miastozmorza 10.02.13, 09:38 Podrzućcie mi proszę przepisy/pomysły/inspiracje na wegetariańskie pasty na kanapkę, ale odpadają groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób itp (zalecenia lekarskie). Przeszukuję internet, ale większość past zawiera ww. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marrrgott Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 10.02.13, 17:09 Hej, ostatnio został mi farsz od pierogów ruskich i użyłam go właśnie jako smarowidło na kanapkę. Poza tym, smaczna jest też pasta z awokado i groszku, z dodatkiem soku z cytryny i czosnku, no i też pasty jajeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_cyganka Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 10.02.13, 17:56 Zagalopowałam się z tym awokado i groszkiem, przepraszam. Ale pasta z samego awokado i czosnku też jest smaczna:-) Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 10.02.13, 23:05 puszka.pl/do/cat,4,dodatki_do_pieczywa,1,0,5.html tu niestety musisz pogrzebać bo pewnie w części będą strączki. Odpowiedz Link Zgłoś
justynawach Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 11.02.13, 11:10 może masło orzechowe? Oczywiście samodzielnie zrobione albo pasta z drożdży. Jak ją wykonać: 25 dkg drożdży (najlepiej piwnych) wymieszać z cebulą przyrumieniona na oleju. Gdy masz juz gotową papkę, dodajesz 4 łyżki płatków owsianych i gotujesz wszystko z pięć minut. Zdejmujesz z ognia, dodajesz przyprawy wg. uznania np. roztarty ząbek czosnku, majeranek (pasuje do czosnku) pieprz, sól. Dobrze wymieszać i gotowe. Alternatywą może być pasta z oliwek. Przepis zaczerpnięty stąd: mojekulinarnewariacje.blogspot.gr/2013/02/pasta-z-oliwek.html Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 13.02.13, 13:17 Orzechowa z tofu i oliwkami 200 g tofu pokruszyc, Zmiksowac z lyzka oliwy , lyzeczka miodu , 100 g oliwek i sokiem z cytryny. 50 g ( albot roche wiecej ) orzechow wloskich uprazyc na patelni , pokroic i wymieszac z pasta. [bTofu z awokado][/b] 200g silken ( jedwabistego ) tofu i jedno , dwa dojrzale awokado zmiksowac z lyzka oliwy i sokiem cytrynowym. Odpowiedz Link Zgłoś
simiola Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 13.02.13, 17:07 tofu niby jest ze strączków, ale jest wyjątkowo lekkostrawne. Z alternatyw polecam pasty na bazie ziarna słonecznika i innych nasion guacamole z awokado z sokiem z limonki, czosnkiem, kolendrą i cebulką tapenadę z czarnych lub zielonych oliwek, z kaparami, suszonymi pomidorami, czosnkiem moutabbal lub baba ganoush, czyli bliskowschodnią pastę z pieczonego bakłażana kilka przepisów znalezionych na wegeblogu, z którego ostatnio gotuję: www.jadlonomia.com/2011/07/co-do-chleba-pasta-z-marchewki-w-dwoch.html www.jadlonomia.com/2011/07/co-do-chleba-pasta-z-oliwek.html www.jadlonomia.com/2012/10/najprostszy-przepis-na-ajvar.html www.jadlonomia.com/2011/01/co-do-chleba.html i na słodko www.jadlonomia.com/2012/11/domowa-nutella.html opcji jest sporo :) Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 15.02.13, 10:27 zgadzam się. Tofu to jednak produkt przetworzony z warzywa strączkowego i zupełnie inaczej działa na organizm, niż po prostu pasta s soi. Zresztą, może spróbuj sobie gotowej pasty np. francuskiej z Polsoi, to dowiesz się czy ci szkodzi czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sw.stefan Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 13.08.13, 22:19 Można jeszcze zrobić z cukinii, zetrzeć na tarku na grubych oczkach, wycisnąć płyn, poddusić z czosnkiem i cebulą, można dodać pomidory czy co tam się chce i zmiksować na gładko. Odpowiedz Link Zgłoś
obudzone.dziecko Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 14.08.13, 07:59 Pasta z ziaren słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
dolor Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 17.08.13, 16:43 Tapenadę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 19.08.13, 17:26 Paste można zrobić z wielu ziaren nie tylko slonecznika, można tez z orzechów dodając najróżniejsze zioła, przyprawy i oczywiście oliwe/olej :) doprawiac można tez na słodko - dodając miód czy syropy np z agawy, klonu czy pedow sosny. Ja czasem dodaje tez korzenie przyprawy do orzechów np kardamon, cynamon czy szafran Dobre są tez alternatywne "pesto" np z pieruchy czy świeżego szpinaku ale nie wiem czy to sie do past zalicza :) ja lubię takie z natki pietruszki, czosnku, otartej skórki cytryny, migdalow i oleju z orzechów włoskich Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 26.08.13, 16:32 biały ser + pomidory suszone z oliwy + pestki słonecznika + ulubione przyprawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 26.08.13, 16:33 oczywiście miksujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 27.08.13, 15:37 olej ( szklanka) mleko sojowe(szklanka) i trochę gotowanej kaszy jaglanej(pół szklanki) miksowac osobno ( cytryna i ..tu według upodobań: cukier, cukier waniliowy, zioła- bez cukru oczywiscie) a potem zmieszać wszystko razem i mamy , w zalezności co dodamy ALBO SEREK WANILIOWY ALBO SEREK typu ALMETTE na ostro Odpowiedz Link Zgłoś
mona_ona Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 01.09.13, 19:43 cukier waniliowy jest zwykle "sztuczny". Może jednak ksylitol lub stewia? Do tego wanilia naturalna jeżeli ktoś ma parcie na wanilię? Karob moim zdaniem byłby dobry, teoretycznie, bo nie wypraktykowałam. Karob jest dobry na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 28.08.13, 00:34 Szpinaczek smażony jest dobry albo grillowany bakłażan na chlebek, ale pasta? Coś na bazie orzechów? Odpowiedz Link Zgłoś
vegestrefa Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 29.10.13, 07:13 Polecam serek topiony na kanapkę z płatków owsianych, przepis pochodzi z mojej strony, robi się go bardzo prosto i jest niezwykle smaczny, bo możesz dodać do niego swoje ulubione składniki. Moja ulubiona wersja to smażona cebulka i mielona papryka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fantazjesmaku Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 02.11.13, 21:50 To ja mogę polecić Ci coś doskonałego: fantazjesmaku.weebly.com/kanapki-z-past261-z-awokado-i-suszonych-pomidoroacutew.html Odpowiedz Link Zgłoś
medvetka pasta z nerkowców! 16.11.13, 12:41 Nerkowce przesmażam na patelni z papryka ostrą i kolendrą, studzę , miksuję na papkę i staram się nie wciągnąć saleterki na raz Odpowiedz Link Zgłoś
extraoliwka Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 19.03.14, 13:10 Osobiście uwielbiam ciecierzycę, z puszki, lub przeze mnie gotowaną, do której idealna jest oliwa z oliwek, tahini i liście szpinaku. Jest rewelacyjna i godna polecenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
izzyvege Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 21.03.14, 19:23 A może paprykarz wegetariański Ci posmakuje? www.takeitizzy.pl/idealny-paprykarz-wegetarianski/ Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 21.03.14, 19:25 Znakomie do chleba , robię na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
skrajniefajnie Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 24.04.17, 20:12 Na kanapkę polecam Pastenę - pastę z suszonych pomidorów. Bardzo aromatyczna, pasuje też do sera, o ile nie jesteś weganką ;) Jest przepyszna! Zwłaszcza na ciepło, do tostów z bazylią. Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 12.05.17, 13:36 Marchewka, kawałek selera i pietruszki uduszone w odrobinie wody z przyprawami. Zmiksowane z podsmżona cebulką i na koniec z uprażonymi pestkami słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmotynka Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 05.06.17, 11:29 Ja bardzo lubię pastę z suszonych pomidorów. Jest wyrazista w smaku - idealna do sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
holenka70 Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 27.09.17, 09:23 A pasta z jajek? Czy to też odpada? Odpowiedz Link Zgłoś
kameleon_kulinarny Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 02.11.17, 12:31 Polecam pastę z nasion słonecznika - www.facebook.com/photo.php?fbid=125278004905295&set=rpd.100022692882062&type=3&theater. Pyszna, pożywna, nie-strączkowa.. Uwielbiam ją osobiście oraz moi goście :) Niedługo zamieszczę przepisy na kolejne pasty, będę pamiętać, aby dodać przepisy na nie-strączkowe.. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
t_winski Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 04.11.17, 17:40 Gdybym miał robić taką pastę, to chyba próbowałbym zrobić z orzeszków ziemnych, łuskanych ziaren konopi; może jeszcze coś by trzeba dać dla miękkości. Póki co, w swoim lenistwie robię tylko najprostsze potrawy. Chleb jem maczany w oleju rzepakowym, z patelni. Do tego np. ogórki kiszone, łuskane ziarna konopi, marchew. Odpowiedz Link Zgłoś
kameleon_kulinarny Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 10.12.17, 12:49 Orzeszki ziemne to wg mnie nie jest dobry wybór. Zawierają dużo kwasów Omega-6, po za tym nie zawierają dużo wartości odżywczych choć są kaloryczne. Są też bardzo silnymi alergenami. Bardzo dużo mówi się teraz o złym transporcie i przechowywaniu orzeszków ziemnych. Polecałabym inne orzechy, zaczynając od naszych polskich orzechów włoskich :) Tak w ogóle orzeszki arachidowe to bulwy rośliny jednorocznej z rodziny bobowatych (jak fasola, cieciorka, groch) ;) Ale nie przez fakt, że bliżej im do strączkowych niż do orzechów wolałabym wolałabym inny wybór. Nie uważam, aby nie jeść, wydaje mi się, że jest wiele innych opcji, które są równie smaczne ale zdrowsze :) Pasta z orzechów ziemnych to nic innego jak masło orzechowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
kameleon_kulinarny Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 10.12.17, 12:52 Kilka past do kanapek, może zainspirują do szukania nowych smaków / kolorów: kameleonkulinarny.pl/pasty-sosy/ Odpowiedz Link Zgłoś
mirus_78 Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 11.01.18, 15:43 pasta z awokado, pasta ze słonecznika z pieczarkami, twaróg z pomidorami suszonymi, coś w stylu domowego pesto czyli np pasta z orzechami i zieleniną, ja sam bardzo lubię starte buraki i podsmażone z cebulą i czosnkiem. Również pasta buraczano-orzechowa zrobiła furorę wśród moich mięsożernych znajomych :) Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_ka Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 14.02.18, 16:05 Cokolwiek z awokado <3 Ono się dobrze komponuje z mnóstwem rzeczy. Albo można pasztet warzywny zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_qwerty Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 18.02.18, 17:54 też mam problem ze strączkami, łap przepis na pastę z serka śmietankowego, pomidorów i chilli, lekko ostra, ale pyszna najlepszewkuchni.pl/przepis/pasta-ze-smietankowego-serka-z-pomidorami-i-pikantnym-chili-2705.html ogólnie na tej stronie masz sporo przepisów wege, ja często korzystam, bo jednak czasami człowiek potrzebuje inspiracji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
techio Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 21.02.18, 02:15 Ja odkryłam tę stronę przed samymi świętami i w kilku przypadkach uratowała mi życie:D a nie jestem mistrzem w kuchni, plus za to, że można wybrać poziom trudności przygotowanych potraw. Dziewczyny, a w temacie past, znacie "smalec" z jabłka, cebuli i majeranku? Mega prosty, a naprawdę rewelacyjnie smakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
kameleon_kulinarny Re: pasty na kanapkę z nie-strączkowych, bobowaty 06.03.18, 13:38 Pasty z niestrączkowych: PASTA Z PESTEK DYNI - kameleonkulinarny.pl/2018/03/06/2511/ PASTA Z NASION SŁONECZNIKA - kameleonkulinarny.pl/2018/01/30/pasta-ze-slonecznika/ PASTA Z MAKRELI - kameleonkulinarny.pl/2017/12/09/pasta-z-wedzonej-makreli/ PESTO Z RUKOLI - kameleonkulinarny.pl/2017/12/05/pesto-z-rukoli/ Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś