jmx Jeszcze przed chwilą... 25.01.04, 04:11 Jeszcze przed chwilą byłaś u mnie I nic się nie zmieniło tu Te same w oknie pelargonie Te same kwiaty kwitną znów I zostawiłaś trochę ciszy Którą rozumiem tylko ja A ona stoi w tym pokoju A ona twoje rysy ma Przyniosłam jeszcze trochę słońca Razem z kwiatami na twój stół Abyś pomyślał choć przez chwilę Że nic się nie zmieniło tu I zostawiłam tam na stole Nienapisany długi list I zostawiłam obok Ciebie To puste miejsce więcej nic Te same w oknie pelargonie Te same kwiaty kwitną znów Jak bym na chwilę tylko wyszła Jak by się nie zmieniło tu. Skaldowie Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: Jeszcze przed chwilą... 29.01.04, 08:29 Czasem nagle smutniejesz To jakby dnia ubywa I nie wiem jak ci pomóc Więc tylko proszę wybacz Czasem łzy w twoich oczach Na krótką chwilę zagoszczą I nie wiem czy coś mówić I nawet nie wiem po co Puszczam wię wtedy latwce Ze śmiechu mego śmieszne I znowu dnia przybywa Powietrze staje się lżejsze I lżejsza staje się wędrówka Z plecakiem coraz cięższym Nad domem przysiadła tęcza Na nieba niebieskiej gałęzi Odpowiedz Link Zgłoś
grazia27 Re: ulubione. 29.01.04, 14:59 "Wtańcz mnie w swoje piękno i niech skrzypce w drżą Przez paniczny strach aż znajdę w nim bezpieczny port Chcę oliwną być gałązką podnieś mnie i leć Tańcz mnie po miłości kres Wtańcz mnie w swoje piękno, póki nikt nie widzi nas W twoich ruchach odżył chyba Babilonu czas Pokaż wolno to, co wolno widzieć tylko mnie Tańcz mnie po miłości kres Odtańcz mnie do ślubu aż jeszcze, jeszcze raz Tańcz mnie bardzo delikatnie długo, jak się da Bądźmy ponad tej miłości pod nią bądźmy też Tańcz mnie po miłości kres Tańcz mnie do tych dzieci, które proszą się na świat Przez zasłony, które noszą pocałunków ślad Choć są zdarte lecz w ich cieniu można schronić się Tańcz mnie po miłości kres Wtańcz mnie w swoje piękno i niech skrzypce w ogniu drżą Przez paniczny strach aż znajdę w nim bezpieczny port Pieść mnie nagą dłonią albo w rękawiczce pieść Tańcz mnie po miłości kres" L.Cohen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: ulubione. IP: *.acn.pl 29.01.04, 22:10 Dla Ciebie wszystko.. Bez Ciebie nic, ile dałbym by zapomnieć o Tobie, wiem ze bez Ciebie nieistnieje, pewnie dlatego to takie trudne. Gdzie teraz zlależć mam miejsce... na moje serce...puste ..zranione, źle mi bez twojej miłości bliskości ... czemu tak sie stało tego JA NIE UMIEM ZROZUMIEĆ Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: ulubione. 30.01.04, 15:15 Oto wypędzam Szatana Oto wypędzam Anioła Wypędzam z serca obu ich Ich obu, co często są jednym Niech przyjdzie mi samemu żyć O skrzydłach własnych i rdzewnych I wypędziłem Szatana I wypędziłem Anioła A w serce moje wstąpił wiatr I tam on zamieszkał i szumi A domem moim stał się las Nad lasem biją pioruny Ciężko jest żyć bez Szatana Ciężko jest żyć bez Anioła Banita boski to mój los Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 03.02.04, 02:14 *** jeżeli jest coś czego nie ma to co jest albo jeżeli jest ktoś kogo nie ma to kto jest wystarczy przestać udawać powiedziała stara wróżka i wszystko wróci na swoje miejsce A. Moskal Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 06.02.04, 03:34 Na szarość naszych nocy na naszą bezimienność na szarość i nijakość jutrzejszych naszych marzeń na twarzy przezroczystość na twarze bez wyrazu na nasze oddalenie na naszą nieobecnośc i losów obojętność listek iskierkę cieni jak kotwicę wbij w nasze serce M. Grechuta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa_izabela Re: ulubione. IP: 213.25.140.* 28.03.04, 21:31 *** bądz przy mnie blisko bo tylko wtedy nie jest mi zimno chłód wieje z przestrzeni kiedy myślę jaka ona jest duża i jaka ja to mi trzeba twoich dwóch ramion zamkniętych dwóch promieni wszechświata Halina Poświatowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa_izabela Re: ulubione. IP: 213.25.140.* 28.03.04, 21:49 *** Kiedy podejrzewam,że chciałabyś się spotkać z moim pustym i popękanym sercem, wybiegam z domu i rzucam się pod pociąg. Szyny kruszeją pod moim ciałem,pociąg wykoleja się. Wracam do domu i podejrzenie mija jak zły sen. Krzysztof Mętrak Odpowiedz Link Zgłoś
harbour Re: ulubione. 06.02.04, 03:47 tu_sobie_bede_pisac_wiersze napisał: > > co mam robić?" no chyba "expect the worst, hope for the best" (niestety nie znam polskiego odpowiednika) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: ulubione. 13.03.04, 15:15 "Miłość jest jak cień człowieka, Szkoda, kto dla niej wiek trwoni, Kiedy ją gonisz, ucieka, Kiedy uciekasz, to goni." [J. Niemcewicz] Odpowiedz Link Zgłoś
jmx "A kiedy przyjdzie..." 08.02.04, 02:40 A kiedy przyjdzie godzina rozstania, Popatrzmy sobie w oczy długo, długo I bez jednego słowa pożegnania Idźmy - ja w jedną stronę, a ty w drugą. Bo taka nam już pisana jest dola, Że nigdy dla nas jutro się nie ziści, Wiecznie nam w poprzek stanie tajna Wola, Co tkliwość mieni w podmuch nienawiści. Najmilsza moja! Leć, kędy cię niesie Twych piórek zwiewność i krwi młodej tętno; Leć, kędy życia pieśń wzdyma i gnie się w rytmów tanecznych melodię namiętną; Leć, kędy Rozkosz wyciąga ramiona Po smutne serce człowieka tułacze, Co w jej śmiertelnym spazmie drży i kona, I wyje z bólu, i ze szczęścia płacze... Leć... ale pomnij: w pogody uśmiechu, W marzeń haszyszu i smutków żałobie, I w cnot dystynkcji, i w plugastwie grzechu To wiedz, najmilsza: ja jestem przy tobie. Oczyma na cię patrzę skupionemi, Jak na misterium ważne, groźne prawie, I co bądź czynisz biedna Córo Ziemi, Ja, brat twój starszy, ja ci błogosławię... Gdy będziesz cierpieć, ja ciebie pocieszę, A gdy się zbrukasz, wówczas wiedz, ty droga: Ja cię wysłucham i ja cię rozgrzeszę, Bo taką władzę mam daną od Boga. W twe dłonie wtulę twarz od tęsknot bladą, O twe kolana głowę oprę biedną, A ty mi daj bajaj, o Szeherezado, Twych cudnych nocy, ach, tysiąc i jedną... A kiedy przyjdzie godzina spotkania, Może w nas pamięć dawnych chwil poruszy I bez jednego słowa powitania Popatrzym sobie aż w samo dno duszy... T. Boy-Żeleński Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 13.02.04, 02:47 *** ja jeszcze ciągle czekam na ciebie a ty nie przychodzisz a jeśli to jesteś przejazdem na dwa dni jak ten fizyk z Moskwy w niemodnym kapeluszu który uśmiechnął się od mnie i zniknął na zakręcie białych szyn nie próbowałam go zatrzymać wiedziałam przecież że to nie ty czekam czekam wytrwale tak lekko dotykają mnie dni moja tęsknota jest tęsknota planet zmarzłych tęskniących do słońca a ty jesteś słońcem które pozwala mi żyć jest znowu wieczór na dachach leży śnieg wąskie wieże kościołów nakłuwają niebo i dni tak lekko biegną nie wiadomo gdzie H. Poświatowska Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 24.02.04, 09:39 "śmiechu mi trzeba na te dziwne czasy śmiechu zdrowego jak źródlana woda niech mnie kołysze w tej dziwnej podróży i niech prowadzi gdzie śmieszna gospoda niech dźwięczy męczy aż do zadyszki śmiechu mi trzeba przede wszystkim niech się zatrzęsą od śmiechu ściany niechaj na zawsze będę nim pijany nie okrutnego nie cynicznego śmiechu mi trzeba bardzo ludzkiego.." SDM Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 24.02.04, 09:42 "Wysłuchaj mojej pieśni Panie, do Ciebie wznoszę dzisiaj głos. Ty jesteś wszędzie, wszystkim jesteś Ty, lecz kamieniem nie bądź mi. Do Ciebie pieśnią wołam Panie, bo ponoć wszystko możesz dać, więc błagam daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni raz. Wystarczy abyś skinął ręką, wystarczy jedna Twoja myśl, a zacznę życie swoje jeszcze raz, więc o boski błagam gest. Do Ciebie pieśń tę wznoszę Panie, czy słyszysz mój błagalny głos? Raz jeszcze daj mi od początku iść, daj mi życie jeszcze raz. Już nie zmarnuję ani chwili, bo dni straconych gorycz znam, więc błagam daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni raz. A jeśli życia dać nie możesz, to spraw bym przeżył jeszcze raz tę miłość, która już wygasła w nas, spraw bym ją przeżył jeszcze raz. Do Ciebie pieśnią wołam Panie, do Ciebie wznoszę dzisiaj głos. Ty chlebem, ptakiem, słońcem możesz być, więc kamieniem nie bądź mi." Nalepa Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: ulubione. 03.03.04, 15:27 Rafał Wojaczek - "Dał sie nabrać na język, którego nie było" Nie widziałam, nie słyszałam, ze snu wstałam- och, głupia! - Może jednak trochę mądra,Że naga, co? Jak senna myśl... - Cóż, snu saunaNie tylko skór garbarnią jest, lecz umysłów!- Nie widziałamJak sie rodził w tym języku.Nie słyszałam także krzyku kiedy leżałW kołysce słowa śmierć... go wymyśliła?Gdyż milczał, wiem, jak potem też gdy już przeżyłStuwargową różę nie do całowania.- Karatową różęNie do wyrażenia?Wielkogłowa łza pamięci nieprzekupnejJednak bolała; lecz śmierć wciaż się śmiała,Że nabrał sie tak głupio na mdłe - ba! - nudneCiało gwiazdy, która zgasła, nim coś zdołał.- Więc choc naga,Czy naprawdę taka mądra?Przecież ze snu wstałam: miłość niedosłownaAle prawdziwa, bo treść jego śmierci.Nie zwięzły rym, nie giętki rym czy tok gładki,Lecz naczynia netto. - Nikła? - Pełnia łaski! Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 06.03.04, 03:23 "Po karnawale" Po karnawale kwiaty zdeptane witają świt boleśnie. Po karnawale trzeba oszaleć, brzask nadszedł znów zbyt wcześnie. Róża czerwona, róża szalona, piekła szkarłatne ciepło, leży zdeptana, jak stara rana, barwa jej jest krwią skrzepłą. Po karnawale gromady kalek sprzątają kwiaty z ulic. Po karnawale budzą się żale, tak trudno je utulić. Nocy szaleństwo, nocy przekleństwo, róży sczerniałe płatki. Oczy tak bolą, umarły kolor, asfalt jest szary, gładki. Po karnawale kwiaty zdeptane zwykłym się stają śmieciem. Po karnawale trzeba oszaleć i żyć trzeba przecież. Róża w obłoku, róża w rynsztoku jest taką samą różą. Łzą słoną w oku nie wróci spokój, wiem o tym, chcę zbyt dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Nazwisko autora - szacunek- prawa autorskie 06.03.04, 13:35 jmx, czy to Ty jesteś autorka tego wiersza? Jeśli podobaja się Wam wiersze, dlaczego pogardzacie autorami i nie podajecie ich nazwisk ??? Uważam, że to nie tylko grzeczność, ale obowiązek. jmx, akurat Ty autorów wpisywałaś, przeważnie, :-))) Nie rozumiem miłośników poezji, całkowicie lekceważących poetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. jmx, to bardzo solidna dziewczyna IP: *.arcor-ip.net 06.03.04, 13:50 z pewnoscia zapomniala tylko podac autora i zaraz sie poprawi. a moze to jej wlasny wiersz? Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: jmx, to bardzo solidna dziewczyna 06.03.04, 14:59 Jasne, jmx na pewno się poprawi, tylko teraz śpi, bo ona, jako ptaszek nocny, tylko nocą przyfruwa odetchnąć romantyzmem.:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Witam przy pełni księżyca... 07.03.04, 00:53 ...wszystkich tęskniących za moją osobą ;-)) To piosenka śpiewana przez Hannę Banaszak, niestety nie wiem czyjego autorstwa. Zaskoczyło mnie, że humaniści jej nie znają, ani autora - no bo gdyby znali to przecież poprawili by tę nieścisłość? PS. Nie pisuję wierszy, gdzie mi do prawdziwej humanist(y)ki.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: ulubione. 06.03.04, 18:15 Andrzej Sikorowski "Kiedy mi rzucasz dobre słowo kiedy usłyszę słowo dobre to mi dach wyrasta nad mą głową i nawet strach ma oczy modre Wokół spadają z drzew miesiące lecz ja posprzątam je bez żalu i mocniej zwiążę koniec z końcem i będzie piękniej niż w Wersalu Ty jednak milczysz niby zegar w którym kuranty są zaklęte pewnie się nawet nie spodziewasz że we mnie coś za chwilę pęknie Czy winna jestem czy bez winy w tych sprawach łatwo się pomylić ale uważaj. by ktoś inny nie mówił. do mnie w takiej chwili Bo gdy usłyszę ważne słowo którego bardzo mi potrzeba to dach urośnie mi nad głową a włosy wzlecą aż do nieba " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Czyżykiewicz Re: ulubione. IP: 195.136.33.* 06.03.04, 18:35 Kiedy cię spotkam co ci powiem że byłaś światłem moim Bogiem że szmat już drogi przemierzyłem i byłaś wszędzie tam gdzie byłem odległą gwiazdą w sztolni nocy zachodem słońca snem proroczym przestrzenią serca której strzegłem jak oka w głowie dla tej jednej mądrej i pięknej ludzkim prawem ave Kiedy cię spotkam czy ukryję wszystkie kobiety których byłem pacjentem uczniem profesorem żal nie na miejscu i nie w porę jak mogło być a jak nie było że wszystko na nic tylko miłość na wieki wieków i że żaden człowiek nie był mi tak potrzebny ave Kiedy cię spotkam jak mam spojrzeć żebyś nie mogła w oczach dojrzeć starego głodu którym hojnie obdarowałem tyle spojrzeń blasku księżyca który każe od ścian odbijać się od marzeń do zjawy twej wyciągać ręce w śniegu pościeli pisać wiersze szkłem ryte skrycie tatuaże ave Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey A kto to napisał ??? 07.03.04, 09:30 "Poszłam w masce. Zwinięte w pelerynę ciemną, z oczyma zwężonymi w migające sierpy, Szczęście mnie nie poznało i tańczyło ze mną, nie wiedząć, że to jestem ja, której nie cierpi. I Los też mnie nie poznał i pomyślał sobie: Czemuż mam nie dogodzić te obcej osobie?" Nie pamiętam ,kto jest autorem. Joanna Kulmowa ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jmx służę uprzejmie: 07.03.04, 23:11 Maria Pawlikowska-Jasnorzewska - "Trzeba chodzić w masce", śpiew: Krystyna Janda (po konsultacji ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki_adam Jewtuszenko 09.03.04, 12:10 Со мною вот что происходит: ко мне мой старый друг не ходит, а ходят в праздной суете разнообразные не те. И он не с теми ходит где-то и тоже понимает это, и наш раздор необъясним, и оба мучаемся с ним. Со мною вот что происходит: совсем не та ко мне приходит, мне руки на плечи кладет и у другой меня крадет. А той- скажите , бога ради, кому на плечи руки класть? Та, у которой я украден, в отместку тоже станет красть. Не сразу этим же ответит, а будет жить с собой в борьбе и неосознанно наметит кого-то дальнего себе. О, сколько нервных и недужных, ненужных связей, дружб ненужных! Во мне уже осатаненность ! О, кто-нибудь , приди, нарушь чужих людей соединенность и разобщенность близких душ ! Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki_adam Jewtuszenko 09.03.04, 12:10 Со мною вот что происходит: ко мне мой старый друг не ходит, а ходят в праздной суете разнообразные не те. И он не с теми ходит где-то и тоже понимает это, и наш раздор необъясним, и оба мучаемся с ним. Со мною вот что происходит: совсем не та ко мне приходит, мне руки на плечи кладет и у другой меня крадет. А той- скажите , бога ради, кому на плечи руки класть? Та, у которой я украден, в отместку тоже станет красть. Не сразу этим же ответит, а будет жить с собой в борьбе и неосознанно наметит кого-то дальнего себе. О, сколько нервных и недужных, ненужных связей, дружб ненужных! Во мне уже осатаненность ! О, кто-нибудь , приди, нарушь чужих людей соединенность и разобщенность близких душ ! Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: służę uprzejmie: 09.03.04, 12:16 Dziekuję, jmx !!! :-))))))))) Ale takiej piosenki to jeszcze nigdy nie słyszałem. Znam głos Jandy, więc nie ma czego żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: służę uprzejmie: 10.03.04, 02:27 Nie ma za co :-). A piosenki żałuj, żałuj bo piękna :-). Do Wysoki_adam: dziękuję :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: ulubione. 09.03.04, 15:59 Sonet Przeciw temu czasowi, kiedy mnie wyminiesz, Kiedy poczną cię mierzić wszystkie moje wady Kiedy sumę rzuciwszy na czyjeś wezwanie Dodawać będziesz zyski i obliczać straty Przeciw temu czasowi, kiedy mnie wyminiesz Ledwo okiem rzuciwszy grosik pozdrowienia Kiedy miłość zmienionym łożyskiem odpłynie I ważne znajdziesz dla niej usprawiedliwienie Przeciw temu czasowi umacniam się teraz W wyniosłych murach wiedzy o mojej wartości Tę oto rękę prawą podnoszę, niech wspiera Wszystkie moje powody do innej miłości Chcąc mnie bowiem porzucić prawa przywołujesz, Ja bo orzec nie umiem czemu mnie miłujesz. William Shakespeare Odpowiedz Link Zgłoś
sainbois Szekspir, Sonet 150 09.03.04, 16:38 O, skąd się w tobie ona siła bierze, Sercem mym władniesz i władniesz mym wzrokiem, Czynię, co każesz, i oczom nie wierzę, I światło dnia, gdy chcesz, nazywam mrokiem. Skąd grzechów twych, o czarna pani, siła, Cokolwiek czynisz, czemu w grzech się mieni? Czemu ma myśl cnotami pogardziła I grzechy twoje ma w największej cenie? Czym mnie niewolisz, co mą miłość budzi I kochać mam, gdy ini nienawidzą? Nie sądź mnie źle, choć źle mnie sądzą ludzie, Bo kocham to, czym ludzie się tu brzydzą. Gdyś, o niegodna, wzięła mnie w okowy, Godnym, by los mój nie był zbyt surowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 10.03.04, 02:22 "Do ciebie szłam" Kiedy nie było dokąd dalej iść Którędy, ani po co Gdy los me jutro krył przed moim dziś Bezgwiezdną, gęstą nocą Wiedziałam, że mi nie wystarczy sił Na żadną inną drogę Lecz iść do ciebie przez złych szlaków pył Ja zawsze, zawsze mogę Do ciebie szłam, do ciebie mój miły Do ciebie szłam, tyś wracał mi siły Do ciebie szłam, od kiedy już nie wiem Do ciebie szłam, przez życie bez ciebie Do ciebie szłam z daleka, z daleka Do ciebie szłam, wierzyłam, że czekasz Dla ciebie szłam, po ciebie szłam, przez pusty świat Do ciebie szłam od lat... Gdy cię spotkałam zaśpiewała w tle Gitary jasna struna Zapłonął księżyc w kolorowym szkle Melodii, co szła ku nam I pomyślałam wtedy, że to ty Ten z którym tańczyć idę I że mi pewnie kiedyś powiesz: "Przyjdź" A ja na pewno przyjdę... Do ciebie szłam przez puste ulice Do ciebie szłam znaczona księżycem Do ciebie szłam po usta i serce Do ciebie szłam by nie iść już więcej..... Od ciebie szłam przez łzy nic nie widząc To tylko był dla ciebie epizod Od ciebie szłam, bez ciebie szłam, przez pusty świat Bez ciebie jak od lat... J. Przybora Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: ulubione. 10.03.04, 08:44 Figowy listek J.Kofta Sfrunęły z nas figowe listki Stoimy nadzy Juz po wszystkim Seks jak problem wyogromniał Nie nadąza anatomia Sfrunęły z nas figowe listki Sa specjaliści i specjalistki W prasie kąciki fachowych porad Co? Kiedy? Gdzie O jakich porach Pośród rozlicznych źródłowych badań Jedno odkrycie rzuca sie w oczy Dobrze przed faktem chwilę pogadać Tylko nie bardzo jest o czym Ona magister, on też nie profan Rozbierz sie, połóż, ugryź, chwyć Wiemy dokładnie jak się kochać Tylko nie wiemu jak życ Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Dezso Kosztolanyi 13.03.04, 14:12 „Chcesz się ze mną bawić, powiedz, w przygodach i wyprawach towarzyszyć, trzymając się za ręce w ciemność pobiec, przystanąć, serca trzepotanie ściszyć? Chcesz z mina pół surowa, pół szelmowska wody do wina lać umiarkowanie, rzucać perłami, cieszyć się błahostka, przez ciżbę strojna w lichym przejść gałganie? Słuchaj, czy chcesz się ze mną bawić w życie, codziennie zaczynając je na nowo? Czy umiesz w długą pluchę lub śnieżycę w milczeniu pić herbatę rubinowa? Chcesz żyć rozrzutnie, serca strat nie licząc i tylko z rzadka trwożąc się, ze oto listopad znów przechadza się ulica, ten biedaczysko z szeleszczącą miotłą? Czy chcesz się bawić w ptasi lot za oknem, w pełzanie płaza niewidoczne w gęstwie, podroż w nieznane, w stuk pociągu, w okręt, sen, dobroć, Boże Narodzenie, szczęście? Czy chcesz się bawić w szczęśliwych kochanków, w płaczu naiwna i chytra przejrzystość, przez nocy tysiąc i tysiąc poranków zabawę zamieniając w rzeczywistość? Trzymając się za ręce w ciemność pobiec i w śmierć się ze mną bawić czy chcesz, powiedz?" /węgierski poeta Dezso Kosztolanyi/ Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: ulubione. 13.03.04, 15:29 "Jeśli zechcesz odejść ode mnie nie zapominaj o uśmiechu możesz zapomnieć kapelusza rękawiczek notesu z ważnymi adresami czegokolwiek wreszcie - po co musiałbyś wrócić wracając niespodzianie zobaczysz mnie we łzach i nie odejdziesz jeśli zechcesz pozostać nie zapomnij o uśmiechu wolno ci nie pamiętać daty moich urodzin ani miejsca naszego pierwszego pocałunku ani powodu naszej pierwszej sprzeczki jeśli jednak chcesz zostać nie czyń tego z westchnieniem ale z uśmiechem zostań" /Halina Poświatowska / Odpowiedz Link Zgłoś
m_alina Re: ulubione. 15.03.04, 08:47 chłopaki z mojego rocznika tatuowali sobie na ramionach stopnie wojskowe nosili na szyi przedziurawione jednocentówki na srebrnych łańcuszkach chłopaki z mojego rocznika dużo trenowali często zmieniając dyscyplinę rzucali oszczepem marzeń ponad sto metrów pchali kulę woli szybowali nad poprzeczką czasu a kto strącił lub spalił musiał próbować jeszcze raz chłopaki z mojego rocznika znali telewizję i gagarina czytali że kiedyś była wojna oświęcim i śmierć a kto nie wierzył truł się gazem dla sprawdzenia albo z miłości chłopaki z mojego rocznika nosili wrangle i drukowane w idee koszulki lubili pić piwo i zdawać na studia często wieczorem zbierali się razem przed blokiem by naradzić się jak pokonać następnych parę dni rocznik 58 Dariusz Tomasz Lebioda Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 19.03.04, 01:51 "Tego chciałam" (A. Dąbrowska) tego chciałam zalanych łzami nocy właśnie to dostałam wciąż będę czekać na Twój znak, choć nadaremnie bo między nami nie wydarzy się nic więcej tyle Twoich słów, w głowie ciągle mam tyle pięknych słów, że uwierzyłam że już zawsze będzie tak. uwierzyłam że już bedzie tak. tego chciałam byś zniknął raz na zawsze, właśnie to dostałam muszę zapomnieć wszystko co mi powiedziałeś może zapomnę kiedyś o tym, że istniałeś tyle Twoich słów w głowie ciągle mam tyle pięknych słów, że uwierzyłam, że już zawsze będzie tak... PS. Autorem utworu "Po karnawale" jest najprawdopodobniej J. Kofta. Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: ulubione. 19.03.04, 22:49 Obsesja w łóżku na stoliku przy oknie pod parasolkami, gdzie sączysz kawę tam i ja - śpię, piszę, piję w liście na talerzu z obiadem między odgłosami muzyki, wiatru, krzyku - wyznaję, karmię, szepcę w łazience na drodze szybkiego ruchu pośród alei drzew - obmywam, przejeżdżam, czekam Gdziekolwiek spojrzysz cokolwiek usłyszysz o czymkolwiek pomyślisz wciąż jestem obok. Zbigniew Matyjaszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 22.03.04, 01:55 Gdzieś w hotelowym korytarzu krótka chwila, splecione ręce gdzieś na plaży, oczu błysk, wysłany w biegu krótki list, stokrotka śniegu, dobra myśl, to wciąż za mało, moje serce, żeby żyć. Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd i nie wybaczy nikt chłodu ust twych. Deszczowe wtorki, które przyjdą po niedzielach, kropelka żalu, której winien jesteś ty, nieprawda, że tak miało być, że warto w byle pustkę iść, to wciaż za mało, moje serce, żeby żyć. Odloty nagłe i wstydliwe, niezabawne, nic nie wiedzący, a zdradzony pies czy miś, żałośnie chuda kwiatów kiść i nowa złuda, nowa nić, to wciaż za mało, moje serce, żeby żyć. Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd i nie wybaczy nikt chłodu ust, braku słów, uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd i nie wybaczy nikt chłodu ust twych. A. Osiecka Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: ulubione. 22.03.04, 21:49 Jonasz Kofta Trzeba marzyć. Zamiast dmuchać na zimne Na gorącym się sparzyć Z deszczu pobiec pod rynnę Trzeba marzyć. Gdy spadają jak liście Kartki dat z kalendarzy Kiedy szaro i mgliście Trzeba marzyć. W chłodnej, pustej godzinie Na swój los się odważyć Nim twe szczęście cię minie Trzeba marzyć. W rytmie wietrznej tęsknoty Wraca fala do plaży Ty pamiętaj wciąż o tym Trzeba marzyć. Żeby coś się zdarzyło Żeby mogło się zdarzyć I zjawiła się miłość Trzeba marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tip_top3 Re: ulubione. 22.03.04, 22:57 Wychodzisz z morza... Wychodzisz z morza biała od jasnych kropel coraz piękniejsza Czas nie grozi twojej skórze więc zbliżasz sie nagle jak pogoda do miejsca wyziębionego deszczem Przez brzeg z najostrzejszych traw przez piasek palący aż do bólu przechodzisz obok mojego namiotu Zakochany otwieram oczy tak szeroko że nie masz gdzie się ukryć - zostajesz moją żoną. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 23.03.04, 10:15 Walc -Tamara Kalinowska "Walc mi się przyśnił Dawno tańczony Walc mych najlepszych lat Kłótni niepomny Bójek nad ranem Niepomny tamtych dat Smutny sens walcem Długo ćwiczonym Tańczonym na trzy pas Pomógł wybaczyć Zapomnieć pomógł Pozwolił jak nie raz Tancerzu podaj dłoń Ciasno talię obejmij Tuląc zatrzymaj czas Tuląc wprowadź mnie w trans Pijany walcu tańcz I nie, nie pytaj Czy mi nie braknie tchu Nie zabije mnie walc W me oczy patrzeć chcesz W niepotrzebne łzy też Tej iskry z lepszych dni Nie odnajdziesz już w nich Tancerzu nie patrz w twarz Wszak na pamięć ją znasz O łzy nie pytaj też Bo rozumiesz bo wiesz Walczę tym walcem Czas chcę zatrzymać Przegrywam jak nie raz Wiem, walc następny Będzie dla innej Z innym zatańczę ja Tańczmy więc jeszcze Cóż że przegrywam Tak widać jest od lat To co już miałam Mam i mieć będę Oddam za taki walc Tancerzu podaj dłoń Ciasno talię obejmij Tuląc zatrzymaj czas Tuląc wprowadź mnie w trans Pijany walcu tańcz I nie, nie pytaj Czy mi nie braknie tchu Nie zabije mnie walc W me oczy patrzeć chcesz W niepotrzebne łzy też Tej iskry z lepszych dni Nie odnajdziesz już w nich Tancerzu nie patrz w twarz Wszak na pamięć ją znasz O łzy nie pytaj też Bo rozumiesz bo wiesz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anck Re: ulubione. IP: *.pl / *.77.classcom.pl 23.03.04, 11:33 "Nie zostało nam już nic Okruch wspomnień pod powiekę wpadł niepotrzebny jak wczorajsza łza znużonemu serce spokój skradł i marzenia poniósł w gorzką dal Nie zostało nam już nic tylko słowa tylko łzy w serialowy dramat zmienił się nasz film Nie zostało nam już nic w przemijaniu zwykłych dni happy endu urok rozwiał się jak dym Świat nasz kruchy był jak cień na szkle jak nadzieja , która moment trwa dziś jej obraz widzę jak przez mgłę która dzieli i oddala nas Nie zostało nam już nic tylko słowa tylko łzy w serialowy dramat zmienił się nasz film Nie zostało nam już nic w przemijaniu zwykłych dni happy endu urok rozwiał się jak dym Nie zostało nam już nic tylko słowa tylko łzy w serialowy dramat zmienił się nasz film Nie zostało nam już nic w przemijaniu zwykłych dni happy endu urok rozwiał się jak dym Odpowiedz Link Zgłoś
qux Re: ulubione. 23.03.04, 14:17 Mydełko FA Gdy się pojawiasz , na szklanym ekranie Emisje zalewa czerwień twych ust Jesteś najlepsza zdecydowanie I z wszystkich dziewczyn , największy masz biust Wciąż po kanałach szukam twego ciała Szept twój namiętny w mych uszach brzmi Patrzę się w ekran i ciągle mi mało Mej cycoliny z kanału TV Siaba da , siaba da , ty i ja mydełko fa Siaba da , ty i ja , ty i ja , mmm mydełko fa Piękna dziewczyno z kanału TV Przyjeżdżaj do mnie na kilka dni Jeśli się zgadzasz na to spotkanie Pomachaj ręką mi na ekranie Siaba da , ty i ja , ty i ja , mydełko fa Siaba da , ty i ja , ty i ja , mmm mydełko fa Lubię oglądać jedną reklamę Domek z drewbudu , a w domku my Chcę taki domek i dużą wannę A w niej po prostu ja i ty Mógłbym cię mydlić mydełkiem fa Było by fajnie siaba daba da Dmuchał bym tobie , z mydła balony Byłbym szczęśliwy i zadowolony Ty i ja , ty i ja , ty i ja - mydełko fa Ty i ja , ty i ja , ty i ja , mmm - mydełko fa Chciał bym cię mydlić , mydełkiem fa Było by fajnie , sia ba daba da Jeśli się zgodzisz , na to spotkanie Pomachaj ręką mi na ekranie Ty i ja , ty i ja siaba da , mmm mydełko fa Siaba da , siaba da ty i ja , mmm mydełko fa Piękna dziewczyno z kanału TV Przyjeżdżaj do mnie na kilka dni Mam względem ciebie , poważne plany Chcę ciebie poznać bo jestem nagrzany Siaba da , siaba da ty i ja , mydełko fa Siaba da , siaba da ty i ja , uuu mydełko fa Mógł bym cię mydlić.............. Ty i ja , ty i ja ... Odpowiedz Link Zgłoś
topic24 Re: ulubione. 23.03.04, 14:43 Trzy miłości Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz I walizkę ma spakowaną już. Pierwsza wojna - pal ją sześć, to już tyle lat. Druga wojna - jeszcze dziś winnych szuka świat A tej trzeciej co chce przerwać nasze dni, Winien będziesz ty, winien będziesz ty. Pierwsze kłamstwo, myślisz : ech, zażartował ktoś Drugie kłamstwo - gorzki śmiech, śmiechu nigdy dość. A to trzecie, gdy już przejdzie przez twój próg Głębiej zrani cię, niż na wojnie wróg. Bułat Okudżawa Odpowiedz Link Zgłoś
tu_sobie_bede_pisac_wiersze Re: ulubione. 23.03.04, 14:57 "Ballada o arenie cyrkowej" Józef Baran "na koniec - rozwiązano teatr więc cała w sztucznych ogniach teraz kręci się arena cyrkowa naszych czasów metafora nic tu na pewno wszystko na niby małpa jest cyrku idolem karzeł podkręca szatańską korbkę arena toczy się kołem niczym piłeczki w palcach żonglerów duszyczki nasze wirują wkoło życie przestało być sztuką i stało się sztuczką cyrkową dwie siostry syjamskie: prawda kłamstwo wbiegają w zwinnych podskokach nikt nie odróżni jednej od drugiej są w jednakowych trykotach Bóg gdyby nawet w krzaku ognistym pojawił się między nami mówilibyśmy że to magik kolejną sztuczką nas mami lecz dokąd można w cyrku żyć pytamy stojąc na głowie słyszymy drwiący błazna śmiech i to jedyna odpowiedź" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anck Re: ulubione. IP: *.pl / *.77.classcom.pl 24.03.04, 16:24 "Jeżeli ludzie mogą się z oddali Porozumiewać - a wierzę, że mogą I że do ciebie powietrznianą drogą Dochodzi głos mój, co się niemo żali: To ty mnie słyszysz... Słyszysz moje skargi Przeczuwasz boleść, co mą duszę tłoczy - I wiesz, jak głodne twych oczu me oczy, I wiesz, jak głodne twoich warg me wargi." Odpowiedz Link Zgłoś
jmx *** 26.03.04, 03:09 Mnie i ten głos nie zdoła zbałamucić, Gościu przygodny, w drogę, czas ucieka. Lecz, ponoć, korci mordercę, by wrócić Zobaczyć trupa jeszcze choć z daleka. Lecz ponoć...Dziś nie o tym jednak mowa, Pora szykować do snu swoje ciało, śpiewałam sobie jak ważka Kryłowa Przez lato, zimę, jesień, wiosnę całą. I, zda się, program wykonany zgoła, Niejedno jest mi na tym świecie drogie, Trwa szekspirowski dramat dookoła I w cudzym lustrze widziadło złowrogie. A. Achmatowa Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: ulubione. 27.03.04, 01:53 Nie, nie możesz teraz odejść Bierzesz mi ostatnią wodę Żar pustyni pali mnie Bezlitosna płowa pustka Mam spękane suche usta Pocałunek mój to krew Nie, nie możesz teraz odejść Kiedy cała jestem głodem Twoich oczu, dłoni twych Mów, powiedz, że zostaniesz jeszcze Nim odbierzesz mi powietrze Zanim wejdę w wielkie nic Nie, nie możesz teraz odejść Jestem rozpalonym lodem Zrobię wszystko, tylko bądź Bądź, zostań jeszcze chwilę, moment Płonę, płonę, płonę, płonę... Zimnym ogniem czarnych słońc Nie, nie możesz teraz odejść Popatrz listki takie młode Nim jesieni rdza i śmierć Bądź - proszę cię na rozstań moście Nie zabijaj tej miłości Daj spokojnie umrzeć jej J. Kofta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: ulubione. :-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 17:46 ~ Czułość ~ Nie chcę cię dotknąć Boję się Boję się twego bólu Chcę ci zostawić twą samotność A swą obecność zmienić w czułość Jesteśmy inni Każde z nas Ma swoje tajemnice ciemne Kolczasty Dziki Suchy chwast Nadzieje nadaremne Spotkali się Któryś tam raz Śpiąca królewna ze ślepym królem Chcę dać ci to Co mogę dać Czule Czulej Najczulej Jonasz Kofta Odpowiedz Link Zgłoś