Dodaj do ulubionych

WCZEŚNIEJSZE WĄTKI PODWYŻKOWE I WARTOŚCIUJĄCE

01.07.11, 10:03
Drogie Koleżanki i Koledzy

Nie będę pisał co myślę i czuję jak patrzę na to co się obecnie dzieje w Naszym Banku. Dziś mija dokładnie 15 lat od kiedy jestem Pracownikiem Banku. Zasady budowania ładu korporacyjnego jeszcze nigdy nie były takie specyficzne i skuteczne?! Wyższe zyski przy coraz mniejszych kosztach osobowych. BRAWO. Tak powinno być w każdym Banku!!! Skuteczna motywacja to podstawa biznesu. Inflacja 5% a podwyżka? Zależy gdzie pracujesz i jak zostałeś "przewartościowany".
Napiszę tylko, że jest mi po prostu przykro, że robi się ze mnie i zdecydowanej większości Pracowników, bardzo przepraszam za stwierdzenie, bezmyślną masę do wypełniania poleceń i wyrabiania często nierealistycznych planów. Przypominają mi się słowa pewnego utworu zespołu ONA "Kiedy powiem sobie dość? A ja wiem, że to już nie długo". Czy w ten sposób zmienia się strukturę zatrudnionych Pracowników? Czy Pracownik pod zbyt dużą presją będzie efektywny czy raczej zestresowany a w efekcie zdesperowany, zrezygnowany i chory z tego stresu? A może w końcu sam się zwolni? Ile oddziałów Banku cierpi z powodu chorób Pracowników na brak obsady stanowisk bezpośredniej obsługi klienta? Niestety zbyt często są to pytania retoryczne :(
Dziś rynek pracy jest jaki jest. Ale co będzie kiedy za jakiś czas to Pracownik będzie poszukiwany bardziej niż praca? Też będzie się Nam pokazywało drzwi. Czy raczej zmieni się zasady postępowania dopasowując je do sytuacji panującej na rynku pracy?
Nie znam i nie wiem jaka jest recepta na wyjście z tej całej sytuacji. Widzę, że Pracownicy i Pracodawca zamiast się zbliżać w wypracowaniu porozumienia, oddalają się coraz bardziej. Czytam swoim dzieciom bajkę. Pozwolę sobie na cytat: "Kiedy łączą wspólne cele to są wszyscy Przyjaciele". Szkoda, że dorośli rzadko czytają takie książki. A może po prostu nie mają dobrze wyznaczonych celów? Albo nie chcą być dla siebie Przyjaciółmi?!
Nas Pracowników uratować może jedność i Wspólne działanie.

Pozdrawiam
Sebastian

PS.
Bardzo proszę "dobrze poinformowanych" i "bezpiecznych" o komentarze w stylu: a skąd ty to wiesz? Przecież jesteś zawieszony i nie ma cię w firmie. A może "dogadałeś się" z Pracodawcą i masz uspokoić ludzi. I tak ci się nic nie uda. A no i jeszcze mój ulubiony temat, że zdrowie i rodzina może są ważniejsze?! I lepiej sobie odpuścić wszelkie działanie. Bo wiesz nieszczęścia chodzą po ludziach. Kocham Was ludzie za te formy i ten styl :) Jesteście WIELCY
Obserwuj wątek
    • nim-22 Re: WCZEŚNIEJSZE WĄTKI PODWYŻKOWE I WARTOŚCIUJĄCE 01.07.11, 18:02
      mam nadzieję, że Zarząd Banku dziś szczególnie zajmie się tymi stronami, jestem ciekawy, czy po wczorajszej odsłonie dot. wartościowania stanowisk macie Państwo dobre samopoczucie?
      Czy wręcz przeciwnie czujecie się tak sromotnie oszukani jak tysiące pracowników tego banku?
      zdaję sobie sprawę , że większość z nich nie będzie tak układna jak ja. Czy macie świadomość , że otworzyliście wczoraj puszkę pandory!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Obawiam się Panie Prezesie, że w kolejnym kwartale nie będzie się czym chwalić. A dlaczego?
      Proszę odpowiedzieć na pytanie: kto wykonana plany sprzedaży , a co za tym idzie wszystkie wskaźniki ekonomiczne zakładane na 3 kwartał? Gratuluję zmotywowania tysięcy sprzedawców do pracy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Ten bank tworzą pracownicy i to jest najcenniejsze dobro tego banku. Nie jesteśmy przedmiotami, które moZna przestawiać i wyrzucać.
      Trzeba było prawie trzech lat przygotowań aby gro pracowników nie dostało podwyżek. Temu miało służyć wartościowanie stanowisk?
      Wydaje mi się Panie Prezesie, że jeszcze jest czas by zażegnać konflikt z pracownikami. Pomyłki się zdarzają i tyko Ci Wielcy umieją się do tego przyznać i je naprawić. Zapewne Ci nieliczni, którzy te rynkowe wynagrodzenia mają za małe powinni je mieć podwyższone, lecz zapewne nie jest to nie wiadomo jaka skala aby innym nie dać podwyżek jak co roku bywało.
      Panie Prezesie jest prawdą również , że wielkości wynagrodzeń na rynku bank powinien znać jak również powinien być liderem jak pracodawca zarówno w przestrzeganiu kodeksu pracy jak i w wynagradzaniu pracowników.
      Pragnę tylko przypomnieć , że rynek jest okrutny i jeśli wyniki banku spadną to Pana pozycja też może być zagrożona.

• winnicki2 Re: WCZEŚNIEJSZE WĄTKI PODWYŻKOWE I WARTOŚCIUJĄCE 01.07.11, 18:20
        Prezio nigdy nie przejmował się pracownikami i to się nie zmieni,siedzi tu bo minister go posadził .Po wyborach b prawdopodobne ,że będzie nowy prezes i nowa władza ale staremu krzywda się nie stanie ,otrzyma b wysoką odprawe,czy jest prezesem czy nie to kasa zawsze się zgadza i jakieś takie coś na dole co podnosi głos go nie interesuje.
        obecna ekipa jest najgorszą w historii firmy,gorsza już się nam nie trafi.
        • nim-22 Re: WCZEŚNIEJSZE WĄTKI PODWYŻKOWE I WARTOŚCIUJĄCE 01.07.11, 18:59
          może masz raję ,ale skąd wiadomo ,że kolejny Zarząd wraz z prezesem będą mieli ludzką twarz.
          Zastanawiam się jaką postawę zaprezentują nasze kochane związki zawodowe, które temu procederowi obecnemu przyklasnęły i za jaką kasę. Włączenie bonusa w wys. 8 % to też był majstersztyk gdy bonus dla sprzedaży był z reguły wyższy.Zarząd wraz ze związkami zawodowymi wmawia nam , że włączając bonusa dał nam podwyżki ,a jak na razie nikt go nam nie zabrał.
          • doradca.pl Re: WCZEŚNIEJSZE WĄTKI PODWYŻKOWE I WARTOŚCIUJĄCE 02.07.11, 07:00
            plany na III kw. nierealne, a najgorsze jest to, że będzie się liczył bilans netto w planie funduszy inwestycyjnych,
            jak już nam się coś uda sprzedać, to gdy podejdzie klient do odkupienia to nam odejmą , co na to nasze związki zawodowe, te nowo powstałe też
      • zzzig Re: WCZEŚNIEJSZE WĄTKI PODWYŻKOWE I WARTOŚCIUJĄCE 02.07.11, 13:04
        po tylu latach pracy i tylu czekania nie dać nic i napisać "Wierzymy, że takie podejście pozwoli Panu na dokładne zaplanowanie swojej kariery" - no po prostu majstersztyk. genialne w swojej prostocie!
        co mam sobie do jasnej cholery według was zaplanować ?
        • welmax76 Re: WCZEŚNIEJSZE WĄTKI PODWYŻKOWE I WARTOŚCIUJĄCE 02.07.11, 13:54
          prawda od powstania PKO od 87 roku takiej władzy nie mieliśmy, która by w tak perfidny sposób traktowała pracowników, sami zadowoleni bo ustawa kominowa zniesiona, a dla ciemnogrodu pseudopodwyżki, w rezultacie obniżenie płacy, od trzech lat realna płaca większości pracowników spada, nieliczni tylko się obławiają za nas bo nie wiedzą jak długo posiedzą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka