Dodaj do ulubionych

Które sery są wegetariańskie?

24.07.13, 08:13
Nie chodzi mi o wegańskie, tylko te z mleka zwierząt.
Niewege są te wszystkie z podpuszczką zwierzęcą - żółte, mozzarella, parmezan itd..
A ok są twarogi, ricotta?
Jakie sery uznajecie, a jakie nie, wegetarianie?
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Które sery są wegetariańskie? 25.07.13, 14:04
      mozzarella nie ma podpuszki, parmesan ma, feta tez. Chociaz podpuszczka bakteryjna jest tansza, wiec to sie pewnieciagle wszystko zmienia.
      Mozesz pytac producentow mailem.
      Mozesz tez zrezygnowac z sera i produktow mlecznych.
      • tlenek_wegla Re: Które sery są wegetariańskie? 02.08.13, 23:23
        NIe ma czegos taiego jak podpuszczka bakteryjna.
        • znana.jako.ggigus podpuszczka syntetyczna, otrzymywana 03.08.13, 11:32
          z bakterii. naprawde nie musze miec opanowanej fachterminologii mleczarskiej.
          pl.wikipedia.org/wiki/Podpuszczka
          • tlenek_wegla Re: podpuszczka syntetyczna, otrzymywana 05.08.13, 12:58
            Ten artykuł mówi w zasadzie wszystko. Tzw. Podpuszczka bakteryjna" to chwyt marketingowy, który ma was na kasie doić losie.
    • jan.kran Re: Które sery są wegetariańskie? 30.07.13, 05:31
      www.vegetarian.ie/chees.htm
      U nas serami zajmuje sie syn.
      Nie jemy serow zoltych bo nie przepadamy i tlustych typu brie i camemebert ze wzgledu na moja diete.
      Ku mojej rozpaczy Junior wykluczyl z menu cottage cheese z powodu podpuszczki.
      Jemy tylko okreslone rodzaje mozarelli z listy powyzej , haloumi wege i ricotte.
    • lashqueen Re: Które sery są wegetariańskie? 31.07.13, 08:25
      Cżęsto zależy to od marki i ceny. Nie zawsze mozzarella ma podpuszczkę niezwierzęcą.
      Z reguły wszystkie sery wysokiej jakości, te mające oznaczenia DOP itp, mają podpuszczkę zwierzęcą. Parmezan też.
      Ricotta niby robiona jest bez podpuszczki, ale jak wiemy jest to uboczny produkt przy robieniu serów (serwatka), w tym podpuszczkowych zwierzęcych, więc kontakt jako taki z ta podpuszczką na wstępnym etapie produkcji sera serwatka miała, jeśli do produkcji sera użyto podpuszczki zwierzęcej.
      • znana.jako.ggigus niekoniecznie kwestia ceny 31.07.13, 10:48
        wiele firm stosuje podpuszczke bakteryjna z uwagi na klientele, ktora nie chce serow z podp. zwierzeca. Taka podpuszczka jest tez tansza, a firmy wola miec wiekszy zysk. Ponadto jak czytalam gdzies, obecnie cielaki maja coraz gorsze jakosciowow soki zoladkowe (ciemna strona masowej hodowli) i dlatego coraz czesciej uzywa sie podp. syntetyczej.
        Poza tym DOP oznacza chroniona marke i pochodzenie prouktu, a nie sklad.
        • lashqueen Re: niekoniecznie kwestia ceny 31.07.13, 13:43
          > Poza tym DOP oznacza chroniona marke i pochodzenie prouktu, a nie sklad.

Dokładnie tak, ale do produkcji tych produktów używa się zawsze składników najlepszej jakości, a za taki uznawana jest podpuszczka zwierzęca, a nie jakiś syntetyk.
          Dlatego mamy na rynku i najepsze sery i wyroby seropodobne.
          • jan.kran Re: niekoniecznie kwestia ceny 31.07.13, 13:51
            Czy jest jaki parmezan na 100 % wege ? Bo z cottage cheese z trudem zrezygnowalam , haloumi wege mam bez problemu , mozarele wege wybiera syn , licze na to ze ricotta jest wege...
            • slawekopty Re: niekoniecznie kwestia ceny 01.08.13, 08:20
              jan.kran napisała:

> Czy jest jaki parmezan na 100 % wege ? Bo z cottage cheese z trudem zrezygnowal
              > am , haloumi wege mam bez problemu , mozarele wege wybiera syn , licze na to
              > ze ricotta jest wege...

O ile mogę zrozumieć twojego syna ( wiadomo młody głupi ) to twoje rozumowanie zadziwia mnie i to bardzo. Jak można się zastanawiać nad bakteriami pobranymi z żołądka zabitego "PRZEZ" ciebie cielaczka ??? do produkcji sera ;) skoro cały ten proceder hodowli i zabijania zwierząt jest spowodowany twoją chęcią jedzenia sera !! i nie ma znaczenia czy cielęcinę potem zjesz czy dasz psu na karme i czy wcześniej wyjmiesz trochę podpuszczki. Gdybyś nie jadła sera wcale to ograniczyłabyś liczbę mordowanych na twoje zamówienie czujących istot.

Slawek
              • jan.kran Re: niekoniecznie kwestia ceny 01.08.13, 13:36
                Slawek , jestes weganem ?
                Ja jestem 100 % wegetarianka od ponad roku i mimo ze bardzo mi to pasuje mam mocno ograniczone menu. Z serow i jajek nie zrezygnuje bo wtedy to w ogole nie mialabym co jesc..
                Po pierwsze mieszkam w Norwegii gdzie rynek jest mocno ograniczony przepisami chroniacymi wlasne rolnictwo , po drugie zmienilam sposob odzywiania ze wzgledu na moja nadwage.

Jemy roznorodnie ale jednak od czasu do czasu jakis ser czy jajko sie przemknie choc jak sie dobrze przyjrzec to mamy spora czesc kuchni weganska.
                Mleko i jogurty tez spozywamy ale ja i syn duzo trenujemy i potrzebujemy protein .
                Ogladam te sery i staram sie zeby byly wege , do niedawna naiwnie myslalam ze kazdy ser jest wege teraz sie dopiero ucze...
                • slawekopty Re: niekoniecznie kwestia ceny 02.08.13, 08:07
                  >zmienilam sposob odzywiania ze wzgled
                  > u na moja nadwage.

to raczej slepa uliczka :( moze schudniesz na diecie wege ale wycienczajac przy okazji swoj organizm

>do niedawna naiwnie myslalam ze
                  > kazdy ser jest wege teraz sie dopiero ucze...

no bo to nie naiwnosc ;) kazdy ser jest wege, no moze z paroma wyjatkami:

www.mleczarnia.lowicz.pl/lowicz/index.php?strona=ser-topiony-z-szynka
                  vitalia.pl/kp72,21539,0_Ser-topiony-kremowy-z-salami.html
                  dlatego zastanawianie się czy podpuszczka jest syntetyczna czy nie, jest pozbawione sensu, bo w każdej wytwórni sera maja taka i taka i nie masz pewnosci czy im sie gdzies nie pomylily ;) a wegetarianizm to wszak niejedzenie miesa ? a w jajku masz przeciez juz zalazek miesa !!

Slawek
                  • jan.kran Re: niekoniecznie kwestia ceny 02.08.13, 12:08
                    Slawek , nie mozesz wiedziec ale mylisz dwie rzeczy.
                    Wege zostalam ponad rok temu i to nie mialo nic wspolnego z dieta i nadwaga. Stopniowo przez kilka lat ograniczalam mieso , coraz mniej mi smakowalo i na koncu przestalam jesc w ogole. Doszly do tego wzgledy etyczne i ekologiczne.
                    Natomiast jesienia 2012 bylam na dziesieciotygodniowym turnusie rehabilitacyjnym , trening , dietetycy , psychologowie gdzie po 30 latach zaczelam cwiczyc oraz zmienilam sposob odzywiania.
                    Teraz cwicze na silowni dwa , czasem trzy razy w tygodniu. Mojego sposobu odzywiania nie nazywam dieta tylko zmiana sposobu odzywiania. Jem piec posilkow dziennie , wszystko ale z ograniczeniem slodyczy , alkoholu , weglowodanow. Poniewaz mam zamiar tak jesc do konca zycia wiec nie licze kalorii , nie ograniczam konkretnych produktow tylko jem regularnie i kierujac sie zdrowym rozsadkiem.
                    Waga jest sprawa drugorzedna choc chce i musze schudnac ale sie nie spiesze.
                    Natomiast jakosc zycia i zdrowia poprawila mi sie niepomiernnie.
                    • slawekopty Re: niekoniecznie kwestia ceny 02.08.13, 16:13
                      > Slawek , nie mozesz wiedziec ale mylisz dwie rzeczy.
                      > Wege zostalam ponad rok temu i to nie mialo nic wspolnego z dieta i nadwaga. St
                      > opniowo przez kilka lat ograniczalam mieso , coraz mniej mi smakowalo i na konc
                      > u przestalam jesc w ogole. Doszly do tego wzgledy etyczne i ekologiczne.

No to jak to sie ma do tego co napisałaś wczesniej ?? że przeszłaś ze wzgledu na nadwage ??
                      bo ja się do tego odniosłem. Odniosłem się też do faktu że przejmujesz sie kilkoma kroplami podpuszczki z żołądka cielaka, spozywając jednocześnie mleko które byłoby jego i on nie musiałby umierać gdyby nie twoja chęć jedzenia sera. I nie ma znaczenia czy po uśmierceniu cielaczka zjesz jego mięso czy jego mleko !! czy kilka milionów bakterii żyjacych w jego trzewiach ;) jeśli jesteś ideoligiczna to od serów i jajek z daleka, jak normalna to jedz kazdy rodzaj sera bez wnikania czy tamte bakterie itp..........

Slawek
                      • jan.kran Re: niekoniecznie kwestia ceny 03.08.13, 00:03
                        Po pierwsze zacytuj mi prosze gdzie napisalam w tym watku gdzie napisalm ze zostalam wege z powodu nadwagi ?
                        Slowo w slowo prosze bo ja nie moge znalezc:)
                        Po drugie prezentujac zdanie nawiedzonego weganina na pewno mnie na swoje strone nie przeciagniesz.
                        Ja slucham i czytam sporo wypowiedzi zarowno wegetarian i wegan i sa ludzie ktorzy maja mozg i sa tolerancyjni , w ten sposob moga kogos przekonac.
                        Natomiast taki weganski beton jak Ty na pewno mnie nie przekona zebym zrezygnowala z mleka , sera i jajka,
                        • slawekopty Re: niekoniecznie kwestia ceny 05.08.13, 10:13
                          jan.kran napisała:

> Po pierwsze zacytuj mi prosze gdzie napisalam w tym watku gdzie napisalm ze z
                          > ostalam wege z powodu nadwagi ?

Napisałas ze zmieniłas swoją diete ze względu na nadwage, czy teraz ja zmienilas czy wczesniej ??? bo po co pisac w tym watku ze sie zmienilo jak zmiana byla np. kilka lat temu ?? logiczne wydaje sie ze piszac teraz o zmianie diaty i nadwadze masz na mysli ten sam moment. No chyba że ...... ja czegos nie rozumiem ;)

Slawek
            • znana.jako.ggigus jest parmezan wege 01.08.13, 10:37
              weganski - w sklepach dla wegan.
          • znana.jako.ggigus no coz, wlasnie dlatego stosuje sie 01.08.13, 10:34
            podpuszczke syntetyczna, bo enzymy w zoladkach cielat sa za slabe - ponoc, powtarzam ponoc efekty hodowli masowej.
            Najlepsze skladniki nie znaczy koniecznie zwierzece, nie musi to oznaczac.
            • lashqueen Re: no coz, wlasnie dlatego stosuje sie 01.08.13, 11:04
              Ale ja mówię, o serach DOP. Poczytaj sobie torchę na ten temat albo obdzwoń prodecentów i spytaj czego uzywają i dlaczego są takie czy takie kryteria.
              Poza tym nie ma czegoś takiego, jak wegański parmezan. Parmigiano reggiano jest tylko jeden i jedyny w swoim rodzaju od wieków. A to że istnieją pseudoparmezany to inna sprawa.
              • znana.jako.ggigus Re: no coz, wlasnie dlatego stosuje sie 02.08.13, 10:49
                jest weganski parmezan, sa wegetrianskie/weganskie parowki. Taki parmezan nie ma oznaczenia DOP, parowki go miec nie musza.
                • lashqueen Re: no coz, wlasnie dlatego stosuje sie 03.08.13, 09:50
                  Na litość boską, parmezan to Parmigiano Reggiano, jedyny i innego nie ma, zawsze i bezwzględnie z podpuszczką zwierzęcą. Wszystkie inne, wegańskie czy nie, to nie jest parmezan.
                  Ale już idę stąd, bo ty słyniesz z tego, że zawsze musisz mieć rację, nawet, jeśli jej nie masz.
                  • znana.jako.ggigus nie zatrzymuje, ale 03.08.13, 11:30
                    pozwol, ze wyjasnie: ten weganski parmezan jest zonaczony wlasnie slowem weganski, tzw. parmzan albo jeszcze inaczej. Nie wiem jak bo ni jadam parmezanu. O los prawdziwego parmezanu, wloskiego, nie musisz sie obawiac, wege nie zmienia ci jadlospisku. I to jest pocieszajaca wiadomosc.
                    Dzieki za doniesienia o mojej slawie:))
    • agisek Re: Które sery są wegetariańskie? 17.10.13, 17:14
      Cheddar kerrygold, ten

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka