stonoga150 09.03.10, 01:27 Czym zastapic zelatyne pochodzenia zwierzecogo, jezeli jest takowa w przepisie. Szukalam w wielu sklepach i nic nie znalazlam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.sprawiedliwa Re: Zelatyna wgetarianska 10.03.10, 08:08 Agar-Agar, żelujące wodorosty. Do kupienia w każdym sklepie ze "zdrową żywnością". Odpowiedz Link Zgłoś
kiboleczek Re: Zelatyna wgetarianska 23.03.10, 23:18 to prawda, agar-agar jest z krasnorostów, więc można bezpiecznie jeść,a do tego jest "mocniejszy" niż żelatyna. Kosztuje grosze i już jest w miarę łatwo dostępny. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Zelatyna wgetarianska 24.03.10, 10:48 Co to są grosze i gdzie go właściwie mozna dostać? w zdrowej zywności? Mam kilka przepisów na desery do przetestowania, a żelatyny unikam, tylko że agar się mi nigdy jakos w oczy nie rzucił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Zelatyna wgetarianska 24.03.10, 13:54 Zerknij na alledrogo. Kilka złotych za kilkanaście gramów. Odpowiedz Link Zgłoś
konopiejka Re: Zelatyna wgetarianska 24.03.10, 14:10 allegro, albo sklepy ze zdrowa zywnoscia, w ilosciach "dla jednej osoby, rodziny" czyli po kilka/kilkadziesiat gram wychodzi drozej od zelatyny,10gr za pare zl chyba z tego co sie orientuje, na kilogramy duzo taniej/m.in. dlatego wiele slodyczy jest z agarem a nie z zelatyna) Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Zelatyna wgetarianska 05.04.10, 17:19 kiboleczek napisała: > agar (...) jest "mocniejszy" niż żelatyna. Jak bardzo mocniejszy? Jeśli dajmy na to w przepisie jest 1 łyżeczka żelatyny, to ile to będzie agaru? Pół łyżeczki? No żeby kamienia nie zrobić :D Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Zelatyna wgetarianska 27.03.10, 11:33 Zamiast żelatyny można stosować pektynę (np. z jabłek) i mączkę kartoflaną (skrobię ziemniaczaną). Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Zelatyna wgetarianska 29.03.10, 14:44 jakoś mi sie nie widzi krem chałwowy z mąką ziemniaczaną. Albo sernik z Marsami z mąką ziemniaczaną. Ani parę innych rzeczy :) Zapoluję na ten agar chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
a.sprawiedliwa Re: Zelatyna wgetarianska 30.03.10, 11:13 Jest do kupienia pektyna jabłkowa (ok. 5 zł 25 g) - patrz google. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Zelatyna wgetarianska 30.03.10, 15:47 A pektyną można coś usztywnić poza dżemem/galaretką? Ja ciągle myślę o jakichś kremach/musach ze śmietaną i różnymi takimi :) Odpowiedz Link Zgłoś