ordyl
23.09.10, 10:24
Miałem wątpliwą przyjemność uczestniczyć we wczorajszym zebraniu wiejskim w Nowej Iwicznej. Wszystkim, którzy nie byli mogę powiedzieć że nic nie stracili. Tak często zachęcają nas media i politycy do brania czynnego udziału w naszym samorządowym życiu ale to co wczoraj zobaczyłem jest tego parodią.
Po kolei
rozpoczęło się wystąpieniem Komendanta Policji - krótko - pieniędzy, patroli nie ma , mamy jeden samochód etc. czyli o swoje bezpieczenstwo martwcie się sami.
Wystąpienie P. Wójt aż miło było słuchać ale po dwóch i pół godzinie ludzi może została połowa. Potem pół godziny dla starosty i około 22
Czas na dyskusje i poważne tematy. Niestety okazuje się że najważniejszym tematem dla Nowej Iwicznej jest wycieczka seniorów.
Pojedyńcze rozsądne głosy zostały skutecznie zagłuszone.
Tak więc zamiast rozmawiać i debatować na temat:
1. Bezpieczeństwo czyli monitoring, patrole
2. Odwodnienie czyli notoryczne zalewanie nas wszystkich nie wydolne kanały burzowe, wylewający staw w Mysiadle przepełniony rów z wodą na granicy Mysiadła i Ursynowa i braku jakichkolwiek skutecznych rozwiązań przy dalszym zabudowywaniu terenów naszej części gminy
3. Zrównoważonego rozwoju gminy czyli poziomie inwestycji w Mysiadle i w ogóle w tej części gminy ( a właściwie braku kluczowych inwestycji), o inwestycjach nie trafionych (np. parking przy stacji)
4. Oferty dla mieszkańców tej części gminy zarówno kulturalnej jak i sportowej. Tu jest poprawa od momentu otwarcia GOK w Mysiadle, dużo gorzej ze sportem.
mieliśmy przunudną akademię a potem kłótnie mieszkańców.
Tym bardziej przykro że zamiast takiej poważnej debaty na ostatnim zabreniu wiejskim przed samorządowymi wyborami mieliśmy dzielenie mieszkańców według stażu mieszkania etc.
Tak jak w całym kraju ludzie albo nie pójdą na głosowanie albo zagłosują tak jak w kraju na PR czyli wizerunek a nie program wyborczy, kompetencje. Całe szzczęście że, w przeciwieństwie do kraju 3 lata rządów PR prowadzą nas do katastrofy, o tyle tutaj większej katastrofy już nie będzie.
Zdrówka
-
nowy serwis informacyjny www.mysiadlo.eu