mama76_niki 19.04.12, 13:01 Witam, W przyszłym roku moja córa będzie szła do komunii, czy ktoś rodziców dzieci, które idą w tym roku mógłby powiedzieć jakie to koszty? Dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mira820 Re: Komunia ? 25.04.12, 16:35 To zależy ile chcesz wydać. Na ubiór dla córki wydałam 350 złotych. Obiad robimy w domu, a nie w restauracji. Oczywiście, jeżeli chcesz zdjęcia portretowe u fotografa to kolejne 250-400 złotych. Dolicz jeszcze prezent dla dziecka żeby nie było mu przykro. Ile wydasz? Rachunek jest prosty. W tym roku płacimy również po 150 złotych na wydatki Kościelne, ale proponuję, aby w przyszłym roku negocjować trochę, gdyż niektóre z poniższych wydatków budzą trochę kontrowersji wśród rodziców. trzy msze- 1500zł, wydatki związane z rocznicą - kwiaty, msza, organista itp - 2200zł chlebki ???, sprzątanie kościoła, organista 500zł, medaliki i łańcuszki 3300 zł różańce 800 zł ramki do obrazków 1700zł obrazki 2000zł książeczki 1622 zł dar ołtarza 3500-4000 zł kwiaty i przystrojenie kościoła 2500zł prezenty dla 4 Pań, które uczą religii 2000zł ?? No i będzie trochę spotkań i nauki dla dzieciaka, ale dasz radę. Odpowiedz Link
sila.czka Re: Komunia ? 26.04.12, 16:20 Mira, jeśli publicznie podajesz konkretne kwoty to może byś zadbała o ich prawdziwość? Bo napisałaś w większości bzdury. Tak się składa że część z tych rachunków przeszła przez moje ręce więc mam konkretne wiadomości ale wcale nie uważam, że należy je upubliczniać na takim forum. To sprawa do wiadomości rodziców dzieci pierwszokomunijnych. Prezentów dla katechetek nie ma, sa za to w tej kwocie płytki z filmem z komunii. Odpowiedz Link
4_six Re: Komunia ? 26.04.12, 16:49 Ad sila.czka Przepraszam a co złego jest w „takim” forum ? Jak dla mnie to bardzo dobrze, że ktoś to opublikował, a jak Sila.czko masz wiedze w tym temacie to możesz podać szczegóły. Odpowiedz Link
jjaz Re: Komunia ? 27.04.12, 18:12 Przepraszam bardzo, ale ktoś tutaj się chyba myli, właśnie dzisiaj płaciłam 45 zł za zdjęcie i film z komunii.Więc jak można twierdzić że w tej kwocie są płyty z filmem. Oprócz oczywiście 150 zł na początku roku szkolnego pod hasłem "komunia". Ja chętnie dowiedziałabym się jakie faktyczne są koszty przez nas poniesione i na co są podzielone pieniądze. Komża też płatna osobno - 75 zł. Odpowiedz Link
sila.czka Re: Komunia ? 27.04.12, 21:33 jjaz, a może dowiesz się za co płacisz zanim się wypowiesz, co? 45 zł. kosztuje płyta ze zdjęciami i albumik, film komunijny miał być płatny oddzielnie, kolejne 45 zł. Odpowiedz Link
klawisz2 Re: Komunia ? 27.04.12, 18:38 W szkole jak się spytasz, na co poszło 150 złotych razy 163 uczniów, to potraktują Cię jak hipokrytę:):):) Zapłacicie za mszę po 500 złotych, a na koniec dorzucicie jeszcze na tacę:):) Odpowiedz Link
borencjusz Re: Komunia ? 27.04.12, 20:20 Wow a jak ktos nie ma to co wtedy sue dzieje? Rada parafialna udziela kredytu zabezpioczenego wekslem? Czy dziecko nie dostaje komuni? Czy moze ksiadz oficjalnie pietnuje z ambony i udziela komunii warunkowo? Strasznie drogie te sakramenta..... Odpowiedz Link
sila.czka Re: Komunia ? 27.04.12, 21:36 borencjusz, po Twoim wpisie widać, że nie bardzo znasz parafię, proboszcza i zwyczaje kościelne więc w zasadzie po co Ci taka wiedza? Niech się martwią Ci, których to dotyczy. Komentarz o wszystkim i niczym, tak sobie, żeby sobie żółci ulać... Bez sensu. Odpowiedz Link
borencjusz Re: Komunia ? 28.04.12, 19:32 A to trzeba znac proboszcza i parafie zeby sie wypowiadac. Mam dzieci to chyba wystarczy . Taka wypowiedz jest bulwersusjąca tak samo jak fakt ze ksiadz i rodzice wystaiwaja rachunek za komunie na 20000! . Wiec pytam co z tymi co ich nie stac np na prezent dla katechetki za 500pln !!!j . Widze ze tu nie sakrament jest najwazniejszy ale oprawa i kasa! Zdumiewajace jest tez krytykuje pani ludzi za ujawnienie tych wydatkow! Odpowiedz Link
mamaos Re: Komunia ? 29.04.12, 20:11 Witam Wszystko rozumiem rożaniec, kwiaty itp, ale czemu prezent dla księdza i katechetki , Pytam za co to przecież ich powołanie i zawód. Od tego jest ksiądz, I wszyscy dziwią się ze coraz mniej ludzi chodzi do kościoła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
owrank Re: Komunia ? 12.05.12, 23:53 > Widze ze tu nie sakrament j > est najwazniejszy ale oprawa i kasa! odkrycie godne Krzysztofa Kolumba ;) a kto czy nie większe Odpowiedz Link
borencjusz Re: Komunia ? 13.05.12, 10:17 Czekałem na ten cyniczny komentarz mistrzu ciętej riposty. Ale czemu tak długo ..... Odpowiedz Link
4ona81 Re: Komunia ? 24.05.12, 10:13 2500 zł za te kwiaty, które były w kościele ? to chyba jakiś ŻART !!! Czy ktoś może zamieścić finalne rozliczenie? Czy prawdą jest też to, że podziękowano tylko jednej Katechetce? tak przynajmniej jest na płytce DVD chociaż jedną z klas ( Szkoła w Mysiadle) przygotowywała zupełnie inna Pani. Odpowiedz Link
jjaz Re: Komunia ? 25.05.12, 12:19 Jestem mamą dziecka komunijnego i także chętnie poznałabym liczby za całe to przedsięwzięcie. Przystrojenie kościoła na czas komunii nie było powalające, rzec można by że bardzo skromne. Już na Wielkanoc było bardziej z przepychem. Gdzie podziało się tyle pieniędzy i na co? Bo na pewno nie na najskromniejsze pamiątki typu łańcuszki i różaniec z drewna i sznurka. Ja za PRL-u dostałam ładniejszą pamiątkę z I Komunii (ikona), a nie dyplom w drewnopodobnej ramce. Jakoś trudno doprosić się o rozliczenie i spotyka się to z wielkim oburzeniem, a rodzice chyba mają do tego prawo. Odpowiedz Link
4ona81 O co chodzi z tym rozliczeniem??? 31.05.12, 19:26 O co chodzi z tym rozliczeniem, już zaczyna mnie to irytować, gdzie by nie spytać to nikt nie wie!!! Wracając do kwiatków, oferta w całkiem przyzwoitej firmie Warszawskiej : „ trzy duże kompozycje na ołtarz + dekoracja ławek (10 szt.) + dekoracja krzeseł Państwa Młodych - 770 zł „ To jakie te kwiatki były … złote, że kosztowały 2500 zł ? Ilościowo wcale więcej niż w przytoczonym powyżej przykładzie ja przynajmniej nie zauważyłam !!! Odpowiedz Link
mamaniki79 Re: O co chodzi z tym rozliczeniem??? 01.06.12, 09:31 Witam, Poszperałam po necie, trochę podzwoniłam i faktycznie jest tak, że za kwotę około tysiąca złotych można zrobić naprawdę niezłe przystrojenie kościoła - kwiaty, szarfy, wstążki itp. Co więcej to wszystko w legalnie działających firmach z rachunkiem, a jak było w tym przypadku? Te 2,5 to do rączki? Odpowiedz Link