fankaksiegowego 28.07.05, 12:12 np. Puszkina - gdyby mi ktoś teraz ot tak go ZACYTOWAŁ NO TO ODLOT PO PROSTU........... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bellima Re: ODROBINĘ POEZJI......... 28.07.05, 12:15 a naści: :)) Kobylico zapieniona, Kaukaskiego stada chlubo, Czego pędzisz jak szalona? I na ciebie przyszła próba. Nie wódź okiem przerażonem, Dęba mi nie stawaj. Spokój! W polu gładkiem i szerokiem Narowiście nie galopuj. Czekaj, znam ja te narowy I poskromić je potrafię: Bieg twój dziki - w krok miarowy Ukróconą uzdą wprawię. przełożył Julian Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
fankaksiegowego Re: ODROBINĘ POEZJI......... 28.07.05, 12:17 no dzięki, ale z przekąsem, wolałabym coś bardziej romantycznego Odpowiedz Link Zgłoś
bellima Re: ODROBINĘ POEZJI......... 28.07.05, 12:19 ażż...wymagania!:)) Kwiat zasuszony i bezwonny Znalazłem w książce z dawnych lat, I głos marzenia nieuchronny Już się do mej duszy wkradł. Gdzie kwitnął? Jakiej wiosny zaznał? Czy długo kwitnął? Kto go rwał ? Czy go zerwała dłoń przyjazna ? I po co w książce leżeć miał ? Czy na pamiątkę czułej schadzki, Czy znaczyć miał rozłąki ból, Czy był to tylko ślad przechadzki W cienistym lesie, w ciszy pól ? Czy żyje ów ? Czy żyje owa ? Gdzie mają swój zaciszny kąt ? A może zwiędli już bez słowa, Tak jak ten kwiat nieznany zwiądł ? Odpowiedz Link Zgłoś
fankaksiegowego Re: ODROBINĘ POEZJI......... 28.07.05, 12:23 no już lepiej, a znasz to: "... i brzmienie słów odzywa się w pokojach - mój miły kocham cię - jam twoja......." Odpowiedz Link Zgłoś
bellima Re: ODROBINĘ POEZJI......... 28.07.05, 12:26 Głos mój dla ciebie tkliwy jest i rzewny, Zakłóca ciszę nocną głos mój śpiewny. Przy łożu świeca smętna w tej godzinie Pali się; wierszy moich strumień płynie, Miłości strumień pełny twych uroków, Przede mną oczy twoje błyszczą w mroku I brzmienie słów odzywa się w pokojach: - Mój miły... kocham cię... jam twoja... twoja... no, no... dla kogóż to?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fankaksięgowego Re: ODROBINĘ POEZJI......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:43 eeeeeeeeee, to już zaprzeszła przeszłość, ale tak mnie na wspomnienia wzięło, niezły, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
bellima Re: ODROBINĘ POEZJI......... 28.07.05, 12:45 jakbym miała doła to bym się popłakała :) dzięki Bogu nie mam i mieć nie zamierzam :))) to się tylko wzruszę i westchnę cicho;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: ODROBINĘ POEZJI......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:49 doła ja też nie mam , tym bardziej przez faceta - czasem mnie doprowadzają do łez, ale jak czuję, że mnie za bardzo może skrzywdzić, to się ewakuuję Odpowiedz Link Zgłoś
irish76 Re: ODROBINĘ POEZJI......... 29.07.05, 16:01 to naprawde Puszkina? brzmi troche jakby autor sobie zartowal z konwencji Odpowiedz Link Zgłoś