Gość: N.C. IP: 81.15.135.* 07.04.04, 12:54 Hej, hej, co wegetarianie polecają na czas Świąt? Czy macie jakieś przepisy, odpowiednie na okres Świąt, a bezmięsne? Pozdrawiam wielkanocnie, świątecznie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Wielkanoc Wegetarian 07.04.04, 16:07 W ksiazce Marka Lebkowskiego "Najlepsze przepisy kuchni polskiej" (nie jest to ksiazka wege) sa fajne przepisy na pasztety, ktorymi mozna zastapic pasztet miesny (jak tak robilam): z grzybow, z marchewki i z cukinii. Odpowiedz Link Zgłoś
etbl Re: Wielkanoc Wegetarian 07.04.04, 16:13 Hej, hej N.C. Na Wielkanoc bedziemy jesc polskie pierogi z grzybami i z kapusta. Gotowane i smazone na oliwie. Na pewno znasz przepis. Oprocz tego indyjska w stylu jarzynowa korme, wg przepisu Nigela Slater'a. Moge podac przepis. Jest na dwie osoby. Oliwa (z oliwek) lub inny olej roslinny do smazenia 2 srednie cebule w plasterkach - najlepiej czerwone 3 czastki czosnku posiekane 4 cm posiekanego swiezego imbiru 1 lyzeczka kminu rzymskiego utluczonego w mozdziezu - uwaga to nie to samo co kminek 1 lyzka ziaren kolendry ubitych w mozdziezu 6 ziaren zielonej kardemomy, lekko zmiazdzonej 1/2 lyzeczki mielonej kurkumy 1/2 lyzeczki chilli (albo mniej, jesli nie jest sie przyzwyczajonym do mocno pikantnych dan) 2 listki laurowe (suche) - chetnie 3 swieze swiezo zmielony czarny pieprz do smaku 1 kartofel sredniej wielkosci pokrojony w kostke 2,5cm 1 baklazan w kostke 2,5cm 100 gramow swiezych grzybow pokrojonych w grube plastry 75 gramow fasolki szparagowej przekrojonych na pol 50 gramow orzechow cashew (to te zaokraglone w ksztalcie nerki czy polksiezyca) 150 gramow jogurtu - mozna zastapic "smietana sojowa" 150 gramow smietany - jak wyzej - "smietana sojowa" 1/2 lyzeczki przyprawy garam masala - na koniec podam sposob jej przyrzadzenia, jesli nie ma gotowej w sprzedazy) 1 lyzka siekanych swiezych lisci kolendry Autor przepisu mowi, ze podane warzywa to raczej sugestia niz nakaz. Mozna zastapic innymi. Na srednim ogniu rozgrzac oliwe w sporym rondlu o grubym dnie. Podsmazac cebule ca. 6 min. az zrobi sie miekka i zlota. Dodac czosnek, swiezy imbir. Smazyc 2 min. Dodac przyprawy ( oprocz garam masala), listki laurowe i kilka dobrych "zmielen" mlynkiem pieprzu. Smazyc kilka sekund, mieszajac. Dodac kartofle, zamieszac dobrze. Dodac baklazan, grzyby, na koniec fasolke szparagowa. Wmieszac orzechy. Wlac 200 ml wody. Zamieszac. Gotowac delikatnie na b. wolnym ogniu 15 min. Wmieszac "sojowa smietane". Podgrzewac 4 min., ale nie gotowac. Posypac garam masala i siekana natka kolendry. Podawac z ryzem ugotowanym na sypko. Przepis na wlasnoreczne przyrzadzenie GARAM MASALI. Wedle Sumana Ray. 3 lyzki ziaren kardamomy belka cynamonu - 7,5 cm 1/2 lyzeczki ziarenek kminu rzymskiego (to nie nasz polski kminek!) 1/2 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu 1/2 lyzeczki gozdzikow 1/4 galki muszkatolowej Ubic wszystkie skladniki w mozdziezu. Zmieszac dokladnie. Przechowywac sucho i szczelnie zamkniete w sloiczku do przypraw. Inny przepis na GARAM MASALE wg Sarah Thankammar Engbaek i Padam Bahadur Tuladhar belka cynamonu - 8cm 0,6 dl calych zielonych kapsli kardemomy 0,3 dl gozdzikow 0,3 dl kminu rzymskiego (to ni jest ten polski kminek!) 0,3 dl ziaren kolendry 0,3 dl ziaren czarnego pieprzu Piecyk podgrzac do temp.125 stopni C (slabe cieplo) Na blaszce rozlozyc cynamon, kardemome, kmin i pieprz. Piec przez 30 min. potrzasajac blacha od czasu do czasu - przyprawy nie moga zbrazowiec. Rozlamac zielone kapsle kardemomy palcami i wydobyc ziarna. Zielone kapsle skasowac. Belke cynamonu polozyc na czystej sciereczce, przykryc i rozgniesc za pomoca walka. Zmieszac wszystkie skladniki dobrze. Zmielic przyprawy w blenderze po trochu w malych porcjach, by nie uszkodzic blendera. Lub utluc w mozdziezu. Przechowywac w temp. pokojowej, sucho i w szczelnie zamknietym sloiczku. Pozdrawiam serdecznie i zycze Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Wielkanoc Wegetarian 08.04.04, 20:21 Informacje ogólne: Rodzaj diety: wegańska Kategoria: dania gorące, z grzybów Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych Skala trudności: * Proporcje podane dla 4 osób. Składniki: 1 kg pieczarek 2 bułki grahamki/razowe pół pęczka natki pietruszki 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz ok. 15 dag mąki kukurydzianej (może być pół na pół z pszenną) Przepis: Pieczarki, cebulę i czosnek zetrzeć, zmiksować jak na placki ziemniaczane. Namoczyć bułki, odcisnąc z wody i też zmielić. Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę, posolić przyprawić. Formowac sznycle i smażyć na rozgrzanej oliwie/oleju. Wskazówki i uwagi: Gdyby masa była za rzadka - dodac więcej mąki. Przepis ze strony puszkkka.spinacz.pl Wesolych Swiat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Wielkanoc Wegetarian 08.04.04, 20:24 i jeszcze Golabki :) Nie wiem czy to swiateczne, bo od paru lat spedzam swieta z ludzmi, ktorzy maja male pojecie o tradycji swiat wielkanocnych, a ja tez wiele nie kojarze :/ Informacje ogólne: Rodzaj diety: wegańska Kategoria: dania gorące, farsze Skala trudności: ** Składniki: kapusta biała lub włoska (wg.upodobań) granulat sojowy 20-25 dag 2 torebki ryżu (lub jakiejś kaszy, np. jęczmiennej. jeśli ktoś lubi może być nawet gryczana - bardzo interesujący efekt) 4-6 cebul koncentrat pomidorowy - tak na oko to mała puszka sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki mąki olej ew. jakieś zioła, np. majerank, bazylia. ew. w wersji lakto śmietana Przepis: 1. kapustę umyć, w miare możliwości wyciąć głąb. zdjąć zewnętrzne i uszkodzone liście. nie wyrzucać! za chwilę się przydadzą. 2. nastawić ją w mikrofali (20-40 min. w zależności od wielkości i rodzaju) lub obgotować we wrzątku. zabiegi te maja na celu zmiękczenie liści tak, by można je rozdzielać nie rwąc ich. 3. granulat sojowy namoczyć lub ugotować w wodzie z sosem sojowym i/lub bulionie warzywnym wg. wskazań na opakowaniu. ryż ugotować i odcedzić. 4. umyta i posiekaną drobno cebulę zeszklić na odrobinie oleju. 5. wymieszać w odpowiednio dużym garnku ryż, granulat i cebulę. posolić i popieprzyć do smaku. potem lekko przesolić, ale naprawde lekko, bo część soli się wypłucze. ew. dorzucić trochę ziół. 6. kiedy kapusta jest już miękka, oddzielać pojedyńcze liście od kapusty. jeśli liście są zbyt sztywne, jeszcze raz obgotować/nastawić w mikrofali kapustę. 7. w każdym liściu ściąć nerw (nie wyciąć, ale ściąć na płasko! inaczej farsz będzie wypadał) i nałożyć do niego 1-2 łyżki farszu. zawinąć liść w kopertę. dla początkujących dobrym sposobem, aby liście sie nie rozwijały jest związanie ich nitką. 8. do garnka wlać odrobinę oleju, położyć zewnętrzne liście kapusty (zabezpieczaja przed przypaleniem). układać ściśle gołąbki, zalać wrzątkiem. wyłożyć na wierzch koncentrat (kapusta wtedy nie pęka). ew. przykryć pozostałymi liśćmi. gotować do miękkości. 9. wyjąć gołąbki, zaprawić sos mąką (rozprowadzona w niewielkiej ilości zimnej wody), doprawić solą, pieprzem i ew. dodatkowa porcja koncentratu pomidorowego. w wersji lakto zaprawic śmietaną. 10. podawać jako samodzielną potrawę lub z ziemniakami lub z chlebem. można posypać gołąbki zieleniną. Wskazówki i uwagi: Proporcje dla farszu sa orientacyjne. można je dowolnie zmieniać wg. upodobań. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Wielkanoc Wegetarian 22.03.05, 12:16 odświeżamy wątek? Między innymi dla Basi. A może przyokazji jeszczektoś jakieś propozycje dorzuci... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ja polecam jajka 22.03.05, 15:46 byczą, to ja wolę krew :-)) nie ma jak czerwone winko wytrawne! Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: ja polecam jajka 22.03.05, 16:39 nchyb napisała: > nie ma jak czerwone winko wytrawne! a do tego rybie jaja Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: Wielkanoc Wegetarian 22.03.05, 23:03 Moja Mama zawsze przyrządza dla mnie faszerowane warzywami i kaszą papryki w sosie pomidorowym. Są wspaniałe:) Ja robie kotlety ziemniaczano-soczewicowe w sosie grzybowym...co tu kryć, też niezłe;)) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_ka13 Re: Wielkanoc Wegetarian 23.03.05, 10:34 U mnie bedzie pasztet z soczewicy i razowego chleba.Pycha na cieplo i zimno! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Agnes-ka13 23.03.05, 13:02 A mogłabyś podać wypróbowany przepis na pasztet? Robiłam już i z soi i z soczewicy i nie wiem dlaczego, zawsze jakies takie suche, rozpadające się mi wychodzą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś