Gość: belbo IP: 195.116.222.* 12.04.02, 13:15 potrzebuje pilnie.. ładny wiersz do dedykacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: laelia Re: PILNE IP: 212.244.106.* 12.04.02, 13:27 poważny, śmieszny, kobieta, mężczyzna, wiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belbo Re: PILNE IP: 195.116.222.* 12.04.02, 13:31 Miłosny:) Powazny..śmieszny.. Byle nie był tragiczny. ta kobieta ma naście lat i ma to bys dowcip..ale tylko formy. treśc powazna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laelia Re: PILNE IP: 212.244.106.* 12.04.02, 13:48 republika.pl/wierszomania/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belbo Re: PILNE IP: 195.116.222.* 12.04.02, 13:49 no nie.. widzałas ta strone.. kapiące serdudsaka..az mnie zemdliło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laelia Re: PILNE IP: 212.244.106.* 12.04.02, 13:53 to podobno miał być dowcip, ale serduszka są udane, choćbyś nie chciał zaczynasz się śmiać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belbo Re: PILNE IP: 195.116.222.* 12.04.02, 13:56 Kiedy się lepiej zalecać- doktora pytała panna- z rana czy z wieczora? Doktor powiada: lepiej to osłodzi wieczór, lecz zdrowiu nie tak rano szkodzi. Uczynię według twego zdania: wieczór dla smaku, dla zdrowia z rana. To ma być dowcip? Odpowiedz Link Zgłoś
laelia Re: PILNE 12.04.02, 15:29 nie właziłam głęboko między te serduszka, ale na romantyczną dedykację nie bardzo się nadaje rzeczywiście :) A poważnie: Maria Pawlikowska-Jasnorzewska Nieobecność Twoja nieobecność jest jak tłumy ludzi - Wszędzie jej pełno. W ogrodzie i w mieście. Wciąż mnie otacza. A gdy zasnę wreszcie, Tysiącem oczu patrzących mnie budzi... Adam Asnyk: Nie mogłem tłumić dłużej Najsłodszych serca snów, Na listku białej róży Skreśliłem kilka słów. Słowa, co w piersiach drżały Nie wymówione w głos, Na listku róży białej Rzuciłem tak na los! Nadzieję, którąm pieścił, I smutek, co mnie truł, I wszystkom to umieścił, Com marzył i com czuł. Tę cichą serca spowiedź Miałem jej posłać już I prosić o odpowiedź Na listku białych róż. Lecz kiedy me wyrazy Chciałem odczytać znów, Dojrzałem w listku skazy, Nie mogłem dostrzec słów. I pożółkł listek wiotki, Zatarł się marzeń ślad, I zniknął wyraz słodki, Com jej chciał posłać w świat! lub Jan III Sobieski: Tak mi się twoja śliczność, moja złota panno, wbiła w głowę, że zawrzeć oczu całej nie mogłem nocy. Nie wiem, czy nadają się na dedykację ale je lubię i mam w komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izis Re: PILNE IP: 213.77.81.* 12.04.02, 15:53 "Fiołkami ci drogę uścielę, Kwiaty rzucę pod stopy pachnące, Wonne lasów i pól naszych ziele I storczyki, co rosną na łące..." "pokochałem ciebie w noc błękitną, w noc grającą, w noc bezkresną. Jak od lamp, od serc było widno, gdyś westchnęła, kiedym westchnął. pokochałem ciebie i boso, i w koronie, i o świcie, i nocą. jeśli tedy kiedyś mi powiesz: Po coś, miły, tak bardzo pokochał? Powiem: Spytaj się wiatru w dąbrowie, czemu nagle upadnie z wysoka i obleci całą dąbrowę, szuka, szuka: gdzie jagody głogowe?" "Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą - Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu, Pewne, że się twym ustom do cna wytłumaczą - I nie wstydzą się swego mętu i pośpiechu. Bezładne się w tych słowach niecierpliwią wieści - A ja czekam, ciekawy ich poza mną trwania, Aż je sama powiążesz i ułożysz w zdania, I brzmieniem głosu dodasz znaczenia i treści... Skoro je swoją wargą wyszepczesz ku wiośnie - Stają mi się tak jasne, niby rozkwit wrzosu - I rozumiem je nagle, gdy giną radośnie W śpiewnych falach twojego, co mnie kocha, głosu." "Kocham Cię! Tęsknię! Wołam Cię do siebie! Świat cały Twojem nazywam imieniem! Tyś jest mą wiarą na wysokim niebie, Tyś jest mi całej ludzkości wcieleniem... Przez Ciebie kocham, nienawidzę... W Twojem istnieniu źródło mojego istnienia; Ty jesteś mojem sercem, krwi mojej zdrojem i duszy mojej Tyś harfą z płomienia!" "Ty trzymasz mnie na ziemi, Ty wznosisz mnie do nieba, Tyś jest mi tutaj wszystkiem, Po co aż tam iść trzeba. O tobie wiem jedynie I tylko Ciebie umiem. Na świat machnąłem ręką: I tak nic nie zrozumiem! Co krok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belbo Re: PILNE IP: *.acn.waw.pl 12.04.02, 15:55 Pawlikowska to umiała pisac..... Odpowiedz Link Zgłoś
apf Re: PILNE 12.04.02, 15:54 Gość portalu: Belbo napisał(a): > Kiedy się lepiej zalecać- > doktora pytała panna- > z rana czy z wieczora? > Doktor powiada: > lepiej to osłodzi wieczór, > lecz zdrowiu nie tak rano szkodzi. > Uczynię według twego zdania: > wieczór dla smaku, dla zdrowia z rana. > > To ma być dowcip? Przecież tam tylko mowa o zalecaniu i nie było mowy o "świtańcu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beblo Re: PILNE IP: *.acn.waw.pl 12.04.02, 15:56 Wejdz na strone i sie posmiej:) Odpowiedz Link Zgłoś