sloneczko1 30.08.09, 14:52 zrobioł mi sie flek ze rdzy na bioły bluzce,szłoby to jako wywabić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bratjakuba Re: rdza 30.08.09, 15:38 sloneczko1 napisała: > > zrobioł mi sie flek ze rdzy na bioły bluzce,szłoby to jako wywabić? > > > Kwasem szczawiowym. To som take drobne kryształki.Możno dostaniesz w jakimś laboratorium. Rozpuścić pół łyżeczki w możliwie najmniejszej ilości ciepłej wody. Zrobić "tupfer" z waty na patyczku albo użyc takiego czyścika do uszu. Nasączyć ten wacik i zwilżyć plamę zaczynając od brzegów,jeszcze na czystym i posuwać się ku środkowi. Pozostawić na parę minut aż plama zniknie i wypłukać wodą. Jak za pierwszym razem się nie uda to można powtórzyć zabieg. Kwas szczawiowy nie niszczy tkanin. Na koniec normalnie wyprać, Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: rdza 30.08.09, 15:41 idzie tysz kupic ekstra "Teufel" do flekow ze rdzy picnicb.ciao.com/de/155638113.jpg Odpowiedz Link
bratjakuba Re: rdza 30.08.09, 15:49 szwager_z_laband napisał: > idzie tysz kupic ekstra "Teufel" do flekow ze rdzy > > picnicb.ciao.com/de/155638113.jpg Mann! Ein Teufel in Gleiwitz? To by już downo w GW o tym pisali. A linkow by sam było na kopy. Kopa to je 15 konskow.To dlo tych z tym małym IQ. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: rdza 30.08.09, 15:54 Suoneczko mo kogos kto miyszko tam kaj to kupic idzie Odpowiedz Link
bratjakuba PS. 30.08.09, 16:00 Jo też je z tym małym IQ,bo kopa to je 60 sztuk a 15 t0 mendel. Odpowiedz Link
seppel Re: PS. 30.08.09, 16:25 bratjakuba napisał: > Jo też je z tym małym IQ,bo kopa to je 60 sztuk a 15 t0 mendel. Uuh! pszes kfila mjouech strach ze sie potwierdziouo -s mojim IQ ;) Odpowiedz Link
alladyn15 Re: rdza 30.08.09, 16:09 Ten bratjakuba duzo wie i jeszcze jak ladnie pisze!Chcialbym z nim kiedys dzieci zaadoptowac.Ciekawe co na to Jakub?Watpie aby zezwolil,tak mowiac miedzy nami.Ten mlodszy zawsze jest tyranizowany i to juz od piaskownicy!Jak mamusia wolala ich na obiad,to zawsze Jakub kazal opukiwac z piasku wiaderka temu mlodszemu,potem oczywiscie musial szukac grabek i lopatek i tez je opukiwac z piasku. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: rdza 30.08.09, 16:19 alladyn15 napisał: > Ten bratjakuba duzo wie i jeszcze jak ladnie pisze!Chcialbym z nim > kiedys dzieci zaadoptowac.Ciekawe co na to Jakub?Watpie aby > zezwolil,tak mowiac miedzy nami.Ten mlodszy zawsze jest tyranizowany > i to juz od piaskownicy!Jak mamusia wolala ich na obiad,to zawsze > Jakub kazal opukiwac z piasku wiaderka temu mlodszemu,potem > oczywiscie musial szukac grabek i lopatek i tez je opukiwac z piasku. Kiedy już wszystko opukał to zaczął opukiwac tego młodszego. Miej się na baczności! Jak będzie Cię coś nie tak w główce to też Ci ją mogę opukać. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: rdza 30.08.09, 19:03 Idzie Jakub z mlodszym bratem przez las i cos temu mlodszemu puka. Przestan nudzic mnie tym pukaniem bo zajety jetem szukaniem! Nagle otworzyla sie polana przed nimi,ktora nie byla znana. I tak na niej wysprejowane bylo:Miej się na baczności. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: rdza 30.08.09, 19:21 Drogie Sloneczko,przestan suszyc ciuszki na rdzewiejacych kaloryferach.Uwazam,ze to jest dobra porada. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: rdza 30.08.09, 20:02 dziynki wielke za dobre rady a jusz myślałach,że cza jom na straty dać Odpowiedz Link
1fatum Re: rdza 30.08.09, 20:41 Można próbować kwasem ortofosforowym, który jest w odrdzewiaczu o nazwie FOSOL. Jednak w rozcieńczeniu. Po zniknięciu plamy niezwłocznie wyprać, by zneutralizować kwas. Kwas szczawiowy też jest rozwiązaniem. Od jakiegoś czasu jest dostępny w sklepach pszczelarskich, bo jest używany do zwalczania warrozy. Odpowiedz Link