gaz.Na poczatku po przelaczeniu sie i jezdzie na gazie pompa paliwowa dalej pracowala.Dopiero po awari i wymianie dwoch pomp paliwowych mechanik zalozyl mi dodatkowy bezpiecznik ktory automatycznie po przelaczeniu sie silnika na gaz wylacza pompe paliwowa.Pompa w tym momencie juz nie pracuje.Mysle ze wtym wypadku tez mozna bylo by takim tropem pojsc.Caly bezpiecznik wraz z robocizna kosztowal mnie 16zl. Skutecznie i tanio. Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 06:38 socer-schlesier napisał: > Ja mam auto na benzyne i gaz. Kombinator z ciebie :-) I doo tego Cfany jak Polak zeby jezdzic na gazie ..... :-) Odpowiedz Link
1fatum Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 08:51 Cytatsocer-schlesier napisał: > seppel napisal: > kedys pokazywali jak wyhamowac Auto przi jechaniu s gorki bez Hamulcof > -Jak je Leitplanka to nani Auto wychamowac szuo (pokozane bouo ze 100/h > )Cauy bok mosz zdarty ale je zes am Leben > Mysla ze przi Automatikach powiniym byc Sicherheitschalter coby we "takich > przipadkach" > Benzinpumpe (motor) wyuonczyc szuo > ----------------------------------------------------- > > Ja mam auto na benzyne i gaz.Po zalaczeniu auta na benzynie i po przekroczeniu > pewnej ilosci obrotow auto automatycznie przelaczy sie na gaz.Na poczatku po pr > zelaczeniu sie i jezdzie na gazie pompa paliwowa dalej pracowala.Dopiero po awa > ri i wymianie dwoch pomp paliwowych mechanik zalozyl mi dodatkowy bezpiecznik k > tory automatycznie po przelaczeniu sie silnika na gaz wylacza pompe paliwowa.Po > mpa w tym momencie juz nie pracuje.Mysle ze wtym wypadku tez mozna bylo by taki > m tropem pojsc.Caly bezpiecznik wraz z robocizna kosztowal mnie 16zl. > Skutecznie i tanio. Nie da się w takim aucie. Takie z automatyczną skrzynią "auto dla idiotów" ma tzw. "wolne koło". Tak jak w rowerze, kiedy nie kręcisz nogami, to rower jedzie, ale pedały się nie kręcą. W takim wypadku po odcięciu paliwa i zatrzymaniu silnika, auto jedzie jak na luzie i stanąłbyś, ale nie da się przewidzieć kiedy i gdzie. Byłoby lepiej, gdyby konstruktorzy któryś bieg zrobili jako zazębiony na stałe (tzw. ostre koło), a do tego coś w rodzaju hamulca bezpieczeństwa - hamulec hydrodynamiczny, który wykorzystywałby istniejącą hydraulikę olejową lub dodatkową pompę, czy ukierunkowanie przepływu oleju w skrzyni biegów, który na zasadzie "przeciwprądu" uderzałby w zębatki turbiny hamując jej ruch. Niestety, tak dobrze nie będzie, bo podobne przypadki są zbyt rzadkie, aby przerabiać konstrukcje. Jednak np. "II" mogłaby być zazębiona na stałe i po wyłączeniu zapłonu hamowanie silnikiem byłoby możliwe. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 10:38 w aktualnych automatach na staue je wsteczny abo 6 bieg - a to richtig mauo pomoze Odpowiedz Link
seppel Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 10:43 "Takie z automatyczną skrzynią "auto dla idiotów"" ........ czamu zaros dlo idjotof-powjedzioubym Komfort- Mercedes BMW und Audi laufen wie ein Uhrwerk (mjouem okazja wyprobowac) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 11:16 seppel napisał: > czamu zaros dlo idjotof-powjedzioubym Komfort- Mercedes BMW und Audi laufen wi > e ein Uhrwerk (mjouem okazja wyprobowac) ---------------------------------------------------- Autamat to wygoda. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 11:33 jo jezdza beruflich 50-50, Schaltung abo DSG / Multitronic i muszam pedziec Schaltung mie je lieber !!! Jest ale mauo Ausnahma: Automatik je lepszy do mocnych motoroow mit viel PS i Drehmoment!!! pszi normalny kszini te auto szarpie jak spszynguo pujscisz Odpowiedz Link
1fatum Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 11:41 Są kraje, gdzie zdający na prawo jazdy może jeździć autem z automatem, bo manualna jest dla nich za trudna. Ma taki zapis w prawie jazdy. Wygoda to żadna, a mając automat jesteśmy zależni od auta, a nie ono od nas. Budowanie aut z automatem wynika z zapotrzebowania rynku. Jak jest popyty będzie podaż. Poznałem auto z automatem i nigdy więcej. Dlatego dość długo czekałem na to, aby kupić używane Audi quattro z manualna skrzynią, bo przy tak dużym motorze było więcej z automatami. Zapominamy o drogim serwisie skrzyni biegów co określona liczbę kilometrów. Nie odpalimy auta z popychu, kiedy padnie akumulator, czy rozrusznik. Zimą i na śliskim gorzej się jedzie niż na manualnej skrzyni. Jeżeli to ma być wygoda, to wolę zwykłą skrzynię, nawet bez synchronizatorów. Automat, to coś na wzór aparatu foto, który sam za nas wszystko zrobi, a my tylko naciskamy wyzwalacz. Prawdziwy fotograf sam ustawia parametry i dzięki temu uzyskuje nie tylko technicznie poprawne zdjęcia, ale są one artystyczne. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 11:50 1fatum ja z racji mojego wieku coraz laskawszym okiem spogladam na automat.Kiedys mialem syrene i lewar zmiany biegow przy kierownicy.Alez to byla jazda.Asfalt na ulicy byl "zrywany". Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 11:55 Swiynto prowda, Fatum !! kerowca mo panowac nad autym, a niy uodwrotnie wiela razy zech se nerwowou, jada pszes miasto, 50 kmh, normalnym autym na 4, a automatik niykedy i 6 wciepnie, chcesz nogle szybko pszispieszyc, zanim se tyn automat spammiynto to normalnym autym jezejs 200 metroow dali. To samo pod gorka, chca go maxymalnie wykryncic na 3, kein problem. Automat - schaltuje na 4, 5 I kaj je tyn syns? Jedyny plus to je ta wygoda - pszi ruszaniu pod goorka ci niy zgasnie Odpowiedz Link
seppel Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 12:00 Fatum kozdy mo sfoj poglond na rzeczy... Anton tysz wypedziou sie na tymat (duzo PS to lepi Automatik) 12-zylinder 600er Mercedes, bez Automatika niy umja sie wyobrazic jezdziouem takim...(niy prywatnym -Firmawagen- rzeby kery zajs niy myslou;)) ...No chyba ze chcesz zeby my ci Recht dali to sie do zrobic-Hauptsache jeder ist zufrieden . Odpowiedz Link
ballest Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 12:04 jedynou rzecz co pomoze to pomalu Handbrymsa i fußbrymsa przyciongnoc Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 12:14 Chyba ze mosz VW Passat abo Audi ab A4 - tam je elektryczno handbremsa - i jakbyjs ja zaciong to robi zaroski vollbremsung !! Odpowiedz Link
berncik Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 12:26 Hopy:Automatik albo nie,wszystko mo swuj vorteil albo nachteil.Jo jezdziou oboma pora autow zech tak zmieniou.Jak zes jest mody to najlepiej bys jechou ze schaltgetriebe.kozdy chce byc Schumacher (albo jak tyn co tak pomalu jezdzi) acha Kubica.Jak zes jest starszy to chcesz miec trocha wygody a ze tym pomalym przispieszyniem sie nie zgodzom,mosz Kiecdaun czy jak tose tam nazywo.Jak mu przypiepsza przi stowie to skoczy jak wsciekly byk,a przy starcie tez Odpowiedz Link
anton_28 Re: Powazna "usterka". 13.03.10, 12:37 Berncik, tyn Kickdown to mosz prawie :) ale niyftore automatiki majom rua i kolanko jak idzie uo reaktionszeit!!! i niyroz jakech pszeuonczou na Manuelschaltgasse toch som lepi wybrou na jaki bieg sciepnoonc nisz tyn automat Ale tajak jusz Seppel napisou, niy poradzioubych se 7er abo S 600 ze Schaltgetriebe vorstellowac - ta wygoda musi byc Odpowiedz Link
1fatum Z innej beczki 13.03.10, 13:58 W TV była reklama: www.modifikator.pl/home-modyfikator-plus-ochrona-samochodu-silnika-modifikator Co Wy na to? Ja się boję takich wynalazków. Wolę w motorze sprawdzony oryginalny Motul. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Z innej beczki 13.03.10, 14:08 To je wszysko psowi na buda !!! Abzockerei i nic inkszygo!! Jakby to bouo take dobre, to by korzdy producynt jusz we Fabryce zanim auto z Bandu sjedzie tyn "Modifikator" do silnika wlywou! Ale to nic niy pomogo - jak idzie pszes olyj moc silnika zwiynkszyc jak moc silnika je ograniczono pszes Steuergerät ??? Tajak piszesz Fatum, dobry vollsynthetik Olyj i lepi na tym wyndziesz! A w nowszych autach jak take co wlejesz ryzykujesz gwarancja!!! Also, wto chce niyh kupuje - do mie szkoda piniyndzoow :) Odpowiedz Link
anton_28 Re: Z innej beczki 13.03.10, 14:40 toc ze to je fajnou rzecz, Ballest. poczebujesz yno gas wartko wdepnoonc :) yno tajak zech jusz pisou - niy kozdy automatik mo tyn som kickdown - niykery reaguje warci niykery niyskorzi Odpowiedz Link