23.09.10, 10:24
Miałem wątpliwą przyjemność uczestniczyć we wczorajszym zebraniu wiejskim w Nowej Iwicznej. Wszystkim, którzy nie byli mogę powiedzieć że nic nie stracili. Tak często zachęcają nas media i politycy do brania czynnego udziału w naszym samorządowym życiu ale to co wczoraj zobaczyłem jest tego parodią.

Po kolei
rozpoczęło się wystąpieniem Komendanta Policji - krótko - pieniędzy, patroli nie ma , mamy jeden samochód etc. czyli o swoje bezpieczenstwo martwcie się sami.
Wystąpienie P. Wójt aż miło było słuchać ale po dwóch i pół godzinie ludzi może została połowa. Potem pół godziny dla starosty i około 22
Czas na dyskusje i poważne tematy. Niestety okazuje się że najważniejszym tematem dla Nowej Iwicznej jest wycieczka seniorów.

Pojedyńcze rozsądne głosy zostały skutecznie zagłuszone.

Tak więc zamiast rozmawiać i debatować na temat:
1. Bezpieczeństwo czyli monitoring, patrole
2. Odwodnienie czyli notoryczne zalewanie nas wszystkich nie wydolne kanały burzowe, wylewający staw w Mysiadle przepełniony rów z wodą na granicy Mysiadła i Ursynowa i braku jakichkolwiek skutecznych rozwiązań przy dalszym zabudowywaniu terenów naszej części gminy
3. Zrównoważonego rozwoju gminy czyli poziomie inwestycji w Mysiadle i w ogóle w tej części gminy ( a właściwie braku kluczowych inwestycji), o inwestycjach nie trafionych (np. parking przy stacji)
4. Oferty dla mieszkańców tej części gminy zarówno kulturalnej jak i sportowej. Tu jest poprawa od momentu otwarcia GOK w Mysiadle, dużo gorzej ze sportem.
mieliśmy przunudną akademię a potem kłótnie mieszkańców.

Tym bardziej przykro że zamiast takiej poważnej debaty na ostatnim zabreniu wiejskim przed samorządowymi wyborami mieliśmy dzielenie mieszkańców według stażu mieszkania etc.

Tak jak w całym kraju ludzie albo nie pójdą na głosowanie albo zagłosują tak jak w kraju na PR czyli wizerunek a nie program wyborczy, kompetencje. Całe szzczęście że, w przeciwieństwie do kraju 3 lata rządów PR prowadzą nas do katastrofy, o tyle tutaj większej katastrofy już nie będzie.

Zdrówka

-
nowy serwis informacyjny www.mysiadlo.eu
Obserwuj wątek
    • owrank Re: Żenada 23.09.10, 11:52
      > Wszystkim, którzy nie byli mogę powiedzieć że nic nie stracili.
      tez byłem ale uważam, że stracili :) można było się przekonać, że konflikty podobne do Krakowskiego Przedmieścia są wszędzie a i argumentacja podobna.
      tak naprawdę to mamy taką sytuację, że kilkudziesięcioosobowa aktywna grupa seniorów ma największy wpływ na podział środków sołectwa w którym mieszka 3000 ludzi...

> przed wyborami mieliśmy dzielenie mieszkańców według stażu mieszkania

...i faktu zameldowania :) co jest o tyle bzdurą, że podatek płaci się tam gdzie się złoży odpowiedni formularz w Urzędzie Skarbowym i de facto zameldowanie na "wsparcie" gminy może wpływać ale nie musi

> o tyle tutaj większej katastrofy już nie będzie
      będzie :)... kiedy zepsuje się jedyny radiowóz obsługujący gminę. Wtedy będziemy na następnym zebraniu przekonywani, że dojście (dobiegnięcie ?) z Wólki Kossowskiej do Mysiadła na interwencje zajmie 5 godzin :)
    • zbyszek.czapnik Re: Żenada 23.09.10, 14:38
      ordyl napisał:

> Niestety okazuje się że najważniejszym tematem dla
      > Nowej Iwicznej jest wycieczka seniorów.
      Jak można było usłyszeć "nam się to należy za 40 lat pracy w PRL".
      Moim zdaniem należy nam się wszystkim bezpieczeństwo a nie przywileje dla grupki seniorów.

> Pojedyńcze rozsądne głosy zostały skutecznie zagłuszone.
      Nic dziwnego! Przeciętny obywatel w środku tygodnia po pracy nie zostawi dzieci na cały wieczór mając następnego dnia rano iść do pracy. Dlaczego zebranie nie zostało zorganizowane w sobotę lub niedzielę???? Wiele osób aktywnie pracujących mogłoby wtedy wziąć udział. Nie tylko osoby które nie mają już obowiązków zawodowych a tylko dużo czasu i postawę roszczeniową.

> Tym bardziej przykro że zamiast takiej poważnej debaty na ostatnim zabreniu wie
      > jskim przed samorządowymi wyborami mieliśmy dzielenie mieszkańców według stażu
      > mieszkania etc.
      Typowe! "Bo nieważne czyje co je, ważne to je co je moje!"

> Tak jak w całym kraju ludzie albo nie pójdą na głosowanie albo zagłosują tak ja
      > k w kraju na PR czyli wizerunek a nie program wyborczy, kompetencje. Całe szzc
      > zęście że, w przeciwieństwie do kraju 3 lata rządów PR prowadzą nas do katastro
      > fy, o tyle tutaj większej katastrofy już nie będzie.

Najbardziej oddany elektorat to właśnie seniorzy! Nikt im tyle nie da, ile można im obiecać! ;-)
      Ciekawe które ugrupowanie powoła się wkrótce na "haniebne decyzje" podjęte kosztem seniorów na zebraniu mieszkańców sołectwa. ;-)
    • neutron Re: Żenada 23.09.10, 20:40
      sorry ale jaka jest alternatywa ?
      ja nie widze obecnie żadnej
    • zbyszek.czapnik Re: Żenada 24.09.10, 10:06
      ordyl napisał:

> 2. Odwodnienie czyli notoryczne zalewanie nas wszystkich nie wydolne kanały bur
      > zowe, wylewający staw w Mysiadle przepełniony rów z wodą na granicy Mysiadła i
      > Ursynowa i braku jakichkolwiek skutecznych rozwiązań przy dalszym zabudowywaniu
      > terenów naszej części gminy
      Pomyliłeś chyba sołectwa! ;-)

> 3. Zrównoważonego rozwoju gminy czyli poziomie inwestycji w Mysiadle i w ogóle
      > w tej części gminy ( a właściwie braku kluczowych inwestycji), o inwestycjach
      > nie trafionych (np. parking przy stacji)
      Co mnie Mysiadło obchodzi? Dla mieszkańców Mysiadła budowany jest parking przy stacji w Nowej Iwicznej, w Mysiadle budowane jest centrum sportu, jest biblioteka i ośrodek kultury a nawet poczta.

> 4. Oferty dla mieszkańców tej części gminy zarówno kulturalnej jak i sportowej
      > . Tu jest poprawa od momentu otwarcia GOK w Mysiadle, dużo gorzej ze sportem.
      > mieliśmy przunudną akademię a potem kłótnie mieszkańców.
      Jeśli chodzi o kulturę to wiadomo, że jest dużo lepiej a w przyszłym roku rusza budowa Centrum integracji społecznej. Może za wcześnie wyszedłeś ze spotkania?

> Tak jak w całym kraju ludzie albo nie pójdą na głosowanie albo zagłosują tak ja
      > k w kraju na PR czyli wizerunek a nie program wyborczy, kompetencje.
      Tyle, że sam PR to mało! Zobacz jak się ma np. autopromocja radnego z Mysiadła do jego działań!? To jest moim zdaniem żenada dopiero! ;-)
      • ordyl Re: Żenada 24.09.10, 10:50
        Na zebranie poszedłem z ciekawości czy coś się zmieniło.

W lutym 2009 roku odbyło się w Nowej Iwicznej spotkanie z p. Wójt oraz radnymi w sprawie oferty dla naszej młodzieży. Tych spotkań odbyło się do czerwca 2009 jeszcze kilka.
        W październiku 2008 zebral się komitet komunikacyjny na którym były sołectwa NI Stara Iwiczna Mysiadło ale również Józefosław wice burmistrz Piaseczna.
        Wyglądało na to że jednak da się coś zrobić. Ludzie chcą, są aktywni gotowi pomóc. Zgłoszono wiele ciekawych inicjatyw.

Zarówno na zebraniu w NI jak w Mysiadle o tych inicjatywach już niewielu pamiętało. okrągłe słowa typu dobro naszej młodzieży jest dla nas najważniejsze etc. jeśli porównamy do czynów wyglądają mizernie.

Przedstawiciele mieszkańców udali się na posiedzenie rady gminy, komisje zgłosili wnioski, postulaty. Jeden się udało przeforsować czyli busiki, które kursują przede wszystkim na dworzec.

Zbliżają się wybory jest czas dla nas że możemy coś zmienić czyli wybrać naszych przedstawicieli. Jest czas na debatę zapytać się naszych kandydatów na radnych jakie mają propozycję i co mają zamiar zrobić dla nas.

Za pół roku będziemy mieli wybory sołtysa i rady sołeckiej, moim zdaniem te ciała wymagają wzmocnienia. Więc musimy się zmobilizować znaleźć ludzi którzy mają społecznikowską żyłkę.

Przed nami kolejne 4 lata czy będa zmarnowane zależy też od nas.

Zdrówka

Ps oczywiście chodziło mi o Nową Iwiczną. Sam mieszkam teraz w Mysiadle jednak wcześniej przez 5 lat mieszkałem NI. Sercem jest związany z naszą wsią bo traktuje nasze dwa sołectwa jako jedną całość.
        • zbyszek.czapnik Re: Żenada 24.09.10, 11:31
          ordyl napisał:
          > Przedstawiciele mieszkańców udali się na posiedzenie rady gminy, komisje zgłosi
          > li wnioski, postulaty. Jeden się udało przeforsować czyli busiki, które kursują
          > przede wszystkim na dworzec.
          Busiki... Na jaki dworzec? Najbliższy dworzec jest w Piasecznie. I do dworca od wielu lat jest komunikacja miejska na Puławskiej. Busy kursują pomiędzy Mysiadłem a Lesznowolą. Nie wiem co za ... (brak mi słów) wymyślił przystanki na ul. Szkolnej na trawniku!?
          • ordyl Spotkanie w sprawie młodzieży 11.02.2009 24.09.10, 15:51
            W dniu 11 lutego odbyło się spotkanie dotyczące bezpieczeństwa oraz propozycji organizacji zajęć kulturalno-sportowych dla młodzieży gimnazjalnej, licealnej i studentów.
            1. Rozumiejąc problem braku poczucia bezpieczeństwa oraz większego zagrożenia nieszczęśliwymi wypadkami z udziałem młodzieży oraz okiełzaniem ich energii i naturalnej aktywności w ich wieku, zastanawiano się nad możliwościami skierowania ich aktywności na zajęcia sportowe i kulturalne.
            Żeby zapewnić poczucie bezpieczeństwa i aby zwiększyć ilość patroli policji gmina wygospodarowała 120 tysięcy złotych. Związku z powyższym sołtysi zobowiązali się do przekazania mapy miejsc w które należy skierować patrole policji. Komendanci Policji w Piasecznie zobowiązali się do poprawy współpracy z mieszkańcami.
            Brak reakcji ochrony i pracowników szkoły (sekretariat) na sygnały rodziców dotyczące niepokojącej sytuacji przed wejściem do szkoły (grupa młodzieży zagradzała przejście do szkoły i paliła papierosy . W efekcie dzieci idące do szkoły musiały ocierać się o osoby palące papierosy i przechodzić przez kłęby dymu papierosowego) Ochroniarz stwierdził, ze nie ma przed szkołą uczniów naszego gimnazjum i nie zainteresował się sprawa.
            2. Pani Wójt zasugerowała możliwość wykorzystania pozyskanych w ostatnim czasie terenów z infrastrukturą (teren po Focie, Tarnina, Kwiatowa oraz adaptacja willi Eizelego). Sołtysi oraz p. Przyborowska zobowiązali się do przeprowadzenia wizji lokalnej i do końca lutego przedstawienia możliwości wykorzystania terenu po Focie.
            Dodatkowa sala w Myszce zostanie przeznaczona na czytelnie i kawiarnie dodatkowo zostanie przeznaczona dla młodzieży, w której można byłoby przeczytać prasę.
            Ksiądz proboszcz będący na zebraniu wykorzystanie sal katechetycznych na zajęcia dla młodzieży (m.in. na zorganizowanie dyskoteki).
            3. „Nie podkładajmy nóg lokalnym liderom” przedstawicielka lokalnej społeczności powiedziała, że ludziom którzy zajmują się młodzieżą w ramach wolontariatu należałoby udzielić wsparcia ze strony gminy oraz szkoły. Pani Wójt zasugerowała możliwości wykorzystywania pieniędzy na ten cel z różnych źródeł.
            Zwiększenie zaangażowania szkoły w udziale młodzieży w zawodach rywalizacji sportowej a nawet współpracy z innymi szkołami w tym zakresie jednocześnie nie angażując rodziców finansowo. Poruszony temat odpłatności za zajęcia (nie tylko sportowe) zaskoczył zebranych. Jeden z rodziców poruszył temat siatkówki prowadzonych przez p. Tadeusza Ordyłowskiego. Zajęcia były bezpłatne prowadzone w dwóch grupach, z wielkim zaangażowaniem oraz coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży gimnazjalnej. W tym roku szkolnym zajęcia prowadzone były tylko miesiąc po czym okazało się że za salę trzeba płacić, ale przede wszystkim na podpisanie umowy. W międzyczasie rodzice dzieci wystąpili z pismem o przywrócenie zajęć na poprzednich warunkach (bezpłatnych), odpowiedź dyrektora szkoły była negatywna, proponując w zamian naszym dzieciom zajęcia z SKS prowadzone przez nauczycieli WF. Niestety zajęcia te nie są w stanie utrzymać takiego zainteresowania piłką siatkową jak rozwijał to trener z pasją. Dyrektor uzasadniał w odpowiedzi na pismo oraz na zebraniu to względami ekonomicznymi oraz o dbałością o najoszczędniejsze gospodarowanie majątkiem publicznym. Efekt jest taki że w naszej szkole wszystkie popołudniowe zajęcia są odpłatne.
            Kontrowersyjną wypowiedzią było stanowisko dyrektora szkoły w Lesznowoli dla którego nie jest problemem udostępnienie bezpłatnie hali sportowej dla naszej młodzieży z opiekunem. Pani Wójt wyglądała na zaskoczoną, przyznała że należy wspierać również finansowo lokalnych działaczy a przede wszystkim wspomagać tak aby nasza młodzież była zarażana ich pasją.
            Końcowy wniosek tej części dyskusji jest umówienie spotkania z wszystkimi osobami zaangażowanymi w prowadzenie zajęć sportowych czyli nauczycielami wf i innymi osobami prowadzącymi zajęcia sportowe z młodzieżą czyli również z panem Tadeuszem Ordyłowskim.
            4. Na spotkaniu powstały też nowe propozycje dla mieszkańców takie jak lodowisko, ograniczenie dostępności alkoholu, tory rolkowe i deskorolkowe. Ksiądz proboszcz przeprowadził wywiad wśród młodzieży na temat ich oczekiwań. Oczekiwania te to miejsce spotkań, stół bilardowy, stół do tenisa, basen, przestrzeń parkowa.

Zapraszam państwa do dalszej dyskusji na temat możliwości spędzania wolnego czasu w naszej małej ojczyźnie.

-----------------------------------------------------------------

Protokół z tego spotkania które odbyło się prawie dwa lata temu. Czy coś się zmieniło? coś zostało zrobione, zainicjowane? Na Komisjach Polityki Społecznej słyszeliśmy potem od radnych że wszystko jest dobrze, że nasze wnioski są niepotrzebne i potem głosowaniach wszystkie zostały odrzucone.
            W tym roku próbowaliśmy zrobić lodowisko (wreszcie było dużo śniegu), niestety to jest poważny problem tu trzeba coś załatwić, lodowisko w połowie budowy zostało wstrzymane bo nie ma regulaminu lodowiska.

Dlatego jestem zdegustowany problemem wycieczek dla seniorów oraz faktem że w sprawie bezpieczeństwa jest coraz gorzej a na pewno gorzej niż w lutym 2009 roku.

Zdrówka

ps nie jestem odpowiedzialny za trasę oraz przystanki, sugestie rady sołeckiej Mysiadła a propos przystanków nie zostały uwzględnione, natomiast przynamniej rozkład został dopasowany do pociągów.
            • zbyszek.czapnik Re: Spotkanie w sprawie młodzieży 11.02.2009 24.09.10, 17:33
              ordyl napisał:

> Protokół z tego spotkania które odbyło się prawie dwa lata temu. Czy coś się zm
              > ieniło? coś zostało zrobione, zainicjowane? Na Komisjach Polityki Społecznej sł
              > yszeliśmy potem od radnych że wszystko jest dobrze, że nasze wnioski są niepotr
              > zebne i potem głosowaniach wszystkie zostały odrzucone.
              Odgrzewanie kotletów z przed prawe dwu lat!
              Problemy z wyrostkami były i będą. To taki wiek gdy szajba odbija większości. W okolicy szkoły nie ma już z nimi problemu. Są problemy z rodzicami dzieci szkolnych którzy nie potrafią parkować bez blokowania chodnika dla wysiadających. Jakiś dokształt by się im przydał. ;-)
              Wracając do tematu wyrostków problem jest obecnie związany z zachowaniem bezpieczeństwa (alkohol, narkotyki, bójki, włamania) i tu może nam pomóc tylko policja. Nowa Iwiczna wygospodarowała środki na patrole policyjne. Być może Mysiadło też będzie mogło/chciało. Choć jest większe prawdopodobieństwo, że zajmą się zarybianiem stawu czy organizacją festynu. ;-)

> Dlatego jestem zdegustowany problemem wycieczek dla seniorów oraz faktem że w s
              > prawie bezpieczeństwa jest coraz gorzej a na pewno gorzej niż w lutym 2009 roku
              W Nowej Iwicznej doszło do porozumienia w tej sprawie. Seniorzy mogą być oburzeni ale demokracja ma swoje prawa. Tak więc problemu z wycieczką dla seniorów już nie ma.

> ps nie jestem odpowiedzialny za trasę oraz przystanki, sugestie rady sołeckiej
              > Mysiadła a propos przystanków nie zostały uwzględnione, natomiast przynamniej
              > rozkład został dopasowany do pociągów.
              Mieszkańcom Nowej Iwicznej akurat to dopasowanie jest niepotrzebne. Stacja kolejowa jest bardzo blisko.

Jakby co, przypominam, że to jest forum Nowej Iwicznej a nie Mysiadła.

• owrank Re: Żenada 26.09.10, 13:24
        > Co mnie Mysiadło obchodzi?
        a co do ośrodka kultury i na pocztę do Garbatki będziesz miał bliżej :) ?

> Dla mieszkańców Mysiadła budowany jest parking przy stacji w Nowej Iwicznej
        patrząc wprost masz 100% racji ale z drugiej strony ten parking powinien skutecznie odciążyć parking przy szkole z którego np. ja jako mieszkaniec NI korzystam

> w Mysiadle budowane jest centrum sportu
        masz na myśli szkołę ze stadionem ? tak się składa, że w NI szkoła z dużym boiskiem już jest

> jest biblioteka i ośrodek kultury
        a w NI kupiono teren pod dom kultury jak również cały czas gmina jest w posiadaniu niszczejącego budynku w stanie surowym na tarniny, który to raczej się okazał nietrafioną inwestycją (oczywiście oprócz bardzo potrzebnego placu zabaw). w tym budynku miało być przedszkole, potem dom kultury potem postanowiono go sprzedać a teraz ostatnio pojawił się koncept, żeby tam powstała przychodnia....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka