Dodaj do ulubionych

Stare etykietki z piwa

28.03.06, 16:35
Zauwazylem, ze wiele osob sie interesuje piwem, ja mam byc moze pare tysiecy
etykietek, ktore przywiozlem z Slaska do Niemiec i postaram sie kazdy dzien
pare wlozyc!
Wszystkie sa z lat 60'i poczatek70'
Zaczne od Japonii bo ladnie wygaladaja!

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Japankirin.jpg
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Stare etykietki z piwa - Kirin Brewery 28.03.06, 16:38
      schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_JapanKirinblack.jpg
    • annak12 Re: Stare etykietki z piwa 28.03.06, 17:04
      ballest napisał:

> Zauwazylem, ze wiele osob sie interesuje piwem, ja mam byc moze pare tysiecy
      > etykietek,

Może nie tyle interesują się piwem ,ale po prostu lubią, tak odpowiednio
      schłodzonego....:)
      W jaki sposób doszedłeś do takiej ilości,chybaś nie wypił tylu flaszek?!?:)))
      Masz całkiem ciekawego konika:),a strugać go idzie tysz:))
      • ballest Re: Stare etykietki z piwa 28.03.06, 18:30
        Aniu, skond Ty mojego konika znosz, tera uech je Paff ;)
        Jak chodzilem do technikum to tak od 1965 roku zaczalem zbierac prospekty
        samochodowe i etykiety do piwa, zaczalem wtedy duzo korespondowac w jezyku
        niemieckim z znajomymi z NRD, RFN. Austrii, Szwajcarii i Wegier.Tak sie
        nauczylem pisac po niemiecku (w Niemczech zaraz po przyjezdzie poszedlem do
        pracy bo pisac juz umialem)
        Dostawalem z Browarow otwieracze, kufle, etykietki i inne akcesoria, musialem
        czasami w zamian tez cos wyslac, np. niejaka Heidi A. z Usteru ze Szwajcarii mi
        duzo rzeczy przysylala, a ja jej w zamian wysylalem lalki z Cepelii w strojach
        ludowych np. Lowiczanki, Slazaczki itp.
      • ballest Re: Stare etykietki z piwa- Kirin Brewery 28.03.06, 20:12
        Nastepnou japonskou!
        schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_JapanKirinstout.jpg
        • ballest Piwo Gornoslaskie 28.03.06, 20:16
          schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Gornoslonske.jpg
          schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Gornoslonske1.jpg
          • ballest Przedwojenny Pilsen 28.03.06, 22:33
            schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Pilsen.jpg
            Bardzo fajna etykietka
            • rico-chorzow Ballest,jo Cia pszaja za tyn wontek:), 29.03.06, 00:59
              camu niy zowdy gynau zou?,Gambrinus piouch wochynende:),mje niy smokoje tak richich.
          • dede99 Re: Piwo Gornoslaskie 28.03.06, 23:11
            Te dwie jeszcze dobrze pamiytom;)

> schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Gornoslonske.jpg
            > schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Gornoslonske1.jpg
            • rita100 Re: Piwo Gornoslaskie 29.03.06, 13:22
              A skąd Ballest masz tyle naklejek z tych piw ?
              Bardzo są ciekawe.
              Zacznę dziś od najciekawszej w/g mnie to jest ta :
              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=96&pos=1
              Czy zwróciliście uwagę na termin wazności tego piwa, a może i naklejki ? ;))
              No i cena , cena jest zawyżona 4zł hoho, to dzisiaj mamy tańsze piwko i to
              jeszcze 0.33l. Coś drogi ten Browar Zabrze.
              Czy ten browar jeszcze istnieje ?
              • ballest Re: Piwo Gornoslaskie 29.03.06, 13:31
                Rita browar chyba nie istnieje, a eytkietki jako mlody chlopak zbieralem i
                czesc do Niemiec zabralem ;)
                Mam ich tysiace, leza gdzies w skrzynkach!
                Te co fotografuje te sa w albumach.
                Wieczorem beda nowe ;)
                Rita jak chcesz bede najpierw tylko polskie wstawial, roztrzygnij?
                • rita100 Re: Piwo Gornoslaskie 29.03.06, 13:50
                  powkładaj najpierw polskie, jestem ich bardzo ciekawa.
                  Ale też nie mogę dojśc do terminu ważności , bo dawniej taka naklejka miała
                  nacięcie na terminie ważności. I popatrz, jakie ciekawy rozkład dat - tylko
                  roku nie mogę znaleź.
                  Masz album i nie ma co go marnowac, kolekcje takie to przeszłość i teraz
                  stanowią bardzo ciekawy okaz.
                  to uciekam
                  milej pracy
                  • ballest Re: Piwo Gornoslaskie 29.03.06, 13:54
                    Wieczorem beda napewno, milej pracy Tobie zycze Rita !
                    • ballest Tichauer 29.03.06, 19:00
                      Rita, jest wieczor a ja cos obiecalem;)
                      • ballest Re: Tichauer 29.03.06, 19:01
                        Za szybki bylem ;) ale teraz jest.

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Tichauer1.jpg
                        • ballest Re: Tichauer 29.03.06, 19:02
                          Tu nastepny Tichauer:
                          schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Tichauer2.jpg
                          • ballest Re: Tichauer 29.03.06, 19:06
                            Rita, troche mnie to czasu kosztowalo, ale znalazlem tez z Krakowa, moze
                            pamietasz:
                            schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_BrowarKrakow.jpg
                            • rita100 Re: Tichauer 29.03.06, 20:33
                              Ballest , tyle wystarczy, musze je teraz przeglądnąć , czy znajdę jakies fajne
                              ciekawostki z nimi związane. Może ktoś ma z jakimś piwem wspomnienia ?
                              • ballest Re: Tichauer 29.03.06, 20:42
                                Oj, a ja bylem przekonany, ze sobie jakies etykietki zazyczysz a tu masz babo
                                placek!
                                • rita100 Re: Tichauer 29.03.06, 20:45
                                  Poszukaj krakowskie, oraz ślaskie , a może przypadkowo znajdziesz.
                                  Jeśli chodzi o życzenie - to zacznij od śląskich jednak. Bardziej są znane.
                                  A te słynne browary żywieckie i okocimskie masz ?
                                  • ballest Re: Tichauer 29.03.06, 20:51
                                    Najwiecej mam niemieckich ale duzo z tych juz nie istnieje, oczywiscie, ze mam
                                    Okocim i Zywiec, ale mam i ch duzo, wiec wrzuce tylko troche, tzn. jedna
                                    stronke z kazdego browaru!
                                    • ballest Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 21:03
                                      schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Zywiec.jpg
                                      Oczywiscie niemiecki, czytej habsburgski BROWAR!
                                      • ballest Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 21:05
                                        Rita a tu nastepny niemiecki, czytaj bawarski browar rodziny Götz von Okocim
                                        schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Okocim.jpg
                                        Ten browar w Brzesku nosi ich nazwe !
                                        • ballest Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 21:15
                                          a tu historia powstania browaru w Zywcu (Saybusch)
                                          Za datę powstania browaru w Żywcu przyjmuje się rok 1856 - rok rejestracji
                                          firmy przez wnuka cesarza Leopolda II, austriackiego arcyksięcia Albrechta
                                          Fryderyka Habsburga. Żywiecczyzna była już wówczas od ponad 30 lat w rękach
                                          cesarskiej rodziny Habsburgów i wchodziła w skład monarchii austriackiej.

Browar żywiecki został usytuowany przez Habsburgów w miejscu wręcz wymarzonym,
                                          na górskim zboczu schodzącym do kotlinki, z wysoko położonym źródłem. Taki
                                          układ grawitacyjny ceni się również i dziś, we współczesnym piwowarstwie.
                                          Najwyższy punkt w browarze żywieckim to ujęcie wody z rzeczki Leśnianki oraz
                                          spod masywu Skrzycznego, skąd doprowadza się ją rurociągami. Poniżej na skarpie
                                          usytuowano budynki z urządzeniami tak, by chmielowy napój niejako siłą
                                          ciężkości sam spływał tam, gdzie trzeba, a więc kolejno: warzelnia,
                                          fermentownia, leżakownia, wreszcie rozlewnia i transport.

Pierwsze tutejsze piwa były piwami jasnymi pełnymi typu pilzneńskiego, ale już
                                          w kilka lat później piwowarzy z Żywca dopracowali się własnych, oryginalnych
                                          receptur. Prócz piw jasnych pełnych produkowano piwo zimowe wystałe (Bier
                                          Winterlager) oraz Piwo Marcowe (Bier Marzenlager). W 1877 r. wypuszczono na
                                          rynek pierwsze piwa lagrowe (Lagerbier). Wkrótce też Arcyksiążęcy Browar
                                          pozazdrościł Anglikom mocniejszych piw i opracował własne ich receptury,
                                          najpierw ciemnego Portera, a następnie jasnego, mocnego Ale. Doskonale przyjęty
                                          i cieszący się uznaniem Porter okazjonalnie warzony jest w Żywcu po dziś dzień,
                                          a prażenie i mieszanie słodu odbywa się ręcznie jak kiedyś.

Pod koniec XIX wieku miało miejsce przełomowe - jakbyśmy to dziś określili -
                                          posunięcie marketingowe: zmieniono niemieckojęzyczne nazwy piw żywieckich na
                                          ich polskie odpowiedniki, co bez wątpienia podniosło sprzedaż. Od tej pory
                                          galicyjscy poddani jego cesarskiej mości kupowali już piwo jasne pod rodzimymi
                                          nazwami: Cesarskie, Eksportowe, Piwo Lagrowe. Po 1918 r. otrzymały one nazwy:
                                          Zdrój Żywiecki, którego spadkobiercą jest najpopularniejsze obecnie Żywiec Full
                                          Light - Jasne Pełne z "tańczącą parą" oraz Leżak - z recepturą powieloną przez
                                          dzisiejszego Krakusa.
                                      • ballest Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 22:32
                                        Tera czas na niemieckie Browary, chopcy jakie chcecie?
                                        • szwager_z_laband Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 22:33
                                          to jo kca mojego Paulanera :)
                                          • ballest Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 22:41
                                            musisz poczekac, moze znejdam;)
                                            • rita100 Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 22:42
                                              zabieram się do oglądania :)
                                      • rita100 Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 22:44
                                        schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Zywiec.jpg
                                        Ale naklejka tak bardzo w formie się nie zmieniła
                                        • rita100 Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 22:48
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=96&pos=9
                                          Piwo Tychy - 12 % alkoholu, łu, jakie mocne , gdzież 12% to chyba pomyłka , 9%
                                          to już mocne - to jakieś super mocne od mocnego - 12 %
                                          Nie wiem czy takie piwa są ?
                                          • rita100 Re: Browar w Zywcu, czytej Saybusch 29.03.06, 22:52
                                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=96&pos=10
                                            Tu porter Tychy ma 22%, ale naród rozpijano , oooo, i to taka cena 7zł. To byly
                                            ceny . To były piękne dni , naprawdę piekne dni - jak w piosence ;)))
                                            Uuuciekam , bo się rozpiję od patrzenia ;)
                                            dobranoc
                                        • hanys_hans Re: Browar 29.03.06, 22:48
                                          mitglied.lycos.de/hanyshans/1604.jpg
                                          • dede99 Re: Browar 29.03.06, 22:51
                                            hanys_hans napisał:

> mitglied.lycos.de/hanyshans/1604.jpg

-I tak tyz smakuje;)))
                                            • hanys_hans Re: Browar 29.03.06, 22:59
                                              mitglied.lycos.de/hanyshans/mocne_7.8%25.jpg
                                              • hanys_hans Re: Browar 29.03.06, 23:03
                                                mitglied.lycos.de/hanyshans/tysiak.jpg
                                                • ballest Re: Browar 29.03.06, 23:12
                                                  Laband Paulaner uech nie znou, ale za to Mönchshof- Bräu z Kulmbach ;)
                                                  • ballest Re: Browar Mönchschof 29.03.06, 23:18
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_M%C3%B6nschof.jpg
                                                  • rita100 Re: Browar Mönchschof 30.03.06, 20:03
                                                    mitglied.lycos.de/hanyshans/mocne_7.8%25.jpg
                                                    Zakaz spożywania alkoholu na miejscu ;))))
                                                    Ale powąchać można ;)
                                                  • rita100 Re: Browar Mönchschof 30.03.06, 20:05
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=2
                                                    A takie naklejki masz ? ;)))))
                                                    Ballest , teraz malo czasu mam, przygotowania do świąt, więc później pooglądam.
                                                    Ceny mnie fascynują i te dziwne procenty .
                                                  • ballest Re: Browar Weihenstephan 30.03.06, 20:08
                                                    Takich nie mam,;))), - ale mam z najstarszego browaru Swiata!

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Weihenstephan.jpg
                                                  • hanys_hans Re: Browar Weihenstephan 31.03.06, 07:34
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=96&pos=4
                                                    Na te to my godali "GOORNOZAWOROWE"
                                                  • ballest Re: Browar Weihenstephan 31.03.06, 08:06
                                                    Hanys, te tysz dobrze pamietom, bou uech tysz w srodku w tym Browarze!
                                                  • rico-chorzow Ballest:), 31.03.06, 09:02
                                                    kajś Ty niy bou?,i kaj niy mos famili?:)
                                                  • ballest Re: Ballest:), 31.03.06, 22:19
                                                    Cos do Betelki i Dede:
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Ritter.jpg
                                                  • ballest do Betelki i Dede 31.03.06, 22:21
                                                    A tu szwajcarski browar!
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_Schultheissbier.jpg
                                                  • ballest Re: do Betelki i Dede 01.04.06, 17:33
                                                    No i jak wom se podobaly te etykietki?
                                                  • ballest Browar Wroclawski 02.04.06, 10:42
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Wroclawskie.jpg
                                                    Tez juz bardzo stare !
                                                  • szwager_z_laband Re: Browar Wroclawski 02.04.06, 12:57
                                                    zbiyrosz to Ballest?
                                                  • ballest Re: Browar Wroclawski 10.04.06, 21:22
                                                    Zbierou uech w latach 60/70'
                                                  • ballest Re: Browar Wroclawski 10.04.06, 21:27
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Wroclawskie1.jpg
                                                  • szwager_z_laband Re: Browar Wroclawski 11.04.06, 11:57
                                                    w tych latach to jo zbiyrou znaczki:))

prziznom sie ze niykere z tych etyketkow piyrszy roz widza
                                                  • ballest Re: Browar Wroclawski 11.04.06, 12:53
                                                    Laband, jou ich mom bardzo duzo, bydam co chwila jakes wrozou.
                                                    Jou nie zbierou znaczkow, tylko prospekty samochodowe i akcesoria piwne ;)
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Wroclawskie2.jpg
                                                  • szwager_z_laband Re: Browar Wroclawski 11.04.06, 13:00
                                                    no to zes je stary auciorz:)), ja pamiyntom w tych czasach moje kuzyny ze
                                                    Chorzowa tysz mieli tych prospektow ze autami wpierony. Boua jeszcze moda na
                                                    zdjyncia ze autografami - pamiyntom tysz to kedys zbiyrouech, miouech np take
                                                    od Bananzy pikyne ze podpisami odnich:)
                                                  • ballest Re: Browar Wroclawski 11.04.06, 22:44
                                                    Ja wiym, ze to tysz zbierali, to sztimuje!
                                                    Ale jou tego nie zbierou, tylko te prospekty, a te uech prawie wszystkie na
                                                    Slonsku zostawiou, tylko wziou uech z Panharda i Studebakera
                                                    www.allsportauto.com/modules.php?name=Sportphoto&zl_idMD=1189
                                                    www.meinesammlung.com/user-pics/Mercury/250106013118_3dML0.jpg
                                                    Panhard wyglondou wtedy FANTASTYCZNIE!
                                                  • ballest Panhard 11.04.06, 22:49
                                                    www.allsportauto.com/photoautre4/panhard/monopole/1956_panhard_monopole_01_m.jpg
                                                  • rita100 Re: 11.04.06, 22:53
                                                    Ballest , a jak ściagałes te naklejki z butelek - napewno były klopoty , bo
                                                    przecież one się ciężko zdzierały.
                                                    To samo ze znaczkami , odkleic je od koperty czy pocztówki to trudnośc, by
                                                    zachować te ząbeczki
                                                  • szwager_z_laband Re: 12.04.06, 09:49
                                                    Rita, butelki my moczyli we wodzie a znaczki sciongali nad parom:)

ps

Ballest, no to zes musiou miec richtik fajno kolekcja jak widza
                                                  • rita100 Re: 13.04.06, 20:04
                                                    To taka z adrenalina praca, bo ile naklejek i naczek się przy tym zniszczyło ?
                                                  • ballest Rita jou nic nie uodklejou! 13.04.06, 21:05
                                                    Jou napisou do browaru i juz uech miou wela uech chciou!
                                                  • ballest Browar Szczecinski! 13.04.06, 21:26
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_baltyckie.jpg
                                                  • ballest Re: Browary Dolnoslonskie 14.04.06, 11:49
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Radkow.jpg
                                                  • rita100 Re: Browary Dolnoslonskie 14.04.06, 23:15
                                                    To rozumię , przysyłali Ci - ale to niecodzienna kolekcja. Ciekawe czy ktoś sie
                                                    znajdzie , kto to kolekcjonuje ?
                                                  • rita100 Re: Browary Dolnoslonskie 19.04.06, 23:07
                                                    www.beerlabels.dk/oel.php?sprog=EN&land=PL&bryggeri=biskupiec
                                                    Zobacz Ballest , nie jesteś sam w swojej kolekcji :)
                                                  • ballest Re: Browary Dolnoslonskie 19.04.06, 23:19
                                                    Jasne, ze nie jestem sam, w latach 60/70 korespondowalem tez z innymi
                                                    kolekcjonerami.
                                                    Skonczylem to zbierac, jak wyjechalem do Niemiec, nawet wieksza czesc kolekcji
                                                    w Polsce rozdalem!
                                                    Tylko czesc zabralem do Niemiec.
                                                  • rita100 Re: Browary Dolnoslonskie 20.04.06, 14:02
                                                    To może wystaw je na Allegro i wylicytuje się je jak znaczki filatelistyczne
                                                  • ballest Re: Browary Dolnoslonskie 20.04.06, 14:24
                                                    A czymu Rita, tera mom pieniondze, to je zostawiam, moze kiedys synowi
                                                    podarujam ;)
                                                    Jak bede mial czas, wlozam nastepne.
                                                  • rita100 Re: Browary Dolnoslonskie 20.04.06, 14:40
                                                    Syn już nie bedzie mjiał serca do tego - wiesz ile rzeczy za mlodu wyrzuciłam
                                                    na śmieci sprzatająć. A tak to będziesz miał zabawę na Allegro. Wszyscy
                                                    sztucznie będziemy podbijac cenę ;))) Może się uda wylicytować sporą kwote ?
                                                    Ale uciekam .. :)
                                                  • szwager_z_laband Re: Browary Dolnoslonskie 20.04.06, 20:42
                                                    jak niy synek to wnuki:))
                                                  • ballest Re: BrowaryMazowieckie 20.04.06, 22:13
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_PiwaMazowieckie.jpg
                                                    Tysz fajne!
                                                  • rita100 Re: BrowaryMazowieckie 20.04.06, 23:23
                                                    Wiecie co mi sie najbardziej podoba w tych naklejkach, to , że każda naklejka
                                                    ma kalendarz, czyli numerki dni i miesiąca.
                                                    Tylko nie mogę sie doczytać terminu ważności tego napoju wyskokowego .
                                                  • ballest Re: BrowaryMazowieckie 23.04.06, 18:32
                                                    Tu nastepne polskie

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Piwo%20Bojanowskie.jpg
                                                  • szwager_z_laband Re: BrowaryMazowieckie 23.04.06, 20:28
                                                    tegoch sie u cia niy spodziywou Ballest i powia ze piyrsze suysza sam o piwie
                                                    mazowieckim
                                                  • ballest CARLSBERG 23.04.06, 21:48
                                                    a te znosz;)
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Carlsberg.jpg
                                                  • rita100 Re: CARLSBERG 23.04.06, 22:36
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Carlsberg.jpg
                                                    Te to sa chyba do dnia dzisiejszego.

Ale w komunie to naród rozpijano - tyle rodzajów piw- no ale dawniej to na
                                                    każdym rogu ulicy była budka z piwem
                                                  • szwager_z_laband Re: CARLSBERG 24.04.06, 09:34
                                                    Ta srodkowo to tako swojske:)

te chyba bouo zowdy we Pewexie:)
                                                  • ballest Re: CARLSBERG 25.04.06, 11:58
                                                    Ja gynau w Pewexie bouy, tam bouy tysz Tuborgi i DABy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka