kaya_ja 27.09.06, 08:38 jesiennie się zrobiło pomimo, że słonko grzeje na całego to czuć ją najbardziej po chryzantemach są piękne --- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tentatore Re: jesiennie 27.09.06, 10:25 To już jesień. Już kilka wrześniowych dni zapachniało deszczem. To już jesień. Już witają nas mgliste poranki i budzi chłód. Na razie przelotnie robi się barowo i szaro. I gdyby tylko ten chłód był problemem, wystarczyłyby - sukcesywnie aż do wiosny - coraz cieplejsza odzież i obuwie, ale tu chodzi także o nastrój, który potocznie nazywamy jesiennym. Zastanawiające, że w krąg odwiecznych przemian wpisana jest nierówność. Rzadko, bardzo rzadko zdarza się po równo światłości i mroku, dnia i nocy. Najczęściej, ha! z reguły coś dominuje. Dziwnie się składa, ale ulegamy złudzeniu, że w ogóle górę bierze noc i bliska jej mroczność… No a od ciemności tylko krok w depresję. Brak światła sprawie, że duża część populacji romantyków czuje wyraźny dyskomfort – nasilają się nieprzewidywalne w skutkach nastroje jesienne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaya_ja Re: jesiennie 27.09.06, 10:36 tentatore napisał: > Brak światła sprawie, że duża część populacji romantyków czuje wyraźny > dyskomfort – nasilają się nieprzewidywalne w skutkach nastroje jesienne. i w takim czasie powstają bardziej ponure i smutne wiersze mnie jesień nie wprowadza w depresję bo ma ona zbyt wiele kolorów, zapachów by tak było. pojawiają sie tez moje ukochane śliwki :) Prawda jest jednak taka, że bardziej czujemy się senni jesienią --- Odpowiedz Link Zgłoś
tentatore Re: jesiennie 27.09.06, 10:59 Jesień - spowita mgłą, wysyłająca rozkrzyczane ptactwo na "przymusowy urlop" do zamorskich krajów, oferująca cudownie barwne krajobrazy - stanowi powód zadumy. Wielu artystów, wrażliwych na te cuda przyrody, oddało się właśnie jesiennej nostalgii, czego dowodem są ich dzieła malarskie lub poetyckie doznania zawarte w tomikach wierszy. W żółtych płomieniach liści.. tworzyła zmarła tak niedawno Agnieszka Osiecka. Poszedłem w lasy ogromne szukać buków czerwieni - wyznaje poeta, ks. Jan Twardowski . Światem zaczeła rządzić jesień... - ponownie Osiecka. Można wymienić ich bardzo wielu, a tych tylko polskich akurat tu przytoczyłem. Jesień bywa także źródłem doznań nie tylko wzrokowych. Jakże specyficzny, niepowtarzalny aromat wydzielają opadłe liście buków, dębów, topól, klonów; nie da się on porównać z żadną wonią kwiatów lub ziół. Równie wspaniały jest zapach, a także smak, dojrzałych owoców; jabłek, gruszek i Twoich śliwek. A szelest liści pod nogami w trakcie spaceru po leśnych duktach i parkowych alejkach? A chwile, kiedy to pod wpływem wiatru żółknące listowie dębów lub kasztanowców przeszywa grad żołędzi i rudobrązowych, lśniących kasztanów? Czyż nie są to typowo jesienne sceny? Tak więc uroki jesieni powinniśmy chłonąć wszystkimi naszymi zmysłami. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia1987 Re: jesiennie 28.09.06, 23:05 tworzyła zmarła tak niedawno > Agnieszka Osiecka. 9 lat temu to już chyba dawno, inna sprawa, że wciąż jest kochana przez miliony ludzi Odpowiedz Link Zgłoś