Dodaj do ulubionych

Nowy prezes Inteligo

06.04.11, 11:47
Podaję bez komentarza.

Wojciech Bolanowski przejmuje ster w Inteligo
2011-04-06 10:06:55
W cieniu wielkiej polityki i walki o zarząd PKO BP, zmiany także w głębi organizacji. Po blisko dziesięciu latach Jacek Komaracki żegna się z projektem Inteligo. Od 1 kwietnia rolę szefa bankowości elektronicznej PKO BP i kapitana marki Inteligo przejmuje Wojciech Bolanowski - do niedawna doradca prezesa, związany wcześniej z detalicznymi skrzydłami BRE Bank
Bolanowski zawitał do PKO BP w grudniu ubiegłego roku w roli doradcy prezesa. W lutym otrzymał stanowisko Dyrektora Departamentu Sprzedaży Elektronicznej, a od początku kwietnia – Dyrektora Zarządzającego Pionu Bankowości Elektronicznej. Ma za sobą długą drogę w górę przez struktury detalicznych, mocno internetowych skrzydeł BRE Banku – ostatnio zarządzał biurem marketingu MultiBanku, a wcześniej odpowiadał m.in. za poszerzanie oferty mBanku. Te doświadczenia mogą okazać się wyjątkowo przydatne w PKO BP – instytucji, która mimo skali działalności, „internetowością” nie grzeszy. Czy Wojciech Bolanowski okaże się kluczową postacią w „nowym otwarciu” prezesa Jagiełły?

Blisko rok temu widzieliśmy kolejną próbę ożywienia Inteligo. Nowa strategia, nowe plany, poligon doświadczalny dla „dużego” PKO i zapowiedź regularnie wprowadzanych nowości. W warstwie produktowej i w kwestii „prostowania” procesów odpowiedzialnych za zaplecze kanału internetowego. Trudno nie odnieść wrażenia, że po tych zapowiedziach Inteligo dość szybko straciło rozpęd. Rok później mamy nowy pakiet kont PKO BP promowanych przez Szymona Majewskiego. PKO BP zdaje się wyprzedzać swoją spółkę-córkę w innowacjach, a rewolucji w Inteligo wciąż brak. Wprowadzenie możliwości zdalnego założenia konta, umowa ramowa, zmiana metod weryfikacji transakcji na kody SMS – jest nad czym pracować. Grupa potrzebuje przemodelowania wewnętrznych procesów, a jeśli Inteligo nadal ma być bardziej zaawansowaną opcją dla użytkowników PKO BP, będzie musiało pochwalić się lepszą ofertą. Lepszą, bo w międzyczasie konkurencja nie spała, a z każdą chwilą klienci robią się coraz bardziej wybredni.

Prezes Jagiełło to bodajże pierwszy od dłuższego czasu szef PKO BP, który nie dość, że dotrzymał do końca kadencji, to został także wybrany na następną. W międzyczasie ściągnął do banku takie nazwiska jak Macierzyński, Bolanowski, czy ostatnio Petru. Ponad rok temu spekulowaliśmy, że droga do zmian w instytucji będzie długa i wyboista – obsadzenie przyczółków to jedno, głębsze zmiany w strukturze – i sposobie działania banku – to zupełnie inna sprawa. Zmiany zawsze napotykają na opór, a polityka Jagiełły niewątpliwie może wzbudzać niezadowolenie wśród „starej” kadry. Jednak strategia obliczona na przetrwanie w dłuższej perspektywie nie ma szans powodzenia.

Porównywanie PKO BP do mamuta jest o tyle uzasadnione w kwestii rozmiarów banku, co i szans na wyginięcie. O ile historyczna marka z dobrą rozpoznawalnością, obsługa placówkowa i stabilna pozycja finansowa to poważne atuty, mogą nie wytrzymać próby czasu. Świat nie stoi w miejscu, bank notuje spadki w ilości kont, marka Inteligo niejako stanęła w miejscu. Z nowym szefem bankowości elektronicznej jest szansa na nadgonienie straconego czasu? Z pewnością organizacji potrzeba nowego spojrzenia. I ruchu naprzód, bo o ile z osadu na kontach wiernych klientów da się przeżyć, na obecną chwilę nowi klienci mają zdecydowanie lepsze alternatywy.

Słowem, alleluja i do przodu.
źródło: PR News

Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Nowy prezes Inteligo 06.04.11, 12:09
      Ciekawy jestem co zmieni w Inteligo nowy prezes.
      W banku tym jest sporo do modyfikacji.
      Jako klient Inteligo i iPKO (porównuję stan obsługi w tych bankach + ofertę mBanku) ; nie jestem zadowolony z oferty Inteligo. 3.IV. na innym wątku napisałem nawet bardzo kontrowersyjnie . Oto treść tego postu:

...."Dodam. Przecież wszystkie większe banki mają w ofercie, i stosują od kilku lata, opcje elektroniczna dla konta tradycyjnego. Kiedy teraz wyeksponujemy (niepotrzebnie) tę informację to klienci innych banków odbiorą ją następująco : " patrzcie w PKO dopiero teraz wprowadzają konto internetowe. A potencjalni klienci (inspirowani spotem o rozwalaniu muru) - najpierw przejrzą oferty innych banków - i nie wybiorą iPKO (PKO) , bo odstaje w swojej części konta elektronicznego za mBankiem a nawet za Inteligo (ten ma wadę, że nie ma oparcia w placówce tradycyjnej, dlatego nie może dorównać mBankowi).
      Tak na marginesie - moje zdanie - czy nie lepiej było by bank Inteligo włączyć oficjalnie do PKO ? Po co jest ta wewnętrzna konkurencja. Szkodzi ona obydwu bankom zarówno PKO jak Inteligo. (Na tym zaplataniu zyskuje mBank ). W Inteligo klient nie ma bezpośredniego kontaktu ze swoim bankiem, wsparcia jego pracowników (w mBanku są liczne kioski bankowe). Inteligo z kolei nie może zaoferować swoim klientom lepszych warunków niż iPKO. Z kolei iPKO nie może (i nie ma) lepszego konta, grafiki, systemu informatycznego niż Inteligo.
      W sumie obydwa banki "konkurując" ze sobą lub udając konkurowanie zostają w tyle za innymi bankami internetowymi. Ewidentnym dowodem na to jest - słaby rozwój Inteligo i niezadowolenie klientów z oferty i obsługi iPKO...." .
      • antoni142 Re: Nowy prezes Inteligo 06.04.11, 13:58
        Na pewno zmieni logo. Prawdopodobnie będą inne kropki. Na coś trzeba ten wypracowany zysk wydać. Pozdrawiam
      • takeuci Re: Nowy prezes Inteligo 07.04.11, 16:00
        Czuk, te opinie mają tylko uzasadniać kroki personalne. Może nie mam racji, ale to dla mnie kolejny krok układanki. I to nie merytorycznej, a ściśle personalnej. Teraz czas na bankowość detaliczną.
        • czuk1 Re: Nowy prezes Inteligo 07.04.11, 17:43

To ja w swojej naiwności sądziłem, że przychodzi lepszy prezes do Inteligo - unowocześnia usługi banku , organizuje awaryjną obsługę osobistą klientów banku w oddziałach PKO BP SA.
          A także poprawia warunki pracy pracowników Inteligo.
    • karmella13_13 Re: Nowy prezes Inteligo 06.04.11, 23:10
      Wiadomość pochodzi z serwisu PR News, którego założycielem i redaktorem naczelnym był dr Michał Macierzyński. Nie dziwne więc że serwis wychwala nowe nabytki prezesa.
      • czuk1 Re: Nowy prezes Inteligo 07.04.11, 17:34
        Karmello .... jest to możliwe.
        • takeuci Re: Nowy prezes Inteligo 07.04.11, 17:59
          Czuk, ja nie mówię, że to niemożliwe. Ale patrząc na przegląd zmian kadrowych można dojść do wniosku, że o nie o to chodzi. Karmella napisała skąd mogą być komentarze. Od pewnego czasu piszemy sobie o różnych zmianach, o których piszą różne gazety. O tym, żeby sprzątać w banku, trzeba mieć zaświadczenie o niekaralności, a żeby tym kierować nie :-). I tak dalej. To prosty demontaż wszystkiego co było, ale co konstruktywnie?. Zobaczymy. Na razie nie zadziało się nic. Poza kupą kasy na kosmetyczną zmianę logo i na kampanię reklamową. Nie wiadomo jak efektywną, bo jeśli chodzi o pomysły na spoty, to umówmy się....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka