Dodaj do ulubionych

Wypowiedzenie z winy pracodawcy - redukcja etatów.

13.12.10, 23:21
Czy ktoś wie jak wygląda sprawa odpraw ?
11 lat pracy i wszystko psu na budę. Wypowiedzenie z winy pracodawcy albo propozycja pracy w innych strukturach.
Czy jak zaproponują mi jakieś stanowisko (wypowiedzenie zmieniające) , a ja odmówię to stracę odprawę?
Obserwuj wątek
    • ja.tomasz Re: Wypowiedzenie z winy pracodawcy - redukcja et 14.12.10, 12:47
      nie bierz odprawy, bo i tak Ci sie szybko skonczy, a bedziesz bez pracy !!! Nie bierz odprawy idź do SĄDU !!!!!!!! Jak duzo ludzi tak postapi to może zmadrzeją !!!!
      lodz.naszemiasto.pl/artykul/669168,lodzianka-pozwala-nowego-szefa-bo-mniej-jej-placil,id,t.html
      • 69eyes Re: Wypowiedzenie z winy pracodawcy - redukcja et 14.12.10, 20:09
        Jak nie weźmie odprawy to sami dadzą tylko mniejszą i jeszcze szybciej się skończy... Łodzianka nic nie wywalczy od PKO. Wygląda na to, że wszystko zrobili prawidłowo. Nowego pracodawcy nigdy nie miała bo to umowa zlecenie. Teraz tylko próbuje tego...
        Art. 22. (KP)
        § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania
        pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem
        oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do
        zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
        § 11. Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie
        stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy.
        § 12. Nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną przy
        zachowaniu warunków wykonywania pracy, określonych w § 1.
    • pekaowa Re: Wypowiedzenie z winy pracodawcy - redukcja et 14.12.10, 18:54
      Jeśli pracownik przed upływem połowy okresu wypowiedzenia nie złoży oświadczenia o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków, to uważa się, iż wyraził na nie zgodę
      Jeżeli natomiast pracownik złoży oświadczenie o odmowie przyjęcia proponowanych warunków, umowa o pracę ulega rozwiązaniu po upływie okresu wypowiedzenia, przy czym rozwiązanie takie pociąga za sobą wszystkie skutki rozwiązania dokonanego przez pracodawcę.
      nie wiem na jakich dokładnie zasadach przyznawane są odprawy, ale wydaje się, iż nie odmowa przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego nie powinno mieć wpływu na fakt otrzymania lub nie odprawy
      • analizer1000 Re: Wypowiedzenie z winy pracodawcy - redukcja et 14.12.10, 19:03
        coz otoz znam podobny przypadek i bylo tak ze jesli pracownik odmowi przyjecia nowych warunkow pracy to owszem umowa ulega rozwiazaniu ale juz jakby z winy pracownika...poniewaz pracodawca nie pozbawia calkowicie pracy pracownika i wypowiedzenie przeistacza sie w 'rezygnacje' pracownika wiec odprawa nie przysluguje....ale....nie wiem jak to wyglada z prawnego punktu widzenia, byc moze jest to tylko taka zagrywka pracodawcow zeby nie placic odprawy bo czesto sa to duze kwoty, i w tej sytuacji jesli by byly ku temu podstawy prawne trzeba skierowac sprawe do sadu
    • 69eyes Re: Wypowiedzenie z winy pracodawcy - redukcja et 14.12.10, 19:54
      Wystarczy poszukać... podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/342350,czy_pracownik_odrzucajacy_nowe_warunki_pracy_dostanie_odprawe.html :)
      Krótko mówiąc jak zmienią Ci miasto na dalsze, kasę na mniejszą itp. i odmówisz to odprawa i tak jest Twoja :) Oczywiście ta ustawowa bo Ta o której myślisz jest za odejście za porozumieniem stron, również w wyniku wypowiedzenia zmieniającego. Wyjątkiem o ile pamiętam jest zmiana tylko stanowiska bez zmiany pozostałych warunków. To wszystko dotyczy oczywiście obecnego "porozumienia". Czekaj na wypowiedzenie, jak już dostaniesz daj papier o odejście za porozumieniem z dużą odprawą, nie dawaj odmowy przyjęcia warunków. Nic więcej nie zrobisz chyba, że... naruszono zasady współżycia społecznego ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka