Dodaj do ulubionych

Centrum handlowe zamiast CIS

27.09.11, 11:03
Czy mieszkańcy Nowej Iwicznej są świadoni że będziemy mieć centrum handlowe zamiast Centrum Integracji Społecznej?
Na stronie Nowej Iwicznej jest informacja zapoznaj się z projektem uchwały na 2012 rok. Przeczytałam z ciekawości i zamiast oczekiwanego domu kultury radni chcą nam zafundować centrum handlowe.
A ja się pytam po co? przecież dzieci ze szkoły w Iwicznej nie będą chodziły tam na zakupy chyba że chcemy miec u siebie własne galerianki.
Zamiast do szkoły chodźmy do galerii handlowej super. Zamiast ciekawych zajęć dla dzieci i młodzieży popatrzmy na wystawy i pójdźmy na tory. Bo gdzie mają chodzić nasze dzieci?
Czy naprawdę musze wozić moje dzieci do Piaseczna, Warszawy lub też po okolicy szukać jakichś zajęć?
Czy nasze dzieci są gorsze od dzieci z Łaz czy Zamienia?
Morze nasi radni we własnym domu otworzą CIS bo obiecywać obiecują ale są to takie same obietnice bez pokrycia jak polityków przed wyborami.
Ciekawe czy ludzie na was zagłosują następnym razem? Morze Ci co pójdą na zakupy i dacie im rabat?
Ja juz nie.
Obserwuj wątek
    • ini-go Re: Centrum handlowe zamiast CIS 27.09.11, 14:32
      "Morze nasi radni we własnym domu otworzą CIS
      Morze Ci co pójdą na zakupy i dacie im rabat?"

"może"!!! - dajmy sami dobry przykład
      • zbyszek.czapnik Re: Centrum handlowe zamiast CIS 27.09.11, 21:17
        ini-go napisała:

> "może"!!! - dajmy sami dobry przykład
        A to jest mistrzowska interpunkcja! ;-)
        Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli. ;-)
        • ini-go Re: Centrum handlowe zamiast CIS 28.09.11, 14:38
          CIS jest bardzo potrzebne. A w kwestii przysłów: "uderz w stół, a nożyce się odezwą". Więcej luzu proponuje, tylko nie w kwestii ortografii.
    • ordyl Re: Centrum handlowe zamiast CIS 27.09.11, 23:35
      Bardzo chciałbym poznać zdanie p.Wójt na temat tego co się dzieje, oferty dla naszej młodzieży oraz podejmowanych kroków z celu rozwiązania istniejących problemów. Czy są odpowiedzialni za tą sytuację czy wyciągnięto jakieś konsekwencje.
      Co dalej z ofertą pzoalekcyjną (szczególnie biorąc pod uwagę godziny w jakich kończy nasza młodzież lekcje).

Niestety okazuje się że uchwalony regulamin zobowiązuje UKS do korzystania z obiektów sportowych w określonych godzinach (np. w Lesznowoli do 19:30, w Nowej Iwicznej boisko do chyba 18:00) co w takim razie w sytuacji kiedy nie jesteśmy w stanie się zmieścić w tym regulaminie ?
      Co p. Wójt o tym regulaminie myśli i jakie ma propozycje dla UKS.

W tej chwili MUKS Krótka Mysiadło wynajmuje halę dla uprawiającej sport młodzieży po cenach komercyjnych. Nasze szkoły są przeładowane, organizacja zajęć pozalekcyjnych jest dla nas udręką, sama organizacja dnia stoi na głowie.

Chciałbym poznać zdanie p. Wójt co ma w tej sprawiie (również CIS, dom kultury, rozpoznania potrzeb naszej lokalnej społeczności) do powiedzenia.
      I na koniec usłyszałem ( nie wiem czy dobrze mi zrelacjonowano) że uks chcą za dużo a gmina musi też zarabiać na wynajmie hali. Przy takim podejściu możemy ograniczyć zajęcia (czyli rozwiązać grupy treningowe) lub przenosić zajęcia tam gdzie możemy halę wynająć (komercyjnie lub preferencujnie).

Chciałbym usłyszeć czy naszą młodzież mamy traktować komercyjnie a wtedy rzeczywiście oferta galerianki będzie atrakcyjniejsza czy inwestujemy w naszą młodzież w ich i naszą przyszłość

Zdrówka
      • ordyl Re: Centrum handlowe zamiast CIS 30.09.11, 13:37
        Niestety nie dowiedziałem się.

Zdrówka
    • mama_maluchow Re: Centrum handlowe zamiast CIS 04.10.11, 15:44
      Czy już wiadomo co bedzie z Cis? Kiedy rusza budowa?
      • niwiczanka Re: Centrum handlowe zamiast CIS 04.10.11, 22:22
        Nigdy? Tylko po co było wydawać pieniądze na projekt i tablicę ? - ale było się czym pochwalić przed wyborami? - Gramy w CIS !!!
      • ordyl Re: Centrum handlowe zamiast CIS 04.10.11, 23:16
        W naszej gminie pewne sprawy załatwia się innaczej. W zaciszu gabinetu, w dobrych relacjach międzyludzkich. Tu program, strategia czy nawet uchwały mają znaczenie mniejsze.
        najważniejsze jest zaufanie oraz właśnie dobre stosunki międzyludzkie. (nie chodzi mi o łapówki żeby było jasne).

Rozmawiając kiedyś z mieszkańcem Mysiadła (od urodzenia) chwalił się że on zna tylu ludzi, że nie zginie bo zawsze mu ktoś pomoże. Więc nie wiedza, umiejętności ale znajomości decydują o sukcesie tego człowieka. Tak funkcjonuje nasz kraj i tego nie zmienisz.

CIS powstanie, kiedy ten problem będzie problemem gminy (np. w konkursie na najpiękniejszy CIS w Polsce) dopóki jest to tylko pozycja po stronie kosztów w budżecie gminnym nie ma na to najmniejszych szans. Albo sami to sobie zbudujemy albo będziemy musieli poczekać aż NI oraz Mysiadło będzie miało więcej mieszkańców czyli większość w gminie. na razie jest to 40 do 60.

Zdrówka
        • niwiczanka Re: Centrum handlowe zamiast CIS 05.10.11, 20:30
          Nie jestem przekonana czy Mysiadłu zależy aby powstało CIS?
          Zaraz Mi się oberwie, że przecież Mysiadło i Nowa Iwiczna to prawie jedna miejscowość, to dlaczego Pani Radna nie jest wstanie zorganizować tych wspaniałych zajęć , które obiecuje w CIS w Mysiadłowskim GOK ???
          • ordyl Re: Centrum handlowe zamiast CIS 05.10.11, 21:24
            Mysiadłu zależy żeby powstało jak najszybciej CEiS, to jest priorytet. Jeżeli CIS ma w tym przeszkadzać to Mysiadło będzie przeciw CIS. Ale dyskusja jest bezprzedmiotowa bo i tak nie ma kasy gmina.

Zdrówka
          • owrank Re: Centrum handlowe zamiast CIS 06.10.11, 01:14
            a próbowałeś kiedyś podjechać do GOKu ? bo na pieszo z NI to kawałeczek jest a GOK (i pocztę) tak mądrze zrobiono, że zaparkować tam po 17tej graniczy z cudem. Który radny podpisze się pod organizacją parkingu pod mysiadłowskim GOKiem ?
            • youstyna83 Re: Centrum handlowe zamiast CIS 12.10.11, 11:46
              są też dobre strony powstania centrum handlowego - po pierwsze będą nowe miejsca pracy, po drugie najemcy będą płacić gminie, a centrum byłoby utrzymywane z naszych podatków.
              poza tym jak znam życie, to wszystkich zajęć świata nie da się tam zorganizować, więc ośrodek nawet dla dużej części potencjalnie zainteresowanych będzie bezużyteczny.
              ale jakby ktoś zaproponował w tym miejscu przedszkole państwowe, to co innego :-)
              • tux54 Re: Centrum handlowe zamiast CIS 18.10.11, 00:48
                W którym miejscu NI powstanie CH i jaka będzie kubatura tego obiektu?

Pozdrawiam
                ba
              • tux54 Re: Centrum handlowe zamiast CIS 18.10.11, 00:49
                W którym miejscu NI powstanie CH i jaka będzie kubatura tego obiektu?
                Pozdrawiam
                ba
                • niwiczanka Re: Centrum handlowe zamiast CIS 18.10.11, 12:54
                  Cały czas mowa o placu po tak zwanej FOCIE, plac przyległy do parkingu szkolnego.
                  Pomysły co do aranżacji tego placu wśród naszych włodarzy zmieniają się prawie jak zmiany kierunku wiatru.
                  Miało być Centrum Integracji Społecznej z Basenem, potem bez basenu, następnie centrum handlowe, teraz mowa o mini skateparku!

Jaki pomysł będzie następny, pewnie do następnych wyborów pojawi się ich dużo, ale czy jest szansa na to aby faktycznie tam coś powstało?

• ka_katka Re: Centrum handlowe zamiast CIS 18.10.11, 12:54
        Może ktoś z Państwa orientuje się czy do działki przeznaczonej pod budowę CIS należy też teren po hali, ten "na tyłach" parkingu, bliżej segmentów. Wygląda na w miarę uprzątnięty ale konstrukcja hali została.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka