Dodaj do ulubionych

złoty interes dla potentatów bankowych

09.01.13, 04:43

Np. PKO BP ma 2,6 tys. własnych bankomatów, Bank Pekao - niewiele mniej. Szefowie obu banków będą mogli łoić konkurencyjne banki za dostęp do własnych sieci bankomatów, aż miło. Im więcej pieniędzy zażądają, tym więcej zarobią, a co ważniejsze - tym więcej krwi napsują konkurentom.
Ale też (prawdopodobnie) klienci tych banków będą musieli płacić prowizję od wyplat z bankomatów. Zależeć będzie od rachunku wyników jaki wywołają zmiany przepisów.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,13166167,Prowizje_za_wyplaty_z_bankomatow__Straca_klienci_malych.html#ixzz2HRiWtyA3
Obserwuj wątek
    • galazka20 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 09.01.13, 14:38
      I co z tego, że PKO ma 2,6 tys. własnych bankomatów. Jak przed każdym weekendem i po każdym weekendzie 1/4 z nich nie działa. Pracownicy oddziałów muszą tłumaczyć Klientom, że PKO BP ma jeszcze pieniądze i nie plajtuje. Wielu z Klientów nie mogąc wyciągnąc pieniędzy z bankomatu PKO płaci prowizje wyciągając w sąsiednich bankomatach konkurencji a do naszych oddziałów wracają by zamknąć rachunek.
      • skuter44 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 09.01.13, 17:31
        Skąd masz takie informacje ? Jeśli to miałoby być prawdą, to byłoby to smutne i przygnębiające. Pracownicy banku walczą o każdego nowego klienta a awarie bankomatów niweczą ten wysilek. -;)
      • ukryty_wafel Re: złoty interes dla potentatów bankowych 09.01.13, 18:09
        To nie jest prawda, ze nie działają po weekendzie. Po prostu kasę klienci wybrali i bankomat sie blokuje. Uszkodzenia, zaciecia zdarzaja sie wszedzie. Z danych jakie ja mialem z rok -dwa temu, w naszym Banku to naprawde awarie ma tylko 30-40 bankomatów w weekend. Nie mysle,,ze od roku czy dwoch sie pogorszyło....
        • skuter44 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 09.01.13, 18:17
          W moim mieście w ostatnich latach nie miałem przypadku by bankomat (jest 8) był nieczynny. Zdarza się natomiast brak 20-to złotówek. Dlatego pytałem o źródło informacji. dla kraju.
          • ukryty_wafel Re: złoty interes dla potentatów bankowych 09.01.13, 19:44
            Pamietam, jak dwa lata temu fala mrozów przyszła i wtedy zewnezne bankomaty pomarzły, ale podgrzano je ii chodziły jak zwykle. No coz, to maszyny, moga sie psuć, serwis w weekendu jest trudniejdostepny. Pocieszajace jest to, ze psują sie wszystkim, nie tylko nam :) bo inni maja te same albo podobne .... Ot i wszystko. Inna rzeczą jest to, jakie pomysły niektorzy maja, by sie do nich dostac....
        • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 09.01.13, 23:28
          ukryty_wafel napisał:

> To [b]nie jest prawda, ze nie działają[/b] po weekendzie. Po prostu kasę klienci wybra
          > li i [b]bankomat sie blokuje[/b].

Moim zdaniem zablokowany bankomat nie działa ale jak widać są różne poglądy... Niestety zablokowany bankomat po weekendzie to był dla mnie PKO-wski standard przez wiele lat i zmieniło się to tylko dlatego, że rano w poniedziałki już obok niego nie przechodzę ;) Zapytałem kiedyś dlaczego nie załadują w niego więcej kasy i dowiedziałem się, że technicznie to możliwe ale procedury nie pozwalają... Czy mam tu napisać co klient myśli o banku po takiej odpowiedzi? :D
          • ukryty_wafel Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 05:52
            troublemaker69 napisał:
            ].
            >
            > Moim zdaniem zablokowany bankomat nie działa ale jak widać są różne poglądy...

No tak, logicznie rzecz ujmując, to jak w samochodzie zabraknie benzyny, to samochód nie działa :) a jak benzyny doleją zacznie działać. Czuje sie jak ktos, kto tłumaczy blondynce, zasady działania samochodu. W pewnym sensie, mozna miec pretensje do kierowcy, ze nie zaatakował wiecej benzyny, ale.... Zaladowany na full samochód, ma prawo dluzej jeżdżąc spalić cały bak, a gdy okaże sie, ze w okolicy wszystkie stacje paliw sa zamknięte, to fakt, samochód nie działa.

> Niestety zablokowany bankomat po weekendzie to był dla mnie PKO-wski standard p
            > rzez wiele lat i zmieniło się to tylko dlatego, że rano w poniedziałki już obok
            > niego nie przechodzę ;)

Wiesz, faktycznie. A przechodzisz tez koło innych bankomatów innych bankow? Bo ja tak.
            I powiem Ci, a moze i zaskocze, ale w innych bankach maja podobnie, wiesz? W weekendy szczegolnie pod koniec soboty niektore "nie dzialaja". Sa takie, co nie dzialaja stale.
            Bo widzisz, niektore dzialaja, bo maja kilku klientów na dzien z racji wysokich prowizji za transakcje a małej ilości klientów sieci własnej. Imne sa postawione w takim miejscu, ze Klient rzadko tam pieniadze wybuera. One wtedy sie "psują" rzadziej. :)

>Zapytałem kiedyś dlaczego nie załadują w niego więcej
            > kasy i dowiedziałem się, że technicznie to możliwe ale procedury nie pozwalają.

No wlasnie. Istnieje cos takiego jak przepisy. A te przepisy określają ile mozna załadować do bankomatu. Moze od razu bym prosił, bez podawania szczegółów, bo to jednak wciaz poufne, ale z jakiegoś powodu mozna do bankomatu zaladowacntylko tyle. Odpowiem ci, ze te same przepisy obowiązują inne banki. Ich procedury tez sa podobne do naszych. Niestety w naszym banku my respektujemy prawo, w innych, nie chce wskazywać w ktorych, czasami z przepisami sa na bakier.

> .. Czy mam tu napisać co klient myśli o banku po takiej odpowiedzi? :D

Wiesz, mozesz napisac, mysli czesto bardzo źle. Wielu klientów majac do czynienia z pracownikami, ktorzy sa matolami (nie boje sie tego nazwać) maja o naszym Banku bardzo złe zdanie. Bo nasi pracownicy maja ego i samoocene jak stad do Meksyku, ale faktyczną wiedze o tym co dzieje sie w Banku to juz czasami marna. I jak Klient przychodzi z pretensja, to zamiast mu wytłumaczyć, podają durne tłumaczenie, ktore powoduje, ze jego frustracja przekazywana jest klientowi. A gdyby przekonac Klienta, ze nieczynny bankomat, to przypadłość innych bankow rowniez, nie tylko nasza, to klient nie odszedł był gdzie indziej, gdzie odkryje, ze po prostu w weekendy sie nie zasila, szczegolnie w niedziele. Bo przecież w niedziele to banki nie pracuja? A moze wiesz, kto w niedziele pracuje?
            • ukryty_wafel Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 10:02
              ukryty_wafel napisał:

> No wlasnie. Istnieje cos takiego jak przepisy. A te przepisy określają ile mozn
              > a załadować do bankomatu.

Tu się pomyliłem - sypie łeb popiołem - nie wiedziałem, że juz nie obowiązują przepisy, które nakładały na banki limity gotówki. Ale z tego co mi wiadomo, oddziały mają już swobodę w zasilaniu, więc czemu nie ładują wiecej jednostek? Przecież by to zmniejszało koszta?!
              Jeśli takie mamy procedury, to faktycznie powinno się je zmienić.
              >
              > > .. Czy mam tu napisać co klient myśli o banku po takiej odpowiedzi? :D

I taka jeszcze jedna refleksja, zastanawiam się, czemu niektórzy nasi koledzy, zamiast na spokojnie wytłumaczć Klientowi, od razu wyciągają sami ciężki kaliber i swoją frustracją w durny sposób zarażają Klientów. Czy to zemsta na Banku, czy odbieranie sobie samemu chleba?Samochody się psują - bo benzyny brakuje czy nawalił samochód? Czy pracownicy salonu wtedy obsrywają swoją firmę, markę czy starają się klientom wytłumaczyć i naprawić problem?

Bankomat jest nieczynny, bo się zepsuł czy zabrakło gotówki, bo np. 3 jednostki rozeszły sie w try miga? Nie mozna tego wyjasnić, rozżalonemu klientowi?

Ręce czasami opadają, co pracownicy mogą powiedzieć Klientom, zniechęcajac ich do wszystkiego. Naprawdę ja sam zaczynam się zastanawiać nad tym, czy sami sobie nie strzelamy w kolano...
              • galazka20 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 11:02
                Waflu zdejmij wreszcie różowe okulary i zmierz sie z prawdą. Nie jest trudno zapytać oddziały ile razy tłumaczą klientom dlaczego bankomaty nie działają przed i po weekendzie. Często same oddziały nie mają dostarczonych pieniędzy bo jakaś Pani lub Pan nie wysłał transportu. Najgorsze w tym wszystkim jest to że później nie ma winnych. Nie zadowolony Klient idzie do konkurencji. To są realia.Nie ma co zakłamywać rzeczywistości.Żadne reklamy Majewskiego nie pomogą, bo Kient do banku przychodzi zazwyczaj po gotówkę - nie żeby posłuchać tłumaczenia kasjerki dlaczego nie ma pieniędzy.
                • dragomir6 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 11:31
                  Chcę poruszyć jeszcze jeden aspekt - może dla innych nieistotny, ale mnie osobiście bardzo drażni. Oczywiście, tłumaczymy klientom, że bankomat nie ma gotówki itd. i zapraszamy do kasy, ale nie o to chodzi. Klienci, jak widzą "czerwony" ekran bankomatu to mają jedną odpowiedź - no tak znowu bankomat zepsuty - więc my cierpliwie tłumaczymy, że nie zepsuty, no bo to jednak jest różnica między zepsuciem, a brakiem pieniędzy. Więc może dałoby się to jakoś informatycznie załatwić, żeby w przypadku braku gotówki wyświetlał się jednak inny komunikat, niż w przypadku awarii. Co prawda nie zmieni to faktu, że bankomat nie działa i klienci i tak są niezadowoleni, że muszą iść do kasy, ale będzie rzetelna informacja, a i my nie będziemy musieli bez przerwy tłumaczyć, tłumaczyć i tłumaczyć.....
                  • ukryty_wafel Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 13:09
                    Słuchajcie, jak widać po wpisie o słusznej decyzji Pana Prezesa, te Forum zaczeto czytać. Myślę, że Twoja propozycja, skądinand słuszna trafi do kogo trzeba :)
                • ukryty_wafel Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 13:08
                  galazka20 napisała:

Witaj

> Waflu zdejmij wreszcie różowe okulary i zmierz sie z prawdą.

Powiem szczerze, że ja różowe okulary stłukłem wiele, wiele lat temu :)

> Nie jest trudno za
                  > pytać oddziały ile razy tłumaczą klientom dlaczego bankomaty nie działają przed
                  > i po weekendzie. Często same oddziały nie mają dostarczonych pieniędzy bo jaka
                  > ś Pani lub Pan nie wysłał transportu.

No to bardzo jest źle. Jakiś czas temu, jak widać po tym watku coś tam wiedziałem i myslałem, że w dobie walki o klienta, o większe zyski i zmniejszanie kosztów, ktos wreeszcie wpadł, że lepiej zasilać większą kwotą niż często. Jak napisałem w watku CZG - widać, że tam dzieje się źle.

> Najgorsze w tym wszystkim jest to że późn
                  > iej nie ma winnych. Nie zadowolony Klient idzie do konkurencji. To są realia.

Ja wiem gałązka - ale czemu pracownicy nie powiedzą Klientowi to tak, aby to przełkną a nie od razu wskazując winnych i cały Bank. Wiem, że w innych Bankach to też się zdarza. Nie sądzę, by to była tylko nasza przypadłość.

Wiesz, ja jakoś nie miałem tego pecha, to znaczy, ja trafiam na puste bankomaty konkurencji Banku, w naszym Banku jeszcze ani razu nie zdażyło mi sie, abym trafił na nieczynny bankomat. A mam konto w innym banku a wyjmuje z bankomatu u nas. Nie płacąc za to prowizji :)
                  • racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 13:21
                    ukryty_wafel napisał:

> No to bardzo jest źle. Jakiś czas temu, jak widać po tym watku coś tam wiedział
                    > em i myslałem, że w dobie walki o klienta, o większe zyski i zmniejszanie koszt
                    > ów, ktos wreeszcie wpadł, że lepiej zasilać większą kwotą niż często. Jak napis
                    > ałem w watku CZG - widać, że tam dzieje się źle.

W tym przypadku znaczenie ma także kwestia kosztu pieniądza. Pieniądz leżący w bankomacie na siebie nie zarabia, więc trzeba dokładnie wyliczyć w jakiej wysokości bankomaty zasilać by z jednej strony klienci mieli dostęp do gotówki, a z drugiej zbyt dużo pieniądzy nie leżało darmo. W każdym banku (sprawdz u nas :)) te kwestie to jednak sprawy bardzo poufne i sugerowałbym, aby za daleko w szczegóły tu nie wchodzić.
            • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 13:17
              ukryty_wafel napisał:

> No tak, logicznie rzecz ujmując, to jak w samochodzie zabraknie benzyny, to sam
              > ochód nie działa :) a jak benzyny doleją zacznie działać. Czuje sie jak ktos, k
              > to tłumaczy blondynce, zasady działania samochodu. W pewnym sensie, mozna miec
              > pretensje do kierowcy, ze nie zaatakował wiecej benzyny, ale.... Zaladowany na
              > full samochód, ma prawo dluzej jeżdżąc spalić cały bak, a gdy okaże sie, ze w o
              > kolicy wszystkie stacje paliw sa zamknięte, to fakt, samochód nie działa.

Napisałem, że są różne poglądy... Jak kierowca autobusu nie zatankuje to dla pasażera autobus nie działa bo nie może z niego skorzystać. Jak dodatkowo kierowca powie klientowi, że skończył mu się limit na paliwo zostanie słusznie uznany za idiotę... Dla ułatwienia "kierowca" to bank a niedoszły pasażer to ja i nie ma tu znaczenia czy jestem blondynką ;)

> Wiesz, faktycznie. A przechodzisz tez koło innych bankomatów innych bankow? Bo
              > ja tak.

Przechodziłem i zazdrościłem ich klientom. Na tej samej ulicy mijałem chyba z 8 obcych, czynnych bankomatów. Musiałem założyć konto w innym banku żeby nie płacić gigantycznej prowizji w PKO (3%) za wypłatę z obcych bankomatów. Z moją nową kartą mogłem swobodnie wybierać bankomat i wypłacać kasę w poniedziałki.
              • racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 13:37
                troublemaker69 napisał:

> Przechodziłem i zazdrościłem ich klientom. Na tej samej ulicy mijałem chyba z 8
                > obcych, czynnych bankomatów. Musiałem założyć konto w innym banku żeby nie pła
                > cić gigantycznej prowizji w PKO (3%) za wypłatę z obcych bankomatów. Z moją now
                > ą kartą mogłem swobodnie wybierać bankomat i wypłacać kasę w poniedziałki.

Trochę sie pospieszyłeś. Zgodnie z Taryfą prowizji i opłat opłata za wypłatę gotówki w bankomatach innych niż PKO Banku Polskiego SA wynosi 0 zł dla wszystkich kont za wyjątkiem PKO Konto za Zero :)
                • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 14:19
                  > Trochę sie pospieszyłeś. Zgodnie z Taryfą prowizji i opłat opłata za wypłatę go
                  > tówki w bankomatach innych niż PKO Banku Polskiego SA wynosi 0 zł dla wszystkic
                  > h kont za wyjątkiem PKO Konto za Zero :)

Sprawdziłem taryfę przed napisaniem :) a to o czym piszę było przed Majewskim. Za wyjątkiem PKO Konto za Zero i [b]starszych[/b]. Wielu klientów takie ma... Tam jest wciąż 3% nie mniej niż 5 PLN. To bardzo dużo. Dodaj jeszcze kiedy nareszcie wprowadzono te konta z wypłatą za zero to wszyscy się pośmiejemy. Nawet w Inteligo od lat było 4 PLN a teraz chyba 5 PLN (lub 0)
                  • racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 14:29
                    troublemaker69 napisał:

> Sprawdziłem taryfę przed napisaniem :) a to o czym piszę było przed Majewskim.
                    > Za wyjątkiem PKO Konto za Zero i [b]starszych[/b]. Wielu klientów takie ma... T
                    > am jest wciąż 3% nie mniej niż 5 PLN. To bardzo dużo. Dodaj jeszcze kiedy nares
                    > zcie wprowadzono te konta z wypłatą za zero to wszyscy się pośmiejemy. Nawet w
                    > Inteligo od lat było 4 PLN a teraz chyba 5 PLN (lub 0)

Pospieszyłeś się z otwarciem rachunku w innym banku :).
                    Teraz już jest po Majewskim, albo w trakcie Majewskiego :), więc to jest punkt odniesienia dla klienta. Cóż z tego, że wiele osób ma konta, o których piszesz. Wiedząc ile kosztują operacje na takich kontach z jakichś powodów je wybrali.
                    A to, że bank pobiera opłaty za różne czynności to zaleta nie wada. W końcu jesteśmy od zarabiania pieniędzy. Na koniec dnia zgadzać się musi rachunek ekonomiczny - przychody były wyższe niż związane z nimi koszty.
                    • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 15:13
                      racjonalny0880 napisał:

> Pospieszyłeś się z otwarciem rachunku w innym banku :)

Zapewniam Cię, że nie :) Przede wszystkim PKO bardzo spóźniło się ze swoją wspaniałą ofertą i wcale nie jest ona tak wspaniała.

>[b]Cóż z tego, że wiele osób ma konta, o których piszesz[/b].
                      > Wiedząc ile kosztują operacje na takich kontach z jakichś powodów je wybrali.

Pierwsze zdanie... Czy to jest zgodne z polityką banku wobec starych wiernych klientów? ;) Wybrali je bardzo dawno a wiedząc, że taryfy się zmieniają liczyli na to, że ceny będą zawsze konkurencyjne i mocno się zawiedli :)

• racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 15:45
                        troublemaker69 napisał:

> Zapewniam Cię, że nie :) Przede wszystkim PKO bardzo spóźniło się ze swoją wspa
                        > niałą ofertą i wcale nie jest ona tak wspaniała.

Coroczne wyniki banku wskazują co coś zupełnie przeciwnego :). Gdyby oferta nie była wspaniała klienci nie chcieli by z niej korzystać, a bank nie osiągałby coraz lepszych wyników finansowych.

> Pierwsze zdanie... Czy to jest zgodne z polityką banku wobec starych wiernych k
                        > lientów? ;) Wybrali je bardzo dawno a wiedząc, że taryfy się zmieniają liczyli
                        > na to, że ceny będą zawsze konkurencyjne i mocno się zawiedli :)

Wszyscy klienci, także związani z PKO BP od wielu lat, mogli i mogą przekształcić swoje konta na takie, które najlepiej odpowiadają ich preferencjom, zarówno cenowym, jak i funkcjonalnym. Nowa oferta banku była więc nie tylko dla nowych klientów, ale [b]w takim samym stopniu dla tych najwierniejszych[/b].
                        Nie zawsze i nie wszystkie banki adresują nową ofertę dla dotychczasowych klientów. Często zdarza sie tak, że znowej oferty mogą skorzystać tylko nowi klienci :).
                        Preferencje klientów widoczne były w szczególności wtedy, gdy w najlepsze trwał kryzys finansowy i rozważano różne scenariusze z problemami banków włącznie. Wtedy okazało się, że o wyborze banku nie decyduje jedynie jakość oferty i cennik, ale w dużej mierze także stabilność i pewność funkcjonowania :), a nie tylko ile trzeba zapłacic za transakcję w obcym bankomacie ;)
                        • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 16:18
                          racjonalny0880 napisał:

> Wszyscy klienci, także związani z PKO BP od wielu lat, mogli i mogą przekształc
                          > ić swoje konta na takie, które najlepiej odpowiadają ich preferencjom, zarówno
                          > cenowym, jak i funkcjonalnym. Nowa oferta banku była więc nie tylko dla nowych
                          > klientów, ale [b]w takim samym stopniu dla tych najwierniejszych[/b].

Nie w takim samym, najwierniejsi musieli zapłacić za przekształcenie (za zero) dlatego tego nie zrobiłem.
                          Wszyscy mogą... Tylko teoretycznie. Ciekawe co by było gdyby tak wszyscy nagle przyszli podpisać nowe umowy :D Bank o tym wie i ciągnie ile się da :)

> Preferencje klientów widoczne były w szczególności wtedy, gdy w najlepsze trwał
                          > kryzys finansowy i rozważano różne scenariusze z problemami banków włącznie. W
                          > tedy okazało się, [b]że o wyborze banku nie decyduje jedynie jakość oferty i cenni
                          > k[/b], ale w dużej mierze także stabilność i pewność funkcjonowania :), a nie tylko
                          > ile trzeba zapłacic za transakcję w obcym bankomacie ;)

Oczywiście że jakość oferty nie, to wiem. :D
                          • racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 16:37
                            troublemaker69 napisał:

> Nie w takim samym, najwierniejsi musieli zapłacić za przekształcenie (za zero)
                            > dlatego tego nie zrobiłem.

Nie pamiętam takiej opłaty. Ale może po prostu nie potrafię tego sprawdzić. Ja przed podjęciem decyzji robię rachunek ekonomiczny. Patrzę ile mnie konto kosztuje i porównuję to z opłatą (jeśli taka jest) za przekształcenie konta.

> Wszyscy mogą... Tylko teoretycznie.

Nie tylko teoretycznie, ale także praktycznie.

>Ciekawe co by było gdyby tak wszyscy nagle
                            > przyszli podpisać nowe umowy :D Bank o tym wie i ciągnie ile się da :)

"Ciągnie ile się da"? Raczej zarabia, czyli postepuje nomen omen racjonaknie. A co jest złego w zarabianiu pieniędzy? Przecież wszyscy to robimy :)

> Oczywiście że jakość oferty nie, to wiem. :D

I jakość oferty i cena i zaufanie i parę innych rzeczy też. To nie są wybory 0-1 :)
                            • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 17:12
                              racjonalny0880 napisał:

> Nie pamiętam takiej opłaty

Zauważyłem :)

>Ja
                              > przed podjęciem decyzji robię rachunek ekonomiczny. Patrzę ile mnie konto koszt
                              > uje i porównuję to z opłatą (jeśli taka jest) za przekształcenie konta.

Ja też :) Dlatego szukałem rachunku poza PKO.

> > Wszyscy mogą... Tylko teoretycznie.
                              >
                              > Nie tylko teoretycznie, ale także praktycznie.

Ty podobno racjonalny jesteś? ;) Wiesz ilu klientów ma rachunki? Każdy może zmienić umowę ale w praktyce to się nie wydarzy. Wyobraź sobie te kolejki ;) Myślę, że bank nawet nie przewiduje takiej możliwości.

> "Ciągnie ile się da"? Raczej zarabia, czyli postepuje nomen omen racjonaknie. A
                              > co jest złego w zarabianiu pieniędzy? Przecież wszyscy to robimy :)

W zarabianiu pieniędzy? Ależ nic złego :) Oczywiście że PKO postępuje racjonalnie, nawet racjonalniej niż inne banki :D Po co atrakcyjna oferta jak ma się tylu starych klientów którzy jeszcze z różnych (poza "atrakcyjnością" oferty) powodów tu wytrzymują :D
                              • racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 19:33
                                troublemaker69 napisał:

> Zauważyłem :)

Dziekuję za współpracę. Co dwie głowy, to nie jedna :). Dalej nie wiem gdzie znalazłeś taką opłatę.

> Ja też :) Dlatego szukałem rachunku poza PKO.

Wróć. Ofertę mamy coraz lepszą. A i byłbym zapomniał. Zdradź metodę jaką wyceniałeś standing finansowy analizowanych banków :).

> Ty podobno racjonalny jesteś? ;)

Jestem. Przynajmniej jak na swój nick patrzę, to tak myślę ;). No i dlatego właśnie dalej jestem klientem PKO BP.

>Wiesz ilu klientów ma rachunki?

Wiem. Będzie tego ponad 6 mln. Nikt w Polsce więcej nie ma :).

>Każdy może zmi
                                > enić umowę ale w praktyce to się nie wydarzy.

Skoro każdy może, to i w praktyce może się to wydarzyć. Jest to więc praktycznie możliwe :)

>Wyobraź sobie te kolejki ;)

Już i tak wszyscy się skarżą na rzekome kolejki w PKO BP. Nieżyczliwi nie zauważą różnicy :)

>Myślę
                                > , że bank nawet nie przewiduje takiej możliwości.

Po co miałby to robić ?

>Po co atrakcyjna oferta jak ma się tyl
                                > u starych klientów którzy jeszcze z różnych (poza "atrakcyjnością" oferty) powo
                                > dów tu wytrzymują :D

I oferta atrakcyjna i ceny nie najgorsze, a do tego jeszcze ta pewność i zaufanie. Nic dziwnego, że dotychczasowi klienci dalej nam ufają, a i nowi przekanują się, że to już inne PKO niż kiedyś :). Skąd inaczej wzięłoby się te 6 milionów klientów :).
                                • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 21:09
                                  racjonalny0880 napisał:

> Dziekuję za współpracę. Co dwie głowy, to nie jedna :). Dalej nie wiem gdzie zn
                                  > alazłeś taką opłatę.

Pewnie dobrze ukryta bo to wstyd ;) Na pewno była.

> Wróć. Ofertę mamy coraz lepszą. A i byłbym zapomniał. Zdradź metodę jaką wyceni
                                  > ałeś standing finansowy analizowanych banków :)

Coraz lepszą to za mało. Wrócę jak będzie istotnie lepsza ;) Standing finansowy? Nie za dużo wymagasz od przeciętnych klientów? :)

> Wiem. Będzie tego ponad 6 mln. Nikt w Polsce więcej nie ma :)

Ok. i niech teraz pojawią się wszyscy w pierwszym miesiącu nowej oferty żeby podpisać umowę. PKO da radę? Dlatego to tylko teoretyczna możliwość ;)

> >Myślę
                                  > > , że bank nawet nie przewiduje takiej możliwości.
                                  >
                                  > Po co miałby to robić ?

No właśnie nie musi bo to tylko teoretyczna możliwość:)

>Nic dziwnego, że dotychczasowi klienci dalej nam ufają

Bo wielu z nich ciągle jeszcze uważa, że państwowy to lepszy? Oby to nie było to bo ich jest coraz mniej...

• dragomir6 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 21:29
                                    Czy wy ciągle mówicie o opłacie 50 zł za przekształcenie superkonta na konto za zero z zachowaniem numeru rachunku? przecież jest normalnie w taryfie - Dział I Rachunki złotowe i walutowe, rozdział 1- zaraz w punkcie 1- szym -www.pkobp.pl/oplaty-i-prowizje/uslugi-dla-osob-fizycznych/czesc-i-uslugi-oferowane-osobom-fizycznym/dzial-i-rachunki-zlotowe-i-walutowe/
                                    • szar_amysz Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 00:41
                                      dragomir6 napisała:

> Czy wy ciągle mówicie o opłacie 50 zł za przekształcenie superkonta na konto za zero z zachowaniem numeru rachunku? przecież
                                      jest normalnie w taryfie - Dział I Rachunki złotowe i walutowe, rozdział 1- zaraz w punkcie 1- szym -

Tak mi sie wydaje Dragomir, ze Panowie tu mowia o tej wlasnie oplacie.. Ale mozna przeciez zamknac konto otworzyc nowe, z nowym numerem rachunku i juz tej oplaty nie ma, wiec w czym problem??
                                • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 10.01.13, 21:23
                                  @racjonalny0880

3 minuty szukałem :)
                                  [url=http://www.pkobp.pl/media_files/7097a284-4d27-4611-9674-2cb8f48b524a.pdf]Taryfa[/url]
                                  str. 12
                                  Otwarcie nowego rachunku z zachowaniem numeru. Czyli w praktyce zmiana taryfy... 50 PLN.

• szar_amysz Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 00:53
                                    troublemaker69 napisał:

>Bo wielu z nich ciągle jeszcze uważa, że państwowy to lepszy? Oby to nie było to bo ich jest coraz mniej...

Pewnie, ze nie tylko to.. Rowniez i to ze najwiekszy, stabilny, bezpieczny.. I to bedzie coraz bardziej w cenie Troublemakerze69.
                                    Standing finansowy Bank PKO BP ma bardzo wysoki (jak na moje "chlopskie"oko, bo najpierw musialam wyczytac co to jest ;)). Ale na to juz musi sie wypowiedziec fachowiec :)

A bankomaty? Ja uwazam, ze ich "psucie sie " (w sensie braku gotowki w weekend) czy awarii w niczym nie odbiega od innych bankow. Z pewnych wzgledow rowniez jestem klientem innego Banku - wcale nie tak rzadko "odbijam sie od nie dzialajacego bankomatu..
                                    Pozdrawiam
                                    • skuter44 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 01:54
                                      Właśnie. Jak faktycznie jest z tymi kolejkami ? Jeśli piszemy, że jest postęp , może by ten fakt jakoś udokumentować ? Jesli to nie jest tajemnicą firmy.
                                      • skuter44 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 10:12
                                        racjonalny880 odpowiada przedmówcy:

Już i tak wszyscy się skarżą na rzekome kolejki w PKO BP. Nieżyczliwi nie zauważą różnicy .

Dlatego ponownie pytam, z nadzieją, że że kolejki w PKO BP są coraz krótsze. W swoim oddziale jak tego nie widzę. Pytanie:
                                        Jak faktycznie jest z tymi kolejkami ? Jeśli piszemy, że jest postęp , może by ten fakt jakoś udokumentować ? Jesli to nie jest tajemnicą firmy.

• troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 11:25
                                      szar_amysz napisała:

> >Bo wielu z nich ciągle jeszcze uważa, że państwowy to lepszy? Oby to nie b
                                      > yło to bo ich jest coraz mniej...
                                      >
                                      > Pewnie, ze nie tylko to.. Rowniez i to ze najwiekszy, stabilny, bezpieczny.. I
                                      > to bedzie coraz bardziej w cenie Troublemakerze69.

Największe też upadają... ;) Ale dlaczego stabilny i bezpieczny? Właśnie myślę, że dla wielu starszych klientów dlatego, że państwowy i to [b]teraz[/b] jest w cenie. Trochę w tym pomaga kryzys ale PKO nie może liczyć na to, że kryzys będzie trwał wiecznie ;) Myślę, że w normalnej sytuacji ludzie będą mieć kilka całkiem przyzwoitych banków do wyboru i nie wybiorą drogiego PKO.

> A bankomaty? Ja uwazam, ze ich "psucie sie " (w sensie braku gotowki w weekend)
                                      > czy awarii w niczym nie odbiega od innych bankow.

To nie tylko weekendy. W małych "wakacyjnych" miejscowościach bankomaty nie działają dużo częściej. Trzeba czasem nieźle zapolować i odstać swoje w kolejce. Popularność? Trzeba się cieszyć? Nie, to prowizje za wypłaty z obcych np. 15 PLN za 500 PLN... Jakby było mniej to ludzie korzystaliby z innych a te 3% to niestety ostre przegięcie w dzisiejszych warunkach.

Najbardziej śmieszy mnie to, że największą konkurencję dla swoich słabych rachunków PKO samo kiedyś przygarnęło i mam wrażenie, że teraz próbuje to ukryć ;) Myślę o Inteligo oczywiście. Wprawdzie "tylko" internetowy ale ceny, warunki, funkcjonalność pozostawiają daleeeko w tyle PKO-wskie ;)
                                      • szar_amysz Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 14:39
                                        troublemaker69 napisał:

> Największe też upadają... ;)

Owszem - historia zna takie przypadki np. pamietny Lehman Brothers...

Ale dlaczego stabilny i bezpieczny? Właśnie myślę,
                                        > że dla wielu starszych klientów dlatego, że państwowy i to [b]teraz[/b] jest w
                                        > cenie. Trochę w tym pomaga kryzys ale PKO nie może liczyć na to, że kryzys będ
                                        > zie trwał wiecznie ;) Myślę, że w normalnej sytuacji ludzie będą mieć kilka cał
                                        > kiem przyzwoitych banków do wyboru i nie wybiorą drogiego PKO.

Skad takie prognozy Troublemakerze69? Pozyjemy zobaczymy.. W tym roku bedzie pare zmian - w tabelach oplat i prowizji tj. zapowiedziane podwyzki cen naszej konkurencji, zmiana w ustawie o uslugach platniczych co daje przewage Bankowi jako jednemu z najwiekszych właścicieli sieci bankomatów...Moze byc naprawde zaskakujaco :)

> To nie tylko weekendy. W małych "wakacyjnych" miejscowościach bankomaty nie dzi
                                        > ałają dużo częściej. Trzeba czasem nieźle zapolować i odstać swoje w kolejce

Nie wypowiem sie, bo nie mam takich doswiadczen.. Mialam chyba jakies szczescie, ale tu akurat nie narzekalam ;)
                                        • skuter44 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 15:00
                                          W wątku jest informacja (na początek) o dobrej sytuacji finansowej banków ,PeKaO i PKO BP, posiadajacych duze ilości wlasnych bankomatów. Na ten temat -faktycznie - nie ma co dyskutować. Co najwyzej mozemy sie cieszyć, że o kilka setk milionów zł powiekszy sie zysk naszego banku.
                                          Przy okazji wywiazala się ciekawa dyskusja na temat bankomatów i produktów PKO BP.

Ja uważam, że teraz temu bankowi mało który bank dorówna. Z chwilą uruchomienia opcji iPKO mam dostęp dobry do konta (bez kolejek), mogę też korzystać z wszystkich placówek w kraju, - bo w przyapadku awarii bankomatu czy zablokowania sobie konta interentowego idę do oddziału i otrzymuję pomoc, bank oferuje niezłe ceny usług. Tego nie miałem w Inteligo.
                                          Mamy więc obok tradycji (dla nieobrotnych emerytów) też innowacyjność PKO BP (opcje interentową, karty dotykowe, szybkie przelewy, Western Union,....
                                          Oby tak dalej, nie narzekam.
                                          • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 16:31
                                            skuter44 napisał:

> Ja uważam, że teraz temu bankowi mało który bank dorówna. Z chwilą uruchomieni
                                            > a opcji iPKO mam dostęp dobry do konta (bez kolejek), mogę też korzystać z wsz
                                            > ystkich placówek w kraju, - bo w przyapadku awarii bankomatu czy zablokowania
                                            > sobie konta interentowego idę do oddziału i otrzymuję pomoc,[b] bank oferuje n
                                            > iezłe ceny usług. Tego nie miałem w Inteligo.[/b]

W Inteligo możesz mieć jednocześnie 2 aktywne karty debetowe do jednego rachunku. Jedna PayPass a drugą od zawsze mogłem płacić w necie (prawie 10 lat)... Jak Ci jedną zeżre bankomat zostaje druga czyli bez pieniędzy nie zostaniesz ;) Pomoc jest telefoniczna a i w oddziale na pewno otrzymasz jakieś info. W Inteligo sam ustalasz sobie limity na kartach i zmieniasz pin-y. Po każdej transakcji (bankomat, zakupy) natychmiast dostajesz maila (lub sms ale płatny) z potwierdzeniem. Pełna kontrola :) Bez tego nie wyobrażam już sobie rachunku. Pod względem opłat Inteligo miażdży każdy PKO-wski rachunek (chyba, że coś przeoczyłem). iPKO powoli przejmuje rozwiązania z Inteligo ale jeszcze dużo brakuje. Dowodem na to, że jest lepsze jest sam fakt że Inteligo się rozwija pomimo dziwnego traktowania przez PKO... No cóż świetny produkt sam się sprzedaje, byle jaki muszą sprzedawać brzydcy faceci w sukienkach ;)
                                            • skuter44 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 16:54
                                              Troublemarkerze. Są plusy i minusy. Zrezygnowałem z Inteligo. Na co emerytowi tyle kart. Info w oddziale (dot.Inteligo) żadne . Mnie chodzi o dostęp podwójny do pieniędzy. W iPKO - wada, brakuje mi tych maili po operacji kupna, nieraz szybciej otrzymywałem mail niż paragon. Nech iPKO i Inteligo rozwijają swoje usługi. Wreszcie siłą 2 banków elektronicznych
                                              możemy konkurować z mBankiem. Był okres, że mBank miał 2,5 mln klientów i szybko rozwijał
                                              swoje usługi ( wtedy ubolewałem , krytykowałem, wnioskowałe o dostęp w oddzialach) a teraz co mamy .... mamy przewagę nad mBankiem, który jest krytykowny w sieci. Nie wiem jaki jest aktualny stan i rozwój liczby klientów w tych 3 bankach. Ale uważam, że nie jest u nas tak źle.
                                              • galazka20 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 13.01.13, 21:39
                                                Co z tego skuter44, że bank ma przewagę nad mbankiem, jezeli klienci PKO nie mogą skorzystać z własnej sieci bankomatów. Przykład nie działających bankomatów był ubiegły piątek a jutro będzie znów to samo. Powtarza się co weekend. Jak długo można mówić Klientom że to awaria urządzenia i ich okłamywać. Wstyd jest powiedzieć że w urządzeniach największego banku w Polsce nie ma pieniędzy
                                                • ukryty_wafel Re: złoty interes dla potentatów bankowych 13.01.13, 22:17
                                                  Nie rob z tego dramatu. Wiekszosc bankomatów działa. Jesli z tego powodu kts od razu zmienia bank, to ma do tego prawo.
                                                • skuter44 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 14.01.13, 01:55
                                                  Jeśli piszesz o całej Polsce , masz na to liczby i ocenę sytuacji (tej wielkiej awaryjności i "wielkiej pustki " ) w naszych bankomatach w weekend i z tych danych Twój alarm to chwała Ci. Problem wyjaśniał nam Wafel pisząc, że w skali banku liczba niedostępnych bankomatów , tych uszkodzonych i niedostatecznie zasilonych, jest mała.
                                                  Moje wątpliwości, że alarm jest przedwczesny biorą sięz tego, że Twój problem nie jest moim problemem (w moim grajdole), że ostatnio nie podnoszą go media i nie widzę dyskusji na forach ekonomicznych.
                                                  A swoją drogą mile wspominam czas jak w połowie lat dziewięćdziesiątych w otwieranej ekspozyturze uruchamiany był jeden z pierwszych we wschodniej Polsce bankomatów. Obecny
                                                  na otwarciu ówczesny przedstawiciel ROD miał mieszane uczucia - oficjalnie był dumny, że bankomat ten jest w regionie ale też jakiś smutny z tego powodu, że ma to miejsce u nas a nie w siedzibie regionu. Pamiętam jak dbaliśmy bardzo by bankomaty były sprawne , napełnione, by miały niskie nominały. Interwencje serwisu były szybkie.
                                                  Teraz bym zadał retoryczne pytanie. Czy przypadkiem centralizacja zarządzania bankomatami
                                                  (odsunięcie od sprawy oddziałów) i zlecenie zasilania bankomatom firmom zewnętrznym nie jest powodem dyskusji prowadzonej na forum, na ten temat ?
                                                  • galazka20 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 16.01.13, 15:30
                                                    Podajmy może ile było niedostępnych bankomatów przed i po ostatnim weekendzie. Nie trzymajmy tego w tajemnicy. Jak dla mnie pozbycie się bankomatu przez oddział ułatwia tylko pracę. Oddział skupia się na najważniejszej rzeczy - sprzedaży. Nie nazywajmy tego co ostatnio się dzieje z bankomatami centralizacją. To jest pseudocentralizacja. Jak widać jedne regiony wyrywają innym bankomaty i z centralizacją nie ma to nic wspólnego. Dobrze, ze coraz bardziej otwarcie mówi się o istniejącym bałaganie z bankomatami. Oddziały są już bezsilne. Nie mają nawet komu poskarżyć się
                                        • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 15:00
                                          szar_amysz napisała:

> Skad takie prognozy Troublemakerze69? Pozyjemy zobaczymy..

Prognozy? Które? Że będzie normalnie? Wierzę w to ;)

> Nie wypowiem sie, bo nie mam takich doswiadczen.. Mialam chyba jakies szczescie
                                          > , ale tu akurat nie narzekalam ;)

Może nigdy nie byłaś we Władysławowie albo w Międzyzdrojach w lecie? :D
                                  • racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 08:25
                                    troublemaker69 napisał:

> @racjonalny0880
                                    >
                                    > 3 minuty szukałem :)
                                    > [url=http://www.pkobp.pl/media_files/7097a284-4d27-4611-9674-2cb8f48b524a.pdf]T
                                    > aryfa[/url]
                                    > str. 12
                                    > Otwarcie nowego rachunku z zachowaniem numeru. Czyli w praktyce zmiana taryfy..
                                    > . 50 PLN.
                                    >
                                    Dziekuję :). Mnie się nie udało. Podtrzymują, że co dwie głowy to nie jedna :). Oczywiście otwarcie nowego rachunku bez zachowania numeru jest za 0 zł ;).
                                    • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 10:49
                                      racjonalny0880 napisał

> Oczywiście otwarcie nowego rachunku bez zachowania numeru jest za 0 zł ;).

Oczywiście, oczywiście ;) Tylko, że muszę jeszcze zamknać stary i poinformować o nim gdzie trzeba. Dla mnie taka tam niedogodność a bank i tak nie dostaje swoich 50 PLN. Pytam jaki to ma sens? Tylko jeden. Wnerwić "starego" klienta i zniechęcić go do zakładania konta. Coś w stylu: Koleś nie zawracaj nam *** bo to nie dla Ciebie. Więc przyjmując to do wiadomości mówię żegnaj...
                                      Chociaż... Może tajemnica tkwi w tym utrzymaniu numeru? Może założenie nowego rachunku z tym samym numerem jest takie trudne i wymaga większych nakładów pracy niż otwarcie nowego, przelanie środków i zamknięcie starego? Przekonaj mnie, że tak właśnie jest ;)

• racjonalny0880 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 11:10
                                        troublemaker69 napisał:

> racjonalny0880 napisał
                                        >

> Oczywiście, oczywiście ;) Tylko, że muszę jeszcze zamknać stary i poinformować
                                        > o nim gdzie trzeba. Dla mnie taka tam niedogodność a bank i tak nie dostaje swo
                                        > ich 50 PLN. Pytam jaki to ma sens? Tylko jeden. Wnerwić "starego" klienta i zni
                                        > echęcić go do zakładania konta. Coś w stylu: Koleś nie zawracaj nam *** bo to n
                                        > ie dla Ciebie. Więc przyjmując to do wiadomości mówię żegnaj...

Więc i tak musiałeś zamknąć rachunek w PKO BP, otworzyć go w innym banku i poinformować o nim gdzie trzeba :).

> Chociaż... Może tajemnica tkwi w tym utrzymaniu numeru? Może założenie nowego r
                                        > achunku z tym samym numerem jest takie trudne i wymaga większych nakładów pracy
                                        > niż otwarcie nowego, przelanie środków i zamknięcie starego? Przekonaj mnie, ż
                                        > e tak właśnie jest ;)
                                        >
                                        Nie dasz się przekonać. Zmieniłeś już bank. Przekształcając rachunek w PKO BP już miałbyś nadwyżkę zaoszczędzinych opłat nad kosztem przekształcenia :). Więc nie o tę opłatę musiało Ci chodzić.

Na tym polega konkurencja w biznesie - a klient ma wybór i swobodę decyzji. Może kiedyś do nas wrócisz. Zapraszamy :).
                                        • troublemaker69 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 11:34
                                          racjonalny0880 napisał:

> Więc i tak musiałeś zamknąć rachunek w PKO BP, otworzyć go w innym banku i poin
                                          > formować o nim gdzie trzeba :)

Tak ale wybrałem lepszą ofertę i to PKO mnie do tego skłoniło :)

> Nie dasz się przekonać.

Oczywiście, że nie dam bo wiem jak działa system i co jest łatwiejsze do zrobienia, zmiana taryfy czy zabawa w otwieramy-zamykamy ;)

>Więc
                                          > nie o tę opłatę musiało Ci chodzić

Ta opłata pokazała jak bank mnie traktuje...

• galazka20 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 11.01.13, 14:48
                                            Z moich obserwacji coraz więcej klientów odchodzi z banku. Właśnie jedną z przyczyn są nie działające bankomaty. Skargi klientów skupiają się niestety jak zawsze na pracownikach oddziałów. Do tego dochodzą jeszcze notoryczne przypadki nie dostarczenia pieniedzy i oddział musi tlumaczyć klientom że ma np.awarię systemu. Sygnałow od oddziałów nikt nie słucha
                                            • galazka20 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 14.02.13, 16:22
                                              Nie spodziewałam się wielkich zmian w działaniu bankomatów ale spodziewałam się choć małej poprawy sytuacji. Miałam nadzieję na reakcje ze strony decydentów z Warszawy. Był kolejny weekend i znów nie działały bankomaty. Dochodzę do wniosku że w tym banku nikomu nie zależy już na klientach a pracownicy odpowiedzialni za bankomaty mają to gdzieś
                                              • galazka20 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 28.06.13, 16:00
                                                Jest szansa na jakąkolwiek poprawę dostępności bankomatów PKO?
                                                • margreg1 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 29.06.13, 23:43
                                                  To jest pytanie o całą sieć bankomatów banku czy tylko o 1 sztukę w 1 oddziale?
                                                  • meritt16 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 30.06.13, 19:50
                                                    Podajmy może ile było niedostępnych bankomatów przed i po ostatnim weekendzie. Nie trzymajmy tego w tajemnicy. Jak dla mnie pozbycie się bankomatu przez oddział ułatwia tylko pracę. Oddział skupia się na najważniejszej rzeczy - sprzedaży. Nie nazywajmy tego co ostatnio się dzieje z bankomatami centralizacją. To jest pseudocentralizacja. Jak widać jedne regiony wyrywają innym bankomaty i z centralizacją nie ma to nic wspólnego. Dobrze, ze coraz bardziej otwarcie mówi się o istniejącym bałaganie z bankomatami. Oddziały są już bezsilne. Nie mają nawet komu poskarżyć się
                                                  • bmajster Re: złoty interes dla potentatów bankowych 30.06.13, 22:24
                                                    Ja powtórzę raz jeszcze - CZG odpowiedzialne za bankomaty to tzw. ciepłe posadki, Państwo w Państwie. Okopani na stanowiskach czekają na lepsze czasy. Nie ma co liczyć na zmiany na lepsze. Od lat nic tam nie zmienia się. Te same twarze, ta sama mentalność. Czas zatrzymał się w CZG w latach 70-tych. Aby do wypłaty. I żaden zarząd nie ma, nie miał i nie będzie miał odwagi zrobić tam porządku
                                                • maszt2 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 30.06.13, 22:24
                                                  Nie sądzę - bo ci którzy je ładują mają to w nosie.Im więcej stojących - tym więcej podjazdów a z tego mają dodatkowe pieniądze.
                                                  • meritt16 Re: złoty interes dla potentatów bankowych 30.06.13, 22:30
                                                    maszt2 napisała:

> Nie sądzę - bo ci którzy je ładują mają to w nosie.Im więcej stojących - tym wi
                                                    > ęcej podjazdów a z tego mają dodatkowe pieniądze.

Przez ostatni rok bank aktywnie zabiegał o odświeżenie swojej marki i umocnienie pozycji wśród młodego pokolenia klientów. Działania przyniosły efekt - bank przestał tracić klientów, a nawet zaczął podbierać ich konkurencji. Umocnił swoją pozycję w miastach i dotarł do szkół wprowadzając nowe, internetowe SKO. Teraz ma szansę zdobyć szturmem mniejsze miejscowości. Jeśli dojdzie do zawarcia umowy, najprawdopodobniej w ofercie banku pojawią się produkty profilowane pod nowy segment klientów. Jak donosi Puls Biznesu, produkty nadal będą sprzedawane pod markę Banku Pocztowego.
                                                  • skuter44 bamkomaty i CZG 01.07.13, 08:50
                                                    Meritt16 masz rację. Ale tamat stanu obsługi bankomatów i funkcjonowania CZG - jesli jest jak tu piszą - wymaga poważnego potraktowania przez zarzad banku.
                                                    U nas w miescie nie jest źle. Bankowmty są czynne , często nie są zaladowane (brak w nich)
                                                    banknotów 10 i 20 zł. Ale to nie problem.
                                                    Zastanawia mnie jedno. Jaki sens ma prowadzenie nadzoru nad bankowmatami z pozycji CZG. Oddziały najlepiej znają temat swoich bankomatów (ich "potrzeby"). Oddziały były odpowiedzialne za funkcjonowanie bankomatów i było okej. Bo i tak za mankamenty w ich funkcjonowaniu klienci obciazaja miejscowy oddział. A ten, że teraz nie ma wpływu na obsługę bankomatów. Stad to pytanie .
                                                  • popielaty_skuter Re: bamkomaty i CZG 04.11.13, 17:38
                                                    skuter44 napisał:

> Meritt16 masz rację. Ale tamat stanu obsługi bankomatów i funkcjonowania CZG -
                                                    > jesli jest jak tu piszą - wymaga poważnego potraktowania przez zarzad banku.
                                                    > U nas w miescie nie jest źle. Bankowmty są czynne , często nie są zaladowane (
                                                    > brak w nich)
                                                    > banknotów 10 i 20 zł. Ale to nie problem.

No u mnie niestety często brakuje gotówki. Bankomaty stoją chyba na ozdobę tylko.
                                                  • galazka20 Re: bamkomaty i CZG 08.11.13, 11:01
                                                    Jak jest u Was z zasiłkami do oddziałów. U Was też zdarza się że osoba z CZG przyjmująca zamówienia zapomina je wysłać? Co wtedy. Awaryjne obciążają koszty oddziału?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka