Dodaj do ulubionych

R A D O M '76

26.06.06, 18:14

Pewnie nie ma na tym forum osób, które mogłyby te wydarzenia znać z
autopsji... A warto o nich pamiętać, bo ci ludzie rozpoczęli polski marsz
ku wolności.

serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3440868.html
Obserwuj wątek
    • justiz Re: R A D O M '76 26.06.06, 20:18
      Witaj jmx,

Napiszę krótko: dziękuję za ten post!
      • jmx Re: R A D O M '76 27.06.06, 00:50

proszę :)

romantyzm zawsze wiązał się z walką o wolność...
    • delusa Re: R A D O M '76 26.06.06, 20:36
      Szanuje przeszlosc, ale czy my CIAGLE MUSIMY ZYC ta przeszloscia?
      • justiz Re: R A D O M '76 26.06.06, 20:46
        Dobrze, że przynajmniej szanujesz przeszłość, to znaczy, że nie jest Ci obojętna...
        Historia tworzy naszą tożsamość narodową..., a przynajmniej jest jej częścią.
        • delusa Re: R A D O M '76 26.06.06, 21:00
          Gdybym nie szanowala historii, pewnie czekalby mnie lincz...
          Obawiam sie, ze historia tworzy rowniez nasze rozdmuchane "ego" narodowe i
          wiare w to, ze jestesmy zbawicielem narodow.
          Szkoda tylko, ze nie potrafimy (przynajmniej niektorzy) spojrzec historii w
          oczy i otrzasnac sie z tej kamizelki pt. "a imie jego 44".
          Polska jest piekna, ma wspanialy, plastyczny jezyk, rodzi wielkich i
          pomyslowych ludzi, po co to wszystko podlewac ciezkostrawnym, historycznym
          (czesto watpliwej jakosci) sosem?
          • Gość: lola Re: R A D O M '76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:44
            Historia wyznacza naszą tożsamość,bez niej bylibyśmy nikim i znikąd.Arogancja
            wobec przeszłości czyni nas drzewami bez korzeni.Nie chodzi o "sos",ale o
            szacunek wobec wszystkich tamtych wydarzeń i ludzkich dramatów-
            łez,lęku,upokorzeń...Ktoś kiedyś to przeżył,a my TYLKO pamiętamy...My
            powinniśmy pamiętać.

A swoja drogą ciekawi mnie jak łatwo Polacy ironizuja na temat naszego patosu
            patriotycznego,a nie widzą go u np.Amerykanów,którzy czynią ze swego
            patriotyzmu wielka cnotę-ręka na sercu i łzy w oczach podczas śpiewania
            hymnu ,kiedy mówia o swej ojczyźnie jako o słodkim domu.
            • delusa Re: R A D O M '76 27.06.06, 00:10
              Mam i szacunek i pamiec, a fakt, ze potrafie oderwac sie od przeszlosci i
              spojrzec w terazniejszosc, w ktorej ZYJE!!! nie zmienia mojej tozsamosci
              narodowej. Nie mieszkam w Polsce, ale nigdy nie ukrywalam (a wielu Polakow tak
              czyni), ze jestem z Polski i czuje sie z tego powodu dumna. Mysle, ze my Polacy
              jestesmy strasznie zagmatwani w historii, nie potrafimy trzezwo spojrzec na
              nasze wady i przywary, ciagle nam sie wydaje, ze jestesmy najlepsi, bo
              walczylismy wszedzie, cierpielismy i nalezy nam sie tytul "zbawiciela narodow".
              A tak naprawde nie potrafimy, nie umiemy postawic sie w sytacji zadnego narodu,
              chocby europejskiego i spojrzec na sprawy Polski z ich perspektywy.
              I to jest zalosne!!!
              I dlatego taki Giertych ma tylu zwolennikow, chociaz 20-lecia miedzywojennego
              nie mozna zaliczyc do glorii polskiej przeszlosci...
              • kamea5 Re: R A D O M '76 27.06.06, 00:14
                delusko,Giertych jest "marinetka",złem koniecznym w tej brudnej polityce:)
                historia przeszła do lamusa,teraz liczy sie władza i pieniadze:)
                dobranoc:)
              • obrotowy 20-to lecie miedzywojenne mozna zaliczyc do glorii 27.06.06, 00:20
                delusa napisała:
                I dlatego taki Giertych ma tylu zwolennikow, chociaz 20-lecia miedzywojennego
                > nie mozna zaliczyc do glorii polskiej przeszlosci...

Polskiej przeszlosci. Wprawdzie nie dzieki dzialalnosci Narodowej Demokracji
                Dmowskiego (to taki protoplasta Giertycha) , ale z wielu innych powodow:

Po 120-tu latach zaborow zunifikowano podzielony kraj, zapewniono wszystkim
                szkolnictwo na podszawowym poziomie, wprowadzono ochrone socjalna pracujacych,
                opieke zdrowotna, 8-mio godzinny dzien pracy. Na tamte czasy Polska dolaczyla
                do przodujacych spolecznie Narodow Europy.

I gdyby nie 2.ga wojna Swiatowa - dzis znajdowalaby sie na poziomie Hiszpanii
                przy kontynuacji tych reform i rozbudowy przermyslu, ale bez komunizmu.

• jmx Re: R A D O M '76 27.06.06, 00:48
                delusa napisała:

> Mam i szacunek i pamiec, a fakt, ze potrafie oderwac sie od przeszlosci i
                > spojrzec w terazniejszosc, w ktorej ZYJE!!! nie zmienia mojej tozsamosci
                > narodowej. Nie mieszkam w Polsce, ale nigdy nie ukrywalam (a wielu Polakow
                tak
                > czyni), ze jestem z Polski i czuje sie z tego powodu dumna. Mysle, ze my
                Polacy
                >
                > jestesmy strasznie zagmatwani w historii, nie potrafimy trzezwo spojrzec na
                > nasze wady i przywary, ciagle nam sie wydaje, ze jestesmy najlepsi, bo
                > walczylismy wszedzie, cierpielismy i nalezy nam sie tytul "zbawiciela
                narodow".

takie wnioski, na podstawie mojego jednego wątku o jednym wydarzeniu z
                przeszłości? no, no

>
                > A tak naprawde nie potrafimy, nie umiemy postawic sie w sytacji zadnego
                narodu,
                >
                > chocby europejskiego i spojrzec na sprawy Polski z ich perspektywy.
                > I to jest zalosne!!!

to jest żałosne, zgadzam się. I nie chodzi tylko spojrzenie z punktu widzenia
                jednego narodu na inny ale zrozumienia punktu widzenia innego człowieka
                (abstrachując od historii). I pytanie: czy Hiszpan, Niemiec albo Luksemburczyk
                potrafi spojrzeć na historię z punktu widzenia Polaka?

> I dlatego taki Giertych ma tylu zwolennikow, chociaz 20-lecia miedzywojennego
                > nie mozna zaliczyc do glorii polskiej przeszlosci...

i widzisz, gdybyś znała historię Polski nie napisałabyś takiego zdania....
    • j-k Re: R A D O M '76 26.06.06, 21:06
      cenie Twoje wspomnienie roku 1976 (pamietam demonstracje robotnikow w Plocku,
      gdzie wtedy bylem).

Ale marsz do wolnosci byl dlugi - a 1976 byl tylko jednym z elementow...

1953 - pierwszy opor robotnikow przeciw komunizmowi (Berlin Wschodni)
      1956 - Wegry
      1968 - Czechy , Polska (studenci)
      1970 - Polska itd....
      • jmx Re: R A D O M '76 27.06.06, 00:38

Miałam na myśli polski marsz...
        Po buncie robotników z Radomia powstał KOR - pierwsza, zorganizowana opozycja i
        to było krokiem milowym. Ale nie chodzi o to by się przerzucać faktami
        albo "żyć przeszłością" jak ktoś wyżej napisał, ale by wiedzieć i pamiątać.
        Wiele osób z mojego pokolenia (starszych zresztą też) nie wie np. co to
        były "ścieżki zdrowia"....

j-k napisał:

> 1953 - pierwszy opor robotnikow przeciw komunizmowi (Berlin Wschodni)
        > 1956 - Wegry, POZNAŃ
        > 1968 - Czechy , Polska (studenci)
        > 1970 - Polska itd....
    • jmx POZNAŃ '56 28.06.06, 00:46

Rozmowa z Leszkiem Kołakowskim; bardzo interesująca:
      miasta.gazeta.pl/poznan/1,36039,3443722.html
      • justiz Re: POZNAŃ '56 28.06.06, 09:34
        Kołakowski to absolutny fenomen erudycji i postrzegania rzeczywistości...

Tutaj komentarz do wydarzeń poznańskich Adasia Michnika (to mój bohater
        romantyczny z młodzieńczych lat ;-))) - cieszę się, że pisze coraz więcej:
        miasta.gazeta.pl/poznan/1,36039,3446011.html
      • j-k mala prosba, jmx :) 28.06.06, 11:19
        Nie odbieraj temu forum lekkosci i poetyckosci :)

Takie teksty sa wazne, lecz moze lec z nimi chocby i na Psychologie...
        Moze Frustraci psychiczni - myslac o innych problemach,
        mniej beda myslec o sobie ? :)
        • justiz duża prośba, j-k :) 28.06.06, 11:31
          Nie odbieraj ludziom na tym forum prawa do dzielenia się sprawami, które są dla
          nich w tym momencie ważne :-)
          Trochę wyrozumiałości...

Jeśli te sprawy/tematy nie są dla Ciebie interesujące to je pomiń milczeniem.

...tutaj też piszą frustraci...
          • j-k Re: duża prośba, j-k :) 28.06.06, 11:52
            Jestem zawsze wyrozumialy, zwlaszcza dla jmx, gdyz troche sie znamy :)
            Ona doskonale wie, o co mi chodzi :)
            • justiz Re: duża prośba, j-k :) 28.06.06, 11:58
              Taka moja dygresyjka - ja staram się być wyrozumiała nawet w stosunku do tych,
              których nie znam...

Pozdrawiam i udanego dnia!
        • jmx nie rozumiem 30.06.06, 02:16

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=343&w=44234092&a=44255964

(gdyby "lekkość i poetyckość" miała wyłącznie polegać na jęczeniu za utraconą
          miłością i szukaniem faceta to już dawno powinno mnie tu nie być :P)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka