lajton 15.11.07, 10:46 wczoraj w ataku szału zrobiłam w środku kafla na podłodze dziurę mała, ale na tyle duża, że ją widać można czymś ją wypełnić? bo z zamaskowaniem jej kolorem juz nie miałabym problemu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sebcioo Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 10:54 Takie rzeczy to najlepiej maskuje sie albo nowym kaflem albo jakas wykladzina. Odpowiedz Link
lajton Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 10:58 gdybym chciała nowy kafel albo pożal się boże wykładzinę na kafle kłaść, to nie pytałabym Odpowiedz Link
grubaska20 Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 11:00 nie wiem jak duża ta "dziurka", jaki kolor i faktura kafla.. jeśli to tylko taka wydziobana/wykruszona dziurka, wielkości.. od grochu, do maks jakiejs jednogroszówki, to spróbowałabym to zalać silikonem i potem zamaskować kolor. no cudownie nie będzie, ale dziura zniknie i będzie napewno schludniej, niż z dziurą. no ale jeśli to jakieś iększe pęknięcie, to chyba najleiej wymienić całą płytkę Odpowiedz Link
lajton Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 11:10 właśnie taka, wielkości grochu kafel jest koloru ceglastego, w takie ciemniejsze miejscami mazaje, więc z zamaskowaniem nie byłoby problemu dziura nie jest w centralnym miejscu, ale jest dzięki za radę Odpowiedz Link
sebcioo Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 11:19 Napisalas "kafel" a to mozna roznorako pojac. Jesli zwykla terakota to oczywizda ze najlepiej wymienic cala plytke (takoz wlasnie napisalem). Choc moznaby probowalac jakas jak zapychac silikonem czy inna guma do zucia. Jesli zas serio jakis kafel to wtedy ciut gorzej z wypelnianiem. Zawsze najlepiej jest wymienic. Odpowiedz Link
raduch Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 12:45 Silikon nie przyjmie żadnej farby, taka jego natura. Jakimś klejem w typie poxipol czy inna ośmiorniczka zaszpachluj. Napisałbym, że najlepiej wymienić, ale się rozmyśliłem. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 12:35 jeśli masz kafel, to od razu wymień na nowy, bo całe życie cię ta dziura będzie dręczyć. brud się będzie w niej zbierał i masakra. lepiej raz przebolec i być z siebie i efektu dumnym. Odpowiedz Link
widokzmarsa Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 13:04 najlepiej wymienić cały kafel. Ale zapewne musisz mieć fugę by poprawić dookoła kafla. Nie wiem jaką masz tę fugę ale jeśli coś w kolorze kafla to może po prostu zalep tę dziurę fugą. Fuga to wysokiej jakości cement i od razu w kolorze więc trochę poleży zanim zmobilizujesz się do wymiany kafla. Silikon odradzam, choć jak dobierzesz w kolorze i zatkasz to też ujdzie, ale go nie pomalujesz. Są akryle silikonowane, te się malują. Możesz też na dziurze postawić kwiatek lub rzeźbę lub taboret etc Odpowiedz Link
lajton Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 13:11 hehe, w przejściu kwiatka postawię wymienić się nie da, bo nie mam zapasów (tak sie beznadziejnie stało) z tym silikonem raduch ma rację, kupię tę ośmiorniczkę albo coć a la w podobie albo dobiorę fugę chwytam się różnych sposobów, bo wymiana kafelków w całym przedpokoju nie rajcuje mnie za bardzo Odpowiedz Link
widokzmarsa Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 13:16 to zrób w tym miejscu rurę do tańczenia. Partner będzie zachwycony jak go przywitasz w negliżu prawie, a koledzy i koleżanki zazdrosne gdy się o tym dowiedzą Możesz zrobić jeszcze inaczej; kup kilka innych kafelków tak by ich wstawki harmonizowały z resztą. Często przecież robi się tak od początku. Trzeba tylko pamiętać o fudze(jaki kolor i gdzie) oraz uważać przy odkuwaniu kafelków by nie popękały boczne. Odpowiedz Link
lajton Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 13:36 codziennie witam go w negliżu przestał reagować zalepię tę dziurę fugą Odpowiedz Link
widokzmarsa Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 13:41 może zacznij od futra lub kożucha Odpowiedz Link
lajton Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 13:42 myślałam o masce gazowej i siatce maskującej Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 13:46 owin się folią strech Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 14:16 to kilka warstw, ewentualnie aluminiowa Odpowiedz Link
lajton Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 14:55 aluminiowa to pasowałaby do chromowanej rury Ty to jednak umiesz wykazać się inwencją Odpowiedz Link
six_a Re: rady "budowlanej" mi trzeba 15.11.07, 23:40 eee tam silikon z ośmiorniczką, fugę kolorowę kupić i już. przyda się, jak będziesz rozwalać kolejne kafle Odpowiedz Link
raduch Re: rady "budowlanej" mi trzeba 16.11.07, 00:47 Czemu tak napisałem? Fugi to się kupuje min 5 kilo, ale biorąc pod uwagęLajtonika pierwsze zdanie, kto wie, jak się ma temperament... Odpowiedz Link
six_a Re: rady "budowlanej" mi trzeba 16.11.07, 09:18 biała to taaaaaaaaak, ale kolorowe są w malutkich opakowaniach, jak mąka, albo trochę większe. w każdym razie nie wór 5 kilo. Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: rady "budowlanej" mi trzeba 16.11.07, 09:04 szpilką? zafugowac moze... Odpowiedz Link