Dodaj do ulubionych

Jeśli ktoś ...

21.12.03, 20:30
...będzie mi życzył trochę lepszego roku 2004 niż tego który się kończy, to
znaczy, że źle mi życzy :-( Rok 2003 był najgorszy w moim życiu :-(
Niemniej jednak wszystkim Wam życzę samych sukcesów w nowym roku
i spokojnych świąt Narodzenia Pańskiego... .
Obserwuj wątek
    • mandaryn_ka Re: Jeśli ktoś ... 21.12.03, 20:41
      Hej smutasie!
      Nie narzekaj i niegrzesz !
      Jesteś zdrowy !
      Masz gdzie mieszkać !
      Pracujesz !
      Rozejrzyj się wokół siebie...Przyponij sobie ile w tym roku dokonałeś !!
      To nie był wcale zły rok !!
      Może był nawet podobny do poprzednich, tylko Ty wmówiłeś to sobie że był
      zły...
      • hetacus Re: Jeśli ktoś ... 21.12.03, 20:45
        Mandarynka !!!
        Od razu lepiej :-)
        Jesteś balsamem na mą biedną skołataną hetakusową duszę :-)
        • mandaryn_ka Uśmiechnij się 21.12.03, 20:49
          Nie myśl już o tym, co Ci nie wyszło w tym roku. Lepiej zacznij planować,
          czego pragniesz dokonać w roku przyszłym.
          • hetacus Re: Uśmiechnij się 21.12.03, 20:54
            Trzeba będzie naprawiać wszystkie tegoroczne fuszerki... .
            Starczy na lata... . Aha, w tym roku najgorszy był dzień 21 grudnia :-(
            Poddajesz się ?
            :-)
            • mandaryn_ka Re: Uśmiechnij się 21.12.03, 20:56
              Poddaję się, bo przecież nie wiem, co dziś na Ciebie spadło. Ale wnioskuję, że
              musiało to być coś okropnego, bo takiego odartego z optymizmu, to ja Cię
              jeszcze nigdy nie widziałam...:-(
              • hetacus Re: Uśmiechnij się 21.12.03, 21:00
                Ale w takiej chwili jak Cię widzę Mandarynko na Fr to się uśmiecham :-)
                chociaż niezbyt wesoło...

• mandaryn_ka Re: Uśmiechnij się 21.12.03, 21:07
                  No to może ja sobie jednak pójdę z forum, bo Twój nastrój pewnie nie będzie
                  się kłócił z Twoim uśmiechem ??
                  Możesz powiedzieć co się stało ??
                  • hetacus Re: Uśmiechnij się 21.12.03, 21:08
                    Spróbuję jeszcze dzisiaj do Ciebie napisać ...
                    • mandaryn_ka ?? 21.12.03, 21:12
                      Jestem bardzo Ciekawa...:-( i zaniepokojona...
                      • mandaryn_ka Re: ?? 21.12.03, 21:20

www.stud.ntnu.no/home/alexann/
                        • hetacus Re: ?? 22.12.03, 11:14
                          słodkie ;-)
                          • mandaryn_ka Re: ?? 22.12.03, 13:51
                            Miałam nadzieję, ze chociaż na chwilkę wywoła uśmiech na Twej buzi :-(
                            • hetacus Re: ?? 22.12.03, 13:53
                              i udało się Mandarynko, naprawdę :-)
                              Dziękuję :-)
                              • mandaryn_ka Re: ?? 22.12.03, 14:02
                                Na zdrówko! dobry człowieku:-)
                                • hetacus Re: ?? 22.12.03, 14:04
                                  Kogoś zacytuję (może Ciebie ?): "niech Ci Pan Bóg w tłustych dzieciach
                                  wynagrodzi" :-)
                                  • mandaryn_ka Re: ?? 22.12.03, 14:06
                                    To cytat Samowolnego , a nie mój :-)
                                    Nie życz mi proszę takich okropności !
                                    Pragnę, aby moje dzieci były zdrowe i mądre, a nie tłuste...
                                    • hetacus Re: ?? 22.12.03, 14:10
                                      Ha, ha, symptomatyczne, że jak jakieś powiedzonko mi się
                                      podoba, to od razu Ciebie podejrzewam o autorstwo :-)
                                      Cofam zatem "tłuste życzenia" - widzisz jak łatwo dojść ze mną do porozumienia ?
                                      ;-)
                                      • mandaryn_ka Re: ?? 22.12.03, 14:13
                                        No jasne !
                                        Jak coś złego i głupiego od razu ja !! ;-(
                                        • hetacus Re: ?? 22.12.03, 14:16
                                          No wiesz ! Jak możesz !!!
                                          Ja takie powiedzonka nadzwyczaj lubię. Szczególnie to
                                          o Krupskiej ;-)
                                          • mandaryn_ka Re: ?? 22.12.03, 14:18
                                            To podziękuj Samowolnemu, bo to " O Krupskiej" to też od niego " wyszło "
                                            • hetacus Re: ?? 22.12.03, 14:26
                                              Tak, to już pamiętałem. Chciałem tylko powiedzieć (poważnie !)
                                              że wszystko co dobre na FR w znacznej mierze kojarzy mi się z Tobą :-)
                                              Ech, bardziej trochę chciałem Ci się podlizać... ;-) Nie mam dzisiaj weny :-(((
                                              • mandaryn_ka Re: ?? 22.12.03, 14:30
                                                Nie podlizuj się, bo wyjdziesz na mróz i Ci się usta posiekają ;-)
                                                Ja też nie mam dziś polotu do pisania...
                                                • hetacus Re: ?? 22.12.03, 14:33
                                                  Ech, może to starość ?
                                                  Chyba złamię swoją zasadę i to co da się przełożyć na później zrobię jeszcze
                                                  dzisiaj... . Może się uda...
    • jmx Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 00:13

Będzie dobrze zobaczysz, skoro ten był najgorszy, a za kilka dni się kończy
      więc w przyszłym czekają Cię same dobre rzeczy :-)
      • hetacus Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 10:54
        Serdeczne dzięki :-) Zaciskam zęby i czekam na nowy rok ! Niech przyniesie
        chociaż kilka dobrych rzeczy :-)
        • jmx Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 13:44

Nie ma za co :-). Pewnie przyniesie i to niejedną :-)

• hetacus Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 13:49
            Cóż - pożyję, zobaczę, w razie czego podzielę się radością :-)
    • Gość: Obiekt Re: Jeśli ktoś ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 02:20
      2003 dla mnie również był pasmem rozczarowań i przykrości. Szczerze mówiąc nie
      mogę się doczekać jego końca, tak jakby początek 2004 roku był jakąś magiczną
      barierą, której przekroczenie zmieni coś na lepsze. Jakie to irracjonalne.
      • meg25 Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 08:21
        Hetakusie, aż mnie ciarki przeszły jak przeczytałam ten wątek. Musiało
        wydarzyć się coś bardzo trudnego, rozumiem, że czujesz się bardzo
        nieszczęśliwy. Ale przecież wiesz, że zdarzają nam się rzeczy, po których
        wydaje nam się, że już się nie podniesieniemy, a jednak...
        Rozejrzyj się w koło. Masz przyjaciół, ludzi Ci życzliwych, nie jesteś sam!
        Uśmiechnij się i pomyśl o tym wszystkim co dobre w Twoim życiu...
        Proszę, uśmiechnij się i głowa do góry!!!
        • elzbieta28 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 10:35
          Wiem jak ciężko się usmiechać, jak trudno czasami znaleźć motywację...jednak
          żyjemy, dni upływają...i Wiesz co? Życzę Tobie tego czego Ty sobie życzysz:))
          I trzeba wejść na szczyt , aby zobaczyć widok , który się
          rozciaga:)) ...Powodzenia i Pozdrawiam...
          • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 10:58
            Ech, cóż mi pozostaje jak nie dźwignąć się i walczyć dalej ?
        • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 10:57

Oj, Meg jesteś balsamem dla mej skołatanej i udręczonej duszy...
          Próbuję się uśmiechać... :-)
          • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:01
            Bladziutki ten uśmiech, ale zawsze!:)))
            Spróbuj serdeczniej się uśmiechnąć tak jak ja w tej chwili uśmiecham się do
            Ciebie:)))))
            • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:03
              Staram się, staram...
              Teraz lepiej ? :-)))
              • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:08
                Znacznie lepiej!:)))
                Opowiem Ci co wczoraj upiekłam.
                Trzy placki na miodzie, nasączone i przełożone pysznym kremem z kaszy manny
                (!), a na wierzchu czekoladowa polewa posypana wiórkami kokosowymi! Pycha!
                • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:10
                  Hmmmm, to miałaś smakowity dzień :-) szkoda, że mogę nic z tego uszczknąć, od
                  razu osłodziłbym sobie życie :-)
                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:18
                    Oj, mam coś w zanadrzu, chyba przewidziałam, że będziesz smutny.
                    Zobacz Hetakusie, przyniosłam dla Ciebie kawałeczek, i soczek pomarańczowy
                    mam, a jeśli wolisz to dostaniesz pysznej herbatki!:)))
                    • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:20
                      a do tego soczku to może raczej dobrej wódeczki ?
                      ;-)))
                      • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:26
                        Hmmm, wódeczka jest czarnoporzeczkowa, chyba nie pasuje do soku
                        pomarańczowego...
                        • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:29
                          No to sok odstawiamy na bok :-)
                          A ciasta to poproszę większy kawałek :-)
                          • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:33
                            Wiesz co, mam pomysł! Rzucaj robotę i jedziemy do mnie. W domu mam całą
                            brytwankę i białe wino i jeszcze dużo innych pyszności...
                            Usiądziemy sobie pod choinką i zrobimy sobie przedświęta!:)))
                            • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:35
                              Kochana jesteś Meg :-) Rzucam robotę, wsiadam w expres i jadę do Ciebie. Mam
                              nadzieję, że kolejarze dzisiaj nie strajkują :-)
                              • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:40
                                A nawet jeżeli strajkują, to powiedz im w jakim celu jedziesz, na pewno
                                puszczą dla Ciebie jakiś skład. Ja tu się szybko uporam z papierami i lecę na
                                peron, żeby Cię odebrać! Będę miała transparent, żebyś mnie poznał!:)))
                                • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:43
                                  Przyjadę do Ciebie białą lokomotywą...

"Sunęła poprzez czarne łąki
                                  Sunęła przez spalony las
                                  Mijała bram zwęglone szczątki
                                  Płynęła przez wspomnienia miast
                                  Biała Lokomotywa

Skąd wzięła się w krainie śmierci
                                  Ta żywa zjawa istny cud
                                  Tu pośród pustych marnych wierszy
                                  Tu gdzie już tylko czarny kurz
                                  Biała Lokomotywa

Ach czyj ach czyj to jest
                                  Tak piękny hojny gest
                                  Kto mi tu przysłał ją
                                  Bym sie wydostał stąd
                                  Białą Lokomotywę

Ach któż no któż to może być
                                  Beze mnie kto nie umie żyć
                                  I bym zmartwychwstał błaga mnie
                                  By mnie obudził jasny zew
                                  Białej Lokomotywy

Suniemy poprzez czarne łąki
                                  Suniemy przez spalony las
                                  Mijamy bram zwęglone szczątki
                                  Płyniemy przez wspomnienia miast
                                  z Białą Lokomotywą

Gdzie brzęczą pszczoły pluszcze rzeka
                                  Gdzie słońca blask i cienie drzew
                                  Do tej co na mnie w życiu czeka
                                  Do życia znowu nieś mnie nieś
                                  Biała Lokomotywo"
                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:47
                                    Bardzo mi się podoba! Więc czekam, transparent już w górze...
                                    Ooooo, wjeżdża Biała Lokomotywa...
                                    Hetakusie, tutaaaaj!:))))
                                    • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:50
                                      Witaaaaaaj Meg :-)
                                      A gdzie chleb i sól ?
                                      ;-)
                                      • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:53
                                        A jest! A myślałeś, że zapomniałam?
                                        O, tu w kieszonce, sięgnij, mam kawałek chlebka i...
                                        No, nie śmiej się, sól kupiłam po drodze, dlatego całe kilo, nie chcieli mi
                                        sprzedać 2 dkg.:))))
                                        • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 11:58
                                          ooo, to jest porcja na mnóstwo powitań ;-)
                                          i chlebek razowy... hmmmm... pycha ;-)
                                          no, no początek niezły, chyba dobrze, że przyjechałem ;-)
                                          • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:01
                                            Czyżbyś miał wątpliwości?
                                            Zaraz je rozwieję!
                                            Ściągaj kurtkę, umyj łapki i rozgość się pod choinką...
                                            Pewnie jesteś głodny, lubisz strogonowa?:)))
                                            • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:08
                                              UWIELBIAM :-)))
                                              Meg jesteś genialna !
                                              Poproszę podwójną porcję,
                                              nie będę tracił czasu na mycie rąk !
                                              ;-)
                                              • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:12
                                                Widzisz ten hmmm, garnuszek? Będzie w nim więcej niż dwie porcje;))
                                                A co pijemy? Czerwone wino czy wódeczkę? Wybieraj, jesteś moim gościem,
                                                baaardzo miłym gościem!:)))
                                                • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:14
                                                  ech Meg, wino już razem spożywaliśmy i to w niemałych ilościach ;-)
                                                  czas na wódeczke, do strogonowa pasuje jak ulał, wódeczki też łyknę
                                                  podwójną porcyjkę ;-)
                                                  mmmm, od razu lepiej :-))) pyszności !
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:22
                                                    No to zdrówko Hetakusie! Ale przyjemne ciepełko...
                                                    Nawet choinka zaczyna pachnieć chociaż jest sztuczna;)))
                                                    Spokojnie, mam jeszcze... bigos:))
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:25
                                                    Ha, ha, do kompletu moich ulubionych dań brakuje jeszcze pizzy :-)
                                                    Bigosik ! Ale zapachy ! To najpiękniejszy zapach na świecie ;-)
                                                    Też poproszę podwójną porcję ;-) jak zjem będę śpiewał kolędy !
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:31
                                                    Nie wiem czy jeszcze będziesz w stanie, ale ja Ci pomogę!
                                                    Pizzy nie ma i nie będzie, ale.... mam jeszcze pierogi z kapustą i grzybami,
                                                    jeżeli lubisz to też trochę dostaniesz. Z cebulką przyrumienioną...
                                                    Hej, Hetakusie, zostaw w spokoju te bombki!Hi, hi...
                                                    Bawisz się nimi jak... kocurek;))))
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:34
                                                    Bańki zostawiam, nie będę puszkowi wchodził w paradę :-)
                                                    Pizzę można zamówić przez telefon, ale to jeszcze zdążę zrobić,
                                                    na razie przekąszę kilka skromnych pierożków. 15 wystarczy...
                                                    Mmmmmm, a ta cebulka !
                                                    Dla dobra ludzkości powinnaś całe życie tylko gotować ;-)
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:42
                                                    Nooo dzięki! Myślałam, że mnie lubisz!;))

Poczekaj, przyniosę poduszki to się trochę wyciągniemy...
                                                    Hmmm, teraz to po prostu bajka, spójrz w okno, śnieg zaczyna padać!
                                                    Możemy zacząć śpiewać kolędy...
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:44

Bardzo Cię i Twoje dzieła !
                                                    E, już mi się nie chce śpiewać. Może puścimy kolędy z radia albo
                                                    z płyt ... .
                                                    Hmmm Meg, a nie zostało Ci tam jeszcze ociupinkę bigosiku ?
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 12:54
                                                    Wiesz, ja ugotowałam cały gar, ale może trochę zostawię na Święta? Bo, chyba
                                                    nie będzie mi się chciało gotować jeszcze raz!
                                                    Hmmm, Hetakusie, nie umiem Ci odmówić, proszę, ale to już ostatnia porcja...;))
                                                    Włączymy kolędy Golców, jeszcze nie zdążyłam przesłuchać:)))
                                                    Hmm i buteleczka się skończyła...
                                                    Ała! Nie kłuj mnie tymi igiełkami! Hetakusie, zaczynasz rozrabiać;))))
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 13:02
                                                    Ma zostać na święta ? Zatem niniejszym święta uważam za otwarte ;-)
                                                    Poproszę więc pierwszą świąteczną porcyjkę bigosiku ;-)
                                                    Na czas jedzenia bigosu przestaję figlować !
                                                    A buteleczkę drugą przywiozłem ze sobą ;-)
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 13:07
                                                    Hetakusie, jakiś Ty przewidujący;))
                                                    Święta otwarte? Jesteś niemożliwy, a ja zupełnie nie umiem Ci się sprzeciwić!;)
                                                    No jedz, proszę, ale jak Cię brzuch rozboli, to nie miej pretensji:)))
                                                    Hmmm, widzę, że Ci baaaardzo smakuje!
                                                    Gdzie Ty zmieścisz deser?:)))
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 13:11
                                                    Deserek zjem skromniutki, żebyś nie mówiła, że jestem żarłok ;-)
                                                    Ale wszak po podróży należał mi się solidny posiłek, nieprawdaż ?
                                                    Może kawusię zrobimy sobie do deseru ?
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 13:22
                                                    Kawa z odrobinką brandy, bitą śmietaną i cynamonem! Proszę, łakomczuchu:))))
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 13:26
                                                    A gdzie ciasto do kawusi ?!
                                                    O właśnie ;-)
                                                    A po kawie może jakiś maleńki spacerek ?
                                                    Co tu tak będziemy siedzieć :-)
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 13:34
                                                    Ciasto stoi na talerzyku przed Tobą! Nie, więcej nie dostaniesz...
                                                    Zjadaj i idziemy! Musisz spalić te kalorie! 2000???? 3000?
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 13:40
                                                    ech, nie ma to jak świąteczny posiłek ;-)
                                                    Meg, a do Wielkanocy to jeszcze daleko ?
                                                    Dobrze, dobrze, już się ubieram, zaraz wychodzimy !
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:14
                                                    No, jakbym Ci podała menu na Wielkanoc to chyba byś w ogóle nie wrócił do
                                                    siebie;))
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:18
                                                    To podasz mi po spacerze, dobrze ? Podobno
                                                    spacer na powietrzu zaostrza apetyt,
                                                    a widziałem, że jeszcze zostało ociupinke bigosiku ;-)
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:22
                                                    A może tak przyśpieszymy? Wiesz jak chodzi Korzeniowski? Spróbujmy, bo na
                                                    razie to wleczemy się jak dwa ociężałe żółwie... zresztą nic dziwnego, ha, ha!
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:27
                                                    o, może podjedziemy tramwajem ? Pusty prawie...
                                                    Spacer i tak będzie zaliczony !
                                                    A bigosik sobie tam czeka... .
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:31
                                                    Zapomnij o tramwaju! Maszerujemy! Raz, dwa, raz, dwa...
                                                    A bigosik poczeka...
                                                    Hetakusie, stój (kurcze, On już w tramwaju), rety, poczekaaaaj!
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:34
                                                    Strasznie maleńkie te siedzenia w tramwaju, czy to jest
                                                    tramwaj dziecięcy ?!
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:38
                                                    Uff, zdążyłam! Jejku, przepraszam panią bardzo... proszę nam wybaczyć...
                                                    Chodź Hetakusie, nie wolno siadać komuś na kolanach, jak nie ma wolnego
                                                    miejsca to trzeba grzecznie stać;))
                                                  • hetacus Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:40
                                                    Co za czasy, i to tak przed wigilią !
                                                    Znieczulica, brak serca i egoizm !
                                                    Meg, ja będę wysiadał, ciut popracować trzeba :-(
                                                  • meg25 Re: Nie jesteś sam!:))) 22.12.03, 14:44
                                                    :(((
                                                    Mam nadzieję, że jutro wpadniesz na coś ekstra?:)))
      • hetacus Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 10:56
        Nie wiem skąd to się bierze, ale zawsze była we mnie wiara, że nowy rok może
        przynieść gruntowną zmianę. Teraz wierzę w to mocniej niż kiedykolwiek. Mam
        nadzieję, że moja wiara przyniesie owoce :-)
    • taka_tam Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 11:14
      my (czyli ja) również odżyczamy wszystkiego dobrego, mądrego i pięknego - tobie
      oraz wszystkim innym forumowiczom. aloha! buswsiegda budziet solnce! always
      look on the bright side od life! czyli wesołych świąt! :-)
      • hetacus Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 11:22

i jeszcze: "aby nam się dzieci rakiet nie czepiały" ;-)
        • taka_tam Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 11:25
          dzieci to ja jeszcze nie mam, ale na przyszłość to całkiem dobre życzenie.
          zwłaszcza, że dzieci to teraz takie nieprzewidywalne som ;-)
          pozdrawiam ciepło
    • samowolny Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 11:56
      hetacus napisał:

> ...będzie mi życzył trochę lepszego roku 2004 niż tego który się kończy, to
      > znaczy, że źle mi życzy :-( Rok 2003 był najgorszy w moim życiu :-(

hetacus zawsze moze byc gozej niz jest...dlatego trzeba sie cieszyc z tego co
      mamy:)
      • hetacus Re: Jeśli ktoś ... 22.12.03, 12:16
        próbuję sobie wyobrazić jak byłoby gorzej.
        No, chyba mogłoby, masz rację...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka