Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

14.05.09, 14:54
Czy nosicie wyroby ze skory(buty/torebki/kurtki/paski)?
Odrazu chcialabym zaznaczyc,ze NIE chce Was atakowac,szukac ,,haka'' na wegetarian czy czepiac sie.Po prostu jestem ciekawa jak to jest.Pytam poniewaz w swoim zyciu poznalam wielu wegetarian i wielu z nich nosilo wyroby ze skory a juz na pewno kazdy z nich nosil skorzane buty.Zapytalam pare dni temu na innym forum i generalnie gromy sie na mnie posypaly..Zle sformuowalam pytanie i odebrano to jako atak na wegetarian i szukanie na nich ,,haka''.Wywiazala sie niepotrzebna pyskowka(w ktorej niestety tez wzielam udzial) a nie to bylo moim zamiarem.Chcialabym wiedziec jak to bylo/jest u Was?Czy przechodzac na wegetarianizm pozbyliscie sie automatycznie takich czesci garderoby?Czy ktos moglby mi na spokojnie wytlumaczyc?Po prostu chcialabym zrozumiec Wasz punkt widzenia.W tej chwili ja pojmuje to tak:chce przejsc na wegetarianizm poniewaz jestem przeciwna zabijaniu zwierzat i tym samym nie uzywam nic co z takiego uboju pochodzi,czyli mieso,skory,futra,zelatyna itd.Czy dobrze mysle?Czy tak powinno byc,czy raczej jestem w bledzie i opatrznie rozumiem cala idee wegetarianizmu?
Dziekuje za odp.
Obserwuj wątek
    • dolor Re: Mam pytanie 14.05.09, 15:28
      Nie noszę. Ale przyznaję, że nie od razu na niby tak oczywistą rzecz wpadłem,
      wydawało mi się, ze zwierzęta nie są zwykle hodowane i zabijane dla skór,
      dopiero Singer mnie przekonał, prostym argumentem, w ten sposób zwiększa się
      zyski z "produkcji" zwierzęcej.
    • martvica Re: Mam pytanie 14.05.09, 15:54
      Noszę skórzaną kurtkę (lumpeks, żeby nie było), zdarza mi się kupować skórzane
      buty. Futrzanego nic nigdy nie miałam, nie mam i nie kupię.
    • brumbak111 Re: Mam pytanie 14.05.09, 17:58
      Mam pytanie

dlaczego przed chwila obecny w tym poscie post
      zniknął
      bez śladu ?
      • marouder.eu Jak to kolego Brumbaku? 14.05.09, 18:08
        Znik koledze post w poscie?!! Umiesz wpisywac do postu kolejny
        post?!
        Poprosze o dokladny opis tej hackerskiej techniki oraz okazanie
        dowodu osobistego!

!brumbak111 napisał:

> Mam pytanie
        >
        > dlaczego przed chwila obecny w tym poscie post
        > zniknął
        > bez śladu ?
        >
      • misiu-1 Re: Mam pytanie 14.05.09, 18:08
        Zapewne, jak zwykle, twoja reakcja porażała uprzejmością, panie forumowy Główny
        Specjalisto ds. Marketingu i Rozwoju wegetarianizmu. :-)
    • seth.destructor Re: Mam pytanie 14.05.09, 19:50
      Jeśli już tak patrzeć, to ze zwierząt produkuje się nie tylko skórę i żelatynę, ale także kleje, łój i lanolinę do środków kosmetycznych, i tak dalej. Nie ma szans na używanie czegoś niezwierzęcego, chyba że się pójdzie w różne szkodliwe dla środowiska plastiki...
      • dolor Re: Mam pytanie 15.05.09, 15:24
        >Nie ma szans

Że nie można wszystkiego nie znaczy, że niczego nie można.
    • 5wtorek Nie chodzę w futrze 15.05.09, 20:11
      Staram się unikać wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
      Nie chodzę w futrze.
      Nie kupuję wyrobów np. z żelatyną (no chyba, że producent mnie oszuka i nie poda prawdziwego składu).
      Poza tym, weganizm polega na całkowitej rezygnacji z jedzenia mięsa. To po pierwsze. Reszta przyjdzie sama, szybko i bezboleśnie :)
      Go Veg!
      • marouder.eu Znaczy sie golisz, tak? 15.05.09, 23:18
        !Nie posiadasz nawet symbolicznego boberka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka