Dodaj do ulubionych

INTERNET - likwidacja "białych plam"

15.02.11, 10:27
Mam serdeczną prośbę do ludzi, którzy mają wiedzę dotyczącą tego projektu, aby wreszcie poinformowali społeczność co dalej z tą inwestycją.

Na stronie Sołtysa pojawiła się notka:
"W związku z postępem prac informacji, dotyczących umów dysponowania nieruchomościami pod projekt budowlany przyłączy ziemnych do posesji, sposobu jej wypełnienia i przekazywania udzieli przedstawiciel biura projektów telekomunikacyjnych Pani Ewa Zabawińska, e-mail: ewa.zabawinska@cuoco2001.pl , tel. 608 055 907. W sprawach technicznych proszę kontaktować się bezpośrednio pod e-mailem: biuro@cuoco2001.pl. Planowany termin zakończenia inwestycji na terenie całej gminy to koniec 2011. Projekt telekomunikacyjny koordynuje i nadzoruje Referat Przygotowania i Realizacji Inwestycji Urzędu Gminy Lesznowola."
www.nowaiwiczna.info/

Mam więc pytanie, czy w takim razie każdy zainteresowany (jest pewnie takich osób kilkaset co najmniej) ma się kontaktować z osobna? Próbowałem dzwonić do tej Pani, ale ma wyłączoną komórkę.

Nie lepiej podać na stronie Gminy Lesznowola (lub stronie sołectwa) bliższych SZCZEGÓŁOWYCH informacji w tym zakresie dla ogółu zainteresowanych?

Pozwolę sobie powtórzyć pytania, które postawiłem w innym wątku:
1. kiedy będą prowadzone prace, ??
2. jaki będzie koszt przyłączenia, ??
3. czy będzie to wymagało podpisania długoterminowej umowy z TPSA ??
4. jakie dokumenty i do kogo należy składać ??
i najważniejsze:
5. kiedy nastąpi uruchomienie sieci ??
Obserwuj wątek
    • zegatax Re: INTERNET - likwidacja "białych plam" 22.02.11, 01:18
      dragonik35 napisał:

>
      > Pozwolę sobie powtórzyć pytania, które postawiłem w innym wątku:
      > 1. kiedy będą prowadzone prace, ??
      > 2. jaki będzie koszt przyłączenia, ??
      > 3. czy będzie to wymagało podpisania długoterminowej umowy z TPSA ??
      > 4. jakie dokumenty i do kogo należy składać ??
      > i najważniejsze:
      > 5. kiedy nastąpi uruchomienie sieci ??

W najbliższych dniach (prawdopodobnie czwartek, 24 lutego) na stronie www.nowaiwiczna.com zostaną opublikowane najnowsze informacje dotyczące realizacji inwestycji. W tej chwili mogę powiedzieć:
      Ad. 1. Prace zostaną wznowione wraz z poprawą warunków meteorologicznych. Przerwa zimowa jest planowana w harmonogramie.
      Ad. 2. Samo przyłączenie, jak zapewniał, Głwny Koordynator Projektu (na spotkaniu w ub. roku) ma być bezpłatne.
      Ad. 3. Zgodnie z obowiązującymi przepisami UKE abonent ma prawo do wyboru operatora. Budowana sieć (niezależnie od inwestora) musi być udostępniona innym operatorom, z którymi inwestor podpisuje odrębne umowy. Wybór operatora jest sprawa niezależną od właściciela sieci.
      Ad. 4. Mięliśmy tu sporo bałaganu. Umowa dot. zezwolenia dla firmy prowadzącej prace instalacyjnej a określającej zezwolenie na wejście z inwestycją na tereny prywatne była w kilku punktach nieprecyzyjna. Poprawki do niej będą prawdopodobnie opublikowane właśnie w czwartek.
      Jeśli idzie o samą umowę przyłączenia do sieci internet, jest to sprawa między abonentem a operatorem. Obowiązują standardowe umowy abonenckie i po oddaniu sieci do użytku, będą składane do wybranego operatora.
      Ad.5. Sieć powinna być gotowa w 3 kwartale br. ale... Główny Koordynator Projektu, już podczas pierwszego spotkania, powiedział: "Wiemy, że będzie pewne opóźnienie". Dopytywany o znaczenie terminu "pewne opóźnienie" unikał odpowiedzi. Z tego co wiem, poszczególne odcinki sieci będą przyłączane sukcesywnie, wraz z ich technologicznym odbiorem. Ponieważ prace prowadzone są (w naszej części gminy) od ul. Puławskiej, Iwiczna nie powinna być na końcu. Jak to wygląda z perspektywy ostatniego miesiąca dowiemy się w czwartek od pracowników TPSA.
      • dragonik35 Re: INTERNET - likwidacja "białych plam" 22.02.11, 13:34
        Dziękuję za zamieszczone informacje.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie, czy to prawda, ze połączenia od "szaf rozdzielczych" do klienta końcowego będą realizowane kablami miedzianymi?

A jeśli tak, to dlaczego z pieniędzy publicznych (nieważne czy z budżetu samorządowego czy dotacji unijnej etc.) wspierana jest infrastruktura, która obecnie na całym świecie (w tym w Polsce) jest zastępowana przez okablowanie światłowodowe? Przecież za klika lat znowu będziemy (my, mieszkańcy Nowej Iwicznej) pozbawieni standardu gigabitowego, niezbędnego już teraz do niektórych usług internetowych.

Skoro już inwestujemy, kopiemy rowy, tracimy energię na biurokratyczne wymogi to może to zrobimy raz, a dobrze, z myślą co najmniej o przyszłości naszych dzieci i co im zostawimy, a nie o terminie następnych wyborów ???
        • zegatax Re: INTERNET - likwidacja "białych plam" 22.02.11, 18:57
          dragonik35 napisał:

> Skoro już inwestujemy, kopiemy rowy, tracimy energię na biurokratyczne wymogi t
          > o może to zrobimy raz, a dobrze, z myślą co najmniej o przyszłości naszych dzie
          > ci i co im zostawimy, a nie o terminie następnych wyborów ???

To samo pytanie padło na spotkaniu z Głównym Konsultantem Projektu, to samo pytanie zadała p. Justyna Gawęda podczas spotkania z p. Justyną Zaczek (Starszym Specjalistą d/s Inwestycji TPSA). Niestety odpowiedź jest jedna: "tak określono techniczne warunki inwestycji". Ja na to pytanie nie odpowiem - nie jestem pracownikiem TPSA, nie jestem pracownikiem wykonawcy a wybory obchodzą mnie jak każdego mieszkańca, zresztą, w tym przypadku nie mają one żadnego znaczenia. Pieniądze są TPSA i chociaż szkoda, że podczas robót nie zostanie położona sieć naprawdę przyszłościowa, to niewiele można zrobić więcej. Gwoli sprawiedliwości dodam tylko, że projekt, prace wykonawcze i przyłączeniowe odbywają się za pieniądze TPSA a nie społeczne, gminne itd. Szkoda! ale warunki określa ten kto płaci. Alternatywy specjalnej nie mamy - możemy jeszcze obrazić się na "jakość sieci" i nie skorzystać z przyłącza. Niemniej, ze swojej strony dodam, że powyższe pytanie sformuowane przez Pana, padnie, po raz kolejny, na spotkaniu z pracownikami TPSA w środę bm.
          • zegatax Re: INTERNET - likwidacja "białych plam" 22.02.11, 19:09
            Jeszcze jedno. Jaka jest logika TPSA (również w przypadku łącz) niech posłuży poniższy przykład.
            Korzystam z Neostrady, niestety łącze jest tylko 2Mb/s - może nie żółw ale gepard to ono nie jest. Zresztą znamionowa przepustowość a praktyka to dwie różne sprawy. Chciałem szybsze - poprosiłem o sprawdzenie. TPSA odpowiedziała, że: "sorry ale się nie da - takie łącza!". Po czym, z częstotliwością jednego miesiąca, telefonuje pracownik TPSA i proponując mi, za dopłatą, szybsze łączę. Informuję go, że na tym kablu, który wisi nad moją ulicą, nie da się. "A sprawdzał pan?" - nieodmiennie pyta pracownik TPSA? "Wy sprawdzaliście!" - nieodmiennie odpowiadam. I za miesiąc rozmowa powtarza się.
            Sądzę, że tak będzie również za dwa, trzy lata po oddania obecnej inwestycji: "może łącze 10Mb/s ?" "Nie da się!" - będę odpowiadał. ;-)
            • owrank Re: INTERNET - likwidacja "białych plam" 24.02.11, 09:02
              A wiesz jaka jest logika Netii ? jak miałem końcówkę kontraktu neostrady to wydzwaniali do mnie i proponowali mi łącze 20 mbit i usilnie twierdzili że NAPEWNO da się to uruchomić na łączu TP, na którym idzie maks 2 mbit (i taką mam Neo).
              • dragonik35 Re: INTERNET - likwidacja "białych plam" 24.02.11, 12:57
                Czyli mówiąc krótko: nie liczmy na cuda.....

szkoda :(

Dzisiaj jedyna przewaga mieszkania w bloku na osiedlu (np. na Ursynowie) to dostęp do naprawdę szybkiego internetu za grosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka