six_a 19.11.07, 12:20 no ale żeby eskimosów? dobrze, że renifery nie mówią. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4684984.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ejakulat Re: meandry religii 19.11.07, 13:45 mmagi napisała: > a to szmaty jedne co masz do reniferów? Odpowiedz Link
falafala Re: meandry religii 19.11.07, 14:36 z religia ma, bo Jezuici sa przedstwaicielami jakiejs tam konkretnej religii i jakas tam konkretna religie glosza. Odpowiedz Link
dr.verte Re: meandry religii 19.11.07, 16:04 falafala napisała: > z religia ma, bo Jezuici sa przedstwaicielami jakiejs tam > konkretnej religii i jakas tam konkretna religie glosza. konkretnie katolicką mamy też w artykule akcent polski Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 19.11.07, 16:58 To ze podaja sie za przedstawicieli jakiejstam (jak dla Ciebie) religii nie znaczy, ze nim i sa. Odpowiedz Link
falafala Re: meandry religii 19.11.07, 17:43 Kazdy jest przedstawicielem tej religi jaka podaje. Czyzby Jezuici byli muzlumanami w przebraniu, ktorzy podkopuja dobre imie religii katolickiej? Niestety to ze ktos jest przedtwaicielem jakiejs religii nie znaczy, ze bedzie przestrzegal jej szlachetnych zasad. Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 20.11.07, 16:39 > Niestety to ze ktos jest przedtwaicielem jakiejs religii nie znaczy, ze bedzie > przestrzegal jej szlachetnych zasad. A wlasnie ze tak. Jezli tych zasad nie przestrzega jest tylko podajacym sie za przedstawiciela. Odpowiedz Link
falafala Re: meandry religii 20.11.07, 16:51 Konia z rzedem temu kto przestrzega zasad swojej religii, jezeli w ogole wie jakie sa jej zasady, tak szczerze? Nie znam osoby podajacej sie za katolika, ktora przestrzega chocby tych najbardziej znanych zasad katolicyzmu. Slowem idac tym tokiem rozumowania nikt nie jest katolikiem z tych podajacych sie Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 20.11.07, 17:13 Co innego byc niby katolikiem (jakies 90% Polakow) A co innego byc niby ksiedziem lub zakonnikiem. Ciezar gatunkowy. Odpowiedz Link
six_a Re: meandry religii 19.11.07, 20:38 to kto jest? ten kto się wypiera? matkobosko, znaczy jestem? ja nie mogę)))) Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 20.11.07, 16:47 Juz Ci tlumacze. Aczkolwiek zdziwiony jestem, ze musze. No coz ludzie razczarowoju mmie od rana. Jesli ktos uwaza, ze jest przedstawicielem Judaizmu a nie przestrzega zasad zawartych w Starym Testamencie i Talmudzie to tylko tak uwaza. Nic wiecej. Jeli ktos uwaza sie za przedstawiciela Chrzescijanstwa a nie przestrzega nauk plynacych z Ewangeli to tylko tak uwaza. Nic wiecej. Odpowiedz Link
raduch Re: meandry religii 20.11.07, 17:34 Chyba rzeczywiście masz zły dzień. Przeczytaj ten artykuł jeszcze raz. Sprawa zakończy się ugodą. Nikt nie zostanie oskarżony, ba nawet od tego momentu nie będzie podejrzanym. Jak panowie nosili habity, tak je będą nosić dalej. Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 20.11.07, 17:44 To Ty przeczytaj artykul jeszcze raz, bo chyba jego tresc nie zostala do konca zrozumiana. Skoro sprawa konczy sie ugoda to oznacza, ze ktos sie poczuwal do winy. Niewinni nie obawialiby sie rozprawy wierzac, ze w jej trakcje zostana oczyszczeni z zarzutow. A tak to dobry wujek z Watykanu zaplaci za milczenie i wszystko bedzie w porzo. Tyle, ze z poslannictwem jakie niesie ze soba regula zakonu jezuickiego to nie ma juz nic wspolnego, a ich habity nic nie znacza. Odpowiedz Link
raduch Re: meandry religii 20.11.07, 17:49 Ależ ja nie rozważam czy ktoś jest winny, czy nie. Zechciej zauważyć, że o tym rozstrzyga sąd. A skoro do rozprawy nie dojdzie... Prywatnie możesz sobie ich nie uznawać za zakonników. Dla reszty świata to są i będą Jezuici. Odpowiedz Link
raduch Re: meandry religii 20.11.07, 17:52 grogreg napisał: > Aha! Szczegolnie dla Innuitow. A tak. Ugoda jest ugoda. Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 20.11.07, 18:03 I co? Posylalabys na ich miejscu dzieci do tzw Jezuitow na nauki? Odpowiedz Link
raduch Re: meandry religii 20.11.07, 20:19 To co piszesz ewoluuje we właściwą stronę, ale już więcej mi się nie chce. Odpowiedz Link
six_a Re: meandry religii 20.11.07, 23:27 no, też się nie mogę nadziwić. otóż wiara tak jakby zakłada nieprzestrzeganie, nie przestrzegasz z zasady, potem masz spowiedź (w katolicyźmie dajmy na to) i znów możesz się uważać za przedstawiciela, jak to specyficznie określasz. czyli panowie jezuici, jak się wyspowiadają i odpokutują, to będą przedstawicielami nie tylko z własnego uważania, ale i z uważania kościoła. chyba że uznamy, iż niejaki grogreg li i tylko ma prawo decydować kto jest, a kto się tylko uważa. amen Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 21.11.07, 00:26 Niejaki grogreg (jaka six_a sie nieuprzejma zrobila), ma prawo uwazac kogo chce za kogo chce. Takie moje zbojeckie prawo. Oczywiscie inni tez moga uwazac kogo chce za kogo chca. Spowiedz ma sens tylko wtedy, gdy zal za grzechy jest szczery. A definiuje zaniechanie ich czynienia w przyszlosci. Odpowiedz Link
six_a Re: meandry religii 21.11.07, 00:35 oczywiście możesz uważać jezuitę za diabła, a diabła za jezuitę, sądzę jednakowoż, że ogół tego nie pojmie. no coś Ty, człowiek słaby jest i spowiada się przeważnie z tego samego. nie deklarujesz zaniechania, tylko szczerą chęć zaniechania, a jak wiadomo chęciami wybrukowane jest co? Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 21.11.07, 00:44 > oczywiście możesz uważać jezuitę za diabła, a diabła za jezuitę, > sądzę jednakowoż, że ogół tego nie pojmie. I coz ja na to poradze? > no coś Ty, człowiek słaby jest i spowiada się przeważnie z tego > samego. nie deklarujesz zaniechania, tylko szczerą chęć zaniechania, > a jak wiadomo chęciami wybrukowane jest co? > Jesli zakladasz, ze nie dotrzymasz postanowienia poprawy to mozesz sobie te spowiedz wsadzic w meritum tego forum. Odpowiedz Link
six_a Re: meandry religii 21.11.07, 00:56 >I coz ja na to poradze? nic, jak zwykle. >Jesli zakladasz... nie ja zakładam, sama spowiedź to zakłada. ja się nie spowiadam, więc dylematów 90 % katolików, którzy wg Ciebie katolikami nie powinni się nazywać, nie mam. Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 21.11.07, 17:27 > nic, jak zwykle. Bo sie nie da. > ja się nie spowiadam, Bo nie masz z czego... Aniolku. Odpowiedz Link
dr.verte Re: meandry religii 20.11.07, 17:38 A tak a propos wątku, cobyście woleli jak ofiary molestowania. Wyrok 7 lat dla molestanta czy 500 tysięcy dolców do kieszeni? Odpowiedz Link
grogreg Re: meandry religii 20.11.07, 17:45 Nie wiem, nigdy nie bylem molestowy. A co bys Ty wolal? Odpowiedz Link