ka_27 09.10.03, 08:00 ... za oknami deszcz o szybe :-) Ale wnet wiatr te chmury ciezkie w cztery stony swiata przegoni :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:03 A jaaaa, a ja chodzę, desperacko i na przekór wszystkim moknę...:-) Dzień dooooryyyyy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:16 Dziendobry Mandaryn_ko :-) Ale gdy tak chadzac bedziesz, desperacko moknac bedziesz, spotkasz z parasolem wielkim mocne ramie meskie, co uchroni Cie przed deszczem? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:28 Uwielbiam, gdy strużki deszczu spływają po mojej twarzy Nie potrzebuję parasola ...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:34 A jaaaa chodzę, czując jak mi krople deszczu, usta pieszczą... Witajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:38 Witaj meg25! :-) Odpoczywałas wczoraj ?? Nie było Cię z nami ? Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:07 Cześć Mandarynko:)) A nie było mnie, nie było. Ważne sprawy nie pozwoliły mi uczestniczyć w Waszej radosnej twórczości w poście "rezerwacja":))) Fiu, fiu, zdolne z Was bestyjki, z podziwu wyjść nie mogę!!! Skąd taka pamięć? Ja chyba muszę kupić Bilobil;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:33 "Już jesień jest niestety Deszcz chlupie, chlup, chlup, chlup Spadają z drzew kotlety A wszystkie do mych stóp Tłuszcz kapie mi na rzęsy Sztukamięs pędzi wiatr Wieprzowy wschodzi księżyc Zbaraniał cały świat" Nie jestem pewien ale to chyba Gałczyński ("Sen psa") Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:36 Gdy chodzimy po ulicach w strugach deszczu, Swiat wydaje sie byc inny, taki za zaslona kropel. co po wlosach nam splywaja :-))) Dziendobry :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:37 Tak, to w stylu Gałczyńskiego, Jego cechyje swoiste kpiarstwo, Lubię go czytać...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:06 Mandarynko, ja Ci dzisiaj jeszcze nie powiedziałem dzień dobry ! Czynię to teraz ! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:23 Bardzo miło z Twojej strony,że dojrzałeś mnie w tym tłumie :-) Witaj Hetacusie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:27 mandaryn_ka napisała: > Bardzo miło z Twojej strony,że dojrzałeś mnie w tym tłumie :-) > Witaj Hetacusie! :-) Łatwo Cię dostrzec, choćby przez to, że świecisz na zielono ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:37 Ale przecież...:-( mandaryn_ki są pomarańczowe... Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:41 mandaryn_ka napisała: > Ale przecież...:-( mandaryn_ki są pomarańczowe... Ale posty przyjaciół na Forum świecą na zielono. Osobiście uważam, że administratorzy dla Ciebie powinni zrobić wyjątek i "upomarańczowicz" Cię (ale ładne słowo mi wyszło) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:47 Aha... to już niech zostanie ten zielony :-). Lubię ten kolor ( nie wiedziałam, że zaliczyłeś mnie do forumowych przyjaciół, dziękuję, to bardzo miło:-) ) "Zieelono miii i przyjemnie Zielono mi...:-)" Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:55 mandaryn_ka napisała: > Aha... to już niech zostanie ten zielony :-). Lubię ten kolor ( nie wiedziałam, > > że zaliczyłeś mnie do forumowych przyjaciół, dziękuję, to bardzo miło:-) ) > > "Zieelono miii i przyjemnie > Zielono mi...:-)" Nucę sobie Gąsowskiego "Zielone posty Mandarynki..." ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:01 Hmmm, nie sądziłam, że jestem legedą :-) Sam Gąsowski o mnie śpiewa...! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:03 mandaryn_ka napisała: > Hmmm, nie sądziłam, że jestem legedą :-) > Sam Gąsowski o mnie śpiewa...! :-) Jesteś legendą i powinnaś brać udział w spotkaniach z uczniami w szkołach. Cykl spotkań mógłby nosić tytuł: "Bohaterowie naszych czasów - Mandaryn_ka" Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:17 Nie, poczekam, aż umrę, wystawią mi mauzoleum, posmarują jakimś mazidłem, żebym się za szybko nie rozpadła. Potem, mogę nawet konkurować z Leninem :-). A'propos Lenina i Gałczyńskiego: PRZED MAUZOLEUM LENINA "Ten dzień widzę znowu i znowu - ten dzień - nigdy nie zapomnę o nim: Wiatr surowy i rześki dął i śnieg leżał na Placu Czerwonym. Pamiętam, że zachodziło słońce nad Mauzoleum, po pięknym dniu. Grzeszny człowiek, po latach błądzeń wreszcie dotarłem tu. Ileż by jeszcze trzeba trąb, żałobnych nut! Bo, nie umarł, to cięgle boli - ten, który centrum globu przesunął na wschód ramieniem proletariackiej woli. Przysięgam: Już nigdy nie będę słaby, pióro w promień przemienię i niech się promieni. Oto nowe stulecie. A tylko dwie sylaby: LENIN. 1948" Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:20 Śliczne strofy. Aż się chce pracować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:22 Ha, ha, ha...nie wiem chyba mi odbiło;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:38 OPOWIEŚĆ O TYM JAK SIĘ LENIN UCZYŁ Lenin uczył się bardzo dobrze, a nawet świetnie. Ukoń- czył gimnazjum ze złotym medalem. Zapewne uczyłby się również bardzo dobrze w szkole wyższej. Niestety, władze usunęły go z uniwersytetu za to, że był rewolucjonistą. A tego rz†d nie mógł znieść. Car nie pozwalał rewolucjonistom na naukę w szkole wyższej. Więc Leninowi nie pozwolono kształcić się na uniwer- sytecie. Ktoś inny na jego miejscu pozostałby bez wyższego wykształcenia. Ale Lenin postanowił zrobić inaczej. Powiedział do swojej matki tak : -Muszę ukończyć wyższe studia. Czas mijał. Minęły już dwa iata od usunięcia Lenina z uniwersytetu. Wreszcie Lenin napisał podanie do mi- nistra oświaty. Prosił, by pozwolono mu przystąpić do egzaminów końcowych z wszystkich przedmiotów. Zdumiony minister pomyślał sobie : "W jaki sposób on zda wszystkie egzaminy od razu? Przecież nie chodził do żadnej uczelni. Dobrze. Udzielę mu pozwolenia, ale wątpię, żeby mu się to udało". Kiedy nadeszło pozwolenie ministra, Lenin wziął się ostro do nauki. Całe dni spędzał z książką w ręku, czytał, pisał, uczył się języków obcych, tłumaczył i tak dalej. W lecie poszukał w ogrodzie cichego zakątka w alei zarośnigtej gęsto lipami. Wkopał w ziemię stół i ławkę. Rankiem przychodził tu i uczył się samotnie aż do obiadu. Po odpoczynku kąpał się w rzece, powracał do swego stołu w ogrodzie i znów uczył się trzy lub cztery godziny. A wieczorem, po drugim spacerze i kąpieli, znów wi- dziano go pochylonego nad książkami. Cała rodzina była zdumiona tym, że Lenin może się tak dużo uczyć. Lękano się nawet o jego zdrowie. Ale Lenin powiedział swoim najbliższym : -Człowiek, który umie prawidłowo odpoczywać, potrafi dużo uczyć się i pracować. Rzeczywiście, Lenin prawidłowo odpoczywał. Go- dzinę uczył się, potem uprawiał gimnastykę. Później znów pisał godzinę lub dwie, a następnie biegł nad rzekę i pływał. Po odpoczynku lub spacerze w lesie wracał do książek i uczył się znowu. W swoim letnim gabinecie, w pobliżu stolika, ustawił drążek do ćwiczeń gimnastycznych. I od czasu do czasu ćwiczył na drążku. W ładną pogodę kąpał się w rzece kilka razy dziennie. Pływał doskonale. Tak znakomicie, że wszyscy byli zdumieni. Jeden ze znajomych Lenina, wspominając przeszłość opowiadał o groźnym jeziorze w Szwajcarii, w którym utonęło wielu ludzi. Jezioro to było bardzo głębokie, znane z zimnych prądów, wirów. Ale Lenin śmiało pły- wał w nim. ów znajomy powiedział kiedyś Leninowi, że musi być ostrożniejszy, bo w tym jeziorze toną ludzie. - Toną, mówi pan? - rzekł Lenin. - Nie ma oba- wy, ja nie utonę. I popłynął tak daleko, że prawie nie było go widać z brzegu. Właśnie dzięki pływaniu i gimnastyce, dzięki pra- widłowemu wypoczynkowi, Lenin potrafił uczyć się wytrwale i opanował cały program nauki szkoły wyższej. Uczył się w ten sposób prawie dwa lata. A w ciągu tego czasu przerobił cały kurs uniwersytecki, czyli to, czego inni uczą się cztery lata. Zdał wszystkie egzaminy i uzyskał dyplom z odznacze- niem. A profesorowie tak mu powiedzieli : Niezwykła rzecz. Przecież pan nie uczył się na uni- wersytecie i nie słuchał naszych wykładów. Więc jak pan mógł przygotować się tak dobrze do egzaminów? Chyba panu ktoś pomagał. Lenin odrzekł na to : - Nie, uczyłem się sam. Wówczas profesorowie zdziwili się jeszcze bardziej. A minister aż rozłożył ręce ze zdumienia. Bo rofesorowie i minister nie wiedzieli o tym, że Lenin był nie tylko bardzo mądry i bardzo zdolny, lecz rownież bardzo pracowity. A tę umiejętność pracy zawdzięczał ćwiczeniom gimnastycznym i dobrze zorganizowanemu odpoczynkowi. Oto dlaczego Lenin uzyskał dyplom uniwersytecki z doskonałym wynikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:46 Lenin - Terminator , Terminator - Gubernator ...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 13:53 mandaryn_ka napisała: > Lenin - Terminator , > Terminator - Gubernator ...;-) Przypomniała mi się wyliczanka z którejś księgi "Tytusa, Romka...": "Ziemia to matka, matka to anioł, anioł to stróż, stróż to dozorca, dozorca to gospodarz..." Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 14:12 Gałczyńskiego ciąg dalszy: " Niech Pan posłucha: O Polkach i Polakach Polka romantyczna Ten gatunek, Panie Redaktorze, spotykamy nad brzegami stawów bądź jezior. Gatunek prawą ręką czesze rozwiany włos grzebieniem z celuloidu (w poezji: złoty grzebień), a lewą w międzyczasie gra na harfie. Zajęcie: tęsknota DO, zamyślenie NAD ojczyzną. Strój: szata powłóczysta, czyli rapsodyczna, we wzbatmoszonych włosach oczywiście przepisowa, niestety, gwiazda. Imiona: Eloe, Ellenai, Maryla, Laura. Polki romantyczne obrabiali na swoich artystycznych tokarniach - i nie bez skutku - panowie: Norwid, Słowacki, Jacek Malczewski i Grottger (Artur). Obrabiali, obrabiali, obrabiali, obrabiali, obrabiali, obrabiali cały czas. Polka realistyczna Na ogół kelnerka. Ale któż, pytam się. Panie Redaktorze, w epoce niby to narastającego reportażowego realizmu opisuje we wstrząsający sposób i w mrożący krew w żyłach sposób tragiczne życie kelnerki w piekle rozgrymaszonych inicjatorów prywatnych? Któż z naszych pp. pisarzów obrabia kelnerkę? Któż jej westchnienia, któż jej łzy policzy, nie mówiąc o dochodach? Polka surrealistyczna Leży. Na kołdrze nie rozcięty tom elegancko niejasnych wierszy Delamerdre'a, pod kołdrą natomiat duży wieprzowy kotlet. Pod poduszką otwarty duży słoik z musztardą. Jedno z powiedzeń: "W całym Paryżu nie można dostać takich szpilek do włosów, jakie obecnie produkujemy w Wałbrzyyyyychu". Polak zwany przez krajowych fafufów i niedorajdów Polakiem cynicznym Pracowity, co już mu mają za złe. Nie upija się i nie kluczy. Mają za złe. To, co robi, robi dobrze i na termin. Mają za złe. Jest punktualny, a wszyscy spóźniają się albo przychodzą o dwa dni za wcześnie. Więc mają za złe. Bierze byka za rogi. Też mają za złe. Jeśli jest np. poetą, to nie opisuje własnego pępka, tylko wyrywa próchniejące zęby społeczeństwu. Znów mają za złe. A jeżeli tenże "cyniczny" Polak jest np. kupcem, to wszystkie umowy uważa za wiążące i myli się grubo, ponieważ produkujemy mnóstwo ludzi, którzy z lekkością szewców cudotwórców robią z gęby cholewę. A my chcemy robić z gęby instrument do wiążącego porozumienia się z ludźmi. Więc mają nam za złe, mają nam za złe, mają nam za złe. Przepraszam bardzo za kleksy, plamy od szmalcu z cebulką i nagły koniec. Świat mnie woła. Bogaty świat. Ciekawszy od "Listów z fiołkiem". Na moje podwórze weszła orkiestra podwórzowa i gra, i śpiewa pod moim adresem: Hejże ino, fijolecku leśny, cemu żeś się nie rozwinął wceśniej? Więc kłaniam się. Panie Redaktorze, tym muzykantom i odpowiadam im śpiewem gregoriańskim: Bo nie dopuszczali. Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 14:29 Wypada się zrewanżować. Proponuję zatem "Sen psa" w całości Na polu kalafiory, na całe życie dość. Kalafior każdy spory i w każdym rośnie kość. Więc podjem znakomicie aż po żołądka kres, o, piękne, piękne życie, o, piękny jestem pies! Przechodzę do alkowy, w alkowie stoi stół, ma czworo nóg - wołowych, wędzonych w dymie z ziół. Pożeram wszystkie nogi, zostaje tylko blat, o, mój żywocie błogi, o, piękny, piękny świat! Po łączce chodzą krówki, słownie: sześćdziesiąt sześć. Podchodzę: to parówki, gorące, tylko jeść! Parówki autentyczne, kilometrowy zwój, o, chwile niebotyczne, o, piękny świecie mój! Na wzgórku stoi lasek, a w lasku pachnie wrzos, ten lasek też z kiełbasek i widzę: wrzos to sos. Więc cały lasek wcinam, rozlewam wrzos do waz, och, cudna to godzina, och, niesłychany czas! Już jesień jest niestety, deszcz chlupie chlup-chlup-chlup, spadają z drzew kotlety, a wszystkie do mych stóp. Tłuszcz pryska mi na rzęsy, sztukamięs pędzi wiatr. Wieprzowy wschodzi księżyc, zbaraniał cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 14:36 Klimatów - animals - ciąg dalszy :-) " O wróbelku Wróbelek jest mała ptaszyna, wróbelek istota niewielka, on brzydką stonogę pochłania, Lecz nikt nie popiera wróbelka Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta, że wróbelek jest druh nasz szczery?! ........................................................ kochajcie wróbelka, dziewczęta, kochajcie do jasnej cholery! " Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:48 No, miałam nadzieję, że nie Twój Hetakusie!:))) Dzień Dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:13 hetacus napisał: > Witaj Meg Oj, smętnie to zabrzmiało... Przesyłam Ci najmilszy ze swoich uśmiechów, może będzie choć trońkę lepiej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:17 Naturalnie, że lepiej, lubię uśmiechnięte buzie. A jak uśmiech jest specjalnie dla mnie to nastrój jeszcze lepszy ! A jak od ten usmiech jest od tak sympatycznej istoty jak Ty, to jest jeszcze dwakroć (conajmniej) lepiej ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:25 "Człowiek wart jest tyle, ile może dać z siebie innym..." Pamiętaj, że wciąż czaruję!!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 10:24 meg25 napisała: > "Człowiek wart jest tyle, ile może dać z siebie innym..." > Pamiętaj, że wciąż czaruję!!!:))) Czaruj nieustannie ! Bardzo liczę na Twoje czary, na ściskanie piąstek przez Mandarynkę no i oczywiście na siebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:02 To w Tobie jest ta siła i wiara, my z Mandarynką to tylko siły wspomagające:)) Będzie dobrze Hetakusie, tak bardzo w to wierzę...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:05 meg25 napisała: > To w Tobie jest ta siła i wiara, my z Mandarynką to tylko siły wspomagające:)) > Będzie dobrze Hetakusie, tak bardzo w to wierzę...:))) Oto znak czasów - kiedyś siłę do zmagania się się z rzeczywistością dawał Lenin i Partia, a dzisiaj Meg i Mandarynka ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:59 O, jasny gwint, jak mogłeś Hetakusie porównać nas do Lenina i Partii!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:01 meg25 napisała: > O, jasny gwint, jak mogłeś Hetakusie porównać nas do Lenina i Partii!!!??? No, tak wyszło ;-)) A z dwojga złego to wolisz być porównana do Partii czy do Lenina ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 12:36 Hetakusie miły, wszak to Romantica, jak możesz stawiać mnie przed taaakim wyborem??? Oj, gdybym Cię miała teraz pod ręką...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 13:51 meg25 napisała: Oj, gdybym Cię miała teraz pod ręką...:))) Jak to brzmi ekscytująco ;-) Poproszę o szczegóły ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 14:19 Hetakus:)) Na początek... następnie... potem... a na koniec...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 14:22 meg25 napisała: > Hetakus:)) > > Na początek... > następnie... > potem... > a na koniec...:))) spodziewałem się, że po "potem" a przed "a na koniec..." coś jeszcze będzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 14:32 a potem... powtórnie, i jeszcze... podwójnie a potem... od nowa :-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 14:37 hetacus napisał: > a potem... > powtórnie, > i jeszcze... > podwójnie > a potem... > od nowa :-)))))))))) a potem od nowa Polska Ludowa (to tak nawiązując do tego nieszczęsnego Lenina i Partii):))) obywatelu Hetakusie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
triple_x Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 08:56 nie wiem jak inni, ale ja deszcz lubie, nawet bardzo, tym bardziej, że nie trzeba się wtedy przeciskać chodnikiem pomiędzy ludźmi ":) - ale ostatnio jak tak sobie swobodnie szedłem (spieszylo mi sie), to tak mnie zmoczyło, że troche sie rozchorowałem ":) - jedna z wad deszczu... Odpowiedz Link Zgłoś
triple_x Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:02 śmiesznie brzmi :)) - ide po kawę, bo brakuje logiki w tym co napisałem :] Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:10 I nie zapomnij przyniesc kawy i dla nas :-) W ten chlodny, jesienny poranek goraca kawa sie przyda :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:17 Ja też poproszę, bardzo gorącą i bardzo mocną! No, może bez przesady, wystarczy mocna, żeby mi serduszko nie stanęło:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
triple_x Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:43 tak już mam... również dla Was hmm kawa - lubię ten zapach, czy kawa poprawia humor? tak pewnie tak, a szczególnie taka kawa - aromat, taka wiecie z lekką nutką dekadencji tak to jest chyba najlepsza kawa z najlepszego automatu :))))) w biurowcu - znakomicie osiada na języku - a ten smak no cóż mogę powiedzieć automat robi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 09:59 desczcz pada, pada i pada... a ona gada, gada i gada... a deszcz ciagle paaada. nie ma to jak jesienne, wieczorne pogaduchy, z kubkiem goracej herbaty.. tez lubicie w jesieni ( tej mokrej ) najbardziej wieczory ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 10:14 Minka, grüße dich :-) Masz absolutna racje, w dlugie jesienne wieczory nalezy uruchomic nasza wyobraznie, dac upust marzeniom, by dni staly sie cieple, niczym w letni czas :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 10:50 szaro-ponura, chlupiaca jesien to wymarzona pora by zatopic sie w sobie i wydobyc z siebie troche ciepla. szaro-ponura, blotna jesien, gdy swiat nas usypia...a my ubarwiamy swiat opowiadaniami. szkoda, ze tak niewielu udanych gawedziarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
triple_x Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 10:16 ja nie lubię, ale to chyba dlatego, że w takie wieczory dobrze jest się jeszcze do kogoś przytulić i tak zwyczajnie posiedzieć przy tej herbatce, a nie da się tego zrobić gdy Ona miałczy dla kogoś innego... więc co dobrze jest wziąść trochę papierkowej roboty do domu i mnożyć kapitał firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 10:20 A wiesz, ze nawet w najciemniejszym tunelu jest Swiatelko? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
triple_x Re: Pada, ciagle pada ... 14.10.03, 09:24 tak ka_27 wiem, ale dlaczego w moim przypadku nie wiedziec czemu to swiatelko zawsze oznacza pociag ekspresowy, a ja stoje na torach tylko wiesz ka_27 tym razem jak to spiewaja "Kury" moze i pod ten "...pociag sie podłoze, ale nie przejedzie mnie bo k... jedzie po innym torze..." - podoba mi sie ten kawalek - tego goscia kobieta musiala naprawde skrzywdziac :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg25 Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:14 triple_x:)) Jesienny, deszczowy wieczór, bez miłego dla ucha miałczenia, można spędzić słuchając ulubionej muzyki, czytająć dobrą książkę, na rozmowach z przyjaciółmi, ale pomnażając kapitał firmy??? Litości Panie Triple_x, w domku to ja wolę pomnażać swój kapitał... duchowy:))) Może jutrzejszy wieczór będzie milszy? Odpowiedz Link Zgłoś
triple_x Re: Pada, ciagle pada ... 14.10.03, 09:17 tak wiesz meg25 przemyslalem to - masz zdecydowana racje :)- jak to powiedzial Garfield "oto moje nowe pozytywne nastawienie do życia" i jak to powiedział dwa "obrazki" dalej - "które prędzej czy później szlag trafi..." ale tym czasem... wczoraj dostalem na skrzynke kilka swietnych kawalkow muzycznych - znakomicie dzialaja na samopoczucie - od wczoraj siedze w pracy przed kompem i gibam sie w takt muzyki :) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 10:36 Lubię długie jesienne wieczory, Lubię spędzać je w domu, Lubię w ciepłym domku obserwować spływające po szybie okna cieniutkie strugi deszczu... Cieszę się, że nie jestem po tej drugiej stronie Że nie marznę pod mostem... I często wtedy zastanawiam się Ile ludzkich istnień "tam" marznie, moknie, umiera w zimnie i chorobie... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:19 Minka :-) aber jeder kann die Welt bunter machen :-) A umiec wykorzystac swoje talenty to wielka sztuka :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 11:26 Ka_27 wiesz moze czy jest tlumaczenie na niem. wierszy lesmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 09.10.03, 13:39 o tym, ze lesmian jest przetlumaczony na niem. dowiedzialam sie juz w czasie przerwy :) a co do jesieni, to ma on b.ladne okreslenie - "zjesienniale zmrocze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_27 Pada, ciagle pada ... IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.03, 08:25 Guten Morgen Minka :-) Schönen Tag und viel Spaß für dich :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sosnowa_igielka Re: Pada, ciagle pada ... 10.10.03, 08:31 A u mnie nie pada ;-)) Dzień dobry ka_27 ... po tak długim czasie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 10.10.03, 08:44 Dziendobry Sosnowa_igielko:) w ten jesienny poranek jasniej sie zrobilo, gdy sie rankiem pojawilas i dziendobry powiedzialas :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 10.10.03, 08:57 Sosnowa_igielko:) zrob cos, by za oknem zniknely olowiane chmury i wyjrzalo piekne Slonce :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 10.10.03, 09:11 schönen guten Tag! u mnie niebo jest takie przytlaczajaco szare, ze chwilami mam watpliowsci czy to juz naprawde dzien. ale za to jest cieplo :) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 10.10.03, 14:57 Minka :-) u mnie tez jest szare niebo z przeblyskami Slonca, ale co chwila mzy deszcz i nawet przestal wiac wiatr, a przez to zrobilo sie cieplej :-)))) Schönes Wochenende, gutes Erholung und viel Spaß Minka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 10.10.03, 15:17 Tobie tez K_27! viel viel Spaß ;)) i zeby podkolorowac nieco te nasze jesienne klimaty fragmencik z Bursy : Październik z trudem wiąże koniec z końcem Purpurowa kurteczka nie ukryje biedy Usiadł sobie w gospodzie pod Nowym Sączem Żółte piwo popija na kredyt A gdy ostatnią przepije kapotę Wymknie się wiatrem i złoty liść przez okno rzuci Ach opowiadaj mi o tym Jak oszwabiony szynkarz się zasmucił Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 13.10.03, 07:52 Morgen Minka :-) grüße dich :-)))) Weekend byl bezdeszczowy i choc wietrzny, to bardzo mily :-)))) A Twoj? Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 13.10.03, 08:53 hallo ka_27! so früh in der arbeit? moj weekend byl ostatnia namiastka lata - duzo slonca, cieple powietrze, ale roboczy poniedzialek powital szaroscia. gruß! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 13.10.03, 11:17 Minka, Früh in der Arbeit? Aber es ist normales Arbeitsbeginnszeit :-))) Ale pomysl, ze roboczy poniedzialek sie niedlugo skonczy i nadejdzie kolorowe poniedzailkowe popoludnie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 13.10.03, 11:26 hallo ka_27 wychodze z pracy dopiero wieczorem :-( ale to moj ostatni tydzien pracowania i porannych zrywow. poranne wstawanie nie jest takie zle, ale te zrywy... p/s jesli jestes lub bywasz w niemczech polecam film herr lehmann. w polsce go pewnie nie bedzie, a szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 14.10.03, 15:32 Guten Tag Minka :-) mam nadzieje, ze w Twoim Landzie dzis takze swieci cieple, jesienne Slonce, a rano nie bylo tak okropnie zimno :-)))) Schönen Abend :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 14.10.03, 16:20 swieci przeslicznie i cieplo, liscie sie mienia, chcialoby sie powiedziec -coz za piekna zlota polska jesien... schönen abend, mach´s gut! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 14.10.03, 16:25 Minka :-) hier ist es auch sehr schön :-)) Jezeli jutro bedzie tak ladnie jak dzis, do jesien bedzie piekna :-))) Grüße dich und viel Spaß :-) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 14.10.03, 17:25 na szczescie miasto, w kt.jestem jest zbyt duze, zeby niemcy odkurzali liscie... znasz ten wstretny niem.wynalazek - odkurzacz do lisci?;) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 15.10.03, 08:01 Morgen Minka :-) schönen Tag, nicht so viel Arbeit und viel, viel Spaß für dich :-))) Takie machiny na kolkach, co jezdza po chodnikach i w parkach? :P Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Pada, ciagle pada ... 15.10.03, 09:31 witaj ka_27! co by ci slonko swiecilo od samego ranka! p/s - tak, ma kolka, jezdzi, polyka liscie natchniety "ordnung muß sein" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Pada, ciagle pada ... 15.10.03, 10:55 Minka :-) w moim landzie juz Slonce zza chmur wyjrzalo :-))) W koncu bracia zza zachodniej strony Odry i Nysy Luzyckiej uporzadkowali kwestie Pfand für Plastikflaschen :PPPP W koncu Ordnung muß ständig sein! :-PPPP Masz racje, male to takie, jezdzi i zasysa liscie z chodnikow :-) Niedlugo juz Mittagspause :-))) Grüße für dich Minka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_27 Juz jest Slonce ... IP: *.lua / 194.76.232.* 15.10.03, 12:09 Minka :-) dzis krolowal Gulasch mit Nudeln :-))) Wszyscy to zamowili :P A Ty co dzis zjadlas w Mittagspause? :-))) Minka :-) szybkiego konca pracy i zasluzonego odpoczynku :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Juz jest Slonce ... 15.10.03, 12:21 hej! trzymam sie twardo studenckich zwyczajow i mittagspause jeszcze przede mna (jedzenie obiadu o 12 jest nieprzyzwoite!) czy u ciebie tez ludzie padaja jak muchy po salatkach? (ten niem.dressing) sloneczny ten dzionek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Juz jest Slonce ... 15.10.03, 12:55 Minka :-) tu nieststy jest wszechpanujacy Ordnung, no wiesz, Kernsarbeitszeit, Mittagspause u.a. :PPPPP Masz racje, to ich jedzenie mi wychodzi bokiem, ale cos cieplego nalezy czasem zjesc, ale skutecznie udaje mi sie czasem obronic przed pojsciem na Mittagspause :PPPP A salatek nie odwazylem sie sprobowac, w koncu tu podaja wedliny i chleb tymi samymi rekoma, ktorymi kasuja € :-) A zawowisz sobie cos extra na obiadek? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Juz jest Slonce ... 15.10.03, 13:21 po mittagspause spiesznie donosze co nastepuje: nienawidze niem. jedzenia. za to, ze zawsze tak apetycznie wyglada, tak cudnie pachnie na kilometr (normalne jedzenie nie pachnie na kilometr, wiec juz to powinno wzbudzic podejrzenia), za to, ze smakuje samymi E..za to, ze zawsze i wszedzie mozna dostac wursta.. zjadlam, a raczej zaczelam... zupe-krem z dyni. brr ale - drogi ka_27 - jeszcze sie trzymam! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 Juz jest Slonce ... 15.10.03, 13:30 Minka :-) genauso so :-) Ichnie jedzenie sklada sie wylacznie z E(...), dlatego bronie sie rekoma i nogami przed Mittagspause jak tylko potrafie najbardziej :-) W zasadzie wole pic Staropolanke :-))) A na deser etw. süß? :-))) Minka :-) trzymaj sie dzielnie, na pewno niedlugo powrocisz do rodzinnych stron, gdzie znajdziesz swoje ulubione rzeczy :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Juz jest Slonce ... 15.10.03, 15:12 to sie zgadza, juz nie dlugo. chodziaz niemcy nie takie straszne, jak je maluja.. pozdr. cie cieplo! p/s Slonce nadal jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_27 Juz jest Slonce ... IP: *.brandenburg.de / 194.76.232.* 16.10.03, 11:12 Schönen Tag dich Minka :-) W koncu wyszlo Slonce i jest w miare cieplo :-) Mysle, ze i w Twoim landzie jest dzis slonecznie :-)) To niedlugo wrocisz do kraju i jedzenie nie bedzie wychodzic Ci bokiem :-))) A ja nie bede mial juz problemow z Pfand :PPP Viel Spaß für dich Minka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Juz jest Slonce ... 16.10.03, 12:58 dzien dobry ka_27! takie nieco spoznione, ale cieple! pozdr. :)))) minka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_27 Juz jest Slonce ... IP: *.brandenburg.de / 194.76.232.* 17.10.03, 08:55 ... w ten pogodny jesienny poranek :-))) Guten Morgen Minka :-) Schönen Tag und viel Spaß :-))) Auch schönes Wochenende für dich :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Juz jest Slonce ... 17.10.03, 09:13 Hallo Ka_27! heute ist mein letzter Arbeitstag!;))) i moje ostatnie poranne dzien dobry! ale obiecuje, ze sie od czasu do czasu pojawie na fr i napisze pare cieplych slow! arbeite heute nicht zu viel und viel spaß am wochenende! pzdr. minka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_27 Juz jest Slonce ... IP: *.brandenburg.de / 194.76.232.* 17.10.03, 09:18 Minka :-) to milo slyszec, ze to juz ostatni dzien :-))) I ze wracasz tam, gdzie jest najmilej :-))) Minka :-) mam nadzieje, ze sie jeszcze pojawisz, by powiedziec dziendobry :-) Odpowiedz Link Zgłoś