19.06.10, 18:53
od 1 lipca planowane są podwyzki płac. Czy coś wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • tola2009 Re: podwyżki 19.06.10, 19:39
      Jeśli PKO przymierza się do kupna BZWBK to nie liczyłabym na
      podwyżki, a jeśli już to minimalne.
      • makama123 Re: podwyżki 19.06.10, 20:22
        ja od dwóch lat nie dostałem podwyżki i w tym roku też mnie to
        ominie. Czasami mam wrażenie, ze nie chodzi o plany, o ich
        wykonywanie czy też nie, tylko o sympatię dyrektora z podwładnym
      • intra_pko Re: podwyżki 19.06.10, 23:39
        jasne najpierw kryzys teraz inwestycja, na kolana dziekowac ze macie
        prace... za 3 lata juz nikt o was/nas nie bedzie nawet wspominal. Taka
        to korporacja, kazdy trzesie dupa moze mi sie uda a wyp.. kolezanke zza
        biurka. ps nie zapominajcie ze to wciaz jest Bank z udzialem skarbu
        panstwa... tego panstwa
        • lukaj1953 Re: podwyżki 24.06.10, 19:49
          podwyżki w naszym banku w granicach poprzednich podwyżek(po 30-
          50zł).żadne CRB,CRW,Dyrekcje wszelkie,zaplecza, na te olbrzymie
          podwyżki nie "łapią" sie, a tylko sprzedaż, tj.kasjerzy i doradcy!
          Informacja od dobrze poinformowanych.
          • 2010podlasiak Re: podwyżki 24.06.10, 20:54
            witam wszystkich,przecież pan prezes powiedział"nie mam obowiązku wypłacania
            podwyżek dla pracowników -czytaj roboli" więc podwyżek nie będzie,a plany na
            trzeci kwartał dowalą nam j4eszcze większe.
          • koziorozec84 Re: podwyżki 25.06.10, 06:45
            hmmm, w takim razie trzeba będzie szukać nowej pracy. A w banku nie
            zostanie NIKT- jeśli dalej będą nas traktowac jak do tej pory.
            • kdmazow Re: podwyżki 28.06.10, 22:08
              Ludzie plany już są, a na TFI jakie??? Ponoć prezes to fan TFI. Może u Was
              mniejsze ale w mazowieckim do zarąbania. Też myślę że czas szukać godniejszej
              pracy bo w tym banku to już tylko poganianie niewolników a nie praca w
              "demokratycznym" ponoć państwie. Powodzenia w szukaniu, niech władze same
              sprzedają:):):
              • lukaj1953 Re: podwyżki 29.06.10, 19:35
                nad morzem plany na TFI nie do wyrobienia.Ludzie są załamani.
                • julka_54 Re: podwyżki 29.06.10, 21:48
                  nie tylko nad morzem u nas małopolskie plany wyższe 3- krotnie niż w obecnym
                  jeszcze kwartale .
                  • lukaj1953 Re: podwyżki 30.06.10, 18:23
                    nie zamierzam licytować:czyje plany wyższe(TFI), ale w moim Oddziale
                    C)-10 razy więcej, niż w mijającym kwartale.Byłem zawsze optymistą,
                    ale teraz po prostu załamali mnie!!!!Gdyby tylko brak premii, to
                    pestka, ale jak przyjdzie zwalniać ludzi za brak sprzedaży??
                    • mila2000 Re: podwyżki 30.06.10, 19:40
                      Oddział A plany na fundusze 10 razy większe niż w ubiegłym kwartale. To jest
                      dramat:(
                      • mloda_duchem54 Re: podwyżki 30.06.10, 20:00
                        Ja uważam,że już taka nasza uroda-narzekać,a ,zawsze,przynajmniej w naszym
                        oddziale,wszystko udaje się wypracować.może z nas takie szczęściary,nie
                        wiem.Proponuję powrócić do tematu za miesiąc.Pozdrawiam i życzę wszystkim
                        urlopowiczom przyjemnego wypoczynku.
                        • mila2000 Re: podwyżki 30.06.10, 20:46
                          Wiesz młoda_duchem z całym szacunkiem ale u nas w oddziale też znam takich,
                          którzy zawsze plany maja wyrobione z nadwyżką a potem trzeba gęsto tłumaczyć się
                          przed klientem
                          1. dlaczego musi płacić za prowadzenie ROR otwartego pod lokatę,
                          2. dlaczego lokata okazała się funduszem itp. itd.
                          3. dlaczego 90-cio letni głuchy i zupełnie niekumaty klient dostał kredyt a
                          teraz płacze, że na chleb nie ma i KRUK go ściga
                          wiem powiesz, że podpisał i to nie Twój problem ale ja pytam gdzie jest ta
                          zwykła ludzka etyka i poczucie przyzwoitości?!
                          Ok sama sobie odpowiem to nasz cudowny pracodawca je zabił i zeszmacił i to jest
                          najgorsze. I proszę Cię jeśli tego nie widzisz to ręce mi opadają.
                          • mloda_duchem54 Re: podwyżki 30.06.10, 21:00
                            Mila,proszę Cię ,nie mierz wszystkich jedną miarą.U mojego Dyr.takie rzeczy by
                            nie przeszły,nic nie wciskam na siłę.Ja Go mam za plecami/nie ma gabinetu/i
                            wszystko słyszy,sory,w życiu by u nas staruszek nie dostał kredytu bez
                            poreczenia.Nie mówiąc ,o jakiś fikcyjnych kontach.Ja nie twierdzę,że tak się nie
                            dzieje,na pewno się dzieje,aby wyrobić plany,i współczuję tym pracownikom,którzy
                            muszą na chama wciskać produkty.Nasz oddzial jest malutki/3+1/dyro wszystko
                            słyszy co się mówi,i nie ma przeproś,wierz,albo nie wierz.
                          • julka_54 Re: podwyżki 30.06.10, 21:02
                            zgadzam się w 100% co się z nami porobiło.To prawda że zwalnia się za
                            niewykonanie planu przez 3 kwartały.
                            • mloda_duchem54 Re: podwyżki 30.06.10, 21:11
                              Jeszcze wytłumaczę Mili,ja pracuję w tym oddziale od 30 lat,znam wszystkich
                              Klientów z nazwiska/nawet dowodu nie potrzebuję/.Wiem,że to wielkie
                              szczęście,pracować w takim miejscu,ale ja długo pracowałam na to zaufanie
                              Klientów.Czasami czuję się jak ksiądz w konfesjonale,ludzie mi opowiadają o
                              największych tajemnicach i osobistych sprawach.Oczywiście w ramach
                              możliwości,jak czas pozwoli,i mi ufają.Nie wciskam im badziewia ,może masz złe
                              doświadczenie,ale jeszcze raz proszę,nie mierz wszystkich jedną miarą.Pozdrawiam.
                              • mila2000 Re: podwyżki 30.06.10, 21:22
                                To nie tak, ja nie mierze jedną miarą i wiem ,że inaczej się pracuje w małym
                                inaczej w największy w mieście oddziale. Ty masz swoich stałych klientów i
                                wierzę, że czasem czujesz się jak spowiednik to miłe uczucie:)Niestety byłam
                                świadkiem wielu dziwnych sytuacji i wysłuchuję tylu skarg i żali, że czasem już
                                nie wyrabiam i nie wiem co tym ludziom mówić. Staram się łagodzić ale szlag mnie
                                trafia na bezduszność niektórych pracowników dlatego dziś tak rozgoryczona jestem.
                                • mloda_duchem54 Re: podwyżki 30.06.10, 21:29
                                  Wierzę i współczuję,bo też niejednokrotnie muszę łagodzić awantury ,o to,że przy
                                  udzielaniu kredytu w innym oddz.otwarto ror,ale już nie powiedziano,żeby go po
                                  spłacie kredytu zlikwidować.A opłaty się naliczały.No cóż,na tyle tysięcy
                                  pracowników,zawsze znajdzie się jakiś kąkol między pszenicą/nie ubliżając nikomu/
                                  • mila2000 Re: podwyżki 30.06.10, 21:36
                                    tylko ten kąkol nie ubliżając nikomu:)zbiera profity a tłumaczą się inni bo
                                    jakoś dziwnie ciągle nie potrafię powiedzieć klientowi, żeby poszedł do tej
                                    konkretnej osoby i wylał u niej swoje żale. Chyba za bardzo identyfikuję się z
                                    tym bankiem i ciągle mi zależy na dobrej jego opinii w oczach klientów ale o to
                                    niestety coraz trudniej.
                                    • mloda_duchem54 Re: podwyżki 30.06.10, 21:46
                                      Popieram Cię w 100%,zawsze sobie sprawdzam w teleadresonie o kogo chodzi,ale
                                      sama załagadzam sprawę.No cóż,jedni są od spijania śmietanki,inni od zbierania
                                      opr.....
    • prawdziwy.niedojda Re: podwyżki 30.06.10, 21:04
      podwyżki kosztem premii
      • a_grafka_2 Re: podwyżki 30.06.10, 23:35
        Duszku młody, sympatyzuję z Tobą, ale napisz, jak teraz tym wiernym
        swoim klientom sprzedasz fundusze w ilości kilkudziesięciu tys. zł?
        Kiedy giełda huśta się góra-dół? Co im zaproponujesz? Ja w
        poprzednim kwartale proponowałam fundusze obligacji, które od 3
        mies. są na minusie. Masz jakiś patent???
        • mloda_duchem54 Re: podwyżki 01.07.10, 18:40
          Witaj Agrafko! I tu się z Toba zgadzam w 100%Też w ubiegłym kwartale poleciłam
          fundusz obligacji/myśląc,że to bezpieczny fundusz/Ci ludzi "wzięli" go w zamian
          za obligacje/.Aż się boję myśleć,co dalej?Niestety na ten kw.nie mam pomysłu,a
          moje plany wzrosły 3 krotnie.O kredyty i KK sie nie boję,bo u nas naprawdę jest
          zapotrzebowanie.Czas pokaże,nie martwmy się na zapas,obyśmy tylko zdrowi
          byli,czego wszystkim życzę.
    • aga.tekila Re: podwyżki 08.07.10, 14:17
      może pytanie tendencyjne, ale czy pracownikom na urlopach macierzyńskich też się
      należy? czy kompletnie idą te osoby w odstawkę?
      • lukaj1953 Re: podwyżki 09.07.10, 18:49
        przeważnie idą w odstawkę
        • mloda_duchem54 Re: podwyżki 09.07.10, 23:15
          Już wiem,że moja podwyżka starczy na bilet miesięczny,hahaha,dobre i to,bo
          strach jeździć na gapę.Boże ,i ja pracuję w najbogatszym banku w Polsce?
          • a_grafka_2 Re: podwyżki 09.07.10, 23:23
            W moim oddziale dyrektor oparł się jedynie na PASS w przyznaniu
            podwyżek.Są w związku z tym osoby, które otrzymają 0, jak również
            takie, które dostaną 400 zł. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle...
            • mloda_duchem54 Re: podwyżki 09.07.10, 23:40
              Wow i tacy szczęśliwcy są w tym banku?Życzmy im,widocznie im sie należy.Do dziś
              nie rozumiem co to jest ten PASS?Ale ja stara jestem i głupia.Bo,wybaczcie,ale
              ze mnie się już więcej wycisnąć nie da.
              • czuk1 Re: podwyżki 11.07.10, 17:44

Grafka pisze:

Re: podwyżki
                a_grafka_2 09.07.10, 23:23 Odpowiedz
                W moim oddziale dyrektor oparł się jedynie na PASS w przyznaniu
                podwyżek.Są w związku z tym osoby, które otrzymają 0, jak również
                takie, które dostaną 400 zł. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle...
                Pozbawienie podwyżek dla dobrych ale mniej wyróżniających się pracowników
                powoduje ich wielkie niezadowolenie,
                Dla ZZ - taka podwyżka to okazja do ostrego protestu , bo nie podwyższono
                wszystkim ich członkom, bo nie podwyższono
                wszystkim pracownikom po równo, bo podział był bez ich czynnego udziału ... itd
                Dla banku, stosowanie aktywnej polityki kadrowej a więc taki podział może być
                korzystny. Tak. Ale w normalnych warunkach.
                Obecnie , kiedy poziom płac pracowników PKO BP jest niski (na tle płac w innych
                banków) taki podział to tylko łatanie dziury. Nie
                poprawia ogólnie poziomu funkcjonowania banku, nie poprawia złej atmosfery i
                ogólnie złej oceny pracodawcy przez pracowników . Ponadto taki podział skłóca
                załogi pracownicze.
                Dodać trzeba, że również podwyżki powszechne ale małe, równo po 30-50 zł na
                pracownika, absolutnie nie poprawiają sytuacji kadrowej w banku ; nie obniżą
                rotacji kadr - odchodzenia dobrych pracowników i nie zahamują zjawiska naboru z
                rynku nowych z selekcji negatywnej , nie poprawiają więc jakości kadr i nie
                podniosą wydajności pracy i zaangażowania pracowników.
                Podwyżki dla wybranych pracowników są tylko wyrównaniem ich krzywdy, mogą
                jedynie zapobiec ich odejściu z banku w najbliższym czasie.
                Według mnie tylko generalna duża podwyżka płac w banku może uzdrowić sytuację.
                Powinna być jednak poprzedzona wartościowaniem i normowaniem pracy.
                • andziulinka Re: podwyżki 11.07.10, 19:06
                  czy wiadomo komuś coś na temat wyrównania płac, jestem osobą która zarabia
                  najmniej w mojej komórce (kas-dysp)czy to możliwe że w lipcu wyrównają nam
                  płace??
                  • lukaj1953 Re: podwyżki 12.07.10, 19:25
                    na to pytanie odpowiedz sobie sama-gdzie jesteś w PAS-ie?na którym
                    miejscu?Może dostaniesz 3,6%, a może będzie zero.Nie licz na żadne
                    wyrównanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka