Dodaj do ulubionych

Szanowne władze!

15.10.07, 13:31
Szanowna pani wójt, panie i panowie radni, panie sołtysie!
Jak to jest, że nic się nie dzieje? Dlaczego tyle się mówi i pisze,
że będzie pięknie i wspaniale, a jednocześnie brak jest działań,
które rzeczywiście poprawiłyby ten komfort życia.
Jazda koleją przypomina transport bydła, a nie przewozy pasażerskie.
Jeszcze niedawno zapewniano nas, że będą nowe wiaty, a obok stacji
powstanie parking dla podróżnych. NIC takiego się nie stało i jak
widać prędko nie stanie. Oczywiście kto inny odpowiada za przewozy,
ale od czego mamy swoich reprezentantów?
Dłuższa faza? Podfaza? Sensowne rozwiązania w sprawie wyjazdu? NIC
nie załatwiono. Przykro mi autentycznie, że wszyscy Państwa
lekceważą: zarządcy dróg, policja, samorząd powiatowy, wojewódzki i
in. Czy wy lekceważycie nasze potrzeby dlatego, że was nie szanują,
czy może was lekceważą, bo nas nie szanujecie?
Tylko proszę, nie mówcie o cierpliwości.

Ps. Panie Marcinie, obraził się Pan na nas?
Obserwuj wątek
    • mariuszsocha Re: Szanowne władze! 15.10.07, 15:01
      Szanowny Panie!
      Też jeżdżę Kolejami Mazowieckimi, wracając w ostatni piątek ( 16.34 z W. Zachodniej) miałem wrażenie, że bydło w lepszych warunkach się wozi. Niestety jest to sytuacja nagminna, kiedy w piątki po południu puszczają jedną jednostkę. Koleje Mazowieckie to monopolista, który nie liczy się z żadnymi skargami czy prośbami. Zawsze udziela jednej odpowiedzi „brak taboru, będzie nowy tabor to sytuacja się zmieni”. Pozostaje mieć nadzieje, że może po remoncie będzie, chociaż bardziej punktualnie. Ale żeby nie było tak, że tylko się mówi! Często z KM korzystam, więc trochę we własnym interesie, ale przede wszystkim w interesie dużej grupy osób które jeżdżą kolejami, jako sprawę priorytetową postawiłem sobie remont wiat na peronie. Ile było o to zabiegów to pisał nie będę, bo to cała historia  Jednak udało się sprawę doprowadzić do finału w postaci takiej, że będą wiaty całkiem nowe i powinny być instalowane jutro, czyli 16 października 2007 roku i będę tego pilnował żeby tak się stało. Mała sprawa, ale dla osób jeżdżących kolejami szczególnie teraz, kiedy jest taka pogoda myślę że ważna. Mam nadzieje, że jutro wracając z pracy wszyscy zobaczymy na peronie nowe wiaty. Tej sprawy bez szczęśliwego finału nie odpuszczę!

Z wyrazami szacunku
      Sołtys Nowej Iwicznej
      Mariusz Socha
      • dragonik35 Re: Szanowne władze! 15.10.07, 15:15
        Tak trzymac Panie Mariuszu.

A czy wiadomo cos na temat jednego biletu miejskiego? Czy juz to dziala? Dawno nie korzystalem z kolei wiec nie wiem.
        pozdrawiam
        • mariuszsocha Re: Szanowne władze! 15.10.07, 18:48
          Karta miejska obowiązuje niestety tylko do Warszawy Jeziorki. Dlatego między Iwiczną a Jeziorkami trzeba dokupić sobie bilet (normalny jednorazowy kosztuje 2.40zł). Niestety nie zanosi się, aby szybko obowiązywała karta miejska do Iwicznej. KM nie chcą się zgodzić na przedłużenie obowiązywania karty, ponieważ znacząco zwiększyłoby to ruch na tej linii a brak jest taboru ( i bez karty jest bardzo duży tłok). Takie wyjaśnienia delikatnie mówiąc są zdumiewające jednak można je usłyszeć od KM. Trudno to komentować i pozostaje mieć nadzieje, że jednak liczba i stan taboru ulegnie znaczącej poprawie poprawie.
          • dabko Re: Szanowne władze! 15.10.07, 20:16
            Panie Mariuszu,
            gratuluję sukcesu w postaci wyrementowanych wiat (zakładam, że nie wydarzy się
            żaden kataklizm i wiaty będą nam służyć w mroźne poranki). Tak trzymać!

Czytam natomiast "KM nie chcą się zgodzić na przedłużenie obowiązywania karty,
            ponieważ znacząco zwiększyłoby to ruch" i szczęka mi opadła... PKP chyba żyje
            nadal w PRL-u...
          • lulek2007 Re: Szanowne władze! 16.10.07, 12:15
            mariuszsocha napisał:

> KM nie chcą się zgodzić na przedłużenie obowiązywania karty, ponieważ zna
            > cząco zwiększyłoby to ruch na tej linii a brak jest taboru ( i bez karty jest b
            > ardzo duży tłok). Takie wyjaśnienia delikatnie mówiąc są zdumiewające jednak mo
            > żna je usłyszeć od KM.

Dobre! Podoba mi się takie wytłumaczenie! Wydawałoby się: więcej klientów =
            większy zysk = opłaca się zwiększyć ilość pociągów. Ale nie w tej firmie, tutaj
            firma odwraca się d**** do klienta. KM to państwowa firma? Może Piaseczno
            powinno kupić swoje pociągi? Słyszałem, że gdzieś na południu niektóre
            miasta/gminy tak zrobiły i się opłaca.

ps: I jak? Montują się wiaty? :)
            • dragonik35 Re: Szanowne władze! 16.10.07, 12:57
              Z tym biletem jest w takim razie gorzej niz myslalem. A ktos probowal przejechac ten odcinek bez biletu? w koncu to jest chyba tylko 1 stacja? Moze w ramach akcji nieposluszenstwa obywatelskiego powinnismy jezdzic bez biletu, a mandaty wysylac poczta do PKP, Prezydenta W-wy i wladz Piaseczna?? ;)
              • cyperus Re: Szanowne władze! 16.10.07, 13:06
                Skończy się wpisem w BIKu. Ciekawiej byłoby, gdyby to ich tak
                wsadzić do pociągu na tą jedną stację. I niech jeżdzą w tą i z
                powrotem. Albo jeszcze inaczej: w ramach akcji "władza bliżej ludzi"
                niech pani wójt razem z burmistrzem Piaseczna w piątek po południu
                jeżdżą jednoskładowym pociągiem z Warszawy. Najlepiej od stacji
                Służewiec.
                • dragonik35 Re: Szanowne władze! 16.10.07, 14:10
                  Politycy potrafią tylko obiecywac.

Dopiero po jakiejs tragedii cos sie dzieje. Pewnie sklady bylyby dluzsze gdyby ktos zmarl z wycienczenia w w wagonie.

O tym bilecie włączonym do karty miejskiej slyszy sie juz od tak dawna, ze myslalem juz o tym jak o zalatwionej sprawie. Skandal i tyle. Przeciez wiadomo, ze wiekszosc ludzi z okolicznych miast i wsi dojezdza do STOLICY. Zamiast uproscic procedury i wychodzic na przeciw oczekiwaniom spolecznym to piętrzą trudności.
                  Może nasze wnuki [mam 29 lat] doczekają się takiego systemu komunikacji jak np. teraz ma Londyn.

• dabko Re: Szanowne władze! 16.10.07, 22:55
              lulek2007 napisał:
              > KM to państwowa firma? Może Piaseczno
              > powinno kupić swoje pociągi? Słyszałem, że gdzieś na południu niektóre
              > miasta/gminy tak zrobiły i się opłaca.
              >
              > ps: I jak? Montują się wiaty? :)

Daleko nie trzeba szukać. Od 2 lat właścicielem WKD (która jeździ na trasie W-wa
              - Milanówek i Grodzisk Maz.) jest Konsorcjum Samorządowe w skład którego wchodzi
              Samorząd Województwa Mazowieckiego, Urząd Miasta W-wy i 6 gmin leżących na
              trasie WKD. WKD-ka jeździ często (nawet co 10 min.), punktualnie, mnóstwo
              mieszkańców z niej korzysta i kupowane są nowe pociągi ... Opłaca się to
              wszystkim, a mieszkańcy są dumni ze "swojej" WKD-ki :)

Fakt, że WKD dobrze sobie radziła nawet, gdy właścicielem było PKP, ale to tym
              bardziej przekonuje mnie, że PKP kierowane jest przez amatorów. Sprzedali kurę
              znoszącą złote jajka...
          • owrank Re: Szanowne władze! 16.10.07, 15:12
            dla osób które jeżdżą czasami a chca żeby ybło taniej rozwiązaniem
            jest równiez kupno biletu abonamentowego który można podbić za
            każdym razem u konduktora a kosztuje -20% czyli 2zł/przejazd
      • cyperus Re: Szanowne władze! 15.10.07, 19:03
        Ten kurs był koszmarem, fakt.
        Nie ukrywam, że bardzo się cieszę z tych nowych wiat, dziękuję za wytrwałość.
        Obawiam się tylko ile wytrzymają jako nieuszkodzone. Może byłaby możliwość
        zainstalowania jakiegoś monitoringu dla peronu i przejazdu kolejowego?
        W kwestii pociągów i wspólnego biletu to ciekawi mnie strasznie jakie działania
        podjęła p. Batycka Wąsik? Czy zrobiła cokolwiek, czy lekko przerzuciła całą
        odpowiedzialność na władze Piaseczna i powiatu? Koleje Mazowieckie owszem są
        faktycznym monopolistą, ale przecież mieszkamy w aglomeracji warszawskiej i jest
        z tego tytułu dużo możliwości. Szefostwo SKM mówi o rozwijaniu sieci m.in. do
        Otwocka i Legionowa, a o kierunku na Piaseczno cisza. Nawet się o tym nie
        wspomina. Nie ma takiego powiatu, nikt tam nie mieszka.
        Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
      • mariuszsocha Re: Szanowne władze! 16.10.07, 18:33
        Szanowni Państwo!
        Przekazałem Państwu informację o tym, że 16 października, czyli dziś będzie instalowana nowa wiata na peronie. Robiłem to z autentyczną radością, że po wielu zabiegach się udało. Zapewniany byłem, że jest to termin ostateczny. Okazało się, że wiaty nadal niema! Podjąłem w tej sprawie interwencje i usłyszałem od osoby odpowiedzialnej za wykonanie instalacji zapewnienie, że jest to czysto techniczna zwłoka i że wiata będzie w najbliższych dniach instalowana. Przyjąłem to wyjaśnienie i jednocześnie pozostaje w ciągłym kontakcie z osobą za instalacje odpowiedzialną tak aby tej sprawy dopilnować. Gorąco przepraszam Szanownych Państwa za powstałe zamieszanie i tak jak już pisałem tej sprawy bez szczęśliwego finału nie odpuszczę.

Z wyrazami szacunku
        Sołtys Nowej Iwicznej
        Mariusz Socha
        • mariuszsocha Re: Szanowne władze! 17.10.07, 09:35
          Szanowni Państwo!
          Z wiatami było jak z koleją, opóźnione ale dotarły: ) dziś rano ekipa montażowa rozpoczęła instalacje. Pozostaje mi tylko mieć nadzieje, że wiata będzie się podobać wizualnie i dobrze oraz długo służyć wszystkim jeżdżącym z naszego przystanku kolejowego.

Z wyrazami szacunku
          Sołtys Nowej Iwicznej
          Mariusz Socha
          • mariuszsocha Re: Szanowne władze! 17.10.07, 10:50
            Szanowni Państwo
            Warto powiedzieć, że kolej nie była skłonna do postawienia żadnych wiat. A wiaty stoją tylko dzięki Urzędowi Gminy Lesznowola. W związku z tym chciałby jako Sołtys Nowej Iwicznej a także podróżny korzystający z naszego przystanku kolejowego w imieniu Sołectwa i swoim bardzo gorąco podziękować Pani Wójt za tą inwestycje, która poprawia komfort podróży i służy mieszkańcom.

Z wyrazami szacunku
            Sołtys Nowej Iwicznej
            Mariusz Socha
            • dabko Wiata 30.10.07, 22:35
              Szkoda,że niektórzy wiatę traktują jak śmietnik, palarnię i knajpę... Miałem
              wątpliwą przyjemność oglądać to pobojowisko w niedzielę.
              Na dodatek jakiemuś półgłówkowi przeszkadzał kosz na śmieci i niestety wylądował
              na torach (kosz, nie - półgłówek!). Już nic z niego nie będzie :(
              • anias79 Re: Wiata 31.10.07, 23:05
                NIESTEY PRZYKRY JEST TO WIDOK,ALE O ILE DOBRZE SIĘ ORIENTUJĘ TO
                SPRZĄTANIE LEŻY W GESTII KOLEJI MAZOWIECKICH , ALE WIADOMO, ŻE MY
                SAMI TEŻ POWINNIŚMY DBAĆ O PORZĄDEK WOKÓŁ NAS, A NIE RZUCAĆ ŚMIECI
                GDZIE POPADNIE BO INNI TAK ROBIĄ;/ ALE MAMY DRUGĄ WIATĘ I MUSIMY
                WSPÓLNIE ZADBAĆ ABY BYŁO CZYSTO, NIE LICZYĆ NA KOLEJE MAZOWIECKIE.
                • ordyl pijaństwo 31.10.07, 23:45
                  Witam

jest kilka miejsc w naszej części gminy właśnie takich
                  nieprzyjemnych.
                  Pojawiły sie patrole, są projekty monitoringu. Sądzę że powinniśmy
                  pomóc gminie w podjęciu odpowiednich kroków. Jednak również na nas
                  samych leży obowiązek utrzymanaia czystości.

Nie od razu Kraków zbudowano systematycznie krok po kroku próbujemy
                  zmieniać okolicę. Pojawiły się kosze na śmieci. Prowadzone są
                  rozmowy na temat wyjazdu Puławska. To wszystko trwa stąd nasze
                  zniecierpliwienie. Gmina jednak sobie zdaje sprawę z naszego
                  niezadowolenia. Czekam na efekty cierpliwie, nie zniechęcam
                  się "obiektywnymi trudnościami".

Mija rok od wybrania nowych władz. Można już podsumować pewne
                  działania, ale kadencja trwa 4 lata.

Spróbuje podsumować ten rok ale żeby być uczciwym powinienem jednak
                  poczekać do końca roku. Jeszcze mamy 2 miesiące na zrealizowanie
                  budżetu roku 2007 dla sołectw Nowa Iwiczna oraz Mysiadło. Trzeba
                  patrzeć na te sołectwa razem - dzieli nas graniczna ale łączy wiele
                  wspólnych spraw.

Zdrówka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka