Dodaj do ulubionych

pytanie do wegan

15.04.04, 23:19
zastanawiam sie nad przejciem na weganizm. z wegetarianizmu. napiszcie mi jak
sobie radzicie na codzien, chyba nie jest latwo na takiej ortodoksyjnej
diecie. napiszcie co jecie, no ogolnie chcialabym wiedziec jak wyglada
Wasza "dieta". przyznam ze pewnie mam pojecie o weganskiej kuchni takie jak
miesozercy o wegetarianskiej ;) z gory dzieki za wszystkie rady
Obserwuj wątek
    • Gość: Jędruś Re: pytanie do wegan IP: 128.250.211.* 16.04.04, 02:03
      Neeki
      Kolejność przejścia z wegetarianizmu na weganizm:
      Witamina B12 suplementacja (www.surawka.republika.pl artykuły koniec listy)
      rezygnacja z:
      1. masła: zastąpienie zmielonymi na młynku do kawy nasionami roślin oleistych
      (najlepiej moczonych, podkiełkowanych) t.j. słonecznik, sezam, mak, siemie
      lniane; po zmieleniu zalać wodą poczekać ok. 10 minut, gotowe; można zrobią
      więcej przechowywują ww. smarowidło w lodówce;
      2. mleko - zastąpić mlekiem sojowym, najlepiej własnej roboty, kiełkowanie
      soi: moczenie 12 godzin w lodówce ustawionej na 10-12 stopni Celsjusza,
      płukanie, włożenie do pojemnika w czasie przechowywania (nawet do 7-10 dni),
      homogenizowanie 2-3 razy przepuszczenie przez siteczko; można ponownie
      homogenizować z bananem, sokiem marchewkowym itp. dodać np. olejku miętowego
      lub innych przypraw w.g własnych inwencji
      3. sery – tofu itp. odpowiednio przyprawić
      Mnie sam weganizm zdrowotnie nie wystarczył dopiero wegano-witarianizm to była
      dla mnie prawdziwa rewelacja.
      Na początku najważniejsze mieszanie surowych produktów z gotowanymi, a
      następnie stopniowe zmniejszanie gotowanego nas rzecz surowego.
      Primo: wszystko podgrzać do temp. ok. 40 stopni Celsjusza, dopiero wszystko
      pracuje jak należy, nie masz poczucia przechłodzenia na które narzekają
      weganie, witarianie.

Pozdr.
      Jędruś
      kontakt: picusviridis@hotmail.com
      • Gość: telemasca Re: pytanie do wegan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 10:39
        Jedrusia sie nie sluchaj. Nasz "naukowiec" je same homogenaty kompletnie bez
        smaku, lykaj mase pigulek i pije wode destylowana (!!!!!!!!!!!!!!!) a kazde
        dziecko wie ze to trucizna.
    • Gość: miau Re: pytanie do wegan IP: *.bct.bellsouth.net 16.04.04, 17:32
      witaj neeki.
      Mieszkam w USA, wiec sytuacje mam bajeczna - tony owocow, ogromny wybor
      produktow wege i wega, a takze - czego u nas brak - supermarkety wegetarianskie.
      Niemniej jednak, robia bledy (ktore dominuja na tych stronach), np. w jogurcie
      sojowym bywa skrobia, ser sojowy polecaja na chleb itp.

Jedrus ma racje w swoich radach.

W Polsce radzilem sobie swietnie korzystajac z pomyslow Tombaka. Jego przepisy
      odnosnie laczenie dan (i poszczegolnych skladnikow) sa proste, zwiezle i
      prowadza do swietnego zdrowia i samopoczucia, a to dzieki ulatwieniu trawienia.
      Bo coz moze wyjsc z pasztetu, w ktorym plywaja (oddzielnie
      • Gość: Krzysiek Re: pytanie do wegan IP: *.tsclos01.al.comcast.net 17.04.04, 01:23
        > czego u nas brak - supermarkety wegetarianskie

taaaaak?! 8---o a jak sie nazwyaja?
        • Gość: Magda Re: pytanie do wegan IP: *.client.comcast.net 17.04.04, 08:25
          Whole Foods na przyklad. www.wholefoods.com
          No, niezuplenie w 100% wege, ale to i tak jest cos!
          • Gość: Krzysiek Re: pytanie do wegan IP: *.tsclos01.al.comcast.net 18.04.04, 01:28
            to u nas na wsi :-P takiego nie widzialem : /
    • neeki Re: pytanie do wegan 17.04.04, 23:24
      dzieki wszystkim za odpowiedze.ja mieszkam w UK i tak sobie patrzylam to hmm
      wegetarianskich rzeczy jest duzo ale weganskich to juz troche gorzej. nie
      znalazlam nic pochodzenia zwierzecego w tutejszym obrzydliwym chlebie i
      makaronie;)
      • oladios Re: pytanie do wegan 18.04.04, 10:55
        Czesc Neeki !
        Ja tez mieszkam w UK . Polecam strone Towarzystwa Weganskiego
        www.vegansociety.com/html/ Strona ta ma baze produktow
        weganskich , ktore mozne sprawdzic po zajerestrowaniu .
        Lubie tez czasami poczytac sobie ich forum . Oprocz tego polecam
        onne forum weganskie z UK pub7.bravenet.com/forum/519906193
        Jesli napiszesz do Tesco i Waitrose to oni wysla Ci
        bezplatny spis produktow weganskich . Asda ma taki spis na swojej
        stronie internetowej .
        Jesli chodzi o gotowanie to wybierz sie do najblizszej biblioteki , ktora moze
        miec ksiazki z przepisami weganskimi . Jesli nie ma to zajrzyj do katalogu
        w bibliotece , a na pewno znajdziesz jakis tytul w pobliskim oddziale ,
        ktory bedziesz mogla zamowic . Przykladowo : moim hrabstwie jest 34 ksiazek na
        ten temat . Powinno sie udac :))
        Polecam goraco ksiazke , z ktorej ja sie ucze gotowania :
        Leah Leneman " Easy Vegan Cooking " jest bardzo dobra .
        Pozdrawim i zycze powodzenia !

• neeki Re: pytanie do wegan 19.04.04, 21:51
          thx :)
    • balbinia Re: pytanie do wegan 23.04.04, 13:19
      neeki napisała:

> zastanawiam sie nad przejciem na weganizm. z wegetarianizmu. napiszcie mi jak
      > sobie radzicie na codzien, chyba nie jest latwo na takiej ortodoksyjnej
      > diecie. napiszcie co jecie, no ogolnie chcialabym wiedziec jak wyglada
      > Wasza "dieta". przyznam ze pewnie mam pojecie o weganskiej kuchni takie jak
      > miesozercy o wegetarianskiej ;) z gory dzieki za wszystkie rady

Poczatki byly dla mnie trudne. Dzis na codzien zywie sie wegansko, z rzadkimi
      wyjatkami, kiedy w jakiejs restauracji zjem sos z dodatkiem produktu mlecznego
      czy kawalek torta gdzies na przyjeciu etc.. Co mnie zas zaskoczylo, to fakt, ze
      w jakis sposob zaczely mnie obrzydzac produkty mleczne, np kiedys zajadalam sie
      jogurtami, dzis caly zapach, konstynencja tego produktu mnie odrzuca. Tak samo
      mleko krowie; pachnie jakims kwasem, ba, smierdzi mi to po prostu i wrecz nie
      wyobrazam sobie wypicia szklanki mleka, pfui.. tyle ze ja mleka nie pije juz 10
      lat. Do musli np dodaje mleka kokosowego albo zwyczajnej wody przegotowanej. Do
      kanapek robie rozne pasztety: z ciecierzycy, fasolki, ziemniaka. Lubie rozne
      geste sosy, ktorymi polewam kasze gryczana, ryze, ziemniaki, makarony
      (bezjajeczne). Rozne warzywka tez mozna przypiec na patelni, przyprawic, polac
      olejem i jesc do chleba, albo zrobic maselko ziolowe (jest przepyszne,
      podawalam tu przepis) i jesc np z bagietka. Utarte warzywka mozna formowac w
      kotleciki i takze smazyc. A w miedzyczasie podgryzam owoce suszone i rozne
      orzeczy, pistacje, migdaly, pestki slonecznika, dyni. Czasem zgrzesze - chipsy,
      frytki, cola, alkohole ale w koncu raz sie zyje ;) Jest tez mase mozliwosci
      roznych salatek warzywnych i owocowych. Dobre sa tez coctaile z owocow, czy
      soki wyciskane z sokowirowki. Kurcze, az sie glodna zrobilam :o)
      ps. mi pomocne w kuchni sa trzy urzadzenia: sokowirowka, mikser (blender?) oraz
      tarka.
      • kociamama Re: pytanie do wegan 27.04.04, 18:30
        A ja tez sie powoli przestawiam na diete wega. Samo jakos idzie. Njapierw
        przestalam jesc jajka z ferm kurzych, az dotarlo do mnie, ze wcale nie mam
        ochoty na jajka i nie jem ich od jakiegos czasu. Obrzydzily mnie strasznie jak
        sobie wczesna jesnienia zrobilam zapas 30 wiejskich jaj od kur biegaczek;)) No
        i nie mialam na nie wcale ochoty, wiec stweirdzilam za koniec tych jaj.
        Teraz tez powoli odchodzi mi apetyt na sery, smietane itp. Jak kupilam ostatnio
        mojego niegdys ulubionego d'or blu (plesniaka) to mi sie slabo zrobilo i
        niedobrze jak go zjadlam. Jogurtow juz nie jem od kilku lat, bo sie
        kiedysprzejadlam i wstret pozostal (chyba od 5 lat min.)

Czasem wiejskie mleczko prosto od krowy mnie skusi, takie geste , ale bron Boze
        z kartonika...

Ale ciesze sie ze moj organizm sam sie przestawia, bez zadnych wyrzeczen.

(choc czekolada mleczna ciagle mi smakuje)

Pozdrawiam,
        Kociamama.
        • neeki Re: pytanie do wegan 27.04.04, 21:31
          ja rowniez powoli sie przestawiam i widze ze rzeczy ktore wczesniej wydawaly mi
          sie nie dla wegan mozna jednak jesc, chocby makaron. jajek nie jem juz od
          dluzszego czasu. najtrudniej mi sie rozstac z serami, szczerze przyznam. np
          uwielbiam pizze, a tam ser ;)
          • kociamama Re: pytanie do wegan 28.04.04, 10:08
            Droga neeki,

pizza bez sera tez jest pyszna. Trzeba dac duzo warzyw i przypraw, ja tez lubie
            skropic ja tabasco...

Jadlam taka bezserowa u kumpla i wszystkim (miesozercom tez) bardzo smakowala.
            Pamietam ze dal groszek, inne warzywa, a ciasto bylo pyszne.

Pozdrawiam,
            Kociamama.
          • balbinia Re: pytanie do wegan 01.05.04, 15:35
            neeki napisała:

> ja rowniez powoli sie przestawiam i widze ze rzeczy ktore wczesniej wydawaly
            mi
            >
            > sie nie dla wegan mozna jednak jesc, chocby makaron. jajek nie jem juz od
            > dluzszego czasu. najtrudniej mi sie rozstac z serami, szczerze przyznam. np
            > uwielbiam pizze, a tam ser ;)

A ja sama robie pizze. Bez sera :) Tyle, ze dodaje wiecej gestego sosu
            pomidorowego, ktory pokrywa pieczarki, papryke, cebulke i chrupiace podloze,
            mm... Na pocieszenie dodam: na rynku EU dostepne sa weganskie sery na kanapki,
            pizze, zapiekanki:

www.vegetarisch-einkaufen.de/Produkte/Produktinfos/Kasealternativen/HexerkuecheTofuKaese150.jpg

www.vegetarisch-einkaufen.de/Produkte/Produktinfos/Kasealternativen/veg-Kaese-mit-Schinken150-2.jpg

www.vegetarisch-einkaufen.de/Produkte/Produktinfos/Kasealternativen/Kase_-_Fermate_Provence.jpg

www.vegetarisch-einkaufen.de/Produkte/Produktinfos/Kasealternativen/kasealternativen.html

A ze my w EU, zapewne niebawem na polskim rynku beda dostepne serki na bazie
            tofu czy soi ;)
      • patrycja1203 Re: pytanie do wegan 28.04.04, 09:51
        balbiniu, czy mogłabyś podać przepis na takowy pasztet z fasolki, czy ziemniaka?
        A z czego robisz sosy do polewania kaszy gryczanej, ryżu, makaronu?
        • balbinia Re: pytanie do wegan 01.05.04, 15:39
          patrycja1203 napisała:

> balbiniu, czy mogłabyś podać przepis na takowy pasztet z fasolki, czy
          ziemniaka
          > ?
          > A z czego robisz sosy do polewania kaszy gryczanej, ryżu, makaronu?

Zaloze niebawem osobny topik i podam przepis na wege smalec i pare pasztetow ;)
          Teraz juz musze leciec ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka